Obložené chlebíčky a klasické jednohubky z bieleho pečiva vedia skoro každý.
Silvestrovské pohostenie by malo byť chutné, ľahké a rýchle na prípravu.
Aké recepty všach zvoliť?
Na čo si dať pozor?
Inšpirujte sa v našom článku! 🙂
Silvestrovské jednohubky z kornbagety
INGREDIENCIA
- 3 kornbagety
- 300 g čerešňových paradajok
- 2 veľké vetvičky čerstvej bazalky
- 1 väčší strúčik cesnaku
- ½ malé šalotky
- 4 lyžice krémového balsamica
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 g ricotty
- soľ a korenie
POSTUP
- Paradajky nakrájame ostrým nožom na štvrtiny.
- Šalotku a cesnak nakrájame nadrobno.
- V mise prešľaháme krémové balsamico s olejom.
- Osolíme, okoreníme a zeleninu chvíľu marinujeme.
- Plátky kornbagety potrieme ricottou, obložíme marinovanými paradajkami a posypeme najemno nakrájanými lístkami bazalky.

Tradičné silvestrovské chlebíčky
INGREDIENCIA
- 1 celozrnná veka
- maslo
- vajcia
- trvanlivá saláma (herkules, uhorák…)
- paradajka
- uhorka
- tatarka
POSTUP
- Celozrnnú veku potrieme maslom a poukladáme z polovice kolieskami uvarených vajec.
- Salámu prehneme a vytvoríme z neho ruličku, ktorou vtlačíme prsty priamo do bagety.
- Pridáme paradajku, uhorku a tatárku.

Silvestrovské chuťovky v aspiku
INGREDIENCIA
na šalát
- 30 dkg mäkkej salámy
- 2 stredne veľké kyslé uhorky
- 2 stredne veľké cibule
- 1 pohár Moravanky
- 250 ml majonézy
- podľa chuti korenie, soľ a cukor
na želatínu
- 1 vrecúško želatíny jemne mleté
- 450 ml vody
- 3 polievkové lyžice octu
- ½ polievkové lyžice soli
- 1 a ½ polievkovej lyžice cukru
- štipka mletého korenia
suroviny na rolky
- 10 plátkov šunky
- 5 ks natvrdo uvarených vajec
- 5 plátkov tvrdého syra
- 1-2 kyslé uhorky
- 10 prúžkov červenej papriky
- 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj kukurica)
POSTUP
- Pripravíme si domáci šalát.
- Salámu, uhorky, cibuľu a Moravanku (bez feferónky) nasekáme alebo nakrájame nadrobno.
- Z Moravanky zlejeme vodu cez sitko.
- K surovinám pridáme majolku.
- Dôkladne premiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti.
- Nachystáme si želatínu.
- Do kastrólika nalejeme studenú vodu a ochutíme ju soľou, cukrom, octom a mletým čiernym korením.
- Všetko dôkladne rozmiešame a prisypeme vrecko želatíny.
- Želatínu metličkou dôkladne rozmiešame vo vode a necháme 10 minút odpočinúť, aby želatína napučala.
- Potom ju dáme na mierny plameň a za stáleho miešania želatínu zahrejeme.
- Želatína sa nesmie variť.
- Akonáhle sa z vody začne viac fajčiť, stiahneme kastrólik zo sporáka.
- Želatínu necháme schladiť do vlažnej podoby.
- Než želatína vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
- Najskôr naplníme šunku šalátom . , stočíme a rolky uložíme do chladničky.
- Pripravíme prízdoby.
- Olúpeme a na plátky nakrájame vajcia, pripravíme uhorky.
- Drobnejšiu uhorku prepolíme a narežeme do vejárika (na päť spojených plátkov). Keď máme veľké uhorky, narežeme ich na šikmé plátky. Nakrájame kúsok kapie na prúžky.
- Uložíme do chladničky.
- Podľa veľkosti roliek vyberieme vhodnú formu na aspik. Mala by mať rovné dno a rozmer taký, aby sa do neho dali závitky čo najekonomickejšie skladať.
- Vychladnutý aspik nalejem do misky v asi centimetrovej vrstve. Dáme do chladu.
- Aspik necháme tuhnúť len tak, aby už držal tvar , ale ešte nebol tuhý.
- Na túto vrstvu naukladáme naplnené závitky.
- Potom pridávame na závitky prechladnutý aspik, aby cez ne stekal.
- Formu naplníme do polovice výšky závitkov a zase dáme stuhnúť, ale zase nie celkom, len do polomäkka.
- Nalejeme ďalšiu malú vrstvu a opäť dáme zatuhnúť do polomäkka.
- Na rolky kladieme prízdoby.
- Zalejeme vrstvou aspiku mala by siahať asi 1 cm nad suroviny.
- Necháme zatuhnúť ideálne cez noc v chladničke.

