Skvelé recepty na ryžu po srbsku pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Vyskúšali ste už niekedy recepty na srbské rizoto, ktoré sa síce podobá tomu nášmu, ale chutí úplne inak?

Tento druh kuchyne si našiel cestu aj do našej malej krajiny a rozhodne stojí za vyskúšanie. Inšpirovať sa môžete v našom článku.

Pozbierali sme pre vás množstvo luxusných lahôdok a vy tak hravo ochutnáte jednu z mnohých svetových kuchýň, prostredníctvom jednoduchého, ale skvelého pokrmu.

Jednoduché srbské rizoto

Môže to byť luxusná príloha napríklad k nejakej pečienke, ale aj jednoduchý obed či večera. Výhodou je, že sa dá všetko pripraviť v jednej panvici, čo urýchli prípravu a skráti čakanie na výsledný pokrm. Skúste napríklad recepty na pečené kuracie mäso .

Ingrediencie:

  • 1 hrnček nevarenej ryže
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 1 nakrájaná paprika
  • 1 stredne veľká nakrájaná mrkva
  • 3 drvené strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 1 hrsť čerstvého hrášku
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 1/2 lyžičky sušeného chilli
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlen na ozdobu

Postup:

  • V panvici zohrejeme olej na strednú teplotu, prihodíme nakrájanú cibuľu aj mrkvu a restujeme zhruba 3 minúty.
  • Pridáme cesnak, korenie, nakrájané paradajky a necháme 5 minút povariť za častého miešania.
  • Potom vmiešame ryžu, hrášok, čerstvú aj sušenú papriku a chilli prášok.
  • Zalejeme vývarom a privedieme do varu
  • Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a varíme zhruba 15 minút, až sa vstrebe všetka tekutina.
  • Dôležité je po celý čas pravidelne a často miešať.
  • Dochutíme soľou aj korením a môžeme servírovať. Na tanieri ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ryža podľa srbskej receptúry so zeleninou.
Zdroj: https://www.all-thats-jas.com

Bravčové rizoto

Táto pochúťka vám podráždi chuťové bunky, pretože čo je lepšie ako dusené mäsko, ktoré je šťavnaté a lahodné.

Ingrediencie:

  • 600 g bravčového mäsa
  • 200 g údenej slaniny
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 2 väčšie cibule
  • 3 sušené chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 50 ml červeného vína
  • 350 ml vývaru (bravčového alebo hovädzieho)
  • 2 hrnčeky dlhozrnnej ryže
  • 4 hrnčeky vody
  • 3 lyžice oleja

Postup:

  • Mäso nakrájame na rovnako veľké kúsky a slaninu na stredne veľké kocky.
  • V panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu s mäsom a necháme restovať.
  • Pridáme cibuľu nakrájanú na kocky, pretlačený cesnak, paradajkovú pastu a varíme asi 3 – 4 minúty.
  • Okoreníme, prihodíme nasekané čili papričky, prilejeme víno s vývarom, premiešame a necháme variť na miernom ohni, kým nie je mäso mäkké.
  • Musíme ale strážiť, aby bolo mäkké a zároveň šťavnaté, nie vysušené.
  • Keď máme hotovo, odstavíme mäso z platne a uvaríme si ryžu.
  • Do hrnca dáme 2 hrnčeky ryže, prelejeme 4 hrnčeky vody a privedieme do varu.
  • Na miernom ohni varíme tak dlho, až sa vstrebe voda.
  • Ak máme ryžovar, pripravíme ryžu v ňom.
  • Potom už len stačí premiešať ryžu s mäsom a servírovať.
Srbská ryžová panvica z bravčového mäsa s chilli.
Zdroj: https://sortedfood.com

Zeleninová panvica s ryžou

Hrniec plný zeleniny a mäsa, presne to predstavuje tento recept na srbské rizoto, po ktorom sa budete olizovať ešte na druhý deň.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 200 g kuracieho alebo hovädzieho mäsa
  • 10 – 12 cibulí
  • 1 1/2 kg paradajok
  • 1 stredne veľký baklažán
  • 1 zelená paprika
  • 2 cukety
  • 3 stonky stopkového zeleru nakrájaného na plátky
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 hrnček ryže
  • Hrsť petržlenu
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (môže byť aj štvorfarebné alebo biele)

