Cibuľa nie je len základ do polievky. Naopak!
Každá cibuľa je vlastne taká malá lekárnička.
Vedeli ste, že šťava z cibule má antibiotické účinky ? Nielen kvôli nim je oddávna cibuľa s úspechom používaná v ľudovom liečiteľstve.
Inšpirujte sa 6 vynikajúcimi recepty z cibule!
cibuľová polievka
INGREDIENCIE
- 4 cibule
- 3 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 liter vývaru
- 100 g tvrdého syra
- soľ, korenie
POSTUP
- Cibuľu opražíme na masle, občas premiešame.
- Pridáme cukor a ďalej dusíme, kým cibuľa nezíska krásne tmavohnedú farbu.
- Zalejeme vriacim vývarom.
- Osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni.
- Podávame s pečivom, na tanieri dozdobíme strúhaným syrom.
Objavte podobné tipy
cibuľové krúžky
INGREDIENCIE
- 4 cibule
- 1 lyžica škrobu
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ, korenie
- 1/2 pohár piva
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Olúpané cibule nakrájame na širšie krúžky a sparíme v horúcej vode.
- Pivo vyšľaháme s vajcami, vmiešame múku so škrobom a osolíme.
- Krúžky obaľujeme v hladkej múke, potom v cestíčku a vyprážame z oboch strán do zlatista.
Cibuľu možno tiež plniť ako papriky alebo s hubami a paprikou pripraviť vynikajúce čalamádu.
cibuľový koláč
INGREDIENCIE
- 400 g lístkového cesta
- 500 g cibule, najemno nakrájanej
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice tymianu
- 3 vajcia
- 1 tvaroh
- 100 g tvrdého syra
- 200 g údeného mäsa / šunky
- soľ a korenie
POSTUP
- Cesto rozvaľkáme do kruhového tvaru a vyložte ním koláčovú formu.
- Cibuľu opečieme na oleji. Osolíme a okoreníme. Ďalej dusíme asi 15 minút.
- Vajcia s tvarohom, polovicou syra, údeným a trochou korenia zmiešame. Pridáme cibuľu. Zmesou vplníme korpus.
- Nakoniec koláč posypeme zvyšným syrom a pečieme zhruba štyridsať minút,
- Vzhľadom k surovinám podávame radšej vychladnuté, teplé môže spôsobovať nadúvanie. Posypeme čerstvou pažítkou.
cibuľová omáčka
INGREDIENCIE
- 5 cibuľou
- 2 lyžice masla
- soľ, korenie
- majorán podľa chuti
- oregano
- 1/2 l vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Cibuľa nakrájame na drobno.
- Opražíme na masle, dostatočne premiešavame.
- Po zosklovatení osolíme a okoreníme, pridáme sójovú omáčku a zalejeme vývarom. Dusíme 10 minút.
- V hrnčeku rozmiešame 2 lyžice múky v studenej vode a prilejeme do omáčky.
- Premiešame a dovaríme 3 minútky.
cibuľový čaj
INGREDIENCIE
- 3 cibule
- 1/2 l vody
- 3 lyžice cukru
POSTUP
- Cibuľa pokrájame, dáme do kastrólika, zalejeme vodou a privedieme k varu.
- Varíme 10-15 minút. Potom scedíme, cibuľový vývar osladíme medom alebo cukrom.
- Dochutiť môžeme klinčekmi, tymianom, medom, citrónom.
- Podávame teplé trikrát denne.
cibuľová marmeláda
INGREDIENCIE
- 1 kg červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 70 g olivového oleja vhodného na varenie
- 1 klinček
- 1 bobkový list
- 1/2 hrnčeka cukru
- soľ, korenie
- 250 ml vínneho octu
POSTUP
- Cibuľu a cesnak nakrájame a opečieme na oleji.
- Do hrnca pridáme cukor, tymián, klinček, bobkový list, (chilli), korenie, soľ a ešte pár minút restujeme.
- Varíme na miernom plameni 30 minút.
- Pridáme vínny ocot. Zmes premiešame a varíme kým sa neodparí 1/2 tekutiny.
- Hotová marmeláda má mahagónovú farbu a pikantnú chuť.
Látky obsiahnuté v cibuli sú účinné aj pri liečbe v rade drobných ťažkostí alebo v domácej kozmetike:
- pri bolestiach kĺbov pijeme šťavu vytlačenú z cibule s medom
- pri zápche pijeme nápoj z 2,5 dl mlieka, 10 dkg medu a šťavy z 1 cibuľa
- pri starostlivosti o vlasy zábal z čerstvo vylisované cibuľové šťavy pomôže udržať peknú tmavú farbu
Obľúbili ste si niektorý cibuľový recept? Zdieľajte ho s priateľmi!