Ochutnajte lahodné recepty na šalát z červenej repy na nekonečne mnoho spôsobov!
Príprava je jednoduchá a nezaberie skoro žiadny čas.
Servírujte ho ako prílohu k mäsu, ľahkú večeru alebo zdravú desiatu.
Šalát z červenej repy s kozím syrom a balzamicom
Tento recept na šalát s repou je skvelá príloha! Kozí syr, jablká a rukola ho naplnia nádhernou zmesou textúr a chutí.
Čo budeme potrebovať
- 4 až 5 strednej repy
- Extra panenský olivový olej
- 500 g zeleného šalátu, rukoly alebo zmesi
- ½ šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- ½ zeleného jablka (nakrájaného na tenké plátky)
- ¼ šálky pražených vlašských orechov
- 60 g kozieho syra
- Microgreens (voliteľné)
- Balsamico
- morská soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Každú repu zabaľte do kúska alobalu a bohato pokvapkajte olivovým olejom a štipkou soli a korenia.
- Repu položte na plech a pečte 40 až 90 minút, alebo kým nezmäkne. Doba bude závisieť od veľkosti a čerstvosti repy.
- Repu vyberieme z rúry, zložíme alobal a necháme vychladnúť.
- Keď sú na dotyk chladné, šupky olúpte.
- Nechajte repu vychladnúť.
- Repu nakrájajte na kolieska.
- Zostavte šalát so zeleninou, šalotkou, jablkami, červenou repou, vlašskými orechmi, syrom a microgreens, ak používate.
- Pokvapkajte balzamikovým octom. Dochuťte morskou soľou a korením a podávajte.

Marocký repný šalát s červenou cibuľou
Tento recept šalát z červenej repy má dokonalý nádych exotiky. Ochutnajte, ako sa šalát robí v Maroku!
Čo budeme potrebovať
- 5 stredne veľkých rep
- 1 červená cibuľa (rozpolená a nakrájaná na tenké plátky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 60 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 2 lyžičky rasce
- 1 lyžička soli
- 30 g čerstvých lístkov mäty
- 30 g čerstvých listov koriandra
Postup
- Vo veľkom hrnci priveďte toľko vody, aby sa repa celá ponorila.
- Pridajte repu a nechajte variť, kým repa nezmäkne natoľko, že ju možno prepichnúť vidličkou, asi 35–40 minút.
- Vyberte z hrnca a nechajte úplne vychladnúť. Pod studenou vodou zbavte repu šupky pomocou škrabky.
- Repu nakrájame na kocky alebo kolieska a dáme bokom.
- V malej miske zmiešajte pomarančovú šťavu, pomarančovú kôru, olivový olej, rascu a soľ. Dobre premiešajte a dajte bokom.
- Do veľkej misy pridajte červenú repu, čerstvú mätu, čerstvý koriander, nakrájanú cibuľu a dresing a miešajte, kým sa všetko nezmieša.
Skvelým pomocníkom do každej kuchyne sú tieto vákuovače, ktoré sme pre vás zrecenzovali . A prečo sú také dobré? Môžete si s nimi jednoducho uložiť, napríklad prebytok uvarenej červenej repy na neskôr a nemusíte ju vyhadzovať. Preto šetríte peniaze, neplytváte jedlom a šetríte životné prostredie!

Šalát z pečenej repy s chrenom
Červená repa a chren sú klasickou slovansko-židovskou kombináciou a spolu fungujú obzvlášť dobre, keď sa repa upečie, aby zvýraznila jej sladkosť a chren, ako smotanová omáčka.
Čo budeme potrebovať
Na repe
- 1 kg repy (neolúpané)
- 1 polievková lyžica panenského olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Na chren
- 100 ml crème fraîche (čerstvého syra napr. Lučina)
- 30 g chrenu
Na dresing
- 1 lyžica čerstvej šťavy z 1 citróna
- 1 lyžica mletého čerstvého estragónu
- 1 lyžica mletej čerstvej pažítky
- 1 malá šalotka (nasekaná)
- 1 lyžička medu
- 45 ml extra panenského olivového oleja
- 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- V strednej miske zmiešajte repu, 1 lyžicu olivového oleja a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Zabaľte repu do alobalu a preložte na plech na pečenie do rúry.
- Pečte, kým repa úplne nezmäkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Keď je repa dostatočne vychladnutá, olúpte ju.
- V malej miske zmiešajte crème fraîche a chren. Dochutíme soľou a korením.
- V malej miske zmiešajte citrónovú šťavu, estragón, pažítku, šalotku a med. Za intenzívneho miešania vidličkou pomaly pokvapkajte olivovým olejom. Dresing podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Vo veľkej mise zmiešajte repu s dresingom. Na dno servírovacieho taniera naneste polovicu zmesi crème fraîche.
- Navrch položte červenú repu a pokvapkajte zvyšnou zmesou crème fraîche.
- Posypte pistáciami a podávajte.