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  • Mäso nakrájame na stredne veľké kocky, stopkový zeler na menšie kocky.
  • Paradajky pokrájame na plátky spolu s očistenou cibuľou.
  • Baklažán aj cuketu olúpeme as paprikou rozkrájame na rovnaké kúsky, asi tak 1 x 1 cm.
  • Do misky dáme olej, cibuľu, baklažán, zelenú papriku, cukety aj zeler a osolíme podľa chuti.
  • Vezmeme väčší pekáč a budeme doň vrstviť jednotlivé ingrediencie.
  • Na dno dáme polovicu paradajok, polovicu zeleninovej zmesi a okoreníme.
  • Pridáme nakrájané mäso a rozprestrieme po celej ploche.
  • Mäso prikryjeme druhou polovicou zeleniny, prisypeme nevarenú ryžu a zvyšné paradajky.
  • Nakoniec prelejeme vodou, zakryjeme alobalom a dáme piecť do predhriatej rúry na 2 hodiny.
  • Po uplynutí tejto doby zložíme alobal a ešte necháme 10 minút piecť odkryté.
  • Potom už stačí iba vybrať z rúry a servírovať.
Rýchle rizoto po srbsku s paradajkami, baklažánom a cuketou.
Zdroj: https://www.keyingredient.com

Šampiňónová zmes

Toto srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokiaľ milujete huby. Je jednoduché a pritom veľmi chutné aj sýte. Všetko navyše dokonale podčiarkne biele víno.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 300 g húb Portobello
  • 1 hrnček okrúhlej bielej ryže
  • 1 hrnček bieleho vína (najlepšie kvalitné Chardonnay)
  • 1 lyžička vegety (alebo podobného korenia, čo bežne používame)
  • 1/4 lyžičky bieleho mletého korenia
  • 2 hrnčeky vriacej vody
  • 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Huby naopak pokrájame na hrubšie plátky.
  • Ryžu prepláchneme, precedíme a necháme odkvapkať.
  • V hrnci rozohrejeme olej a prihodíme cibuľu.
  • Necháme restovať a priebežne miešame, aby získala cibuľka zlatistý nádych.
  • Pridáme huby a varíme zhruba 4 minúty.
  • Potom pridáme ryžu, korenie a zalejeme vínom. Necháme variť a za občasného miešania počkáme, až sa 2/3 vína odparí.
  • Nakoniec prilejeme horúcu vodu a varíme ešte 15 – 20 minút.
  • Pokiaľ bude zmes lepkavá, bude potrebné pridať ešte ďalšiu vodu.
  • Občas zamiešame a počkáme, až sa voda odparí a ryža bude mať požadovanú konzistenciu.
  • Potom už len odstavíme a môžeme servírovať ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Kto chce, môže ešte očistiť jarnú cibuľku, nakrájať aj so zelenou vňaťou a posypať podľa ľubovôle.

Rizoto s ryžou a šampiňónmi na bielom víne.
Zdroj: https://balkanlunchbox.com

Rizoto ako zo školskej jedálne

Hoci na tieto inštitúcie chceme v dospelosti zabudnúť, nie je na škodu si občas pripomenúť nejaký ten recept, ktorý nám chutil, keď sme ešte boli školákmi.

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • 4 olúpané paradajky
  • 1 zelenú papriku
  • 1 červenú papriku
  • 1 žltú papriku
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky štvorfarebného korenia
  • 1 hrnček nevarenej ryže
  • 2 hrnčeky vody

Postup:

  • Cibuľu nakrájame na kocky a hodíme do panvice na zahriaty olej. Vyprážame do zlatohneda.
  • Posypeme paprikou, prihodíme na tenké plátky pokrájané hovädzie mäso a necháme 30 minút restovať.
  • Osolíme, okoreníme a pridáme paradajky nakrájané na štvrťky a papriky na prúžky.
  • Povaríme zhruba 10 minút a prisypeme ryžu, ktorú zalejeme vodou.
  • Varíme ďalších 25 – 30 minút, kým sa voda neodparí a ryža nie je mäkká a jemná.
Hovädzie mäso na cibuľke s paradajkami, paprikou a ryžou.
Zdroj: https://www.food.com

Zmes s lesnými hubami a hráškom

Verte, že toto rizoto po srbsku si získa vaše srdce. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledný pokrm vynikajúci. Ide o podarenú kombináciu vhodne zvolených surovín.

