Bravčové stehno je zadnou časťou svaloviny bravy.
Je menej prerastená a pri správnej príprave jemná.
Patrí medzi dostupné mäsa. Zoženiete ju aj v supermarketoch, takže si s jej obstaraním nemusíte robiť príliš starostí.
Pokiaľ nemáte nápady na varenie, naberte novú múzu na obedy z bravčového stehna.
Pečené bravčové stehno na cesnaku
Ako prvý z receptov na bravčové stehno si musíme uviesť túto chrumkavú dobrotu. Ak budete mať to šťastie, a zoženiete stehno s kosťou a kožou, určite ochutnajte!
INGREDIENCIA:
- 6 kg bravčové stehno s kosťou a kožou
- 2 cibuľa
- 1 hrnček dijonskej horčice
- ½ hrnčeka jarnej cibuľky
- ½ hrnčeka petržlenu
- 4 vetvičky tymiánu
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- 3 lyžičky soli
- 3 lyžice nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička korenia
- 1 hrnčeka pomarančovej šťavy
- 2 lyžice guličiek zeleného korenia
POSTUP:
- Stehno si umyte a osušte.
- Urobte v nej hlboké zárezy tak, aby ste nerezali do mäsa.
- V miske si nachytajte marinádu zmiešaním zeleného korenia, soli, horčice, 4 prelisovaných strúčikov cesnaku, nasekanej petržlenovej vňate, jarnej cibuľky, tymianu a rozmarínu.
- Všetko zamiešajte a marinádou potrite celý stehno (hlavne v zárezoch).
- Nakoniec potrite nastrúhaným zázvorom a dajte marinovať do chladničky cez noc.
- Druhý deň do pekáča nalejte pomarančovú šťavu, pridajte stehno na plátky nakrájanú cibuľu, zvyšok cesnaku a dajte piecť na 150 ° C asi na 8 hodín (podľa veľkosti mäsa).
- V priebehu pečenia mäso podlievajte.
Na prípravu sa smiete inšpirovať aj týmto videoreceptom:
Bravčové mäso s ryžou na pikantný spôsob
Ochutnajte lahodné rezančeky bravčového stehna na ázijský spôsob.
INGREDIENCIA:
- 680 g bravčového stehna
- ½ cibule
- 3 stonky jarnej cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 55 g chilli pasty
- 1 lyžička plátkov červeného korenia
- 60 ml sójovej omáčky
- 3 lyžice ryžového vína
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžica repkového oleja
- sezamové semienka
- ryža
POSTUP:
- Mäso si umyte, osušte a nakrájate na tenké rezančeky.
- Cibuľu nakrájate na rezančeky, jarnú cibuľku na kolieska a cesnak si prelisujte.
- Všetky suroviny si zmiešajte (s výnimkou repkového oleja) v mise a premiešajte.
- Do tejto marinády mäso naložte aspoň na pol hodiny.
- Potom mäsové rezančeky aj s marinádou orestujte na panvici na troške oleja.
- Vymažte do mäkka.
- Podávajte pokvapkané sezamovým olejom s ryžou.
Rezne zo stehna na smotane
Bravčové rezne v smotanovo-horčičnej omáčke sú skvelé k rôzne upraveným zemiakom.
INGREDIENCIA:
- extra panenský olivový olej
- 600 g bravčového stehna
- 3 lyžice čerstvého tymiánu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica celozrnnej horčice
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 300 ml smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- 80 g baby špenátu
- 2 lyžice opražených mandlí
POSTUP:
- Bravčové stehno si umyte, osušte, nakrájajte na plátky (rezne).
- Naklepte ich z oboch strán cez potravinovú fóliu, osoľte a okoreňte.
- Na rozpálenom oleji ich osmažte z oboch strán do mäkka.
- Potom dajte mäso bokom a na rovnakej panvici orestujte nasekaný cesnak a čerstvý tymian.
- Pridajte obe horčice, ¼ hrnčeka vody a smotanu.
- Varte do zhustnutia, potom pridajte polovicu špenátu a vráťte mäso späť do omáčky.
- Podávajte ozdobené zvyškom špenátu a opraženými mandľami.
Objavte podobné tipy
Bravčové stehno na hubách
Tento recept na bravčové stehno pripomína opäť ázijskú kuchyňu. Skvelá súhra mäsa a húb shiitake zatočí vašimi chuťovými bunkami.
