V letných mesiacoch, keď dozrievajú kríky plné fialových čučoriedok, máme veľa možností, čo si z nich pripraviť.
Jednou z nich je, upiecť si napríklad buchtu, zmixovať koktail, či zamraziť do zmrzliny.
My vám prinášame tie najlepšie recepty na čučoriedkovú bublaninu, ktorú každý tak miluje.
Liata čučoriedková bublanina s kyslou smotanou
Vyskúšajte napríklad túto bublaninu s prímesou kyslej smotany, vďaka ktorej je výsledok vláčny.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru kryštál
- 200g zmäknutého masla
- 1 prášok do pečiva
- 100ml mlieka
- 2 vajcia
- 1 kyslá smotana
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
- Čerstvé čučoriedky (množstvo podľa chuti)
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- V mise utrite maslo s cukrom. Potom pridajte vajcia, vanilkový extrakt, mlieko a kyslú smotanu.
- V samostatnej mise preosejte múku, zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli.
- Múčnu zmes postupne primiešajte do maslovej zmesi.
- Vzniknuté cesto nalejte do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Navrch položte okapané čučoriedky.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 20-30 minút dozlatista.
- Hotovú buchtu nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Z čučoriedok môžete upiecť tiež niektorý z našich čučoriedkových koláčov !
Hrnčeková bublanina s čučoriedkami a malinami
Okrem čučoriedok je možné do bublaniny zakomponovať aj iné druhy ovocia ako maliny. Výsledok určite stojí za to!
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru krupica
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 hrnček mlieka
- 1 vanilkový cukor
- Čerstvé či mrazené čučoriedky a maliny
Postup
- Do misy preosejte múku, pridajte cukor, mlieko, olej, vanilkový cukor, kypriaci prášok a vajcia.
- Všetko riadne premiešajte, kým vznikne ideálne hladké cesto.
- Plech alebo pekáč vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vzniknuté cesto nalejte na plech a navrch pokladte čučoriedky s malinami. Množstvo podľa vašich chutí.
- Bublaninu dajte piecť do rúry na 180 ° C po dobu 30 minút a strážte pomocou špajle, či už nelepí a je hotová.
- Hotovú buchtu posypte práškovým cukrom a podávajte.
Okrem čučoriedkovej bublaniny si môžete upiecť aj tradičnú čerešňovú.
Objavte podobné tipy
Nadýchaná čučoriedková bublanina z hladkej múky
Inšpirujte sa týmto receptom na bublaninu s čučoriedkami s použitím hladkej múky.
Ingrediencie
- 250g hladkej múky
- 180g cukru kryštál
- 100ml oleja
- 100ml mlieka
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- 3 vajcia
- Maslo a hrubá múka na vymazanie
- Čučoriedky
Postup
- Najprv utrite žĺtky s cukrom. Potom pridajte olej a mlieko.
- V mise preosejte múku a zmiešajte s práškom do pečiva.
- Múku s práškom do pečiva postupne zamiešajte do zmesi so žĺtkom.
- Ušľahajte sneh z bielkov a ten potom zamiešajte do cesta.
- Cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Navrch rovnomerne položte čučoriedky a pečte pri 180 ° C cca 20-25 minút dozlatista.
- Hotovú bublaninu nechajte vychladnúť a potom nakrájanú podávajte.
Presné váženie oceníte najmä pri príprave pečených dobrôt. Nenechajte to v náhode a pozrite sa, ako si vybrať tú najlepšiu kuchynskú váhu .
Tvarohovo-čučoriedková bublanina
Lahodná buchta s čučoriedkami a tvarohom, po ktorej sa už pri jej pečení budú všetkým zbiehať sliny.
Ingrediencie
- 500g polohrubej múky
- 180-200g cukru kryštál
- 3 vajcia
- 400ml mlieka
- 150ml oleja či rozpusteného masla
- 1 a 1/2 kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- 250g tvarohu
- Čučoriedky
Postup
- V miske zmiešajte cukor s vajcami a mliekom.
- V samostatnej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom. Potom pomaly vmiešajte do vaječnej zmesi.
- Vedľa si zmiešajte tvaroh s vanilkovým cukrom a vmiešajte do zmesi cesta.
- Vzniknuté cesto nalejte na vymastený plech a navrch položte čučoriedky.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 ° C po dobu 30-40 minút. Vyskúšajte špajľou, či už nelepí a je hotová.
- Hotovú bublaninu podávajte posypanú práškovým cukrom alebo len tak.
Zostali vám čučoriedky? Zamrazte ich na neskôr alebo si pripravte osviežujúce a výborné čučoriedkové smoothie .
Bublanina s čučoriedkami z palacinkového cesta
Inšpirujte sa týmto originálnym a pritom tak jednoduchým receptom na buchtu z palacinkového cesta.
Ingrediencie
- 400g hladkej múky
- 5-6 lyžíc kryštálového cukru
- 4ks vajíčok
- 1l mlieka
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku (nemusí byť)
- Štipka soli
- Čučoriedky
Postup
- V miske vyšľahajte cukor, vajcia, mlieko a štipku soli.
- V samostatnej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a pomaly primiešajte do vyšľahanej zmesi s vajcom.
- Vzniknuté palacinkové cesto nalejte na vymastený plech.
- Navrch cesta položte očistené a odkvapkané čučoriedky rovnomerne po celom plechu.
- Pečte pri 200 ° C cca 10-15 minút do zružovenia.
- Upečenú buchtu nechajte vychladnúť, pocukrujte práškovým cukrom a podávajte nakrájanú na kúsky.
Blahodarné účinky čučoriedok
Za to, že sú čučoriedky tak zdraviu prospešné, vďačia svojmu modrému farbivu myrtilinu. Práve toto farbivo zachytáva voľné radikály a tým znižuje riziko srdcových a cievnych chorôb. Známe je aj to, že čučoriedky pomáhajú na vysoký tlak. Šťava z čučoriedok je výborná pri diétach.
Rovnako ako mrkva, aj čučoriedky pôsobia na zlepšovanie zraku. Pravidelne konzumovať by ich mali tí ľudia, ktorí každodenne pracujú na počítači. Vďaka čučoriedkam sa oči unavia o niečo neskôr.
Čučoriedky sú známym zabijakom baktérií. Sú vhodné pri liečbe respiračných ochorení, pri chrípke, angíne a pozitívne pôsobia aj na tráviace a močové ústrojenstvo. Pôsobí priaznivo na znižovanie hladiny cholesterolu a proti rakovine prostaty.
Okrem veľkého množstva vitamínu C a antioxidantov, obsahujú aj karotén a vysoký obsah železa. Čučoriedky pôsobia až dvakrát efektívnejšie v zachytávaní voľných radikálov oproti jahodám a až trikrát účinnejšie oproti slivkám.