Prevoňajte svoju kuchyňu s týmito receptami na škoricové rolky! Nedá sa im odolať

Už to cítite? Tú vôňu škorice?

Nádherná aromatická vôňa sa bude lianuť celým vašim domovom, vďaka týmto perfektným receptom na škoricové slimáky!

Zahryznite sa do nadýchaného cesta plného vyvážených chutí a pripíšte si túto dobrotu medzi svoje sladké neresti!

Skúsite klasiku alebo budete experimentovať?

Škoricové slimáky z lístkového cesta

Tiež milujete jednoduché a zábavné recepty, ktoré sú ľahké na prípravu, a pritom vyzerajú ako z obálky časopisu o varení?

Áno?

Tak tento recept je ten pravý orechový, a to doslova! Sladké škoricové rolky z lístkového cesta, preliate výbornou a jednoduchou cukrovou polevou doplnenou pekanovými orechmi navrchu.

Na škoricové rolky

  1. 80 g pekanových orechov
  2. Balenie listového
  3. 2 lyžice rozpusteného masla
  4. 80 g trstinového cukru
  5. 3 lyžice kryštálového cukru
  6. Lyžička mletej škorice
  7. ½ lyžičky soli

Na polevu

  1. 250 g práškového cukru
  2. Lyžička vanilkového extraktu
  3. Lyžica mlieka

Postup

  1. Rúru aj predohrejeme na 180 stupňov
  2. Pekanové orechy rozložíme na nevymastený plech na pečenie a vložme ich do rúry
  3. Orechy pečieme asi 8 až 12 minút, kým nebudú voňavé, opečené, ale vo vnútri svetlo opražené, keď ich rozlomíme
  4. Preložíme ich na doštičku a potom jemne nasekáme a dáme bokom
  5. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme bokom
  6. V malej miske zmiešame hnedý cukor, kryštálový cukor, škoricu a soľ
  7. Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozložíme 1 plát lístkového cesta
  8. Cesto vyvaľkáme
  9. Plech až po okraje zľahka potrieme polovicou rozpusteného masla
  10. Na všetkých stranách lístkového cesta necháme 3 centimetrový okraj a zvyšok cesta posypeme ½ cukrovej zmesi
  11. Cesto začneme odspodu rolovať a mierne cesto uťahujeme
  12. Zúbkovaným nožom roládu nakrájame na 8 rovnakých dielov
  13. Každého škoricového slimáka položíme ležmo na plech vyložený papierom na pečenie
  14. Ten istý postup opakujeme aj s druhým plátom lístkového cesta a zvyšnou náplňou
  15. Škoricové rolky rovnomerne rozmiestnime na plech, ale ponecháme im dostatok priestoru, aby sa mohli ešte pri pečení roztiahnuť
  16. Rolky vložíme do rúry a pečieme 18 až 22 minút, kým nebudú na povrchu zlatisto hnedé a pevné na dotyk
  17. Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť
  18. Zatiaľ čo slimáky chladnú, pripravíme si polevu
  19. V stredne veľkej mise prešľaháme práškový cukor, vanilku a lyžicu mlieka
  20. Poleva by mala byť trochu hustá.
  21. Vršky roliek prelejeme polevou a ihneď posypeme nasekanými pekanovými orechmi
  22. Polevu necháme pár minút stuhnúť a teplé podávame

Mrknite na ďalšie rýchle recepty na rolky z lístkového cesta ! Vyskúšajte aj slaný variant pizza slimákov s pestom alebo v inom sladkom variante. Čo napríklad kombináciu banánu-čokolády a lístkového cesta?

Krehké a nadýchané cesto plienené škoricou, cukrom a rozpusteným maslom.
Zdroj: dailydish.co.uk

Škoricové slimáky z kysnutého cesta

Toto je ten najlepší recept na kysnuté škoricové rolky na svete. Veľké, nadýchané, jednoducho a jednoducho dokonalé! Akonáhle vyskúšate tento recept, už sa nikdy nevrátite k žiadnemu inému!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 250 ml teplého mlieka
  2. 100 g kryštálového cukru (+ lyžica navyše)
  3. Lyžica sušeného droždia
  4. 2 veľké vajcia
  5. 90 g rozpusteného masla
  6. Lyžička vanilkového extraktu
  7. 560 g hladkej múky
  8. Lyžička morskej soli
  9. Lyžička mletej škorice

Na náplň

  1. 220 g trstinového cukru
  2. 2 ½ lyžice mletej škorice
  3. 90 g zmäknutého masla

