Už to cítite? Tú vôňu škorice?
Nádherná aromatická vôňa sa bude lianuť celým vašim domovom, vďaka týmto perfektným receptom na škoricové slimáky!
Zahryznite sa do nadýchaného cesta plného vyvážených chutí a pripíšte si túto dobrotu medzi svoje sladké neresti!
Skúsite klasiku alebo budete experimentovať?
Škoricové slimáky z lístkového cesta
Tiež milujete jednoduché a zábavné recepty, ktoré sú ľahké na prípravu, a pritom vyzerajú ako z obálky časopisu o varení?
Áno?
Tak tento recept je ten pravý orechový, a to doslova! Sladké škoricové rolky z lístkového cesta, preliate výbornou a jednoduchou cukrovou polevou doplnenou pekanovými orechmi navrchu.
Na škoricové rolky
- 80 g pekanových orechov
- Balenie listového
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 80 g trstinového cukru
- 3 lyžice kryštálového cukru
- Lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky soli
Na polevu
- 250 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžica mlieka
Postup
- Rúru aj predohrejeme na 180 stupňov
- Pekanové orechy rozložíme na nevymastený plech na pečenie a vložme ich do rúry
- Orechy pečieme asi 8 až 12 minút, kým nebudú voňavé, opečené, ale vo vnútri svetlo opražené, keď ich rozlomíme
- Preložíme ich na doštičku a potom jemne nasekáme a dáme bokom
- Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme bokom
- V malej miske zmiešame hnedý cukor, kryštálový cukor, škoricu a soľ
- Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozložíme 1 plát lístkového cesta
- Cesto vyvaľkáme
- Plech až po okraje zľahka potrieme polovicou rozpusteného masla
- Na všetkých stranách lístkového cesta necháme 3 centimetrový okraj a zvyšok cesta posypeme ½ cukrovej zmesi
- Cesto začneme odspodu rolovať a mierne cesto uťahujeme
- Zúbkovaným nožom roládu nakrájame na 8 rovnakých dielov
- Každého škoricového slimáka položíme ležmo na plech vyložený papierom na pečenie
- Ten istý postup opakujeme aj s druhým plátom lístkového cesta a zvyšnou náplňou
- Škoricové rolky rovnomerne rozmiestnime na plech, ale ponecháme im dostatok priestoru, aby sa mohli ešte pri pečení roztiahnuť
- Rolky vložíme do rúry a pečieme 18 až 22 minút, kým nebudú na povrchu zlatisto hnedé a pevné na dotyk
- Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť
- Zatiaľ čo slimáky chladnú, pripravíme si polevu
- V stredne veľkej mise prešľaháme práškový cukor, vanilku a lyžicu mlieka
- Poleva by mala byť trochu hustá.
- Vršky roliek prelejeme polevou a ihneď posypeme nasekanými pekanovými orechmi
- Polevu necháme pár minút stuhnúť a teplé podávame
Mrknite na ďalšie rýchle recepty na rolky z lístkového cesta ! Vyskúšajte aj slaný variant pizza slimákov s pestom alebo v inom sladkom variante. Čo napríklad kombináciu banánu-čokolády a lístkového cesta?

