Patríte medzi ľudí, ktorí si nedokážu predstaviť ráno bez poriadnej dávky sacharidov, ale chcete zostať fit? Sladká ryža v týchto receptoch splní všetky vaše chuťové nároky!
Sladkým jedlom sa zavďačíme nielen deťom, tento pokrm chutí aj dospelým.
Nebudete ľutovať!
Ryžový nákyp
Je kyprý a nadýchaný múčnik, ktorý bude chutiť hlavne deťom.
Čo budeme potrebovať
- maslo (do pokrmu)
- 130 g ryže
- 70 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 800 ml plnotučného mlieka
- 170 ml dvojitej smotany
- muškátový oriešok
- ovocný džem podľa vlastného výberu (dobre sa hodí jahodový alebo marhuľový)
Postup
- Rúru rozohrejeme na 160 stupňov
- 1,5 litrovú zapekaciu misu vymažeme maslom
- Ryžu, cukor, vanilku, mlieko a smotanu dajte do misy a premiešajte, aby sa všetko spojilo
- Zmes nalejte do pripravenej misky a nastrúhajte na nej na veľkú vrstvu muškátového orieška
- Pečte 1 hodinu 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hnedá krusta a ryža nie je uvarená a mäkká
- Nechajte mierne vychladnúť, potom teplý nákyp rozdeľte do misiek a podávajte s kopčekom džemu
Tento recept na sladkú ryžu si môžete pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov! Pozrite sa na naše nápady na ďalšie varianty ryžového nákypu .

Ryžová kaša
Je skvelým štartom do náročného dňa. Sladká ryža ráno naštartuje vaše telo, ktoré z prijatých živín bude fungovať až do obeda bez toho, aby ste pocítili hlad! Môžete si ju dochutiť podľa vašej ľubovôle, a to je na tom to najlepšie.
Čo budeme potrebovať
- 200 g jazmínovej ryže
- 500 ml vody
- 1 l plnotučného mlieka
- 250 ml kokosového mlieka
- 3 lyžice cukru
- štipka soli
Na podávanie
- maslo a škorica
- opečené pekanové orechy a kokosové vločky,
- granátové jablko
Postup
- Ryžu krátko prepláchnite, aby ste ju zbavili prípadných nečistôt
- Vodu a ryžu priveďte do varu v hrnci na stredne vysokú teplotu
- Varte asi 10 minút, alebo pokiaľ sa väčšina vody nevstrebe, občas premiešajte
- Znížte teplotu na strednú a vmiešajte jeden 250 ml mlieka
- Varte za častého miešania, kým sa väčšina mlieka nevstrebe (5-10 minút)
- Tento krok opakujte trikrát
- Pridajte kokosové mlieko
- Často miešajte, kým sa kokosové mlieko nevstrebe
- Vmiešame cukor a štipku soli
- Podávajte teplé a polejte maslom a dochuťte podľa vašich preferencií
Sladká kaša nemusí byť nutne len z ryže, pozrite sa na tento článok, ktorý vám napovie, ako si túto pochúťku pripraviť !

Objavte podobné tipy
Mliečna ryža
K najjednoduchším sladkým múčnikom patrí mliečna ryža. Poďte si tento recept na sladkú ryžu s nami vyskúšať!
Čo budeme potrebovať
- 250 g bielej ryže
- 60 g cukru
- štipka soli
- 1 l mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na dochutenie
- Mletá škorica, podľa chuti
- Cukor, podľa chuti
- Ovocný kompót, alebo čerstvé ovocie
Postup
- Zmiešajte ryžu, cukor a soľ vo veľkom hrnci
- Vmiešajte mlieko a pridajte vanilkový extrakt
- Zmes varte na strednej teplote a za častého miešania priveďte do varu
- Znížte teplotu a varte 30 minút, alebo kým ryža nezmäkne a zmes nezhustne
- Sladkú mliečnu ryžu podávajte teplou so škoricou a cukrom podľa chuti

Ryžové lievančeky
Ak nám zostala dusená ryža alebo ryžová kaša, môžeme z nej jednoducho pripraviť ryžové lievančeky na sladko.
Čo budeme potrebovať
- 350 g varenej ryže (chladené)
- 1 veľké vajcia
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžica oleja
Postup
- Zmiešajte zvyšnú ryžu, vajcia, vanilku, škoricu a soľ v miske
- Pridajte ½ lyžice oleja na varenie do veľkej nepriľnavej panvice
- Pridajte časť ryžovej zmesi na rozpálenú panvicu
- Pomocou stierky stlačte hromadu ryže dole, by vznikla placky
- Lievance opekajte niekoľko minút z každej strany, kým zvonku chrumkavé
- Po uvarení prvých troch palaciniek pridajte na panvicu druhú ½ polievkovej lyžice oleja a rovnakým spôsobom opečte druhú dávku
Tieto ryžové lievančeky si môžete tiež pripraviť na ekologickej panvičke Woll . Mrknite na našu recenziu.

Ryžu na sladko si môžete uvariť zdravšie a bez starostí aj v ryžovare. Pokiaľ ešte tohto pomocníka doma nemáte, určite vás bude zaujímať, či sa oplatí do ryžovaru investovať . V samostatnom článku sa dozviete o ich výhodách aj hodnotení.
Niektoré ryžové pokrmy – nákyp alebo kaša – podávame ešte horúce. Varenie ryže môže vyzerať na prvý pohľad zložito, ale opak je pravdou, ak viete, ako na to. Dôležité je dodržať jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnček ryže budete potrebovať jeden a pol hrnčeka vriacej vody.
Ako správne uvariť jednotlivé druhy ryže, pretože ich existuje naozaj veľa, pojednáva tento špeciálny článok o ryži , ktorý vám všetko osvetlí!
A ak sa vám zdá, že sme vám predložili málo receptov na sladkú ryžu, žmurknite na recepty na ryžový nákyp na viac spôsobov . Dobrú chuť prajeme.