Hľadáte veľkú zásobáreň antioxidantov?
Určite siahnite po voňavých červených jahodách!
Najmä mäsitá časť jahody je extrémne bohatá na antioxidant – vitamín C.
Ten napomáha k dobrej funkcii imunitného systému.
Jahodové koláče sú tak nielen chutným, ale hlavne zdravým receptom.
Jahodový koláč so šľahačkou
Ak máte radi jahodové jogurty, vyskúšajte tento recept, ktorého náplň svojou chuťou pripomína jahodový jogurt.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 220 gramov hladkej múky
- 240 gramov cukru krupice
- 20 gramov holandského kakaa
- 6 lyžíc oleja
- 6 vajec
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
Náplň:
- 500 mililitrov smotany na šľahanie
- 250 gramov jogurtového Zeesanu
- 500 mililitrov vody
- 30 jahôd
- 100 gramov čokolády

Postup prípravy:
- Cukor a vajcia utrite do peny.
- Potom postupne pridávajte preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao a olej.
- Všetko vyšľahajte, až vám vznikne tekuté cesto, ktoré nalejte do vopred pripravenej formy – najideálnejší je plech.
- Vložte do rúry a pečte na 180 stupňov asi 35 minút – cesto strážte, akonáhle začne zlátnuť, je hotové.
- Medzitým začnite s prípravou náplne.
- Smotanu vyšľahajte do polotuha.
- Zeesan vsypte do vody a pomocou metličky rozšľahajte.
- Pridajte k nemu smotanu a spoločne vyšľahajte do tuha.
- Vychladnutý upečený plát cesta pokropte rumom alebo ovocnou šťavou a položte naň polovičky jahôd.
- Na ne rozprestrite pripravenú šľahačkovú náplň a zasypte nastrúhanou čokoládou.
- Pred podávaním vložte koláč do chladničky, aby náplň stuhla.
Jahodovo-rebarborový koláč s posýpkou
Máte radi koláče s posýpkou? Je jedným z najobľúbenejších jahodových dezertov. Inšpirujte sa týmto netradičným receptom.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 150 gramov masla
- štipka vanilky, citrónovej kôry, škorice a mletého klinčeka
- 10 gramov kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vajce
Náplň:
- 3 hrnčeky nakrájané rebarbory
- 2 hrnčeky nakrájaných jahôd
- ⅔ hrnčeka cukru krupica
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
Drobenka:
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka studeného masla nakrájaného na kúsky
Postup prípravy:
- Maslo s cukrom utrite, potom pridajte preosiatu múku, vajcia, korenie a prášok do pečiva.
- Všetko uhneťte v pevné cesto, ktoré vložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
- Odpočaté cesto rozvaľkajte a opatrne preneste do formy na koláč – môžete si pomôcť prstami, kedy cesto do formy ešte natlačíte a vytvarujete okraje.
- V hrnci zmiešajte nakrájanú rebarboru, jahody, cukor a kukuričný škrob – dobre premiešajte.
- Zmes pomaly priveďte do varu a varte do doby, než zmes začne hustnúť.
- Potom jahodovú zmes vlejte na pripravené cesto vo forme.
- V malej miske zmiešajte múku a hnedý cukor.
- Pridajte maslo a vytvorte zo zmesi posýpku, ktorú zasypte jahodovou náplň.
- Pečte pri teplote 190 stupňov asi 45-50 minút – treba koláč strážiť.

Koláč s jahodami a tvarohom
Jahody a tvaroh – výborná kombinácia, zvlášť, keď z nej vzniknú delikatesné jahodové koláče, po ktorých sa hneď zapráši.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- ¾ hrnčeka cukru krupica
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 250 gramov masla
- 6 lyžíc oleja
- 1 lyžica kakaa
Náplň:
- 3 kocky mäkkého tvarohu
- 500 mililitrov mlieka
- ½ hrnčeka cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 vajcia
- plátky jahôd
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie na cesto okrem kakaa zmiešajte.
- Nezľaknite sa, cesto bude pripomínať posýpku.
- Cesto si rozdeľte na polovice, do jednej prisypte kakao.
- Do vopred pripravenej formy či plechu dajte jednu časť cesta.
- Začnite si pripravovať náplň.
- Tvaroh, cukry a vajcia rozšľahajte a postupne pridávajte mlieko.
- Jahody očistite, nakrájajte na plátky.
- Na svetlé cesto vo forme nalejte náplň, na ktorú začnite pokladať jahody.
- Tie zasypte druhou tmavou časťou cesta.
- Vložte koláč do vopred predhriatej rúry a pečte na 170 stupňov do doby, než začne cesto zlátnuť.

