Vynikajúce recepty s pečeňou na jednom mieste. Aký si uvaríte ako prvý?

Recepty na pečeň sú jednými z najpopulárnejších v slovenskej kuchyni.

Pripravte si chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete variť, vyprážať aj zapekať.

Doprajte si skvelú chuť a množstvo živín v jednom!

Vyprážaná bravčová pečeň na cibuľke a slanine

Tento recept je klasikou, ktorá nikdy nevyjde z módy.

Inšpirujte sa a nechajte si chutiť!

Ingrediencie

  • 300 g bravčovej pečene
  • 500 g cibule
  • 400 – 300 g anglickej slaniny
  • soľ
  • korenie
  • majorán
  • drvená rasca
  • nasekaný cesnak
  • zelené bylinky

Postup

  • Bravčová pečeň, slaninu a cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
  • Na rozpálenú panvicu dajte anglickú slaninu (ak je chudá, pridajte lyžicu oleja) a nechajte ju pekne vypiecť dozlatista.
  • Pár plátkov slaniny odložte nabok. Budete ich potrebovať na ozdobu.
  • K slanine pridajte pečeň, ktorá tiež opečte a pridajte k nej cibuľu.
  • Všetko premiešajte a restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť.
  • Dochuťte soľou a korením. Môžete pridať aj majorán, čerstvé bylinky, drvenú rascu alebo cesnak.
  • Podávajte s plátkami slaniny, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom.
  • Ak nemáte chuť na bravčové, môžete si pripraviť vyprážanú kuraciu pečeň, ktorá sa pripravuje podobne a chutí výborne.

Vyprážaná bravčová pečeň so zemiakovou kašou, slaninou a zeleninou.
zdroj: greatbritishchefs.com

Na pohodlnú prípravu pečene sa skvele hodí panvica s nepriľnavým povrchom. Preskúmajte recenzie panvíc značky Tefal a vyberte si tú pravú.

Pečeňové knedličky do polievky

Pripravte si knedličky ako od babičky.

Či už si chcete pripraviť klasický obed alebo chystáte oslavu, s vývarom s knedličkami nikdy nešliapnete vedľa.

Ingrediencie

  • 100 g bravčovej pečene
  • 2 polievkové lyžice strúhanky
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička masla
  • ½ cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Na panvici rozpustite maslo a orestujte, nadrobno nakrájanú, cibuľu.
  • Pečeň rozmixujte, osoľte a okoreňte.
  • Pridajte nastrúhaný cesnak, lyžicu strúhanky a hladkej múky, majoránku a rozšľahané vajíčko.
  • Na záver pridajte orestovanú cibuľku a premiešajte.
  • Do osolenej vriacej vody vložte vytvarované knedličky a varte 3–5 minút.
  • Akonáhle knedličky vyplávajú hore, vyberte ich a odložte do misky.
  • Vkladajte do hotového vývaru.
  • Vaša polievka s pečeňovými knedličkami je hotová.

Polievka s pečeňovými knedličkami, zdobená pažítkou.
zdroj: eatsmarter.com

Ak varíte polievky častejšie, môžete si pripraviť pečeňovú závarku , ktorú možno uchovávať v mrazničke. Budete ju tak mať stále po ruke.

Smotanová pečeňová omáčka s ryžou

Máte radi cestoviny?

Táto omáčka sa k cestovinám skvele hodí. Vyskúšajte ju!

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 500 g kuracej pečene
  • ½ červenej cibule
  • 8 listov šalvie
  • 5 strúčikov cesnaku
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 30 g masla
  • 250 g plnotučnej smotany
  • 3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia

Postup

  • Panvicu rozohrejte na stredne vysokú teplotu. Nalejte na ňu olej a pridajte kuraciu pečeň.
  • Ochuťte mäso soľou a korením a opražte zo všetkých strán.
  • Po, asi 1 minúte, vnútornosti vyberte a odstavte bokom.
  • Na rovnakú panvicu pridajte maslo, cibuľu a šalviu.
  • Hneď ako začne cibuľa sklovatieť, pridajte cesnak a smažte ďalšie 2 minúty.
  • Následne prilejte biele víno.
  • Pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením.
  • Znížte teplotu na minimum a varte ďalšie 3–4 minúty, kým omáčka nedostane hnedú farbu.
  • Do omáčky pridajte odloženú pečeňovú zmes a, pri miernej teplote, varte 5–7 minút.
  • Zatiaľ čo sa pokrm varí, uvarte si cestoviny. Postačí 6–8 minút (v závislosti od druhu cestovín).
  • Akonáhle je pečeňová omáčka so smotanou hotová, celý pokrm dozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a všetko pokvapkajte trochou olivového oleja. Ihneď podávajte.