Určite príde pri silvestrovskom pohostení k dobru kuracie alebo hovädzie vývar. Počas silvestra je možné tradičné potraviny už odľahčiť aj inými obľúbenými potravinami syrmi, údeným lososom, tuniakom, ovocím, zeleninou a obľúbenými kvalitnými potravinami.
Objavte podobné tipy
Tvarohová nátierka s nivou
Jemnosť tvarohu a výrazná chuť nivy sa v tejto nátierke výborne dopĺňajú.
INGREDIENCIA
- pol vaničky obľúbeného tvarohu
- množstvo nivy podľa nášho uváženia – vhodné minimálne 100 g
- maslo cca 50 g
- 1 cibuľa
- strúčik cesnaku
- korenie, soľ, chilli podľa chuti, prípadne mletá paprika
POSTUP
- V miske zmiešame tvaroh a maslo, pokiaľ bude treba, použite metličky.
- Pridáme vopred nastrúhanú nivu a na drobno nakrájanú cibuľu.
- Vmiešame roztlačený strúčik cesnaku.
- Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a zvoleným korením. Všeobecne platí – čím viac dáme do nátierky nivy, tým menej by sme mali soliť – samotná niva je dosť slaná.
Servírujeme na obľúbené pečivo, ozdobiť môžeme zeleninou (cherry paradajky, nakladané uhorky) alebo napríklad vlašskými orieškami.

Hermelínová nátierka
Hermelín určite nesmie chýbať na silvestrovskom stole a prečo neskúsiť niečo iné ako klasické chlebíčky a jednohubky.
INGREDIENCIA
- 2 ks syra Hermelín
- 2 ks vajec, uvarených na tvrdo
- 100 g bieleho jogurtu
- 4 lyžice majonézy
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- soľ a korenie
- 1 jablko
POSTUP
- Do veľkej misy nahrubo nastrúhame syr a vajcia.
- Pridáme majonézu, biely jogurt, horčicu a cibuľu nakrájanú nadrobno.
- Potom už len osolíme a okoreníme.
- Môžeme zdobiť plátkami jablka.
Servírovať môžeme s čerstvou zeleninou na čerstvej bagete.

Šalát s bylinkovým hermelínom
Nie každý má chuť na Silvestra na nátierky a jednohubky, pokiaľ patríte k ľuďom vyhľadávajúcim odľahčenú stravu, tak tento šalát je skvelá voľba.
INGREDIENCIA
- minimálne 2 hermelíny
- rukola
- paradajky
- červená cibuľa
- toastový chlieb na krutóny
- hrsť vlašských orechov
- maslo
- soľ. korenie, obľúbené šalátové korenie (oregáno, tymian, bazalka)
- olivový olej, ocot balsamico
- voliteľný: cesnak
Množstvo surovín záleží na našej preferencii – či chceme šalát viac zeleninový alebo syrový.
POSTUP
- Aby sme samotnú prípravu urýchlili, spracujeme najskôr ingrediencie, ktoré potrebujú tepelnú úpravu.
- Na masle opražíme na kocky nakrájaný chlieb. Vyprážame tak dlho, aby sme dosiahli chrumkavosť podľa vlastnej preferencie. Na panvičku môžeme pridať aj cesnak nakrájaný na tenké prúžky.
- Akonáhle máme hotovo, necháme chladnúť a počas toho pripravíme ostatné suroviny. Paradajky a červenú cibuľu nakrájame na drobno, zmiešame a dochutíme soľou a korením.
- Svoju pozornosť presunieme k hermelínom. Od plesne oddelíme krémovú časť, ktorú v miske zmiešame s vybranými bylinkami.
- Rukolu a orechy pridávame až pri servírovaní.
Všetko servírujeme spoločne na jednom tanieri – nakrájanú zeleninu a čerstvú rukolu, hermelínovú pastu (môžeme rozdeliť na menšie kúsky pomocou lyžičky), všetko posypané vlašskými orechmi a pokvapkané olivovým olejom a balzamicom.
S ingredienciami sa dá tiež trochu experimentovať – môžeme pridať avokádo, rôzne semienka či rôzne druhy šalátu.

Plnené hermelínové trojhránky
Táto slaná syrová pochúťka poteší každého silvestrovského oslávenca.
INGREDIENCIA
- 3 hermelíny
- 1 krémový syr
- červená cibuľa
- obľúbené korenie (vhodné napr. na grilovaný hermelín)
- soľ, korenie, chilli
POSTUP
- Hermelíny nakrájame na trojuholníčky.
- Oddelíme plesňový okraj od krémovej časti – nič z toho nevyhadzujeme!
- Červenú cibuľu nakrájame na skutočne drobné kúsky.
- V miske zmiešame vnútro hermelínu s ostatnými surovinami, množstvo korenia volíme podľa vlastnej chuti – postupne pridávame a ochutnávame.
- Akonáhle máme všetko zmiešané, naplníme hmotou nechané plesňové okraje.
- Pred podávaním necháme nejaký čas v chladničke.

Okrem uvedených receptov na silvestrovské pohostenie, môžete vyskúšať pridať syr aj k ovociu a pripraviť z neho šalát, alebo syrové roládky, použiť syr k tyčinkám alebo k obľúbeným slimákom z lístkového cesta.
Listové cesto si môžete pripraviť podľa našich ďalších receptov, ktoré nájdete na webe.