Na polevu

  • 225 g smotanového syra
  • 60 g zmäknutého masla
  • 240 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • Štipka soli

Postup

  1. Na cesto si v mikrovlnnej rúre ohrejeme mlieko po dobu 45-60 sekúnd
  2. Mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce na dotyk
  3. Do misy pridáme mlieko, potom pridáme lyžicu cukru a lyžicu droždia
  4. Zamiešame a necháme päť minút odležať
  5. Do misy pridáme zvyšok cukru, maslo, vajcia a vanilku
  6. Zmes začneme hniesť, tak aby nám vzniklo lepivé cesto
  7. Pridáme múku, soľ a škoricu a pokračujeme v miesení
  8. Cesto miesime, kým nevznikne veľká guľa
  9. Konečná verzia cesta by mala byť hladká a len ľahko lepivá na dotyk
  10. Pokiaľ je cesto príliš lepivé a netvorí guľu, pridáme po lyžiciach múku, kým nevznikne hladká guľa
  11. Cesto prenesieme na pomúčenú plochu a rukami znovu premeníme, kým nebude hladké a pružné
  12. Vymastíme si veľkú misu maslom a cesto vložíme dovnútra
  13. Misu prikryjeme utierkou a dáme ju na teplé miesto, aby mohlo cesto vykysnúť.
  14. Cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem
  15. Medzitým si pripravíme náplň do škoricových roliek
  16. V malej miske zmiešame maslo, hnedý cukor a škoricu, kým nebude zmes jednotná
  17. Dáme jej bokom
  18. Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika
  19. Pomocou stierky potrieme celé cesto náplňou
  20. Cesto potom pevne zrolujeme a nakrája na 12 rovnakých slimákov
  21. Zapekaciu misu alebo plech s okrajom vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom
  22. Škoricové rolky do misy vyskladáme, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať, aby rolky nakysli.
  23. Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov a slimáky do nej vložíme
  24. Slimáky pečieme 18-20 minút dozlatista
  25. Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, vyšľaháme smotanový syr, maslo, práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ
  26. Polevu uchovávame pri izbovej teplote, kým sa rolky neupečú
  27. Akonáhle škoricové slimáky vyberieme z rúry, ešte teplé ich potrieme syrovou polevou
Nadýchané kysnuté cesto zabalené do rolky, plienené krémom z mála cukru a škorice.
Zdroj: theclevercarrot.com

Zdravé tekvicové škoricové rolky

Pokiaľ ste hľadali zdravú verziu tejto sladkej pochutiny, tak ste narazili na ten najlepší recept! Táto dobrota je vyrobená z najlepších zdravých alternatív, ktoré majú nižší obsah cukru a kalórií ako tradičný recept na škoricové slimáky.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 120 ml mandľového mlieka alebo nízkotučného mlieka (teplého)
  2. 30 ml rastlinného oleja (slnečnicový, kokosový olej alebo repkový olej)
  3. Vajcia
  4. 110 g tekvicového pyré
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. Lyžička mletej škorice
  7. Lyžička mletého muškátového orieška
  8. 55 g kokosového cukru
  9. 2 lyžičky instantného droždia
  10. 440 g celozrnnej múky

Na náplň

  1. 60 g masla (zmäknutého)
  2. 100 g kokosového cukru
  3. Lyžica škorice
  4. Lyžička perníkového korenia
  5. 2 lyžice hrozienok (sušených čerešní, vlašských orechov, pekanových orechov alebo sušených brusníc)

Na polevu

  1. 2 lyžice nesladeného mandľového mlieka
  2. 30 g práškového cukru
  3. Lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Do malej misky pridáme teplé mlieko, cukor a navrch rozdrobíme droždie.
  2. Necháme 5 minút odpočívať
  3. Vo veľkej mise zmiešame olej, vajcia, vanilku, tekvicové pyré
  4. Zmes premiešame, kým nebude hladká a úplne prepojená
  5. Tekvicovú zmes zalejeme mliekom s droždím a znovu miešame, kým sa ingrediencie nespoja
  6. Pridáme múku, korenie do cesta a všetko spoločne zapracujeme
  7. Miesime 3–5 minút, kým nezískame elastické a hladké cesto
  8. Vytvarujeme guľu a preložíme ju do ľahko vymastenej misy
  9. Cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ho 1–2 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
  10. Cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu
  11. Pomocou valčeka cesto vyvaľkáme, do tvaru obdĺžnika
  12. Povrch cesta potrieme maslom a posypeme cukrom, škoricou a perníkovým korením
  13. Cesto zrolujeme a nožom ho nakrájame na 12 slimákov
  14. Rolky vložíme do vymasteného pekáča a prikryjeme
  15. Takto ich necháme kysnúť asi 30 minút
  16. Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov
  17. Slimáky dáme do rúry a pečieme 20–30 minút, kým nie sú na povrchu zlatisto hnedé
  18. Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, si pripravíme polevu
  19. V mise si zmiešame práškový cukor s mliekom a vanilkou
  20. Po vybratí škoricových roliek z rúry ich ihneď touto polevou potrieme