Vyprážaná pečeň so smotanovou omáčkou a cestovinami, zdobená petržlenovou vňaťou.
zdroj: cookincity.com

Domáca pečeňová paštéta

Akonáhle si raz pripravíte tento recept, už si nikdy nebudete chcieť pochutnávať na žiadnom kupovanom výrobku tohto druhu.

Hotový pokrm podávajte s čerstvým pečivom alebo krekry.

Ingrediencie

  • 6 polievkových lyžíc nesoleného masla
  • ⅓ šálky pomletej šalotky
  • 500 g kuracej pečene
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
  • 2 polievkové lyžice kapary
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička sardelovej pasty (voliteľné)
  • ¼ šálky brandy
  • ¼ šálky smotany

Postup

  • Pečeň očistite a maslo rozpustite na panvici.
  • Na masle restujte šalotku, asi 1 minútu a pridajte pečeň.
  • Osoľte ich, a restujte zo všetkých strán, kým nezhnednú.
  • Pridajte kapary, tymian, cesnak, sardelovú pastu a restujte ďalšiu minútu.
  • Odstavte panvicu z ohňa a prilejte do nej brandy. V tomto okamihu buďte opatrní, pretože by sa alkohol mohol vznietiť hneď, ako panvicu vrátite na teplo.
  • Panvicu opäť rozohrejte a pokračujte vo varení 1–2 minúty. Zmes by mala mierne skaramelizovať.
  • Potom odstavte a nechajte vychladnúť.
  • Pripravenú pečeňovú zmes preložte do kuchynského robota a pridajte maslo a smotanu. Všetko rozmixujte a dajte do chladničky vychladiť. Všetko by malo stuhnúť.
  • Domáca paštéta z kuracej pečene vám v chladničke vydrží asi týždeň. Skvelé chutí, ak k nej pridáte brusnice.

Domáca pečeňová paštéta, natretá na krekroch, zdobená petržlenovou vňaťou.
zdroj: simplyrecipes.com

Máte radi domáce potraviny? Potom sa inšpirujte naším návodom na zaváranie brusníc a užívajte si ich po celý rok.

Výborná kuracia pečeň na cibuľke s horčicou

Ak máte radi chuť horčice, je tento recept ako stvorený pre vás.

Vyberte si horčicu podľa vlastného vkusu a nechajte si chutiť.

Ingrediencie

  • 600 g kuracej pečene
  • 2 cibuľa
  • 5 ks baby uhoriek
  • ½ zväzku pažítky
  • 20 g masla
  • 1 polievková lyžica sherry octu
  • 450 g kuracej pečene
  • 1 čajová lyžička horčica
  • 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
  • soľ
  • mletá paprika
  • 450 ml kuracieho vývaru
  • 30 g prepusteného masla
  • 100 g múky

Postup

  • Olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
  • Uhorky sceďte a nakrájajte na tenké plátky.
  • Opláchnite pažítku a nakrájajte ju na malé krúžky.
  • Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista.
  • Cibuľu zalejte sherry octom a vmiešajte horčicu. Varte 5 minút na stredný výkon.
  • V troche studenej vody rozpustite kukuričný škrob a vmiešajte ho do omáčky.
  • Pridajte uhorky a duste ďalších 5 minút.
  • Pečeň medzitým nakrájajte na malé kúsky a na druhej panvici rozpustite maslo.
  • Zatiaľ čo sa maslo rozpúšťa, obaľte pečeňové kúsky v múke a orestujte ich.
  • Dochuťte soľou, korením a prelejte omáčkou z prvej panvice.
  • Pri servírovaní posypte pažítkou a podávajte s obľúbeným pečivom alebo ryžou.

Panvica s kuracou pečeňou na cibuľke, s uhorkami a čerstvo nasekanou pažítkou.
zdroj: eatsmarter.com

Skvele chutí ryža, pripravená profesionálne. Preto preskúmajte recenzie ryžovarov , ktoré vám v kuchyni uľahčia prácu.

Kuracia pečeň na smotane

Pochutnajte si na tomto výbornom recepte s tou najjemnejšou smotanovou omáčkou.

