Vyskúšali ste už niekedy recepty na srbské rizoto, ktoré sa síce podobá tomu nášmu, ale chutí úplne inak?
Tento druh kuchyne si našiel cestu aj do našej malej krajiny a rozhodne stojí za vyskúšanie. Inšpirovať sa môžete v našom článku.
Pozbierali sme pre vás množstvo luxusných lahôdok a vy tak hravo ochutnáte jednu z mnohých svetových kuchýň, prostredníctvom jednoduchého, ale skvelého pokrmu.
Jednoduché srbské rizoto
Môže to byť luxusná príloha napríklad k nejakej pečienke, ale aj jednoduchý obed či večera. Výhodou je, že sa dá všetko pripraviť v jednej panvici, čo urýchli prípravu a skráti čakanie na výsledný pokrm. Skúste napríklad recepty na pečené kuracie mäso .
Ingrediencie:
- 1 hrnček nevarenej ryže
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 nakrájaná cibuľa
- 1 nakrájaná paprika
- 1 stredne veľká nakrájaná mrkva
- 3 drvené strúčiky cesnaku
- 2 paradajky
- 1 hrsť čerstvého hrášku
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1/2 lyžičky sušeného chilli
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlen na ozdobu
Postup:
- V panvici zohrejeme olej na strednú teplotu, prihodíme nakrájanú cibuľu aj mrkvu a restujeme zhruba 3 minúty.
- Pridáme cesnak, korenie, nakrájané paradajky a necháme 5 minút povariť za častého miešania.
- Potom vmiešame ryžu, hrášok, čerstvú aj sušenú papriku a chilli prášok.
- Zalejeme vývarom a privedieme do varu
- Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a varíme zhruba 15 minút, až sa vstrebe všetka tekutina.
- Dôležité je po celý čas pravidelne a často miešať.
- Dochutíme soľou aj korením a môžeme servírovať. Na tanieri ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Bravčové rizoto
Táto pochúťka vám podráždi chuťové bunky, pretože čo je lepšie ako dusené mäsko, ktoré je šťavnaté a lahodné.
Ingrediencie:
- 600 g bravčového mäsa
- 200 g údenej slaniny
- 6 – 8 strúčikov cesnaku
- 2 väčšie cibule
- 3 sušené chilli papričky
- 1 bobkový list
- 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 50 ml červeného vína
- 350 ml vývaru (bravčového alebo hovädzieho)
- 2 hrnčeky dlhozrnnej ryže
- 4 hrnčeky vody
- 3 lyžice oleja
Postup:
- Mäso nakrájame na rovnako veľké kúsky a slaninu na stredne veľké kocky.
- V panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu s mäsom a necháme restovať.
- Pridáme cibuľu nakrájanú na kocky, pretlačený cesnak, paradajkovú pastu a varíme asi 3 – 4 minúty.
- Okoreníme, prihodíme nasekané čili papričky, prilejeme víno s vývarom, premiešame a necháme variť na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké.
- Musíme ale strážiť, aby bolo mäkké a zároveň šťavnaté, nie vysušené.
- Keď máme hotovo, odstavíme mäso z platne a uvaríme si ryžu.
- Do hrnca dáme 2 hrnčeky ryže, prelejeme 4 hrnčeky vody a privedieme do varu.
- Na miernom ohni varíme tak dlho, až sa vstrebe voda.
- Ak máme ryžovar, pripravíme ryžu v ňom.
- Potom už len stačí premiešať ryžu s mäsom a servírovať.