Škoricové slimáky z kysnutého cesta
Toto je ten najlepší recept na kysnuté škoricové rolky na svete. Veľké, nadýchané, jednoducho a jednoducho dokonalé! Akonáhle vyskúšate tento recept, už sa nikdy nevrátite k žiadnemu inému!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml teplého mlieka
- 100 g kryštálového cukru (+ lyžica navyše)
- Lyžica sušeného droždia
- 2 veľké vajcia
- 90 g rozpusteného masla
- Lyžička vanilkového extraktu
- 560 g hladkej múky
- Lyžička morskej soli
- Lyžička mletej škorice
Na náplň
- 220 g trstinového cukru
- 2 ½ lyžice mletej škorice
- 90 g zmäknutého masla
Na polevu
- 225 g smotanového syra
- 60 g zmäknutého masla
- 240 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Na cesto si v mikrovlnnej rúre ohrejeme mlieko po dobu 45-60 sekúnd
- Mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce na dotyk
- Do misy pridáme mlieko, potom pridáme lyžicu cukru a lyžicu droždia
- Zamiešame a necháme päť minút odležať
- Do misy pridáme zvyšok cukru, maslo, vajcia a vanilku
- Zmes začneme hniesť, tak aby nám vzniklo lepivé cesto
- Pridáme múku, soľ a škoricu a pokračujeme v miesení
- Cesto miesime, kým nevznikne veľká guľa
- Konečná verzia cesta by mala byť hladká a len ľahko lepivá na dotyk
- Pokiaľ je cesto príliš lepivé a netvorí guľu, pridáme po lyžiciach múku, kým nevznikne hladká guľa
- Cesto prenesieme na pomúčenú plochu a rukami znovu premeníme, kým nebude hladké a pružné
- Vymastíme si veľkú misu maslom a cesto vložíme dovnútra
- Misu prikryjeme utierkou a dáme ju na teplé miesto, aby mohlo cesto vykysnúť.
- Cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
- Medzitým si pripravíme náplň do škoricových roliek
- V malej miske zmiešame maslo, hnedý cukor a škoricu, kým nebude zmes jednotná
- Dáme jej bokom
- Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika
- Pomocou stierky potrieme celé cesto náplňou
- Cesto potom pevne zrolujeme a nakrája na 12 rovnakých slimákov
- Zapekaciu misu alebo plech s okrajom vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom
- Škoricové rolky do misy vyskladáme, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať, aby rolky nakysli.
- Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov a slimáky do nej vložíme
- Slimáky pečieme 18-20 minút dozlatista
- Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, vyšľaháme smotanový syr, maslo, práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ
- Polevu uchovávame pri izbovej teplote, kým sa rolky neupečú
- Akonáhle škoricové slimáky vyberieme z rúry, ešte teplé ich potrieme syrovou polevou

Zdravé tekvicové škoricové rolky
Pokiaľ ste hľadali zdravú verziu tejto sladkej pochutiny, tak ste narazili na ten najlepší recept! Táto dobrota je vyrobená z najlepších zdravých alternatív, ktoré majú nižší obsah cukru a kalórií ako tradičný recept na škoricové slimáky.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 120 ml mandľového mlieka alebo nízkotučného mlieka (teplého)
- 30 ml rastlinného oleja (slnečnicový, kokosový olej alebo repkový olej)
- Vajcia
- 110 g tekvicového pyré
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička mletej škorice
- Lyžička mletého muškátového orieška
- 55 g kokosového cukru
- 2 lyžičky instantného droždia
- 440 g celozrnnej múky
Na náplň
- 60 g masla (zmäknutého)
- 100 g kokosového cukru
- Lyžica škorice
- Lyžička perníkového korenia
- 2 lyžice hrozienok (sušených čerešní, vlašských orechov, pekanových orechov alebo sušených brusníc)
Na polevu
- 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka
- 30 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Do malej misky pridáme teplé mlieko, cukor a navrch rozdrobíme droždie.
- Necháme 5 minút odpočívať
- Vo veľkej mise zmiešame olej, vajcia, vanilku, tekvicové pyré
- Zmes premiešame, kým nebude hladká a úplne prepojená
- Tekvicovú zmes zalejeme mliekom s droždím a znovu miešame, kým sa ingrediencie nespoja
- Pridáme múku, korenie do cesta a všetko spoločne zapracujeme
- Miesime 3–5 minút, kým nezískame elastické a hladké cesto
- Vytvarujeme guľu a preložíme ju do ľahko vymastenej misy
- Cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ho 1–2 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
- Cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu
- Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme, do tvaru obdĺžnika
- Povrch cesta potrieme maslom a posypeme cukrom, škoricou a perníkovým korením
- Cesto zrolujeme a nožom ho nakrájame na 12 slimákov
- Rolky vložíme do vymasteného pekáča a prikryjeme
- Takto ich necháme kysnúť asi 30 minút
- Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Slimáky dáme do rúry a pečieme 20–30 minút, kým nie sú na povrchu zlatisto hnedé
- Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, si pripravíme polevu
- V mise si zmiešame práškový cukor s mliekom a vanilkou
- Po vybratí škoricových roliek z rúry ich ihneď touto polevou potrieme
Maškrtenia nie je nikdy dosť, a preto sa inšpirujte ďalšími receptami na sladké pečenie z tekvice !

