Recepty na pečeň sú jednými z najpopulárnejších v slovenskej kuchyni.
Pripravte si chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete variť, vyprážať aj zapekať.
Doprajte si skvelú chuť a množstvo živín v jednom!
Vyprážaná bravčová pečeň na cibuľke a slanine
Tento recept je klasikou, ktorá nikdy nevyjde z módy.
Inšpirujte sa a nechajte si chutiť!
Ingrediencie
- 300 g bravčovej pečene
- 500 g cibule
- 400 – 300 g anglickej slaniny
- soľ
- korenie
- majorán
- drvená rasca
- nasekaný cesnak
- zelené bylinky
Postup
- Bravčová pečeň, slaninu a cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Na rozpálenú panvicu dajte anglickú slaninu (ak je chudá, pridajte lyžicu oleja) a nechajte ju pekne vypiecť dozlatista.
- Pár plátkov slaniny odložte nabok. Budete ich potrebovať na ozdobu.
- K slanine pridajte pečeň, ktorá tiež opečte a pridajte k nej cibuľu.
- Všetko premiešajte a restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť.
- Dochuťte soľou a korením. Môžete pridať aj majorán, čerstvé bylinky, drvenú rascu alebo cesnak.
- Podávajte s plátkami slaniny, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom.
- Ak nemáte chuť na bravčové, môžete si pripraviť vyprážanú kuraciu pečeň, ktorá sa pripravuje podobne a chutí výborne.

Na pohodlnú prípravu pečene sa skvele hodí panvica s nepriľnavým povrchom. Preskúmajte recenzie panvíc značky Tefal a vyberte si tú pravú.
Pečeňové knedličky do polievky
Pripravte si knedličky ako od babičky.
Či už si chcete pripraviť klasický obed alebo chystáte oslavu, s vývarom s knedličkami nikdy nešliapnete vedľa.
Ingrediencie
- 100 g bravčovej pečene
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička masla
- ½ cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán
- soľ
- korenie
Postup
- Na panvici rozpustite maslo a orestujte, nadrobno nakrájanú, cibuľu.
- Pečeň rozmixujte, osoľte a okoreňte.
- Pridajte nastrúhaný cesnak, lyžicu strúhanky a hladkej múky, majoránku a rozšľahané vajíčko.
- Na záver pridajte orestovanú cibuľku a premiešajte.
- Do osolenej vriacej vody vložte vytvarované knedličky a varte 3–5 minút.
- Akonáhle knedličky vyplávajú hore, vyberte ich a odložte do misky.
- Vkladajte do hotového vývaru.
- Vaša polievka s pečeňovými knedličkami je hotová.

Ak varíte polievky častejšie, môžete si pripraviť pečeňovú závarku , ktorú možno uchovávať v mrazničke. Budete ju tak mať stále po ruke.
Smotanová pečeňová omáčka s ryžou
Máte radi cestoviny?
Táto omáčka sa k cestovinám skvele hodí. Vyskúšajte ju!
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 500 g kuracej pečene
- ½ červenej cibule
- 8 listov šalvie
- 5 strúčikov cesnaku
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 30 g masla
- 250 g plnotučnej smotany
- 3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
Postup
- Panvicu rozohrejte na stredne vysokú teplotu. Nalejte na ňu olej a pridajte kuraciu pečeň.
- Ochuťte mäso soľou a korením a opražte zo všetkých strán.
- Po, asi 1 minúte, vnútornosti vyberte a odstavte bokom.
- Na rovnakú panvicu pridajte maslo, cibuľu a šalviu.
- Hneď ako začne cibuľa sklovatieť, pridajte cesnak a smažte ďalšie 2 minúty.
- Následne prilejte biele víno.
- Pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením.
- Znížte teplotu na minimum a varte ďalšie 3–4 minúty, kým omáčka nedostane hnedú farbu.
- Do omáčky pridajte odloženú pečeňovú zmes a, pri miernej teplote, varte 5–7 minút.
- Zatiaľ čo sa pokrm varí, uvarte si cestoviny. Postačí 6–8 minút (v závislosti od druhu cestovín).
- Akonáhle je pečeňová omáčka so smotanou hotová, celý pokrm dozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a všetko pokvapkajte trochou olivového oleja. Ihneď podávajte.

