Nátierka z baklažánu v 5 vynikajúcich receptoch z celého sveta

Baklažán je plodina širokého využitia a nájdete ho snáď vo všetkých kuchyniach sveta

Pozvite ho aj do tej svojej a pripravte si lahodné nátierky a dipy

Skvele sa hodí na večeru, ako pohostenie na oslavu alebo na letné grilovanie

Inšpirujte sa v našich receptoch na baklažánovú nátierku!

Ktorá vám zachutí najviac?

Nátierka z pečeného baklažánu

Jednoduchá zeleninová nátierka bohatej a príjemne prekvapivej chuti.

Ingredinci

  • 1 stredný baklažán
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 1 PL paradajkového pyré
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL korenia

Postup

  • Soľ, korenie, cesnak a olivový olej rozmixujte do hladkej pasty
  • Baklažán nakrájajte na kocky, papriku na prúžky a cibuľu na kolieska
  • Rozohrejte rúru na 180°
  • Zeleninu zmiešajte s olejovou zmesou
  • Rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 40 minút
  • Nechajte vychladnúť a zmiešajte s paradajkovým pyré
  • Rozmixujte
  • Podávajte na opečenom chlebe alebo bagetke
miska s baklažánovou nátierkou s nožom na tanieri s krekry
Zdroj: tasteofhome.com

Melitzanosalatá – grécka baklažánová nátierka

Vydajte sa na návštevu k Egejskému moru. Toto tradičné grécke jedlo vás tam v okamihu prenesie.

Ingrediencie

  • 2 baklažány
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL olivového oleja
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1/4 ČL korenia
  • soľ

Postup

  • Baklažán nakrájajte na kolieska, pokvapkajte olivovým olejom a rozložte na plech s papierom na pečenie
  • Pečte 30 minút v rúre predhriatej na 170°
  • Nechajte vychladnúť a potom odkrojte šupku
  • Preložte baklažán do misy, zalejte olivovým olejom a roztlačte ho vidličkou
  • Pridajte najemno nasekaný cesnak, šťavu z citróna, soľ a korenie a premiešajte
  • Nechajte hodinu odležať v chladničke
  • Podávajte s čiernymi olivami a čerstvou petržlenovou vňaťou
Baklažánová nátierka uprostred pokvapkaná olivovým olejom s čiernymi olivami
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Zaalouk – baklažánová nátierka s paradajkami

Tento recept pochádza z Maroka. Ide o pokrm, ktorý sa môže servírovať teplý ako zeleninová omáčka k ryži alebo kuskusu, alebo studený ako nátierka alebo dip.

Ingrediencie

  • 1 baklažán
  • 2 paradajky
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL koriandra
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ½ ČL medu
  • 1 ČL údené papriky
  • ½ ČL mletej rímskej rasce
  • soľ
  • ¼ ČL kajenského korenia

Postup

  • Baklažán a paradajky nakrájajte na menšie kúsky
  • Cesnak nasekajte na jemno
  • V hrnci rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom baklažán a paradajky
  • Pridajte všetky ostatné ingrediencie, premiešajte a podlejte vodou
  • Varte pod pokrievkou kým zelenina nezmäkne
  • Potom zložte pokrievku a nechajte prebytočnú vodu vyvariť.
  • Zmes preložte do misky a roztlačte ju šťouchadlom na zemiaky
  • Nechajte vychladnúť a servírujte natreté na pečive, alebo ako dip
červená baklažánová nátierka s petržlenom v miske, pita chleba
Zdroj: cookinglight.com

Máte radi minerálne vody? Potom by vás mohlo zaujímať, či sa oplatí investovať do výrobníka Sodastream . Otestovali sme ich a napísali sme o nich všetko podstatné. Pozrite sa!

Baba ghanoush – baklažánová nátierka s majonézou

Základom tohto receptu je spálený baklažán. Jeho údená chuť sa potom božsky snúbi s jemnou majonézou. Toto jednoducho musíte ochutnať.