Šalát s pečenou červenou repou a hruškou
Tento šalát z pečenej repy má chuť zo slaného feta syra a balzamikového dresingu. Ochutnajte túto harmóniu chutí.
Čo budeme potrebovať
- 3 stredne veľké repy (napr. zmes červenej a zlatej repy)
- malá kvapka olivového oleja na opekanie repy
- 1 zrelá hruška (nakrájaná na plátky)
- 60 g vlašských orechov (opečených)
- 60 g syra feta (rozdrobeného)
- Niekoľko hrstí zeleného šalátu
- 100 g varené quinoa
- 1-2 lyžice orechového oleja
- Kvapku balzamikového octu
- Lyžicu medu
- Morská soľ
- čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Repu opečte tak, že ju pokvapkáte trochou olivového oleja, trochou soli a korenia a zabalíte do alobalu.
- V závislosti od veľkosti a čerstvosti vašej repy by jej pečenie v rúre malo trvať 40 minút až 1 hodinu. Po upečení ju dajte ich stranou, aby vychladla.
- Akonáhle vychladnú olúpte ju.
- Nakrájajte na kocky a dajte ich bokom, aby úplne vychladli.
- Dajte všetky zvyšné na šalát na tanier.
- Pokvapkajte dostatočným množstvom oleja z vlašských orechov, trochou balzamikového octu, trochou medu a trochou soli a korenia.

Objavte podobné tipy
Šalát z červenej repy s jablkom
Jednoduchý a elegantný šalát s pečenou repou a jablkami, vlašskými orechmi, syrom feta a javorovým sirupom. Skvelé jedlo na váš sviatočný stôl.
Čo budeme potrebovať
- 2 repy (ošúpané a nakrájané)
- 1 jablko (nakrájané na kocky)
- 1 lyžica panenského olivového oleja
- soľ
- korenie
- vlašské orechy (nahrubo nasekané)
- syr feta (rozdrobený)
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice javorového sirupu
- 2 lyžice vínneho octu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Repu zľahka potrite olivovým olejom a pevne zabaľte do hliníkovej fólie a vložte na plech do predhriatej rúry.
- Pečte do mäkka, asi 1 hodinu. Vyberte z rúry a nechajte asi 10 minút vychladnúť.
- Odstráňte šupku. Repu nakrájajte na kocky.
- V mise zmiešajte repu, nakrájané jablko a olivový olej.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Zmiešajte Javorový sirup a vínny ocot, kým sa všetko dobre nespojí.
- Preložte šalát na tanier, posypte nasekanými vlašskými orechmi, rozdrobeným syrom feta a trochou javorovej zálievky.

Šalát s červenou repou a cesnakovou majonézou
Tento cesnakovo majonézový repný šalát s vlašskými orechmi a čerstvými bylinkami je jednoduchý, ale prekvapivo lahodný a je to perfektná príloha ku každému jedlu.
Čo budeme potrebovať
- 500 g repy približne
- 65 g nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica čerstvého kôpru
- soľ
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 125 ml majonézy
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 1 ½ lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžica studenej vody
- čierne korenie
Postup
- Vložte repu do hrnca a podlejte vodou, varte 30 minút alebo do mäkka.
- Nechajte úplne vychladnúť, potom olúpte a nastrúhajte na strúhadle na zeleninu alebo v kuchynskom robote.
- Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhanú repu, nasekané vlašské orechy a bylinky.
- V miske zmiešajte majonézu, lisovaný cesnak, biely vínny ocot, dijonskú horčicu a vodu.
- Cesnakovú pridáme do šalátu z repy a dobre premiešame.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
- Podávajte posypané 1 lyžičkou nasekaných vlašských orechov a čerstvými bylinkami.

