Chystáte párty a neviete, čo pripraviť za občerstvenie?
Potom vyskúšajte naše recepty na nátierky zo sušených paradajok v 7 rôznych variantoch.
Vašich hostí nimi určite prekvapíte a navyše si pochutnajú!
Urobte im dip s ančovičkami, javorovým sirupom alebo slaninou.
Dip zo sušených paradajok s kešu orieškami
Krémová nátierka, ktorá sa pravdepodobne stane vašim novým favoritom! Servírujte s krekry, na sendviči alebo s čerstvou zeleninou ako dip.
Ingrediencie
- 1 šálka kešu orieškov
- 1 šálka sušených sušených paradajok bez oleja
- ½ šálky vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- 4–5 veľkých listov čerstvej bazalky
- šťava z ½ citróna
- ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
- štipka korenia alebo podľa chuti
Postup
- Kešu oriešky a sušené paradajky namočte na 30 minút do horúcej vody.
- Sceďte a opláchnite.
- Vložte kešu a sušené paradajky do kuchynského robota vybaveného čepeľou S.
- Mixujte a pridajte ½ šálky vody.
- Rozmixujte do hladka a zoškrabte strany podľa potreby.
- Pridajte zvyšné prísady a mixujte do hladka.
- Nechajte v chladničke, kým budete podávať.

Paradajková nátierka s javorovým sirupom
Tento dip je zo sušených paradajok, paradajkového pretlaku a olivového oleja. Korenie a trochu javorového sirupu mu dodávajú extra chuť a dopĺňajú sladké, voňavé paradajky. V kombinácii s fetou, čerstvou bazalkou a krekermi je toto jedlo úplne delikátne!
Ingrediencie
- 2 šálky sušených paradajok, nakrájaných na prúžky julienned (použite sušené paradajky, ktoré nie sú naložené v oleji)
- 170 g paradajkového pretlaku
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 polievková lyžica sušenej bazalky
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
Na servírovanie:
- krekry
- nakrájaný syr feta
- čerstvé bazalkové listy
Postup
- Dajte sušené paradajky do malého hrnca.
- Podlejte studenou vodou.
- Zahrievajte, kým nebude voda horúca, ale nie vriaca.
- Odstráňte z tepla a nechajte 30 minút sedieť.
- Sceďte a vložte paradajky do misky kuchynského robota.
- Pridajte zvyšné ingrediencie a spracujte na konzistenciu pasty.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Podávajte na krekroch s feta a bazalkou.
- Dobrú chuť!

Paradajkový dip so slaninou
Jednoduchá nátierka zo sušených paradajok, ktorú rozmixujete spolu so slaninou a čerstvým tymiánom, je perfektným občerstvením či originálnou desiatou.
Ingrediencie
- 6 plátkov slaniny nakrájanej na kocky
- 140 g krémového syra izbovej teploty
- 3 lyžice majonézy
- 2 lyžice masla o izbovej teplote
- poriadna štipka soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 4 sušené paradajky (z pohára sušených paradajok v olivovom oleji)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička nasekaných listov čerstvého tymiánu
Postup
- Zahrejte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte slaninu a za častého miešania restujte asi 8 minút (alebo do chrumkava).
- Dajte slaninu na tanier vyložený papierovými utierkami a nechajte vychladnúť.
- Pridajte krémový syr, majonézu, maslo, korenie a soľ do misky kuchynského robota vybaveného čepeľou.
- Rozmixujte do hladka.
- Pridajte sušené paradajky, cesnak, tymian a polovicu slaniny a ešte raz spracujte.
- Preneste nátierku do misky a vmiešajte zostávajúcu slaninu.
- Podávajte.

Inšpirujte sa našimi receptami so sušenými paradajkami , ktoré nezaberú veľa času a pochutí si na nich celá rodina.
Krémový dip so sušenými paradajkami a fazuľami
Tento taliansky dip obsahuje krémové fazule cannellini, sušené paradajky, smotanový syr, citrónovú šťavu, veľa cesnaku a čerstvej bazalky a trochu chilli. Je skvele chuťovo vyvážený a má úžasnú konzistenciu. Fantázia!
Ingrediencie
- 430 g fazule cannellini
- šťava z 1 citróna
- 110 g krémového syra, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 1/3 šálky čerstvej bazalky a ďalšie na ozdobu
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané nahrubo
- 230 g sušených paradajok, balených v oleji
- červené chilli podľa chuti
- soľ a čierne korenie, podľa chuti
Postup
- V miske kuchynského robota zmiešajte fazuľu cannellini, citrónovú šťavu, smotanový syr, bazalku, cesnak a polovicu sušených paradajok.
- Spracujte do hladka a podľa potreby pridajte olej zo sušených paradajok, kým nebude dip hladký.
- Ochutnajte a dochuťte drveným čili, soľou a čiernym korením.
- Pokiaľ chcete, pridajte do dipu ďalšie sušené paradajky.
- Preložte dip do plytkej servírovacej misky, nakrájajte zvyšné sušené paradajky a položte nimi dip.
- Ozdobte lístkami bazalky a podávajte.

