Tiež ste v detstve zbožňovali ryžový nákyp?
Premôže Ak vás chuť na sladké jedlo a neviete, čo narýchlo uvariť, návrat k tejto dobrůtce je dobrou voľbou. Základom nákypu je jemná ryžová kaša a ďalej ho dopĺňame ovocím.
Ovocie ľahko zníži kalorickú hodnotu nákypu a navyše v kombinácii s ryžou skvele chutí.
Ryžový nákyp nie je iba stálica školských jedální. S starostlivú prípravou a poctivými ingredienciami dosiahnete úžasného výsledku a celá rodina sa bude oblizovať až za ušami.
Nebudeme vás ďalej napínať a poďme sa vrhnúť na 5 skvelých receptov na túto pochúťku.
Ryžový nákyp so slivkami a lekvárom
Vynikajúci obed, ktorý je tak akurát sladký a vonia po vanilke so škoricou.
INGREDIENCIE
- 150 g ryže
- 800 ml mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 g masla
- 4 vajcia
- slivky
- lekvár
- škorica
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku na kašu.
- Vmiešame obaja cukry.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Necháme vychladnúť a vmiešame maslo a vajcia.
- Premiešame.
- Do vymasteného pekáča dáme najprv vrstvu ryžovej kaše.
- Poukladáme vypeckovanými slivkami a potrieme lekvárom.
- Navrch dáme druhú polovicu kaše.
- Posypeme škoricou.
- Pečieme dozlatista približne 30 minút.
- Podávame.
Objavte podobné tipy
Ryžový nákyp s marhuľami a orechy
Nákyp, ktorý v sebe okrem zlatistých marhúľ skrýva prekvapenie v podobe chrumkavých orechov.
INGREDIENCIE
- 150 g ryže
- 800 ml mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 g masla
- 4 vajcia
- marhule (čerstvé alebo zavárané)
- 2 hrste mletých vlašských orechov
- škorica
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku na kašu.
- Vmiešame obaja cukry.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Necháme vychladnúť a vmiešame maslo a vajcia.
- Premiešame.
- Do vymasteného pekáča dáme najprv vrstvu ryžovej kaše.
- Poukladáme vypeckovanými marhuľami.
- Zasypeme orechy.
- Navrch dáme druhú polovicu kaše.
- Posypeme škoricou.
- Pečieme dozlatista približne 30 minút.
- Podávame.
Ryžový nákyp s jablkami a hrozienkami
Ak máte radi štrúdľu, táto verzia ryžového nákypu je pre vás jasnou voľbou.
INGREDIENCIE
- 150 g ryže
- 800 ml mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 g masla
- 4 vajcia
- jablká
- 1 lyžička citrónovej kúry
- 2 hrste hrozienok
- škorica
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku na kašu.
- Vmiešame krupicový cukor.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Oddelíme si žĺtky od bielkov.
- Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- Kašu necháme vychladnúť a vmiešame maslo so žĺtkami.
- Prisypeme škoricu a citrónovú kúru.
- Jablká nastrúhame a s hrozienkami taktiež vmiešame do kaše.
- Opatrne pridáme aj sneh z bielkov.
- Nalejeme do vymasteného pekáča.
- Pečieme dozlatista približne 30 minút.
- Podávame.
Ryžový nákyp s broskyňami a snehovou čapicou
Vynikajúci nákyp tak, ako by ho pripravila vaša babička.
INGREDIENCIE
- 150 g ryže
- 800 ml mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 g masla
- 4 vajcia
- broskyne (čerstvé alebo zavárané)
- 2 bielky
- štipka soli
- škorica
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku na kašu.
- Vmiešame krupicový a polovicu vanilkového cukru.
- Z bielkov, štipky soli a druhej polovice vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
- Sneh dáme bokom.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Kašu necháme vychladnúť a vmiešame maslo a vajcia.
- Premiešame.
- Do vymasteného pekáča dáme najprv vrstvu ryžovej kaše.
- Poukladáme vypeckovanými broskyňami.
- Navrch dáme druhú polovicu kaše.
- Poslednú vrstvu tvorí sneh z bielkov.
- Posypeme škoricou.
- Pečieme dozlatista približne 30 minút.
- Podávame.
Ryžový nákyp s lesným ovocím tvarohom
Nákyp je vďaka tvarohu ešte vláčnejšia. Použiť môžete takmer ľubovoľné ovocie.
INGREDIENCIE
- 150 g ryže
- 800 ml mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 g masla
- 4 vajcia
- višne
- 250 g mäkkého tvarohu
- škorica
POSTUP
- Ryžu uvaríme v mlieku na kašu.
- Vmiešame krupicový a polovicu vanilkového cukru.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Necháme vychladnúť a vmiešame maslo a vajcia.
- Premiešame.
- Tvaroh premiešame s druhou polovicou vanilkového cukru.
- Do vymasteného pekáča dáme najprv vrstvu ryžovej kaše.
- Potom nasleduje vrstva tvarohu.
- Poukladáme vypeckovanými višňami.
- Navrch dáme druhú polovicu kaše.
- Posypeme škoricou.
- Pečieme dozlatista približne 30 minút.
- Podávame.
Predstavili sme vám päť vynikajúcich receptov na ryžový nákyp, ktoré potešia nielen deti.
Ryžový nákyp môže byť ozdobiť snehovou čapicou . Bielky s vanilkovým cukrom a štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu a na posledných 10 minút navŕšime na nákyp.
K podávanie sa tiež hodí sladká ovocná omáčka . Najjednoduchšie je pripraviť ju z kompótovej šťavy, ktorú zahustíme trochou solamylu a dochutíme cukrom, prípadne trochou citrónovej šťavy.
Podarilo sa? Doporučujeme ďalšie sladké pokrmy z ryže. Uvidíte, že nebudete ľutovať.