Repný šalát s modrým syrom
Tento jednoduchý šalát vo východoeurópskom štýle so sladkou pečenou repou marinovanou v octe z červeného vína, aby bola chutnejšia, než sa zmieša s jarnou cibuľkou, bylinkami a rozdrobenou Nivou.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg strednej repy
- 60 ml hroznového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžička hnedého cukru
- 1 strúčik cesnaku
- 3 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica jemne nasekaného kôpru
- 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate
- 115 g modrého syra (Niva)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V menšej zapekacej miske potrieme repu olejom a dochutíme soľou a korením.
- Zapekaciu misu pevne prikryte alobalom a pečte repu asi 1 hodinu a 15 minút, kým nezmäkne.
- Nechajte vychladnúť, potom repu olúpte a nakrájajte na klinky.
- Vo veľkej mise rozšľahajte hroznový olej s citrónovou šťavou, octom, cukrom a cesnakom, dochuťte soľou a korením.
- Pridajte repu, premiešajte, aby sa obalila a nechajte 30 minút stáť pri izbovej teplote.
- K repe pridajte jarnú cibuľku, kôpor a petržlen a dobre premiešajte.
- Preložte repu na taniere, posypte rozdrobenou nivou a podávajte.
Chýba vám v týchto receptoch na šalát z červenej repy mäso? Pripravte si naše ďalšie varianty napríklad na šaláty s kuracím mäsom a cestovinami !

Pikantný šalát z repy s tahini
Tento izraelský recept na šalát z červenej repy zmení váš pohľad na ňu.
Čo budeme potrebovať
- 6 stredný rep
- 3 lyžice jablčného octu alebo šťavy z 1 citróna
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- ½ lyžičky cukru
- 1 lyžička mletej rasce
- 80 g nakrájanej jarnej cibule (alebo na tenké plátky nakrájanej červenej cibule)
- 60 g tahini
- 50 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Červenú repu vložte ich do veľkého hrnca a zalejte veľkým množstvom studenej vody.
- Priveďte repu do varu a varte pri strednej teplote zakrytú asi 45 minút, alebo pokiaľ nebude mäkká.
- Červenú repu sceďte. Olúpte ju, hneď ako dostatočne vychladne. Repu nakrájajte na hrubé kocky.
- Vložte do stredne veľkej misky.
- V samostatnej malej miske zmiešajte ocot, olivový olej, soľ a korenie, cukor a rascu.
- Pridajte na repu, najlepšie pokiaľ je ešte teplá. Do šalátu vmiešame cibuľku.
- V prípade potreby ochutnajte a upravte korenie.
- Misu zakryte plastovou fóliou a šalát dajte do chladničky aspoň na hodinu.
- Pred servírovaním, vyberte šalát a lyžicou pridajte tahini na každú porciu.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou.

Môžeme ísť repu surovú?
Repa je známa predovšetkým pre svoj jasne červený odtieň. Majú zemitú chuť, ktorá je často popisovaná ako ľahko sladkastá až kvetinová.
Repa má mnoho zdravotných výhod, ale jej varenie môže byť časovo náročné. Jedným z riešení je pridanie surovej repy do vášho jedálnička.
Varenie a pečenie sú niektoré z najbežnejších spôsobov úpravy repy, ale môže byť tiež upravená v pare, nakladaná alebo upečená v mikrovlnnej rúre.
Ale najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako jesť repu je zasyrova.
Surová repa poskytuje najväčší nutričný prínos, pretože po uvarení stráca koncentráciu antioxidantov.
Všetky časti čerstvej repy je možné konzumovať surové. Patria sem listy a stonky, ktoré sa obvykle vyhadzujú. Hlavnou časťou repy, ktorá sa konzumuje surová, je cibuľa. Aj jej šupka je jedlá, takže si môžete vybrať, či ju budete jesť alebo lúpať.
Takže všetky tieto recepty s varenou červenou repou si môžete pripraviť aj zasyrova.
Zdravotné prínosy surovej repy
- Šťava zo surovej repy môže pomôcť zlepšiť krvný tlak
- Repný džús môže pomôcť zvýšiť športovú vytrvalosť
- Repný džús môže pomôcť s regeneráciou svalov
- Surová repa je spojená s nižším výskytom rakoviny
Varovanie
Zatiaľ čo surová repa má mnoho výhod, ľudia so sklonom k obličkovým kameňom by ju mali jesť s mierou. Je to preto, že repa má vysoký obsah oxalátov, ktoré môžu prispievať k obličkovým kameňom.