Objavte podobné tipy
Paradajková nátierka s červenou paprikou
Krémová a lahodná nátierka zo sušených paradajok s mnohými príchuťami je jednoduchá, pripravíte ju behom pár minút a jedná sa o úplne perfektné predjedlo!
Ingrediencie
- 1/2 šálky sušených paradajok, balených bez oleja
- 230 g krémového syra, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 1/2 šálky gréckeho jogurtu
- 1/4 šálky chilli omáčky
- 4 lyžice jarnej cibuľky, nasekané
- 1 červená paprika, nasekaná
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1/2 lyžičky zelerových semienok
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
Postup
- Vložte paradajky do malej misky.
- Podlejte 1 šálkou vriacej vody a nechajte 10 minút stáť pri izbovej teplote.
- Sceďte a paradajky nakrájajte.
- Medzitým v samostatnej miske dobre premiešajte smotanový syr, grécky jogurt a chilli omáčku.
- Pridajte paradajky a zvyšné prísady.
- Dobre premiešajte a vložte do chladničky, kde ho nechajte, kým nebudete pripravení podávať.
- Dobrú chuť!

Máte chuť natrieť si niečo dobré na chlieb a milujete údeniny? Potom vyskúšajte recepty na šunkové nátierky .
Hodí sa ako rýchla desiata, malá večera, ale pokojne aj lahodné raňajky.
Dip zo sušených paradajok a pečeného baklažánu
Táto nátierka je krémová, jemná a najlepšia je, keď ju budete podávať s teplým chrumkavým talianskym chlebom alebo na panini. Spojenie sušených paradajok a pečeného baklažánu je úplne geniálne!
Ingrediencie
- 2 stredné, pevné baklažány
- 1 pohár (200 g) sušených paradajok v olivovom oleji, scedených
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice paradajkového pretlaku zmiešané s 1 šálkou vody
- soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 až 1 čajová lyžička vločiek červeného chilli
- 2 čajové lyžičky kapar, scedených (voliteľne)
- 1/4 šálky nasekaných čiernych olív (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Odrežte konce baklažánov, potom baklažány nakrájajte na 2,5 cm kocky a vložte do pekáča s vekom.
- Vložte sušené paradajky, cesnak, paradajkový pretlaku s vodou, soľ, korenie, čili vločky a voliteľne kapary a olivy do malého kuchynského robota a pulzujte, kým nebude všetko zmiešané.
- Paradajkovú zmes dajte na kocky baklažánu a premiešajte.
- Pečte baklažán v zakrytom pekáči 30 minút, potom dobre premiešajte a pečte ďalších 30 minút.
- Znovu premiešajte a vráťte do rúry, kým nie je baklažán mäkký, asi na 20 minút.
- Nechajte baklažánovú zmes zakrytú, kým nedosiahne izbovú teplotu.
- Ochutnajte a podľa potreby dokoreňte.
- Podávajte s plátkami talianskeho chrumkavého chleba.

Paradajková nátierka s ančovičkami
Príprava tohto luxusného dipu trvá iba pár minút a stane sa vašim obľúbeným. Kombinácia sušených paradajok, ančovičiek a pečeného cesnaku je úplne dokonalá!
Ingrediencie
- ¾ šálky sušených paradajok v oleji
- 7 strúčikov pečeného cesnaku (alebo 2 strúčiky surového)
- 3 filety z ančovičiek
- ½ šálky olivového oleja
- 1-2 štipky soli
- 1 štipka cukru (voliteľne)
- listy čerstvej bazalky na ozdobu
Postup
- Zmiešajte sušené paradajky (bez toho, aby ste z nich scedili olej), pečený cesnak a filety z ančovičiek v miske kuchynského robota a niekoľko sekúnd spracovávajte.
- Zmes nebude úplne hladká, ale kúsky paradajok by mali byť veľmi jemné a cesnak a ančovičky úplne rozmixované.
- Zmes preložte do malej panvice a 2 – 3 minúty zahrievajte na strednú teplotu.
- Dosoľte podľa vášho vkusu.
- Počas zahrievania zmesi v panvici pridajte štipku cukru.
- Vypnite oheň, preložte do misky a vmiešajte olivový olej.
- Podávajte s teplým chrumkavým chlebom a ozdobené čerstvými listami bazalky.

Pozrite sa aj na naše rozmanité recepty na pórkovú nátierku . Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Ako na domáce sušené paradajky?
Ľahko si sušené paradajky pripravíte aj v rúre a môžete si ich hravo prispôsobiť svojim chuťovým bunkám. Pripravte si ich z vašich preferovaných druhov paradajok, pridajte cesnak či obľúbené korenie. Domáce sušené paradajky sú tiež lacnejšie ako malé predražené poháre predávané v obchodoch a navyše sú neuveriteľne chutné, obzvlášť, keď si ich urobíte zo šťavnatých zrelých paradajok na vrchole sezóny. Ak dáte čerstvo sušené paradajky do mrazničky, vydržia tam až 3 mesiace ! Tak poďme na to.
Ingrediencie
- 500 g paradajok (napríklad cherry paradajky)
- jemná morská soľ
Postup
- Zahrejte rúru na 120 ° C.
- Vyložte veľký plech papierom na pečenie.
- Nakrájajte paradajky na polovice pozdĺžne.
- Položte ich rezom stranou na plech a posoľte.
- Pečte 2,5 až 3,5 hodiny, alebo kým paradajky nevyschnú a dávajte pozor, aby sa nespálili.
- Vyberte z rúry.
- Ihneď podávajte.
- Alebo uložte sušené paradajky do pohára a naplňte olivovým olejom tak, aby boli paradajky celé zakryté.
- Pridajte akékoľvek požadované korenie (napríklad strúčik cesnaku a/alebo bylinky), potom prikryte a vložte do chladničky až na 2 týždne.
A ako sa vám recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!