Maškrtenia nie je nikdy dosť, a preto sa inšpirujte ďalšími receptami na sladké pečenie z tekvice !

Luxusné nakysnuté zdravé rolky z tekvicového pyré a kokosovej polevy.
Zdroj: thebananadiaries.com

Jablkové slimáky so škoricou

Počas chladnejších jesenných a zimných dní nič neprekoná tento recept na škoricové rolky plnené jablkami! Nadýchané a vláčne teplo preliate krémovou polevou zo smotanového syra, nemožno odolať!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 530 g hladkej múky
  2. 250 ml plnotučného mlieka (teplého)
  3. 70 g kryštálového cukru
  4. 2½ lyžičky instantného droždia
  5. Štipka soli
  6. 2 vajcia
  7. 75 g masla (rozpusteného)

Na základnú náplň

  1. 2-3 lyžice rozpusteného masla
  2. 70 g trstinového cukru
  3. Lyžica mletej škorice

Na jablčnú náplň

  1. 4-5 stredných jabĺk (ošúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na tenké plátky)
  2. 100 g trstinového cukru
  3. 2 lyžičky mletej škorice
  4. Štipka muškátového orieška
  5. Štipka mletého klinčeka
  6. Štipka nového korenia
  7. 3 lyžice vlašských alebo pekanových orechov (mletých)

Na polevu

  1. 2 lyžice smotanového syra
  2. 3-4 lyžice práškového cukru
  3. 4 lyžice vysokopercentnej smotany
  4. 4-5 lyžíc mlieka

Postup

  1. Preosejeme múku a zmiešame ju so soľou, dáme bokom
  2. Mlieko nalejeme do misky a vložíme ho do mikrovlnnej rúry a zahrievame ho po dobu 20-40 sekúnd
  3. Mlieko musí byť teplé, ale nie horúce
  4. Zmiešame mlieko, droždie, cukor, rozpustené maslo a vajcia vo veľkej nádobe a necháme vzísť kvások
  5. Potom začneme cesto miešať a hniesť, kým sa ingrediencie dobre nespoja
  6. Pridáme múku a miesime, kým nevznikne cesto
  7. Cesto by malo byť ľahko lepivé, ale nemalo by sa lepiť na stenu misy
  8. Pokiaľ je príliš lepivé, vmiešame postupne ďalšie 2-4 lyžice múky
  9. Cesto premiestnime do veľkej misy ľahko vymastenej olejom alebo maslom
  10. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme ho kysnúť na teplé miesto.
  11. Takto ho necháme 1 až 1½ hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
  12. V tejto chvíli si môžeme pripraviť základnú náplň a jablčnú náplň
  13. Na základnú náplň si v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustíme maslo
  14. Potom v samostatnej miske zmiešame mletú škoricu a hnedý cukor
  15. Na jablčnú náplň olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky
  16. Do stredne veľkého hrnca dáme nakrájané jablká, hnedý cukor, mletú škoricu, mletý klinček, mletý muškátový oriešok, nové korenie a orechy
  17. Zmes varíme 7–10 minút, kým jablká nezmäknú
  18. Jablčnú náplň potom scedíme cez jemné sito a necháme ju úplne vychladnúť.
  19. Plech si vyložíme papierom na pečenie
  20. Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkáme do obdĺžnika
  21. Cesto potrieme rozpusteným maslom, potom posypeme hnedým cukrom a zmesou mletej škorice
  22. Navrch nalejeme vychladnutú jablčnú náplň, ktorú rovnomerne rozotrieme po ceste
  23. Cesto pevne zrolujeme
  24. Roládu nakrájame na 12 rovnako veľkých kúskov a jablčné škoricové rolky vyskladáme na plech
  25. Prikryjeme ich a necháme ešte 20-30 minút odpočívať
  26. Medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov
  27. Po odpočinutí jablčnej rolky pečieme 14–18 minút, kým nebudú na povrchu zlatisté
  28. Medzitým si vyrobíme polevu
  29. Na tú v stredne veľkej miske zmiešame smotanový syr, práškový cukor, hustú smotanu a mlieko, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu
  30. Škoricové slimáky necháme vychladnúť na plechu
  31. Pokvapkáme ich polevou zo smotanového syra a podávame
Lahodné a nadýchané cesto plnené jablčnou náplňou.
Zdroj: britneybreaksbread.com

