4 skvelé recepty na čínskej Kung Pao. Objavte kúzlo ázijskej kuchyne!

Máte chuť na ázijskú kuchyňu?

Tak ste tu správne.

Vyskúšajte si niektorý z receptov na Kung Pao, po ktorých sa vám budú zbiehať sliny.

Posvietime si nielen na kuracie, ale aj na bravčový a vegetariánsky variant.

Kuracie Kung Pao s arašidmi

Uvarte si skvelý obed alebo večeru pre vás a vašich blízkych. Aj napriek tomu, že je potrebných viac ingrediencií, končený výsledok stojí za to!

Ingrediencie na kura

  • 800 g kuracích pŕs nakrájaných na kocky
  • 1 PL vína Shaoxing alebo suché sherry
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL kukuričného škrobu/kukuričnej múky

Ingrediencie na omáčku

  • 1/2 šálky kuracieho vývaru, možno použiť aj vodu
  • 5 PL ľahké sójové omáčky
  • 2 PL čínskeho čierneho octu (možno nahradiť balzamicom)
  • 2 PL čínskeho vína Shaoxing (alebo suché sherry)
  • 2 ČL tmavej sójovej omáčky
  • 2 ČL hoisinovej omáčky
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL kukuričného škrobu/kukuričnej múky

Ostatné ingrediencie

  • 4 PL rastlinného oleja
  • 4 až 6 strúčikov cesnaku
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 1/2 červenej papriky nakrájanej na kocky
  • 1/2 zelenej papriky nakrájanej na kocky
  • 8-10 sušených chilli nakrájaných na kúsky (podľa chuti)
  • 1 PL sečuánskych korenistých zŕn, mleté
  • 4 stonky nakrájanej zelenej cibule / pór
  • 1/2 šálky pražených/nesolených arašidov
  • 2 ČL sezamového oleja (podľa chuti)

Postup

  • Zmiešajte v mise všetky ingrediencie na kura; zakryte a marinujte po dobu 10 minút.
  • Zmiešajte suroviny na omáčku a dajte bokom.
  • Zahrejte veľkú panvicu, panvicu alebo wok na vysokú teplotu.
  • Pridajte 2 lyžice oleja, pridajte marinované kura, ktoré smažte kura po dobu 3-4 minút, kým okraje nezhnednú.
  • Odoberte z ohňa a odložte bokom.
  • Do rovnako veľkej panvice pridajte zvyšný olej, vmiešajte cesnak, zázvor, chilli, papriky, sečuánske korenie.
  • Za stáleho miešania vyprážame 1 minútu.
  • Pripravenú omáčku premiešajte, potom prilejte do panvice a za miešania priveďte do varu.
  • Akonáhle omáčka začne hustnúť, pridajte kura a miešajte, kým nie je kura rovnomerne obalené a omáčka nezhustne.
  • Vmiešame zelenú cibuľu, arašidy a sezamový olej, dobre premiešajte a pokračujte vo varení ďalšie 2 minúty.
  • Ihneď podávajte s dusenou/varenou ryžou.
Kung Pao s kuracím mäsom
Zdroj: cookingclassy.com

Vegetariánske Kung Pao so zeleninou

Zatiaľ čo Kung Pao je pokrm pôvodom z Číny, Indovia ho prispôsobili svojim chutiam a vynechali mäso. Ak máte chuť na tento pokrm bez mäsa, pripravte si tento recept. Namiesto mäsa môžete použiť napríklad tofu alebo sójové mäso.

Ingrediencie

  • 1 červená cibuľa, nasekaná
  • 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
  • 10-15 húb, rozpolených alebo na štvrtky
  • 1 malá brokolica nakrájaná na ružičky
  • 2 červené alebo zelené papriky, nasekané
  • 2 stonky zeleru, nasekané
  • 2 PL kukuričného škrobu zmiešaného s ¼ šálky vody
  • 1 PL sezamového oleja
  • 2-3 červené čili papričky, nasekané na kúsočky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL zázvoru
  • ¼ šálka arašidov – ľahko opečené na panvici a potom hrubo nasekané
  • 4-5 nasekaných jarných cibulí alebo pór

Ingrediencie na omáčku

  • 2 šálky zeleninového vývaru alebo vody
  • ¼ šálky sójovej omáčky (alebo viac podľa chuti)
  • 2 PL ryžového octu
  • 1 PL cukru
  • 1-2 ČL pálivé chilli omáčky
  • 2–3 zelené chilli papričky (podľa chuti)

Postup

  • Vo veľkej panvici/woku zohrejte sezamový olej, pridajte červené čili papričky a asi minútu restujte.
  • Pridajte zázvor, cesnak a niekoľko sekúnd restujte.
  • Pridajte zeleninu a za stáleho miešania ju smažte asi 2-3 minúty, kým nezmäkne.
  • Teraz pridajte zmes na omáčku a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu, pridajte nakrájanú zeleninu a varte pokiaľ nie je zelenina akurát mäkká, nie rozvarená.
  • Potom pridajte arašidy, zmes kukuričného škrobu a vody po jednej lyžičke, kým nevznikne hustá omáčka.
  • Nepridávajte kukuričný škrob naraz – starostlivo sledujte hustotu a pridávajte len toľko, koľko potrebujete.
  • Nakoniec pridajte jarnú cibuľku (pór), dosoľte podľa chuti a podávajte s ryžou.
Vegetaránske Kung Pao so zeleninou
Zdroj: wowitsveggie.com

TIP: Milujete ázijskú kuchyňu? Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na čínske rezance.