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 PL majonézy
  • 1 ČL soli
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  • Pripravte si spálené baklažány – vcelku ich položte na oheň plynového horáka a zo všetkých strán postupne spaľte (Ak nemáte plyn, použite rúru – baklažány vyskladajte na plech a pečte na 200 ° priamo pod rozpálenou špirálou, počas pečenia otáčajte)
  • Nechajte vychladnúť, rozrežte ich, dužinu lyžicou vydlabte a dajte do misy
  • Pridajte najemno nasekaný cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a soľ a premiešajte
  • Podávajte na hriankach, alebo inom pečive ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou
svetlá baklažánová nátierka v miske na doske s pečivom
Zdroj: myjewishlearning.com

Moutabel – pikantná nátierka z baklažánu

Máte radi ostrejšiu chuť? Tak vyskúšajte tento recept.

Ingrediencie

  • 2 baklažány
  • 3 PL sezamové pasty tahini
  • 1-3 chilli papričky (podľa vašej chuti)
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • korenie
  • hrubozrná soľ

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°
  • Baklažány nakrájajte na plátky, vyskladajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom
  • Pečte 30 minút
  • Nechajte vychladnúť
  • Potom odkrájajte šupku a dužinu baklažánu preložte do misky
  • Pridajte nakrájané chilli papričky, tahini a olivový olej
  • Rozmixujte do hladka
  • Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a podávajte
nátierka z baklažánu v hnedej miske na drevenom povrchu
Zdroj: bautrip.com

Baklažánová nátierka so sušenými paradajkami

A na záver ešte kúsok slnečného Talianska. Ochutnajte stredomorskú pochúťku, ktorá kombinuje skvelú chuť sušených paradajok a pečeného baklažánu.

Ingrediencie

  • 2 stredné baklažány
  • 200 g sušených paradajok v oleji
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 PL paradajkového pyré
  • 1 PL vody
  • soľ
  • korenie
  • ½ ČL chilli vločiek

Postup

  • Baklažán nakrájajte na drobné kocky a vložte ho do zapekacej misky
  • Zmiešajte paradajky, paradajkové pyré, cesnak, soľ, korenie a chilli vločky a rozmixujte do hladka
  • Zmes nalejte na baklažán a premiešajte
  • Pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °, občas premiešajte
  • Nechajte vychladnúť a znova rozmixujte
  • V prípade potreby dochuťte
  • Podávajte na opečenom talianskom chlebe alebo inom svetlom pečive
nátierka z baklažánu a sušených paradajok
Zdroj: fullofplants.com

TIP: Baklažán môžete aj plniť, zapiecť alebo zaujímavo ugrilovať. Ako na to? Pozrite sa na ďalšie chutné recepty z baklažánu .

10 zaujímavých faktov o baklažánu

  • Celým menom baklažán vajíčkoplodý alebo baklažán, v americkej angličtine je známy ako eggplant, v britskej používajú slovo aubergine
  • Nie je to zelenina! V skutočnosti, rovnako ako paradajka, patrí baklažán medzi ovocie.
  • A rovnako ako paradajky alebo zemiaky rastie počas noci
  • Rastlina dorastá do metrovej výšky
  • Najrozšírenejšia je síce vo svojej fialovej podobe, ale baklažán môže byť aj biely, zelený alebo fialový s bielymi pruhmi
  • Pri požití v surovom stave môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti
  • Má rád teplo. Ideálna teplota na jeho pestovanie je 20 – 25°C
  • Baklažán pochádza z Mjanmarska. Do Európy sa dostal v 15. storočí – Arabi ho priviezli do španielskej Andalúzie
  • Niektoré národy tvrdili, že jesť baklažán je nebezpečné. V Grécku býval nazývaný jablkom bláznov.
  • Dnes už sa vie, že je naopak pre ľudské zdravie veľmi vhodný – obsahuje vitamíny A, B a C a celý rad minerálov napr. sodík, zinok, železo alebo draslík. Vďaka tomu pomáha správnej funkcii pečene, znižuje cholesterol a je vhodný aj pre diabetikov, spevňuje steny ciev a prispieva správnemu fungovaniu čriev.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.