Ingrediencie:

  • 250 g čerstvých lesných húb na plátky
  • 3 hrnčeky vriacej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (alebo 1 lyžicu masti)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 1/2 hrnčeka ryže na rizoto
  • 1 1/2 litra horúceho kuracieho vývaru
  • 3/4 hrnčeka čerstvého hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 lyžica neslaného masla
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • Parmezán alebo Grana Padano na posyp

Postup:

  • Do veľkej panvice dáme rozohriať olej a pridáme na jemné kocky nakrájanú cibuľu s cesnakom na tenké plátky.
  • Vyprážame 3 – 4 minúty, kým nebude cibuľa mäkká a nezosklovatí.
  • Huby nakrájame na plátky a prihodíme do panvice. Osolíme, okoreníme, prihodíme tymian a niekoľko minút restujeme.
  • Prisypeme ryžu na rizoto, premiešame a minútu vyprážame.
  • Zalejeme 1/2 litrom kuracieho vývaru, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a znížime teplotu na stredný stupeň.
  • Varíme tak dlho, až sa absorbuje všetka tekutina. Potom prilejeme zvyšný kurací vývar.
  • Zamiešame a necháme variť, kým nie je ryža pekne mäkká, ale nie rozvarená.
  • Nakoniec prihodíme čerstvý hrášok a maslo, ktoré necháme rozpustiť.
  • Podľa potreby ešte dosolíme či okoreníme a môžeme servírovať ozdobené nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou a posypané strúhaným syrom.

Tip: Keď budeme chcieť použiť sušené huby, namočíme ich na 1 hodinu pred varením do teplej vody. Potom ich scedíme, ale vodu si dáme bokom a prilejeme do rizota namiesto 1/2 litra kuracieho vývaru.

Rizoto po srbsku so šampiňónmi, hráškom a tymiánom.
Zdroj: https://markieskitchen.com

Rizoto s hydinovým mäsom, paprikou a paradajkami

Srbská zmes s kuracím mäsom je skvelou voľbou pre každého, kto miluje hydinu. Toto je trochu upravená verzia s morkou, po ktorej sa u vás len zapráši.

Ingrediencie:

  • 600 g morčacích pŕs
  • 2 červené papriky
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky pálivej mletej papriky
  • 250 g dlhozrnnej ryže
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 1 1/4 l kuracieho vývaru (môže byť aj hovädzie)
  • 500 g nakrájaných konzervovaných paradajok

Postup:

  • Morčacie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na 2 cm kocky.
  • Papriky zbavíme semienok a nakrájame na prúžky. Cibuľu olúpeme a jemne nasekáme na tenké plátky.
  • Cesnak očistíme a prelisujeme.
  • V hrnci rozohrejeme olej, prihodíme mäso a restujeme za stáleho miešania do zlatohneda.
  • Osolíme, okoreníme, pridáme cibuľu, cesnak aj papriky a cca 2 minúty varíme.
  • Zasypeme sladkú aj pálivou paprikou, prisypeme ryžu a ešte vmiešame paradajkovú pastu.
  • Zalejeme vývarom a vmiešame nakrájané paradajky.
  • Privedieme do varu a na strednom ohni za častého miešania varíme asi 20 – 30 minút.
  • Podľa potreby ešte dosolíme a okoreníme. Potom ihneď servírujeme.
Morčacie mäso s ryžou a zeleninou.
Zdroj: https://eatsmarter.com

Tip na záver – Srbský zeleninový šalát

Urobte si k akémukoľvek rizotu aj chutnú a hlavne zdravú prílohu.

Ingrediencie:

  • 250 g cherry paradajok
  • 1/2 šalátové uhorky
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlen alebo pažítka na ozdobu

Postup:

  • Paradajky nakrájame na polovičky či štvrtky, záleží na ich veľkosti.
  • Cibuľu rozkrájame na tenké plátky, uhorku na kocky a všetko dáme spolu s paradajkami do misy.
  • Osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a premiešame.
  • Potom už len stačí servírovať ozdobené nasekaným petržlenom, prípadne pažítkou.
Lahodný šalát s paradajkami, uhorkou, cibuľou a olivovým olejom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.