Zeleninová panvica s ryžou
Hrniec plný zeleniny a mäsa, presne to predstavuje tento recept na srbské rizoto, po ktorom sa budete olizovať ešte na druhý deň.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 200 g kuracieho alebo hovädzieho mäsa
- 10 – 12 cibulí
- 1 1/2 kg paradajok
- 1 stredne veľký baklažán
- 1 zelená paprika
- 2 cukety
- 3 stonky stopkového zeleru nakrájaného na plátky
- 2 hrnčeky vody
- 1 hrnček ryže
- Hrsť petržlenu
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (môže byť aj štvorfarebné alebo biele)
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Mäso nakrájame na stredne veľké kocky, stopkový zeler na menšie kocky.
- Paradajky pokrájame na plátky spolu s očistenou cibuľou.
- Baklažán aj cuketu olúpeme as paprikou rozkrájame na rovnaké kúsky, asi tak 1 x 1 cm.
- Do misky dáme olej, cibuľu, baklažán, zelenú papriku, cukety aj zeler a osolíme podľa chuti.
- Vezmeme väčší pekáč a budeme doň vrstviť jednotlivé ingrediencie.
- Na dno dáme polovicu paradajok, polovicu zeleninovej zmesi a okoreníme.
- Pridáme nakrájané mäso a rozprestrieme po celej ploche.
- Mäso prikryjeme druhou polovicou zeleniny, prisypeme nevarenú ryžu a zvyšné paradajky.
- Nakoniec prelejeme vodou, zakryjeme alobalom a dáme piecť do predhriatej rúry na 2 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby zložíme alobal a ešte necháme 10 minút piecť odkryté.
- Potom už stačí iba vybrať z rúry a servírovať.

Objavte podobné tipy
Šampiňónová zmes
Toto srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokiaľ milujete huby. Je jednoduché a pritom veľmi chutné aj sýte. Všetko navyše dokonale podčiarkne biele víno.
Ingrediencie:
- 4 lyžice oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 300 g húb Portobello
- 1 hrnček okrúhlej bielej ryže
- 1 hrnček bieleho vína (najlepšie kvalitné Chardonnay)
- 1 lyžička vegety (alebo podobného korenia, čo bežne používame)
- 1/4 lyžičky bieleho mletého korenia
- 2 hrnčeky vriacej vody
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Huby naopak pokrájame na hrubšie plátky.
- Ryžu prepláchneme, precedíme a necháme odkvapkať.
- V hrnci rozohrejeme olej a prihodíme cibuľu.
- Necháme restovať a priebežne miešame, aby získala cibuľka zlatistý nádych.
- Pridáme huby a varíme zhruba 4 minúty.
- Potom pridáme ryžu, korenie a zalejeme vínom. Necháme variť a za občasného miešania počkáme, až sa 2/3 vína odparí.
- Nakoniec prilejeme horúcu vodu a varíme ešte 15 – 20 minút.
- Pokiaľ bude zmes lepkavá, bude potrebné pridať ešte ďalšiu vodu.
- Občas zamiešame a počkáme, až sa voda odparí a ryža bude mať požadovanú konzistenciu.
- Potom už len odstavíme a môžeme servírovať ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Kto chce, môže ešte očistiť jarnú cibuľku, nakrájať aj so zelenou vňaťou a posypať podľa ľubovôle.

Rizoto ako zo školskej jedálne
Hoci na tieto inštitúcie chceme v dospelosti zabudnúť, nie je na škodu si občas pripomenúť nejaký ten recept, ktorý nám chutil, keď sme ešte boli školákmi.
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 g hovädzieho mäsa
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 4 olúpané paradajky
- 1 zelenú papriku
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 1 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky štvorfarebného korenia
- 1 hrnček nevarenej ryže
- 2 hrnčeky vody
Postup:
- Cibuľu nakrájame na kocky a hodíme do panvice na zahriaty olej. Vyprážame do zlatohneda.
- Posypeme paprikou, prihodíme na tenké plátky pokrájané hovädzie mäso a necháme 30 minút restovať.
- Osolíme, okoreníme a pridáme paradajky nakrájané na štvrťky a papriky na prúžky.
- Povaríme zhruba 10 minút a prisypeme ryžu, ktorú zalejeme vodou.
- Varíme ďalších 25 – 30 minút, kým sa voda neodparí a ryža nie je mäkká a jemná.