INGREDIENCIA:
- 200 g bravčového stehna
- ¼ lyžičky soli
- ½ lyžice vína na varenie
- 1 lyžica ustricovej omáčky
- 4 lyžice vody alebo vývaru
- ¼ lyžičky bieleho korenia
- 3 lyžičky kukuričného škrobu
- 2 lyžičky sezamového oleja
- 10 shiitake húb
- ½ lyžice sójovej omáčky
- 4 jarné cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- malý kúsok zázvoru
POSTUP:
- Mäso si nakrájajte na tenké rezančeky, osoľte, okoreňte, pridajte ½ lyžice ustricovej omáčky, víno a nechajte chvíľu odležať.
- Potom pridajte škrob a premiešajte.
- Pridajte sezamový olej, nahrejte si wok panvicu a dajte smažiť.
- Keď je mäso usmažené, dajte ho bokom a na rovnakej panvici restujte na plátky nakrájanej huby.
- Restujte 30 minút, pridajte späť mäso, nasekanú jarnú cibuľku (zelenej časti) a prehrejte.
Stehná na paprike
Najlepšie je s karlovarskou knedľou.
INGREDIENCIA:
- 750 g bravčového stehna
- 1 cibuľa
- 2-3 lyžičky sladkej papriky
- 1 bobkový list
- 2 guličky nového korenia
- 1 gulička čierneho korenia
- soľ
- korenie
- 500 ml mlieka
- 1 kyslá kyslá smotana
- 1 a ½ lyžice hladkej múky
- olej
POSTUP:
- Stehno si nakrájajte na plátky, vyklepte cez potravinovú fóliu, osoľte, okoreňte a dajte sprudka osmažiť na oleji z oboch strán.
- Mäso dajte bokom av rovnakom hrnci si osmažte nakrájanú cibuľu do sklovata.
- Posypte paprikou, pridajte späť mäso a podlejte vodou tak, aby bolo mäso mierne pod hladinou.
- Pridajte bobkový list a guličky korenia a nechajte dusiť do mäkka.
- Občas podlievajte.
- Keď bude mäso mäkké, dajte ho bokom a omáčku zahustite mliekom zmiešaným s múkou.
- Nechajte ešte 10 minút povariť, následne pridajte kyslú smotanu a dôkladne miešajte, aby sa v omáčke nezrazila.
- Nakoniec do omáčky vráťte aj mäso a nechajte zahriať.
Hamburské bravčové stehno
Pripomína našu tradičnú sviečkovú omáčku. Pre odvážnych sa ponúka možnosť prešpikovania mäsa kyslou uhorkou, mrkvou a slaninami. Toto je zjednodušená, ale chutná verzia.
INGREDIENCIA:
- 500 g bravčového stehna
- 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 50 g cibule
- 25 g slaniny
- 50 g kyslých uhoriek
- 50 ml náleve z uhoriek
- 50 g šunky v celku
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ
- bobkový list
- celé korenie
- korenie
- olej
POSTUP:
- Osolenú a okorenenú bravčovú stehno si osmažte na troške oleja zo všetkých strán.
- Mäso dajte bokom av rovnakom hrnci si osmažte na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu.
- Potom pridajte nastrúhanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujte, následne podlejte nálevom z uhoriek, pridajte celé korenie a bobkový list.
- Pridajte späť aj mäso a pod pokrievkou nechajte dusiť za občasného podlievania vodou do mäkka.
- Keď bude mäso mäkké, dajte ho bokom, omáčku prepasírujte, zahustite smotanou a varte ďalších 15 minút.
- Nakoniec pridajte nakrájanú šunku a nastrúhanú uhorku, varte ďalších 5 minút.
- Mäso podávajte nakrájané na plátky s omáčkou a ideálne aj so žemľovou knedľou.
Ak sa vydáte do supermarketu, voľte radšej čerstvý stehno z pultového predaja. Vákuované mäso môže byť obohatené o vodu. Niekedy sa stáva, že je naporciované po vláknach, čo môže spôsobovať jeho vysušenie.
Jej výhodou je ľubovosť, takže sa hodí aj k diétam. V kuchyni má skutočne široké uplatnenie. Napriek tomu, že sa skvele hodí k minútkam, napríklad na prípravu rezňov alebo číny, môžete ju dať aj upiecť do rúry.
Na ďalšiu inšpiráciu môžu poslúžiť aj ďalšie recepty na spracovanie bravčového mäsa. Napríklad domáca bravčová zaváranina je naozaj lákavá. Ďalej si môžete z stehna uvariť aj bravčovú čínu . Hodí sa samozrejme aj na letné grilovanie. Skúste grilovanú bravčovú stehno .