Jablkové slimáky so škoricou
Počas chladnejších jesenných a zimných dní nič neprekoná tento recept na škoricové rolky plnené jablkami! Nadýchané a vláčne teplo preliate krémovou polevou zo smotanového syra, nemožno odolať!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 530 g hladkej múky
- 250 ml plnotučného mlieka (teplého)
- 70 g kryštálového cukru
- 2½ lyžičky instantného droždia
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 75 g masla (rozpusteného)
Na základnú náplň
- 2-3 lyžice rozpusteného masla
- 70 g trstinového cukru
- Lyžica mletej škorice
Na jablčnú náplň
- 4-5 stredných jabĺk (ošúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na tenké plátky)
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- Štipka muškátového orieška
- Štipka mletého klinčeka
- Štipka nového korenia
- 3 lyžice vlašských alebo pekanových orechov (mletých)
Na polevu
- 2 lyžice smotanového syra
- 3-4 lyžice práškového cukru
- 4 lyžice vysokopercentnej smotany
- 4-5 lyžíc mlieka
Postup
- Preosejeme múku a zmiešame ju so soľou, dáme bokom
- Mlieko nalejeme do misky a vložíme ho do mikrovlnnej rúry a zahrievame ho po dobu 20-40 sekúnd
- Mlieko musí byť teplé, ale nie horúce
- Zmiešame mlieko, droždie, cukor, rozpustené maslo a vajcia vo veľkej nádobe a necháme vzísť kvások
- Potom začneme cesto miešať a hniesť, kým sa ingrediencie dobre nespoja
- Pridáme múku a miesime, kým nevznikne cesto
- Cesto by malo byť ľahko lepivé, ale nemalo by sa lepiť na stenu misy
- Pokiaľ je príliš lepivé, vmiešame postupne ďalšie 2-4 lyžice múky
- Cesto premiestnime do veľkej misy ľahko vymastenej olejom alebo maslom
- Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme ho kysnúť na teplé miesto.
- Takto ho necháme 1 až 1½ hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
- V tejto chvíli si môžeme pripraviť základnú náplň a jablčnú náplň
- Na základnú náplň si v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustíme maslo
- Potom v samostatnej miske zmiešame mletú škoricu a hnedý cukor
- Na jablčnú náplň olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky
- Do stredne veľkého hrnca dáme nakrájané jablká, hnedý cukor, mletú škoricu, mletý klinček, mletý muškátový oriešok, nové korenie a orechy
- Zmes varíme 7–10 minút, kým jablká nezmäknú
- Jablčnú náplň potom scedíme cez jemné sito a necháme ju úplne vychladnúť.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie
- Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkáme do obdĺžnika
- Cesto potrieme rozpusteným maslom, potom posypeme hnedým cukrom a zmesou mletej škorice
- Navrch nalejeme vychladnutú jablčnú náplň, ktorú rovnomerne rozotrieme po ceste
- Cesto pevne zrolujeme
- Roládu nakrájame na 12 rovnako veľkých kúskov a jablčné škoricové rolky vyskladáme na plech
- Prikryjeme ich a necháme ešte 20-30 minút odpočívať
- Medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov
- Po odpočinutí jablčnej rolky pečieme 14–18 minút, kým nebudú na povrchu zlatisté
- Medzitým si vyrobíme polevu