Recept budete mať hotový za menej ako hodinu!

Ingrediencie

  • 500 g očistenej kuracej pečene
  • soľ
  • korenie
  • grilovacie korenie
  • 200 ml smotany
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
  • 30 ml masla
  • čerstvá petržlenová vňať
  • pečivo podľa chuti

Postup

  • V hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu.
  • Pridajte hydinovú pečeň a duste cca 15 minút.
  • Pridajte cesnak a smotanu. Premiešajte a varte 5 minút.
  • Hotová pečeň so smotanovou omáčkou podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou as chrumkavým opečeným kusom pečiva podľa vlastného výberu.

Pečeňové kúsky v smotanovej omáčke, zdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a podávané s pečivom.
zdroj: thesouthafrican.com

Chcete si pripraviť vlastné pečivo? Inšpirujte sa našimi receptami na domáce pečivo , po ktorom sa „len zapráši“.

Husacia pečeň foie gras

Recept je súčasťou kultúrneho a gastronomického dedičstva Francúzska.

Pripravte si túto špecialitu a ohromte svojich hostí!

Ingrediencie

  • 500 g husacej pečene (ako alternatívu možno pripraviť aj kačaciu pečeň foie gras)
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 lyžice sladkého bieleho vína podľa vlastnej chuti

Postup

  • Vo víne rozpustite soľ a potom primiešajte korenie.
  • Touto zmesou zalejte pečeň z husi a nechajte stáť v chladničke 12 hodín.
  • Predhrejte rúru na 120 °C a umiestnite do nej, vodou naplnenú, nádobu.
  • Marinované kúsky foie gras zabaľte do misky na paštétu a zakryte alobalom.
  • Formu vložte do nádoby s vodou, ktorá je už v rúre a pečte 50 minút, pri teplote 120 °C.
  • Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, odstráňte z nej prebytočný tuk a vložte na 24 hodín do chladničky.
  • Takto pripravený pokrm vám v chladničke vydrží až 5 dní, pokiaľ ho uzavriete do vzduchotesnej nádoby.

Pečivo s pečeňou foie gras, podávané s brusnicami.
zdroj: 196flavors.com

Dostali ste chuť na ďalšie dobroty z husi? Inšpirujte sa našimi 6 husacími receptami .

Pikantná bravčová pečeň na rošte

Čaká vás oslava s rodinou alebo priateľmi?

Máme pre vás tip na skvelý recept, ktorý vašich hostí úplne ohromí.

Recept môžete pripravovať ako vonku na ohni, tak doma na grilovacej panvici.

Ingrediencie

  • 500 g bravčovej pečene (nakrájaných asi na 2 cm vysoké kusy)
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • ½ polievkové lyžice oleja na varenie

Postup

  • V miske zmiešajte pečeň, sójovú omáčku, soľ a korenie. Marinujte v chladničke 20 minút.
  • Na panvici rozohrejte olej a mäso grilujte po dobu 2 minút zo všetkých strán.
  • Vnútornosti môžete pripravovať aj vonku na ohni. V tom prípade odporúčame mäso pripravovať na veľmi miernom ohni.
  • Podávajte s cibuľkou, obľúbenými bylinkami, brusnicami a pečivom.
  • Ak nemáte možnosť otvoreného ohňa alebo grilovaciu panvicu, môžete si pokrm pripraviť na elektrickom grile.

Pečeňové kúsky na špajliach, pripravované na rošte.
zdroj: eatlikepinoy.com

Že ešte nemáte domáci gril na elektrinu? Vybrať vám ho pomôžu naša recenzia elektrických grilov .

Morčacia pečeň na cibuľke s jablkami

Tento recept môžete využiť ako klasické hlavné jedlo vo všedný deň, ale ani hostí, pri slávnostnejšej udalosti, s ním neurazíte.

Ingrediencie

Cibuľa a jablká:

  • 250 g cibule
  • 250 g chrumkavých jabĺk
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 150 ml morčacieho alebo kuracieho vývaru
  • 60 ml červeného vína
  • 75 ml plnotučnej smotany
  • morská soľ
  • korenie
  • trochu nasekanej petržlenovej vňate

Morčacia pečeň:

  • 450 g morčacej pečene (dva veľké kusy)
  • 1 polievková lyžica múky
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • hrubá morská soľ
  • korenie

Postup

  • Pred tým, než začnete s prípravou všetkého ostatného, dajte variť zemiaky na kašu a tú pripravte podľa svojho obľúbeného receptu.