Tvarohové rolky so škoricou a citrónovou polevou

Tento recept na škoricové slimáky s náplňou z tvarohu musíte ochutnať. Nejde totiž o klasický recept, ale o jeho obmenu, kedy tvaroh dodáva cestu oveľa väčšiu vláčnosť a citrón kyslosť, ktorá je ale krásne vyvážená sladkou polevou.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 2 lyžičky aktívneho droždia
  2. 180 ml mlieka (ohriate)
  3. 155 g masla (zmäkčeného)
  4. 2 vajcia
  5. 50 g cukru
  6. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  7. Kôra z citróna
  8. 560 g hladkej múky
  9. Štipka soli
  10. Štipka muškátového orieška

Na citrónovú náplň

  1. 150 g cukru
  2. Citrónová kôra
  3. 4 lyžice masla (veľmi mäkkého)
  4. Štipka mletého muškátového orieška
  5. 60 ml citrónovej šťavy
  6. 115 g tvarohu

Na citrónovú polevu

  1. Citrón (ošúpaný a odšťavený)
  2. 230 g smotanového syra
  3. 240 g práškového cukru
  4. Lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Na cesto si do ohriateho mlieka rozdrobíme droždie
  2. Necháme ho päť minút odpočívať, aby vzišiel kvások
  3. Do mlieka pri nízkej rýchlosti mixéra vmiešame zmäknuté maslo, vajcia, cukor, vanilku, citrónovú kôru a 250 g múky
  4. Pridáme soľ a muškátový oriešok
  5. Pridáme aj zvyšnú múku, aby sme vytvorili mäkké, ale lepivé cesto
  6. Pokračujeme v miesení, aby vzniklo hladké, vláčne a pružné cesto
  7. Do ľahko vymastenej misy vložíme cesto
  8. Potrieme ho trochou oleja, misu zakryjeme plastovým obalom a cesto necháme kysnúť.
  9. Na citrónovú náplň si v mise zmiešame cukor a citrón
  10. Miešame 15-20 sekúnd, len aby sa oboje spojilo a citrónová kôra sa viac rozdrvila
  11. Pridáme maslo a muškátový oriešok a šľahajte do hustej a krémovej hmoty
  12. Pomaly pridávame citrónovú šťavu a šľaháme, kým sa ingrediencie úplne nespoja
  13. Zapekaciu misu vymažeme maslom
  14. Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme polovicu cesta do tvaru obdĺžnika
  15. Potrieme ho polovicou tvarohu
  16. Potom naň nalejme polovicu citrónovej náplne
  17. Cesto pevne zrolujeme
  18. pomocou nite alebo noža cesto naporciujeme na 12 rovnakých roliek valčekov a každú rolku vložte do pripraveného pekáča
  19. postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta
  20. Škoricové slimáky prikryjeme utierkou a necháme ich ešte kysnúť aspoň 30 minút
  21. Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov
  22. Vykysnuté škoricové slimáky vložíme do rúry a pečieme 30–35 minút, kým ľahko nezhnednú
  23. Zatiaľ čo sa rolky pečú, vyšľaháme spoločne citrónovú šťavu, citrónovú kôru a smotanový syr
  24. Pridáme práškový cukor a miešame, kým nevznikne hladká a krémová poleva
  25. Rolky po vybratí z rúry necháme 10-15 minút odpočinúť, potom ich pokvapkáme polevou
Úžasné rolky plnené škoricou, citrónovým tvarohom a preliate citrónovou polevou.
Zdroj: bakerstable.net

Vegánske rolky so škoricou

Slávny recept na vegánske škoricové slimáky, ktoré úspešne obstoja proti akejkoľvek neveganskej verzii. Servírujte škoricové rolky ako jednoduchý múčnik pri každej príležitosti.