- Na tú v stredne veľkej miske zmiešame smotanový syr, práškový cukor, hustú smotanu a mlieko, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu
- Škoricové slimáky necháme vychladnúť na plechu
- Pokvapkáme ich polevou zo smotanového syra a podávame

Objavte podobné tipy
Tvarohové rolky so škoricou a citrónovou polevou
Tento recept na škoricové slimáky s náplňou z tvarohu musíte ochutnať. Nejde totiž o klasický recept, ale o jeho obmenu, kedy tvaroh dodáva cestu oveľa väčšiu vláčnosť a citrón kyslosť, ktorá je ale krásne vyvážená sladkou polevou.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 2 lyžičky aktívneho droždia
- 180 ml mlieka (ohriate)
- 155 g masla (zmäkčeného)
- 2 vajcia
- 50 g cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Kôra z citróna
- 560 g hladkej múky
- Štipka soli
- Štipka muškátového orieška
Na citrónovú náplň
- 150 g cukru
- Citrónová kôra
- 4 lyžice masla (veľmi mäkkého)
- Štipka mletého muškátového orieška
- 60 ml citrónovej šťavy
- 115 g tvarohu
Na citrónovú polevu
- Citrón (ošúpaný a odšťavený)
- 230 g smotanového syra
- 240 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na cesto si do ohriateho mlieka rozdrobíme droždie
- Necháme ho päť minút odpočívať, aby vzišiel kvások
- Do mlieka pri nízkej rýchlosti mixéra vmiešame zmäknuté maslo, vajcia, cukor, vanilku, citrónovú kôru a 250 g múky
- Pridáme soľ a muškátový oriešok
- Pridáme aj zvyšnú múku, aby sme vytvorili mäkké, ale lepivé cesto
- Pokračujeme v miesení, aby vzniklo hladké, vláčne a pružné cesto
- Do ľahko vymastenej misy vložíme cesto
- Potrieme ho trochou oleja, misu zakryjeme plastovým obalom a cesto necháme kysnúť.
- Na citrónovú náplň si v mise zmiešame cukor a citrón
- Miešame 15-20 sekúnd, len aby sa oboje spojilo a citrónová kôra sa viac rozdrvila
- Pridáme maslo a muškátový oriešok a šľahajte do hustej a krémovej hmoty
- Pomaly pridávame citrónovú šťavu a šľaháme, kým sa ingrediencie úplne nespoja
- Zapekaciu misu vymažeme maslom
- Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme polovicu cesta do tvaru obdĺžnika
- Potrieme ho polovicou tvarohu
- Potom naň nalejme polovicu citrónovej náplne
- Cesto pevne zrolujeme
- pomocou nite alebo noža cesto naporciujeme na 12 rovnakých roliek valčekov a každú rolku vložte do pripraveného pekáča
- postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta
- Škoricové slimáky prikryjeme utierkou a necháme ich ešte kysnúť aspoň 30 minút
- Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Vykysnuté škoricové slimáky vložíme do rúry a pečieme 30–35 minút, kým ľahko nezhnednú
- Zatiaľ čo sa rolky pečú, vyšľaháme spoločne citrónovú šťavu, citrónovú kôru a smotanový syr
- Pridáme práškový cukor a miešame, kým nevznikne hladká a krémová poleva
- Rolky po vybratí z rúry necháme 10-15 minút odpočinúť, potom ich pokvapkáme polevou

Vegánske rolky so škoricou
Slávny recept na vegánske škoricové slimáky, ktoré úspešne obstoja proti akejkoľvek neveganskej verzii. Servírujte škoricové rolky ako jednoduchý múčnik pri každej príležitosti.