Zmes s lesnými hubami a hráškom
Verte, že toto rizoto po srbsku si získa vaše srdce. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledný pokrm vynikajúci. Ide o podarenú kombináciu vhodne zvolených surovín.
Ingrediencie:
- 250 g čerstvých lesných húb na plátky
- 3 hrnčeky vriacej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (alebo 1 lyžicu masti)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 1/2 hrnčeka ryže na rizoto
- 1 1/2 litra horúceho kuracieho vývaru
- 3/4 hrnčeka čerstvého hrášku (môže byť aj mrazený)
- 1 lyžica neslaného masla
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- Parmezán alebo Grana Padano na posyp
Postup:
- Do veľkej panvice dáme rozohriať olej a pridáme na jemné kocky nakrájanú cibuľu s cesnakom na tenké plátky.
- Vyprážame 3 – 4 minúty, kým nebude cibuľa mäkká a nezosklovatí.
- Huby nakrájame na plátky a prihodíme do panvice. Osolíme, okoreníme, prihodíme tymian a niekoľko minút restujeme.
- Prisypeme ryžu na rizoto, premiešame a minútu vyprážame.
- Zalejeme 1/2 litrom kuracieho vývaru, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a znížime teplotu na stredný stupeň.
- Varíme tak dlho, až sa absorbuje všetka tekutina. Potom prilejeme zvyšný kurací vývar.
- Zamiešame a necháme variť, kým nie je ryža pekne mäkká, ale nie rozvarená.
- Nakoniec prihodíme čerstvý hrášok a maslo, ktoré necháme rozpustiť.
- Podľa potreby ešte dosolíme či okoreníme a môžeme servírovať ozdobené nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou a posypané strúhaným syrom.
Tip: Keď budeme chcieť použiť sušené huby, namočíme ich na 1 hodinu pred varením do teplej vody. Potom ich scedíme, ale vodu si dáme bokom a prilejeme do rizota namiesto 1/2 litra kuracieho vývaru.

Rizoto s hydinovým mäsom, paprikou a paradajkami
Srbská zmes s kuracím mäsom je skvelou voľbou pre každého, kto miluje hydinu. Toto je trochu upravená verzia s morkou, po ktorej sa u vás len zapráši.
Ingrediencie:
- 600 g morčacích pŕs
- 2 červené papriky
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej mletej papriky
- 250 g dlhozrnnej ryže
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 1 1/4 l kuracieho vývaru (môže byť aj hovädzie)
- 500 g nakrájaných konzervovaných paradajok
Postup:
- Morčacie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na 2 cm kocky.
- Papriky zbavíme semienok a nakrájame na prúžky. Cibuľu olúpeme a jemne nasekáme na tenké plátky.
- Cesnak očistíme a prelisujeme.
- V hrnci rozohrejeme olej, prihodíme mäso a restujeme za stáleho miešania do zlatohneda.
- Osolíme, okoreníme, pridáme cibuľu, cesnak aj papriky a cca 2 minúty varíme.
- Zasypeme sladkú aj pálivou paprikou, prisypeme ryžu a ešte vmiešame paradajkovú pastu.
- Zalejeme vývarom a vmiešame nakrájané paradajky.
- Privedieme do varu a na strednom ohni za častého miešania varíme asi 20 – 30 minút.
- Podľa potreby ešte dosolíme a okoreníme. Potom ihneď servírujeme.

Tip na záver – Srbský zeleninový šalát
Urobte si k akémukoľvek rizotu aj chutnú a hlavne zdravú prílohu.
Ingrediencie:
- 250 g cherry paradajok
- 1/2 šalátové uhorky
- 1 menšia červená cibuľa
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlen alebo pažítka na ozdobu
Postup:
- Paradajky nakrájame na polovičky či štvrtky, záleží na ich veľkosti.
- Cibuľu rozkrájame na tenké plátky, uhorku na kocky a všetko dáme spolu s paradajkami do misy.
- Osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a premiešame.
- Potom už len stačí servírovať ozdobené nasekaným petržlenom, prípadne pažítkou.