Čo budeme potrebovať

Na kvások

  1. 125 ml teplej vody
  2. 5 g cukru
  3. 8 g rýchlo kypriaceho instantného droždia

Na cesto

  1. 430 g hladkej múky
  2. 70 g kokosového masla
  3. 125 ml nesladeného mandľového mlieka
  4. 75 g trstinového cukru
  5. Lyžička soli

Na náplň

  1. 110 g trstinového cukru
  2. 10 g škorice
  3. 50 g vegánskeho masla (rozpusteného)

Na polevu

  • 40 g trstinového cukru
  • Kokosovú smotanu

Postup

  1. Pre kvások si do malej misky pridáme teplú vodu
  2. Vmiešame cukor, kým sa takmer nerozpustí
  3. Teraz vmiešame droždie, kým sa nerozpustí
  4. Zmes necháme bokom 6 až 7 minút, aby vzišiel kvások
  5. Na cesto si do veľkej misy pridáme múku
  6. Rozpustíme vegánske maslo a vmiešame mandľové mlieko, cukor a soľ
  7. Zmes by mala byť vlažná – ak je teplejšia, necháme ju minútu vychladnúť
  8. Vmiešame kvások a miešame, kým sa nespoja
  9. Mokré ingrediencie vmiešame do múky a premiešame
  10. Cesto začneme zapracovávať, kým nezapracujeme všetku múku
  11. Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu a miesime ďalšie 3 až 4 minúty, kým neprestane byť lepivé
  12. Z cesta vytvarujeme guľu a vložíme ju do misy, ktorú prikryjeme utierkou a umiestnime ju na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
  13. Medzitým si pripravíme náplň zo škoricového cukru
  14. V malej miske zmiešame cukor a škoricu a dáme bokom
  15. Pripravíme si náplň av malom hrnci si rozpustíme maslo
  16. V rozpustenom masle, premiešame hnedý cukor, kým sa nespoja
  17. Keď je, cesto vykysnuté vyvaľkáme ho do veľkého obdĺžnika
  18. Cukrárskym štetcom na cesto rozotrieme rozpustené maslo so škoricou a posypeme ho cukrom
  19. Cesto zrolujeme čo najpevnejšie a nakrájame ho na 10-12 roliek
  20. Škoricové rolky vložíme do pripraveného pekáča, niekoľko centimetrov od seba
  21. Pekáč zakryjeme plastovou fóliou a necháme 45 minút kysnúť.
  22. Medzitým si pripravíme vegánsku polevu, kedy vyšľaháme kokosovú smotanu s cukrom do hustej zmesi
  23. Do predhriatej rúry na 180 stupňov vložíme plech so škoricovými rolkami a pečieme 20-25 minút
  24. Potom ich vyberieme z rúry a necháme škoricové slimáky asi na 10 minút vychladnúť
  25. Rolky potrieme kokosovou polevou
  26. Ihneď podávame
Najlepší recept na vegánsku verziu škoricových slimákov z kysnutého cesta.
Zdroj: noracooks.com

Video recept na škoricové slimáky

Pre lepšiu predstavu sme vám sem nahrali prehľadný video návod, ako si ľahko a rýchlo poradiť s týmto receptom na škoricové rolky! Sami uvidíte, že to nie je žiadna veda.

How To Make Homemade Cinnamon Rolls • Tasty
Zdroj: Tasty

Zdravotné benefity škorice

Boj s vírusmi a baktériami

Škorica má mnoho liečivých a upokojujúcich vlastností. Dlhé stáročia je súčasťou tradičnej čínskej bylinnej medicíny. Esenciálne oleje, ktoré obsahuje kôra škorice, vykazujú antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.

Podporuje zdravie čriev

Škorica má probiotické vlastnosti, čo znamená, že tieto baktérie môžu pomôcť obnoviť rovnováhu baktérií vo vašom čreve, a tým podporiť zdravie trávenia a zmierniť zažívacie problémy.

Reguluje krvný tlak

Dlhodobá konzumácia škorice môže napomôcť zníženiu krvného tlaku.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Škorica je známa tým, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Dokáže regulovať množstvo glukózy, ktoré vstúpi do krvného riečišťa, a napomáha funkcii hormónu, ktorý reguluje inzulín.

Napomáha správnej funkcii mozgu

Niektoré štúdie ukazujú, že by škorica mohla napomáhať pri liečbe Alzheimerovej choroby. Škorica totiž podporuje tvorbu dvoch proteínov, ktoré napomáhajú k spomaleniu tejto choroby.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.