Čo budeme potrebovať
Na kvások
- 125 ml teplej vody
- 5 g cukru
- 8 g rýchlo kypriaceho instantného droždia
Na cesto
- 430 g hladkej múky
- 70 g kokosového masla
- 125 ml nesladeného mandľového mlieka
- 75 g trstinového cukru
- Lyžička soli
Na náplň
- 110 g trstinového cukru
- 10 g škorice
- 50 g vegánskeho masla (rozpusteného)
Na polevu
- 40 g trstinového cukru
- Kokosovú smotanu
Postup
- Pre kvások si do malej misky pridáme teplú vodu
- Vmiešame cukor, kým sa takmer nerozpustí
- Teraz vmiešame droždie, kým sa nerozpustí
- Zmes necháme bokom 6 až 7 minút, aby vzišiel kvások
- Na cesto si do veľkej misy pridáme múku
- Rozpustíme vegánske maslo a vmiešame mandľové mlieko, cukor a soľ
- Zmes by mala byť vlažná – ak je teplejšia, necháme ju minútu vychladnúť
- Vmiešame kvások a miešame, kým sa nespoja
- Mokré ingrediencie vmiešame do múky a premiešame
- Cesto začneme zapracovávať, kým nezapracujeme všetku múku
- Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu a miesime ďalšie 3 až 4 minúty, kým neprestane byť lepivé
- Z cesta vytvarujeme guľu a vložíme ju do misy, ktorú prikryjeme utierkou a umiestnime ju na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
- Medzitým si pripravíme náplň zo škoricového cukru
- V malej miske zmiešame cukor a škoricu a dáme bokom
- Pripravíme si náplň av malom hrnci si rozpustíme maslo
- V rozpustenom masle, premiešame hnedý cukor, kým sa nespoja
- Keď je, cesto vykysnuté vyvaľkáme ho do veľkého obdĺžnika
- Cukrárskym štetcom na cesto rozotrieme rozpustené maslo so škoricou a posypeme ho cukrom
- Cesto zrolujeme čo najpevnejšie a nakrájame ho na 10-12 roliek
- Škoricové rolky vložíme do pripraveného pekáča, niekoľko centimetrov od seba
- Pekáč zakryjeme plastovou fóliou a necháme 45 minút kysnúť.
- Medzitým si pripravíme vegánsku polevu, kedy vyšľaháme kokosovú smotanu s cukrom do hustej zmesi
- Do predhriatej rúry na 180 stupňov vložíme plech so škoricovými rolkami a pečieme 20-25 minút
- Potom ich vyberieme z rúry a necháme škoricové slimáky asi na 10 minút vychladnúť
- Rolky potrieme kokosovou polevou
- Ihneď podávame

Video recept na škoricové slimáky
Pre lepšiu predstavu sme vám sem nahrali prehľadný video návod, ako si ľahko a rýchlo poradiť s týmto receptom na škoricové rolky! Sami uvidíte, že to nie je žiadna veda.
Zdravotné benefity škorice
Boj s vírusmi a baktériami
Škorica má mnoho liečivých a upokojujúcich vlastností. Dlhé stáročia je súčasťou tradičnej čínskej bylinnej medicíny. Esenciálne oleje, ktoré obsahuje kôra škorice, vykazujú antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
Podporuje zdravie čriev
Škorica má probiotické vlastnosti, čo znamená, že tieto baktérie môžu pomôcť obnoviť rovnováhu baktérií vo vašom čreve, a tým podporiť zdravie trávenia a zmierniť zažívacie problémy.
Reguluje krvný tlak
Dlhodobá konzumácia škorice môže napomôcť zníženiu krvného tlaku.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Škorica je známa tým, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Dokáže regulovať množstvo glukózy, ktoré vstúpi do krvného riečišťa, a napomáha funkcii hormónu, ktorý reguluje inzulín.
Napomáha správnej funkcii mozgu
Niektoré štúdie ukazujú, že by škorica mohla napomáhať pri liečbe Alzheimerovej choroby. Škorica totiž podporuje tvorbu dvoch proteínov, ktoré napomáhajú k spomaleniu tejto choroby.