Domáca pečeňová paštéta
Akonáhle si raz pripravíte tento recept, už si nikdy nebudete chcieť pochutnávať na žiadnom kupovanom výrobku tohto druhu.
Hotový pokrm podávajte s čerstvým pečivom alebo krekry.
Ingrediencie
- 6 polievkových lyžíc nesoleného masla
- ⅓ šálky pomletej šalotky
- 500 g kuracej pečene
- soľ
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
- 2 polievkové lyžice kapary
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sardelovej pasty (voliteľné)
- ¼ šálky brandy
- ¼ šálky smotany
Postup
- Pečeň očistite a maslo rozpustite na panvici.
- Na masle restujte šalotku, asi 1 minútu a pridajte pečeň.
- Osoľte ich, a restujte zo všetkých strán, kým nezhnednú.
- Pridajte kapary, tymian, cesnak, sardelovú pastu a restujte ďalšiu minútu.
- Odstavte panvicu z ohňa a prilejte do nej brandy. V tomto okamihu buďte opatrní, pretože by sa alkohol mohol vznietiť hneď, ako panvicu vrátite na teplo.
- Panvicu opäť rozohrejte a pokračujte vo varení 1–2 minúty. Zmes by mala mierne skaramelizovať.
- Potom odstavte a nechajte vychladnúť.
- Pripravenú pečeňovú zmes preložte do kuchynského robota a pridajte maslo a smotanu. Všetko rozmixujte a dajte do chladničky vychladiť. Všetko by malo stuhnúť.
- Domáca paštéta z kuracej pečene vám v chladničke vydrží asi týždeň. Skvelé chutí, ak k nej pridáte brusnice.

Máte radi domáce potraviny? Potom sa inšpirujte naším návodom na zaváranie brusníc a užívajte si ich po celý rok.
Výborná kuracia pečeň na cibuľke s horčicou
Ak máte radi chuť horčice, je tento recept ako stvorený pre vás.
Vyberte si horčicu podľa vlastného vkusu a nechajte si chutiť.
Ingrediencie
- 600 g kuracej pečene
- 2 cibuľa
- 5 ks baby uhoriek
- ½ zväzku pažítky
- 20 g masla
- 1 polievková lyžica sherry octu
- 450 g kuracej pečene
- 1 čajová lyžička horčica
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- soľ
- mletá paprika
- 450 ml kuracieho vývaru
- 30 g prepusteného masla
- 100 g múky
Postup
- Olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
- Uhorky sceďte a nakrájajte na tenké plátky.
- Opláchnite pažítku a nakrájajte ju na malé krúžky.
- Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu dozlatista.
- Cibuľu zalejte sherry octom a vmiešajte horčicu. Varte 5 minút na stredný výkon.
- V troche studenej vody rozpustite kukuričný škrob a vmiešajte ho do omáčky.
- Pridajte uhorky a duste ďalších 5 minút.
- Pečeň medzitým nakrájajte na malé kúsky a na druhej panvici rozpustite maslo.
- Zatiaľ čo sa maslo rozpúšťa, obaľte pečeňové kúsky v múke a orestujte ich.
- Dochuťte soľou, korením a prelejte omáčkou z prvej panvice.
- Pri servírovaní posypte pažítkou a podávajte s obľúbeným pečivom alebo ryžou.

Skvele chutí ryža, pripravená profesionálne. Preto preskúmajte recenzie ryžovarov , ktoré vám v kuchyni uľahčia prácu.
Kuracia pečeň na smotane
Pochutnajte si na tomto výbornom recepte s tou najjemnejšou smotanovou omáčkou.
Recept budete mať hotový za menej ako hodinu!
Ingrediencie
- 500 g očistenej kuracej pečene
- soľ
- korenie
- grilovacie korenie
- 200 ml smotany
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
- 30 ml masla
- čerstvá petržlenová vňať
- pečivo podľa chuti
Postup
- V hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom cibuľu.
- Pridajte hydinovú pečeň a duste cca 15 minút.
- Pridajte cesnak a smotanu. Premiešajte a varte 5 minút.
- Hotová pečeň so smotanovou omáčkou podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou as chrumkavým opečeným kusom pečiva podľa vlastného výberu.