Cibuľa a jablká:

  • Nakrájajte cibuľu na štvrtiny a potom na tenké plátky.
  • Na štvrtky nakrájajte aj jablká.
  • Na panvici rozohrejte olej a cibuľu s jablkami na ňom smažte asi 5 minút.
  • Prilejte vývar, červené víno, smotanu, soľ a korenie.
  • Zakryte pokrievkou a varte, na miernom ohni, asi 10 minút, alebo kým nebude cibuľa mäkká.
  • Potom snímte pokrievku, pridajte teplotu na stredný stupeň a varte ďalšie 2 minúty. Tekutina sa tak mierne vyvarí.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • S morčacou pečeňou podávajte tiež pripravenú zemiakovú kašu a všetko posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pečeňový steak so zemiakovou kašou, cibuľou a jablkami, zdobený petržlenovou vňaťou.
zdroj: whereismyspoon.co

Nátierka z tresčej pečene

Ste milovníci nátierok? A navyše tých, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu?

Tresčia pečeň obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamíny D a A. Táto ľahučká a nadýchaná nátierka teda nie je len chuťovo výborná, ale je tiež naozaj zdravá.

Ingrediencie

  • 1 plechovka údených šprotov v olivovom oleji
  • 1 konzerva tresčej pečene vo vlastnom oleji
  • 1 šalotka (nasekaná nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný najemno)
  • 1 polievková lyžica suchého bieleho vína
  • ½ polievkovej lyžice citrónovej kôry (jemne nastrúhané)
  • sušené oregano
  • čierne korenie
  • pažítka (na ozdobu)
  • čerstvá nakrájaná zelenina, celozrnné pečivo, syr (na podávanie, voliteľné)

Postup

  • Na malej panvici orestujte šalotku s cesnakom a lyžicou olivového oleja zo šprotov. Potrvá to menej ako 10 minút.
  • Suché ustrice, pečeň z tresky aj s olejom, šalotkou, vínom citrónovou kôrou a oreganom zmiešajte v kuchynskom robote.
  • Pripravenú paštétu vložte do zapekacej misky a prikryte potravinovou fóliou. Vložte do chladničky a nechajte ju tam cez noc, aby stuhla.
  • Keď budete chcieť paštétu podávať, ozdobte ju pažítkou a čiernym korením.

Krekry s nátierkou z tresčej pečene a sezamovými semienkami.
zdroj: summeryule.com

Uprednostňujete zdravé nátierky? Potom vyskúšajte ďalšie skvelé recepty na nátierky z červenej šošovky .

Recept na pečeň dusená na cibuľke

Vyskúšajte tento tradičný postup pomalého varenia, ktorý zachová šťavnatosť pokrmu.

Ingrediencie

  • 500 g jahňacej pečene (môžete použiť aj bravčovú pečeň)
  • 250 g slaniny (nasekané)
  • 2 stredné cibule (nakrájané na plátky)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 70 g húb (nakrájaných na kúsky)
  • 1 polievková lyžica paradajkového pyré
  • ½ šálky múky
  • 0,5 l hovädzieho vývaru
  • soľ
  • korenie
  • 1 čajová lyžička byliniek podľa vášho výberu (napr. tymián, oregano)

Postup

  • Pečeň umyte a nakrájajte na kúsky.
  • Do veľkej misy pridajte múku, soľ a korenie.
  • Pridajte pečeň a premiešajte. Uistite sa, že každý kúsok pečene je obalený v múke.
  • Po obalení vezmite 3 lyžice múky, vložte ju do šálky, prilejte trochu studenej vody a vytvorte pastu. Túto zmes použijete na zahustenie omáčky neskôr.
  • Nakrájajte slaninu s cibuľou a prelisujte cesnak.
  • Na strednej teplote opečte slaninu a odložte ju nabok.
  • Tuk, ktorý sa vypiekol zo slaniny, ponechajte v panvici a pridajte plátky pečene.
  • Opatrne pečeň otáčajte, kým zo všetkých strán nezhnednú. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
  • Do panvice dajte cibuľu, cesnak a huby. Možno budete musieť pridať aj kvapku olivového oleja.
  • Jemne varte, kým nebude cibuľa mäkká. Ak chcete použiť bylinky, pridajte ich, v tomto okamihu, do panvice.
  • Pridajte slaninu s pečeňou znova do panvice a spoločne s cibuľou a hubami premiešajte.
  • Pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar.
  • Následne vlejte šálku vody s múkou, ktorú ste si odložili bokom na začiatku.
  • Všetko premiešajte, kým sa ingrediencie neprepoja.
  • Prikryte pokrievkou a duste asi 2 hodiny, kým pečeň nezmäkne.
  • Potom všetko preložte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, pri 150 °C. Pečením proces prípravy urýchlite.
  • Ak chcete pokrm skutočne len dusiť, bude to trvať 5-6 hodín.
  • Podávajte so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou.