Bravčové Kung Pao

Tradičné Kung Pao obsahuje síce mäso kuracie, ale môžete si ho pripraviť aj na bravčový spôsob.

Ingrediencie

  • 500g bravčového mäsa, nakrájaného na kocky
  • 3 PL chilli-cesnakové omáčky
  • 9 PL sójovej omáčky
  • 2 PL ryžového octu
  • 4 ČL kukuričného škrobu
  • 2 ČL medu
  • 4 PL vína na varenie (sherry)
  • 1 ČL sezamového oleja
  • 1ks veľké nakrájané cibule
  • 1 ks brokolice, nakrájané na ružičky
  • 1ks nakrájanej mrkvy
  • 2 stonky nakrájaného zeleru
  • 2ks nakrájanej červenej papriky
  • 200g húb nakrájaných na štvrtky
  • 1/4 šálky arašidového oleja
  • 1 šálka pražených, nesolených arašidov
  • 4 sušené červené čili papričky

Postup

  • Vo veľkej miske zmiešajte bravčové mäso, 3 lyžice sójovej omáčky a 2 lyžice kukuričného škrobu.
  • Dobre premiešajte a nechajte odstáť hodinu.
  • Omáčku pripravte zmiešaním 6 lyžíc sójovej omáčky, octu, medu, sherry.
  • Pridajte 2 lyžičky kukuričného škrobu, sezamový olej a 6 lyžíc vody.
  • Riadne premiešajte ingrediencie, odložte bokom.
  • Zohrejte arašidový olej vo veľkej panvici/woku, smažte marinované bravčové mäso, asi 4 minúty.
  • Hotové bravčové mäso vyberte a odložte na tanier vyložený papierovým obrúskom.
  • Do panvice pridajte všetku zeleninu a huby a varte 3 minúty.
  • Potom vráťte bravčové mäso na panvicu spolu s arašidmi a chilli. Pokračujte v varení za častého miešania asi 4 minúty.
  • Nakoniec prilejte pripravenú omáčku. Pokračujte za častého miešania vo varení, kým omáčka nezačne hustnúť.
  • Hotové podávajte s varenou ryžou.
Kung Pao s bravčovým mäsom
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Karfiolové Kung Pao

Pokiaľ si chcete Kung Pao trochu odlíšiť alebo vylepšiť, urobte si ho na karfiolový spôsob.

Ingrediencie

  • 1 hlava karfiolu, nakrájaná na ružičky
  • Olivový olej
  • Morská soľ
  • Čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL hoisinové omáčky
  • 2 PL sherry
  • 1 PL sezamového oleja
  • 2 ČL hnedého cukru
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • 2 strúčiky cesnaku, namleté
  • 2 ČL čerstvo strúhaného zázvoru
  • ⅓ šálky nasekaných arašidov
  • 4 jarné cibule, nakrájané na kolieska

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Nakrájaný karfiol rozložte na plech, pokropte olivovým olejom, posypte ho štipkou soli a čerstvo mletého korenia.
  • Pečte karfiol po dobu 15 minút, kým nebude mierne chrumkavý.
  • Zatiaľ čo sa praží karfiol, zmiešajte v panvici sójovú omáčku, hoisin, sherry, sezamový olej.
  • Pridajte hnedý cukor, kukuričný škrob, cesnak a zázvor.
  • Možno budete musieť niekoľkokrát rozšľahať, aby ste sa zbavili všetkých hrudiek kukuričného škrobu.
  • Po 15 minútach karfiol vytiahnite z rúry, pridajte chilli a vráťte panvicu do rúry. Pečte ďalších 15 až 20 minút.
  • Keď je karfiol opečený vyberte z rúry a pridajte ho do panvice s omáčkou.
  • Pridajte jarnú cibuľku, arašidy a podávajte s ryžou.
Karfiolové kung pao
Zdroj: howsweeteats.com

Akú panvicu alebo wok?

Na prípravu Kung Pao je potrebná hlboká panvica najlepšie woku. Ako ale vybrať tú najlepšiu?

Na trhu je veľa variant panvíc. Dôležité je hľadieť nielen na hĺbku, ale aj na materiál, predovšetkým vnútorná vrstva a tiež možnosť využitia panvy. Teda je nutné zamerať sa na panvicu, vášmu sporáku vhodnú.

Inšpirujte sa týmto článkom, kde sa dozviete recenzie a porovnania 5 najlepších panvíc WOK na prípravu nielen ázijskej kuchyne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.