Chcete si pripraviť vlastné pečivo? Inšpirujte sa našimi receptami na domáce pečivo , po ktorom sa „len zapráši“.
Husacia pečeň foie gras
Recept je súčasťou kultúrneho a gastronomického dedičstva Francúzska.
Pripravte si túto špecialitu a ohromte svojich hostí!
Ingrediencie
- 500 g husacej pečene (ako alternatívu možno pripraviť aj kačaciu pečeň foie gras)
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžice sladkého bieleho vína podľa vlastnej chuti
Postup
- Vo víne rozpustite soľ a potom primiešajte korenie.
- Touto zmesou zalejte pečeň z husi a nechajte stáť v chladničke 12 hodín.
- Predhrejte rúru na 120 °C a umiestnite do nej, vodou naplnenú, nádobu.
- Marinované kúsky foie gras zabaľte do misky na paštétu a zakryte alobalom.
- Formu vložte do nádoby s vodou, ktorá je už v rúre a pečte 50 minút, pri teplote 120 °C.
- Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, odstráňte z nej prebytočný tuk a vložte na 24 hodín do chladničky.
- Takto pripravený pokrm vám v chladničke vydrží až 5 dní, pokiaľ ho uzavriete do vzduchotesnej nádoby.

Dostali ste chuť na ďalšie dobroty z husi? Inšpirujte sa našimi 6 husacími receptami .
Objavte podobné tipy
Pikantná bravčová pečeň na rošte
Čaká vás oslava s rodinou alebo priateľmi?
Máme pre vás tip na skvelý recept, ktorý vašich hostí úplne ohromí.
Recept môžete pripravovať ako vonku na ohni, tak doma na grilovacej panvici.
Ingrediencie
- 500 g bravčovej pečene (nakrájaných asi na 2 cm vysoké kusy)
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- ½ polievkové lyžice oleja na varenie
Postup
- V miske zmiešajte pečeň, sójovú omáčku, soľ a korenie. Marinujte v chladničke 20 minút.
- Na panvici rozohrejte olej a mäso grilujte po dobu 2 minút zo všetkých strán.
- Vnútornosti môžete pripravovať aj vonku na ohni. V tom prípade odporúčame mäso pripravovať na veľmi miernom ohni.
- Podávajte s cibuľkou, obľúbenými bylinkami, brusnicami a pečivom.
- Ak nemáte možnosť otvoreného ohňa alebo grilovaciu panvicu, môžete si pokrm pripraviť na elektrickom grile.

