Baklažán je plodina širokého využitia a nájdete ho snáď vo všetkých kuchyniach sveta
Pozvite ho aj do tej svojej a pripravte si lahodné nátierky a dipy
Skvele sa hodí na večeru, ako pohostenie na oslavu alebo na letné grilovanie
Inšpirujte sa v našich receptoch na baklažánovú nátierku!
Ktorá vám zachutí najviac?
Nátierka z pečeného baklažánu
Jednoduchá zeleninová nátierka bohatej a príjemne prekvapivej chuti.
Ingredinci
- 1 stredný baklažán
- 1 červená paprika
- 1 červená cibuľa
- 1 PL paradajkového pyré
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- ½ ČL soli
- ½ ČL korenia
Postup
- Soľ, korenie, cesnak a olivový olej rozmixujte do hladkej pasty
- Baklažán nakrájajte na kocky, papriku na prúžky a cibuľu na kolieska
- Rozohrejte rúru na 180°
- Zeleninu zmiešajte s olejovou zmesou
- Rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 40 minút
- Nechajte vychladnúť a zmiešajte s paradajkovým pyré
- Rozmixujte
- Podávajte na opečenom chlebe alebo bagetke

Melitzanosalatá – grécka baklažánová nátierka
Vydajte sa na návštevu k Egejskému moru. Toto tradičné grécke jedlo vás tam v okamihu prenesie.
Ingrediencie
- 2 baklažány
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 PL olivového oleja
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1/4 ČL korenia
- soľ
Postup
- Baklažán nakrájajte na kolieska, pokvapkajte olivovým olejom a rozložte na plech s papierom na pečenie
- Pečte 30 minút v rúre predhriatej na 170°
- Nechajte vychladnúť a potom odkrojte šupku
- Preložte baklažán do misy, zalejte olivovým olejom a roztlačte ho vidličkou
- Pridajte najemno nasekaný cesnak, šťavu z citróna, soľ a korenie a premiešajte
- Nechajte hodinu odležať v chladničke
- Podávajte s čiernymi olivami a čerstvou petržlenovou vňaťou

Zaalouk – baklažánová nátierka s paradajkami
Tento recept pochádza z Maroka. Ide o pokrm, ktorý sa môže servírovať teplý ako zeleninová omáčka k ryži alebo kuskusu, alebo studený ako nátierka alebo dip.
Ingrediencie
- 1 baklažán
- 2 paradajky
- 3 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL koriandra
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ½ ČL medu
- 1 ČL údené papriky
- ½ ČL mletej rímskej rasce
- soľ
- ¼ ČL kajenského korenia
Postup
- Baklažán a paradajky nakrájajte na menšie kúsky
- Cesnak nasekajte na jemno
- V hrnci rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom baklažán a paradajky
- Pridajte všetky ostatné ingrediencie, premiešajte a podlejte vodou
- Varte pod pokrievkou kým zelenina nezmäkne
- Potom zložte pokrievku a nechajte prebytočnú vodu vyvariť.
- Zmes preložte do misky a roztlačte ju šťouchadlom na zemiaky
- Nechajte vychladnúť a servírujte natreté na pečive, alebo ako dip

Máte radi minerálne vody? Potom by vás mohlo zaujímať, či sa oplatí investovať do výrobníka Sodastream . Otestovali sme ich a napísali sme o nich všetko podstatné. Pozrite sa!
Objavte podobné tipy
Baba ghanoush – baklažánová nátierka s majonézou
Základom tohto receptu je spálený baklažán. Jeho údená chuť sa potom božsky snúbi s jemnou majonézou. Toto jednoducho musíte ochutnať.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké baklažány
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 PL majonézy
- 1 ČL soli
- 1 PL citrónovej šťavy
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Pripravte si spálené baklažány – vcelku ich položte na oheň plynového horáka a zo všetkých strán postupne spaľte (Ak nemáte plyn, použite rúru – baklažány vyskladajte na plech a pečte na 200 ° priamo pod rozpálenou špirálou, počas pečenia otáčajte)
- Nechajte vychladnúť, rozrežte ich, dužinu lyžicou vydlabte a dajte do misy
- Pridajte najemno nasekaný cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a soľ a premiešajte
- Podávajte na hriankach, alebo inom pečive ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou

Moutabel – pikantná nátierka z baklažánu
Máte radi ostrejšiu chuť? Tak vyskúšajte tento recept.
Ingrediencie
- 2 baklažány
- 3 PL sezamové pasty tahini
- 1-3 chilli papričky (podľa vašej chuti)
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- korenie
- hrubozrná soľ
Postup
- Predhrejte rúru na 180°
- Baklažány nakrájajte na plátky, vyskladajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom
- Pečte 30 minút
- Nechajte vychladnúť
- Potom odkrájajte šupku a dužinu baklažánu preložte do misky
- Pridajte nakrájané chilli papričky, tahini a olivový olej
- Rozmixujte do hladka
- Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a podávajte

Baklažánová nátierka so sušenými paradajkami
A na záver ešte kúsok slnečného Talianska. Ochutnajte stredomorskú pochúťku, ktorá kombinuje skvelú chuť sušených paradajok a pečeného baklažánu.
Ingrediencie
- 2 stredné baklažány
- 200 g sušených paradajok v oleji
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 PL paradajkového pyré
- 1 PL vody
- soľ
- korenie
- ½ ČL chilli vločiek
Postup
- Baklažán nakrájajte na drobné kocky a vložte ho do zapekacej misky
- Zmiešajte paradajky, paradajkové pyré, cesnak, soľ, korenie a chilli vločky a rozmixujte do hladka
- Zmes nalejte na baklažán a premiešajte
- Pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °, občas premiešajte
- Nechajte vychladnúť a znova rozmixujte
- V prípade potreby dochuťte
- Podávajte na opečenom talianskom chlebe alebo inom svetlom pečive

TIP: Baklažán môžete aj plniť, zapiecť alebo zaujímavo ugrilovať. Ako na to? Pozrite sa na ďalšie chutné recepty z baklažánu .
10 zaujímavých faktov o baklažánu
- Celým menom baklažán vajíčkoplodý alebo baklažán, v americkej angličtine je známy ako eggplant, v britskej používajú slovo aubergine
- Nie je to zelenina! V skutočnosti, rovnako ako paradajka, patrí baklažán medzi ovocie.
- A rovnako ako paradajky alebo zemiaky rastie počas noci
- Rastlina dorastá do metrovej výšky
- Najrozšírenejšia je síce vo svojej fialovej podobe, ale baklažán môže byť aj biely, zelený alebo fialový s bielymi pruhmi
- Pri požití v surovom stave môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti
- Má rád teplo. Ideálna teplota na jeho pestovanie je 20 – 25°C
- Baklažán pochádza z Mjanmarska. Do Európy sa dostal v 15. storočí – Arabi ho priviezli do španielskej Andalúzie
- Niektoré národy tvrdili, že jesť baklažán je nebezpečné. V Grécku býval nazývaný jablkom bláznov.
- Dnes už sa vie, že je naopak pre ľudské zdravie veľmi vhodný – obsahuje vitamíny A, B a C a celý rad minerálov napr. sodík, zinok, železo alebo draslík. Vďaka tomu pomáha správnej funkcii pečene, znižuje cholesterol a je vhodný aj pre diabetikov, spevňuje steny ciev a prispieva správnemu fungovaniu čriev.