Objavte podobné tipy
Jahodový koláč s pudingom
Ponáhľate sa a nemáte čas na zložité pečenie? Tento recept je jednoduchý, a navyše skvele chutí. A pokiaľ nemáte práve chuť na koláč, vyskúšajte recept na lahodné rezy z jahôd .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 225 gramov polohrubej múky
- 175 gramov cukru krupice
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- 75 mililitrov oleja
- 250 mililitrov perlivej vody
Puding:
- 1 vrecko vanilkového pudingu
- 400 mililitrov mlieka
- 40 gramov cukru
- jahody
Postup prípravy:
- Začnite tým, že si najskôr predhrejete rúru na 180 stupňov.
- Múku s kypriacim práškom preosejte, pridajte cukor, vanilkový cukor, soľ a zamiešajte.
- K sypkej zmesi pridajte olej a perlivú vodu a vymiešajte tekuté cesto.
- Na vopred pripravenú formu cesto nalejte a vložte do rúry.
- Pečte po dobu 30-35 minút.
- Hneď ako je korpus hotový, nechajte ho úplne vychladnúť.
- Počas doby, kedy koláč chladne sa môžete vrhnúť na puding.
- Do malého množstva mlieka vysypte vrecko pudingu a poriadne rozmiešajte.
- Zvyšok mlieka vlejte do hrnca, pridajte cukor a pomaly zahrievajte.
- Akonáhle uvidíte, že sa blíži bod varu, vlejte rozmiešaný puding do hrnca.
- Za stáleho miešania vám puding začne hustnúť (asi 1 minútu) – keď je dostatočne hustý, odstavte.
- Puding nalejte na vychladnutý korpus a rovnomerne ho rozprestrite.
- Na puding naukladajte polovičky alebo štvrtky jahôd.
- Koláč nechajte vychladnúť a potom ho vložte ešte aspoň na jednu hodinu do chladničky.

Kysnutý koláč z jahôd
A kto rád klasiku, tak odporúčame tento skvelý recept na jahodové koláče, ktorý vždy poteší.
Budete potrebovať:
- 500 gramov jahôd
- 750 gramov hladkej múky
- ½ kocky droždie
- 250 mililitrov vlažného mlieka
- 3 polievkové lyžice krupicového cukru
- ½ kávovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 téglik kyslej smotany
- 4 polievkové lyžice oleja
- ½ kocky rozpusteného masla
- 2 vajcia
- štipka soli
Drobenka:
- 250 gramov hrubej múky
- 100 gramov cukru krupice
- ½ kocky zmäknutého masla
Postup prípravy:
- Začnite prípravou kvásku.
- Preosiatu múku dajte do misy a urobte jamku.
- Do neho rozdrobte droždie a zalejte trochou vlažného mlieka a zasypte cukrom.
- Nakoniec zasypte trochou múky z okrajov jamku, prikryte utierkou, dajte na teplé miesto a nechajte vzísť kvások – asi 15 minút.
- Akonáhle je kvások hotový, pridajte ostatné suroviny na cesto a vymiešajte.
- Cesto by malo byť mäkké a nelepivé – zakryte ho utierkou a nechajte aspoň pol hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si zapnite rúru na 180 stupňov a pripravte si plech na pečenie – vyložte ho papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto dajte na plech a pomocou prstov ho rovnomerne rozložte.
- Naň naskladajte plátky jahôd, zasypte posýpkou a vložte do rúry.
- Pečte asi 30 minút pri teplote 180 stupňov.

Jahodový koláč so želatínou a tvarohom
Vychutnajte si tento recept pokojne aj v zime. Inšpirujte sa receptami na zaváranie jahôd .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 210 gramov hladkej múky
- 55 gramov cukru múčka
- štipka soli
- 100 gramov masla
- 1 vajce
Náplň:
- 350 gramov mäkkého tvarohu
- 3 polievkové lyžice cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- jahody
- želatína
Postup prípravy:
- Najskôr začnite korpusom.
- Do misy dajte všetky ingrediencie na cesto a spracujte.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Potom cesto vyvaľkajte a dajte do vopred pripravenej formy na koláč – okraje zapravte.
- Nezabudnite cesto na niekoľkých miestach prepichnúť vidličkou.
- Začnite s prípravou náplne.
- Tvaroh, žĺtok a cukry ušľahajte.
- Zo zvyšných bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do tvarohu.
- Náplň naneste na cesto, pokryte jahodami a vložte do rúry.
- Pečte asi 40 minút pri teplote 170 stupňov.

Ako využiť jahody inak?
Jahodový čaj
Vedeli ste, že priaznivé účinky majú aj jahodové listy? Jahodové koláče a jahodový čaj, to je predsa skvelá kombinácia!
Pitie jahodového čaju napomáha na liečbu hemoroidov, hnačkového ochorenia, a dokonca pôsobí protizápalovo. Pripravte si vynikajúci jahodový čaj, ktorý je prospešný ľudskému telu.
S jeho prípravou však začnite už na jar, kedy sa zbierajú jahodové listy na riadne usušenie. Potom už vám stačí len niekoľko málo ingrediencií na jeho prípravu. Rovnako obľúbené a zdravé je napríklad aj jahodové smoothie.
Budete potrebovať:
- 1 polievková lyžica sušeného jahodového lístia
- 20 centilitrov vody
- med – nie je však potrebné
Postup prípravy:
- Usušené a rozdrvené listy z jahôd nasypte do nádoby.
- Dajte variť vodu – akonáhle začne vrieť, odstavte.
- Čajové lístky zalejte vodou, ktorá má 75-80 stupňov.
- Zakryte a nechajte 15 minút lúhovať.
- Nakoniec preceďte cez sitko.

K jahodovým dezertom sa hodí aj výborná káva. Plánujete si zaobstarať kávovar? Mrknite na recenziu kávovarov Sencor .
Alebo si pripravte domáci recept na jahodové frappé. A ako ste na tom vy s jahodami? Využívate ich liečivé účinky alebo ste o nich ani nevedeli?