Že ešte nemáte domáci gril na elektrinu? Vybrať vám ho pomôžu naša recenzia elektrických grilov .
Morčacia pečeň na cibuľke s jablkami
Tento recept môžete využiť ako klasické hlavné jedlo vo všedný deň, ale ani hostí, pri slávnostnejšej udalosti, s ním neurazíte.
Ingrediencie
Cibuľa a jablká:
- 250 g cibule
- 250 g chrumkavých jabĺk
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 150 ml morčacieho alebo kuracieho vývaru
- 60 ml červeného vína
- 75 ml plnotučnej smotany
- morská soľ
- korenie
- trochu nasekanej petržlenovej vňate
Morčacia pečeň:
- 450 g morčacej pečene (dva veľké kusy)
- 1 polievková lyžica múky
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- hrubá morská soľ
- korenie
Postup
- Pred tým, než začnete s prípravou všetkého ostatného, dajte variť zemiaky na kašu a tú pripravte podľa svojho obľúbeného receptu.
Cibuľa a jablká:
- Nakrájajte cibuľu na štvrtiny a potom na tenké plátky.
- Na štvrtky nakrájajte aj jablká.
- Na panvici rozohrejte olej a cibuľu s jablkami na ňom smažte asi 5 minút.
- Prilejte vývar, červené víno, smotanu, soľ a korenie.
- Zakryte pokrievkou a varte, na miernom ohni, asi 10 minút, alebo kým nebude cibuľa mäkká.
- Potom snímte pokrievku, pridajte teplotu na stredný stupeň a varte ďalšie 2 minúty. Tekutina sa tak mierne vyvarí.
- Dochuťte soľou a korením.
- S morčacou pečeňou podávajte tiež pripravenú zemiakovú kašu a všetko posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Nátierka z tresčej pečene
Ste milovníci nátierok? A navyše tých, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu?
Tresčia pečeň obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamíny D a A. Táto ľahučká a nadýchaná nátierka teda nie je len chuťovo výborná, ale je tiež naozaj zdravá.
Ingrediencie
- 1 plechovka údených šprotov v olivovom oleji
- 1 konzerva tresčej pečene vo vlastnom oleji
- 1 šalotka (nasekaná nadrobno)
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný najemno)
- 1 polievková lyžica suchého bieleho vína
- ½ polievkovej lyžice citrónovej kôry (jemne nastrúhané)
- sušené oregano
- čierne korenie
- pažítka (na ozdobu)
- čerstvá nakrájaná zelenina, celozrnné pečivo, syr (na podávanie, voliteľné)
Postup
- Na malej panvici orestujte šalotku s cesnakom a lyžicou olivového oleja zo šprotov. Potrvá to menej ako 10 minút.
- Suché ustrice, pečeň z tresky aj s olejom, šalotkou, vínom citrónovou kôrou a oreganom zmiešajte v kuchynskom robote.
- Pripravenú paštétu vložte do zapekacej misky a prikryte potravinovou fóliou. Vložte do chladničky a nechajte ju tam cez noc, aby stuhla.
- Keď budete chcieť paštétu podávať, ozdobte ju pažítkou a čiernym korením.

Uprednostňujete zdravé nátierky? Potom vyskúšajte ďalšie skvelé recepty na nátierky z červenej šošovky .
Recept na pečeň dusená na cibuľke
Vyskúšajte tento tradičný postup pomalého varenia, ktorý zachová šťavnatosť pokrmu.
Ingrediencie
- 500 g jahňacej pečene (môžete použiť aj bravčovú pečeň)
- 250 g slaniny (nasekané)
- 2 stredné cibule (nakrájané na plátky)
- 3 strúčiky cesnaku
- 70 g húb (nakrájaných na kúsky)
- 1 polievková lyžica paradajkového pyré
- ½ šálky múky
- 0,5 l hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- 1 čajová lyžička byliniek podľa vášho výberu (napr. tymián, oregano)
Postup
- Pečeň umyte a nakrájajte na kúsky.
- Do veľkej misy pridajte múku, soľ a korenie.
- Pridajte pečeň a premiešajte. Uistite sa, že každý kúsok pečene je obalený v múke.
- Po obalení vezmite 3 lyžice múky, vložte ju do šálky, prilejte trochu studenej vody a vytvorte pastu. Túto zmes použijete na zahustenie omáčky neskôr.
- Nakrájajte slaninu s cibuľou a prelisujte cesnak.
- Na strednej teplote opečte slaninu a odložte ju nabok.
- Tuk, ktorý sa vypiekol zo slaniny, ponechajte v panvici a pridajte plátky pečene.
- Opatrne pečeň otáčajte, kým zo všetkých strán nezhnednú. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
- Do panvice dajte cibuľu, cesnak a huby. Možno budete musieť pridať aj kvapku olivového oleja.
- Jemne varte, kým nebude cibuľa mäkká. Ak chcete použiť bylinky, pridajte ich, v tomto okamihu, do panvice.
- Pridajte slaninu s pečeňou znova do panvice a spoločne s cibuľou a hubami premiešajte.
- Pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar.
- Následne vlejte šálku vody s múkou, ktorú ste si odložili bokom na začiatku.
- Všetko premiešajte, kým sa ingrediencie neprepoja.
- Prikryte pokrievkou a duste asi 2 hodiny, kým pečeň nezmäkne.
- Potom všetko preložte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, pri 150 °C. Pečením proces prípravy urýchlite.
- Ak chcete pokrm skutočne len dusiť, bude to trvať 5-6 hodín.
- Podávajte so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou.