Dusená pečeňová zmes s hubami, cibuľou, zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou.
zdroj: lovefoodies.com

Chutia vám dusené pokrmy? Vyskúšajte 6 receptov s dusenou mrkvou .

Hovädzia pečeň na slanine

Vychutnajte si slaninu s pečeňou a tiež s luxusnou skaramelizovanou cibuľkou.

Recept nie je nijako zložitý a zvládne ho aj začiatočník.

Ingrediencie

  • ½ šálky mlieka
  • 500 g hovädzej pečene (nakrájaných na prúžky)
  • 3 veľké cibule (nakrájané na plátky)
  • 4 plátky slaniny
  • 5 polievkových lyžíc masla
  • soľ

Postup

  • Mlieko nalejte do misky a vložte doň pečeň. Namáčajte ich 20 minút, aby ste odstránili ich horkosť.
  • Medzitým opražte na panvici slaninu a rozkrojte každý kúsok na polovicu. Odložte bokom.
  • 1,5 lyžice tuku zo slaniny zmiešajte s 2 lyžicami masla a pridajte cibuľu. Za občasného miešania smažte, na miernom ohni, kým cibuľka neskaramelizuje. Potrvá to asi 25 minút.
  • Cibuľu následne dajte do misky, posypte ju soľou a odložte bokom.
  • Pečeň osušte papierovým uterákom.
  • Do panvice pridajte zvyšné maslo a zvýšte teplotu na maximum. Pridajte osušená pečeň a restujte z každej strany 3 minúty.
  • Vnútro mäsa by malo byť stále ružové.
  • Kusy pečene servírujte preliate cibuľou a pokryté slaninou.

Zmes z hovädzej pečene so slaninou a cibuľou.
zdroj: glutenfreehomestead.com

Pečeňový guláš

Milovníci guláša si prídu na svoje!

Uvarte niečo originálne, s čím sa v slovenských kuchyniach príliš často nestretnete.

Ingrediencie

  • 1 kg nakrájanej uvarenej pečene
  • 2 zväzky špenátu (nasekaného nahrubo)
  • ½ kg kukuričnej múky
  • 5 paradajok (nakrájaných na kúsky)
  • 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  • soľ
  • rastlinný olej
  • 0,5 l hovädzieho vývaru

Postup

  • Polovicu cibule vložte do uvarenej pečene a pridajte 4 lyžice oleja. Premiešajte a varte na strednom ohni.
  • Pridajte polovicu paradajok a prikryte pokrievkou. Duste 2–3 minúty. Potom paradajky rozdrvte a pridajte vývar.
  • Osoľte a znovu prikryte pokrievkou. Odstavte z tepla a nechajte 5 minút stáť.
  • Zvyšok cibule následne vložte do pečeňovej zmesi a prilejte zvyšok oleja. Premiešajte a pridajte zvyšok paradajok.
  • Pridajte špenát s trochou vody a soli. Znovu priveďte do varu a varte 3 minúty.
  • Guláš z bravčovej pečene podávajte s pečivom alebo čerstvou zeleninou.

Pečeňový guláš so zeleninou, podávaný s plackami z bielej múky.
zdroj: envirofit.org

Prečo jesť pečeň?

Tento druh mäsa má silnú chuť a jedinečnú štruktúru. Niektorí ich milujú a druhí nenávidia.

Môžete sa stretnúť s pečeňou mnohých druhov – hovädzie, kuracie, bravčové, jahňacie, husacie, kačacie.

Čo je na nich, okrem chuti, ale také výnimočné?

Vnútornosti obsahujú 153 kalórií, 23 g bielkovín, 4 g tuku, 4 g sacharidov, menej ako 1 g vlákniny a menej ako 1 g cukru. Nájdete v nich aj vitamín B, C, železo, draslík, fosfor, folát, meď, riboflavín a niacín.

Inšpirujte sa vyššie uvedenými receptami na pečeň a jedzte chutne a zdravo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.