Chutia vám dusené pokrmy? Vyskúšajte 6 receptov s dusenou mrkvou .
Hovädzia pečeň na slanine
Vychutnajte si slaninu s pečeňou a tiež s luxusnou skaramelizovanou cibuľkou.
Recept nie je nijako zložitý a zvládne ho aj začiatočník.
Ingrediencie
- ½ šálky mlieka
- 500 g hovädzej pečene (nakrájaných na prúžky)
- 3 veľké cibule (nakrájané na plátky)
- 4 plátky slaniny
- 5 polievkových lyžíc masla
- soľ
Postup
- Mlieko nalejte do misky a vložte doň pečeň. Namáčajte ich 20 minút, aby ste odstránili ich horkosť.
- Medzitým opražte na panvici slaninu a rozkrojte každý kúsok na polovicu. Odložte bokom.
- 1,5 lyžice tuku zo slaniny zmiešajte s 2 lyžicami masla a pridajte cibuľu. Za občasného miešania smažte, na miernom ohni, kým cibuľka neskaramelizuje. Potrvá to asi 25 minút.
- Cibuľu následne dajte do misky, posypte ju soľou a odložte bokom.
- Pečeň osušte papierovým uterákom.
- Do panvice pridajte zvyšné maslo a zvýšte teplotu na maximum. Pridajte osušená pečeň a restujte z každej strany 3 minúty.
- Vnútro mäsa by malo byť stále ružové.
- Kusy pečene servírujte preliate cibuľou a pokryté slaninou.

Pečeňový guláš
Milovníci guláša si prídu na svoje!
Uvarte niečo originálne, s čím sa v slovenských kuchyniach príliš často nestretnete.
Ingrediencie
- 1 kg nakrájanej uvarenej pečene
- 2 zväzky špenátu (nasekaného nahrubo)
- ½ kg kukuričnej múky
- 5 paradajok (nakrájaných na kúsky)
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- soľ
- rastlinný olej
- 0,5 l hovädzieho vývaru
Postup
- Polovicu cibule vložte do uvarenej pečene a pridajte 4 lyžice oleja. Premiešajte a varte na strednom ohni.
- Pridajte polovicu paradajok a prikryte pokrievkou. Duste 2–3 minúty. Potom paradajky rozdrvte a pridajte vývar.
- Osoľte a znovu prikryte pokrievkou. Odstavte z tepla a nechajte 5 minút stáť.
- Zvyšok cibule následne vložte do pečeňovej zmesi a prilejte zvyšok oleja. Premiešajte a pridajte zvyšok paradajok.
- Pridajte špenát s trochou vody a soli. Znovu priveďte do varu a varte 3 minúty.
- Guláš z bravčovej pečene podávajte s pečivom alebo čerstvou zeleninou.

Prečo jesť pečeň?
Tento druh mäsa má silnú chuť a jedinečnú štruktúru. Niektorí ich milujú a druhí nenávidia.
Môžete sa stretnúť s pečeňou mnohých druhov – hovädzie, kuracie, bravčové, jahňacie, husacie, kačacie.
Čo je na nich, okrem chuti, ale také výnimočné?
Vnútornosti obsahujú 153 kalórií, 23 g bielkovín, 4 g tuku, 4 g sacharidov, menej ako 1 g vlákniny a menej ako 1 g cukru. Nájdete v nich aj vitamín B, C, železo, draslík, fosfor, folát, meď, riboflavín a niacín.
Inšpirujte sa vyššie uvedenými receptami na pečeň a jedzte chutne a zdravo.