Dokonalé recepty na rímsky šalát s dresingom alebo šalát Caesar. Chrumkavé, krémové a chuťovo skvelé

Nie je snáď nikto, kto by nepočul o recepte na Caesar šalát.

Ale viete, aké sú jeho primárne ingrediencie, ako pripraviť krémový dresing, alebo po kom bol vlastne pomenovaný?

To všetko a oveľa viac sa dozviete v tomto článku!

Klasický Caesar šalát s domácimi krutónmi

Najlepší šalát s chrumkavými domácimi krutónmi a ľahkým dresingom, skvelý spôsob, keď chcete pohostiť návštevu.

Čo budeme potrebovať

Na krutóny

  • ½ francúzskej bagety (nakrájaná kocky)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu

Na dresing

  • 2 malé strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1,5 lyžičky červeného vínneho octu
  • 70 ml olivového oleja
  • ½ lyžičky soli

Na šalát

  • 1 veľký rímsky šalát
  • 30 g parmezánu (strúhaného)

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Bagetu nakrájajte na kocky.
  • V malej miske zmiešajte 3 lyžice olivového oleja a 1 lyžičku jemne nasekaného cesnaku.
  • Krutóny pokvapkajte cesnakovým olejom a navrch posypte 2 lyžicami strúhaného parmezánu.
  • Miešajte, kým nebudú rovnomerne pokryté.
  • Bagetu rozprestrite na plech a pečte, kým nebudú svetlo zlaté a chrumkavé, 10-12 minút, alebo do požadovanej chrumkavosti.
  • Medzitým, si v malej miske prešľahajte cesnak, horčicu, worcester, citrónovú šťavu a červený vínny ocot.
  • Za stáleho šľahania pomaly pokvapkajte olivovým olejom.
  • Pridajte soľ a korenie.
  • Rímsky šalát opláchnite, osušte a nakrájajte alebo natrhajte na kúsky.
  • Vložte do veľkej misy a bohato posypte strúhaným parmezánom a vychladnutými krutónmi.
  • Pokvapkajte dresingom a jemne premiešajte, kým nebude šalát obalený.
Miska plná lahodného rímskeho šalátu so zálievkou a vypečenou bagetou.
Zdroj: cookingclassy.com

Caesar šalát s grilovaným kuraťom

Je to taká letná klasika, tento recept na kuracie šalát Caesar. Podávajte ho v horúcich letných dňoch a vychutnajte si ho s domácou limonádou. Ako na nej nájdete v TIPU pod receptom.

Čo budeme potrebovať

  • 1 stredná ciabatta (alebo 4 hrubé plátky chrumkavého bieleho chleba)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 kuracie prsia bez kože
  • 1 veľký rímsky šalát (natrhaný)

Na dresing

  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 ančovičky z plechovky
  • Parmezán alebo syr Grano Padano (na strúhanie)
  • 5 lyžíc majonézy
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu

Postup

  • Rúru zohrejte na 200 °C.
  • Nakrájajte 1 strednú ciabattu na veľké krutóny. Rozložte ich na veľký plech alebo plech a potrite 2 lyžicami olivového oleja a podľa chuti dochutíme trochou soli.
  • Pečte 8–10 minút, krutóny počas pečenia niekoľkokrát otočte, aby sa rovnomerne opekli.
  • Kuracie prsia potrieme 1 lyžicou olivového oleja, okoreníme.
  • Položte kura na rozohriatu panvicu a nechajte 4 minúty opekať z každej strany.
  • Plochým nožom rozdrvte 1 strúčik cesnaku a olúpte šupku. Rozdrvte lisom na cesnak.
  • Ančovičky roztlačte vidličkou o stenu malej misky.
  • Nastrúhajte hrsť parmezánu a zmiešajte s cesnakom, ančovičkami, 5 lyžicami majonézy a 1 lyžicou bieleho vínneho octu. Podľa chuti okoreníme.
  • Dresing by mal mať konzistenciu jogurtu. Pokiaľ je váš hustejší, vmiešajte pár lyžíc vody, aby sa zriedil.
  • Syr nastrúhajte škrabkou.
  • Rímsky šalát natrhajte na veľké kúsky a dajte do veľkej misy.
  • Kurča nakrájajte a polovicu premiešajte so šalátom a spolu s polovicou krutónov.
  • Pridajte väčšinu dresingu a premiešajte.
  • Posypte zvyšok kurčaťa a krutóny, potom pokvapkajte zvyšným dresingom.
  • Nakoniec posypte parmezánom a ihneď podávajte.

Ako sme sľubovali v úvode, k tomuto receptu na Caesar šalát sa perfektne hodí domáca limonáda bez zbytočných kalórií navyše. Skúste naše recepty a pripravte si osviežujúcu nekalorickú levanduľovú limonádu .

Chrumkavý šalát s kuracím mäsom, zálievkou a krutónmi.
Zdroj: erinliveswhole.com

Caesar šalát s avokádom a slaninou

Krémový dresing, skvele dopĺňa krémové avokádo a vypečená slanina. Vychutnajte si tento rýchly variant z rímskeho šalátu.

Čo budeme potrebovať

  • 1 rímsky šalát
  • 4 plátky slaniny (opečené a nakrájané)
  • 1 avokádo (nakrájané na kocky)
  • 15 g krutónov
  • 55 g parmezánu (nastrúhaného)
  • 60 g Caesar dresingu (pozri posledný recept)

Postup

  • Nakrájajte hlávkový šalát na asi 2 ½ cm kúsky a potom ho dajte do veľkej šalátovej misy.
  • Pridajte opečenú slaninu, avokádo, krutóny, syr a dresing a miešajte, kým sa ingrediencie rovnomerne neobalia.
  • Caesar šalát podávajte posypaný extra parmezánom hore.
Krémový šalát so zálievku a čerstvým avokádom.
Zdroj: everylastbite.com

Šalát Caesar s grilovanou zeleninou

Caesar by miloval tento chutný šalát z čerstvej zeleniny z ugrilovanej k dokonalosti!

Čo budeme potrebovať

  • 60 g dresingu Caesar (pozri posledný recept)
  • 15 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 4 veľké čerstvé huby portobello (nakrájané na štvrtky)
  • 4 žlté tekvice (nakrájané na menšie plátky)
  • 1 rímsky šalát
  • 2 papriky (nakrájané na prúžky)
  • 3 lyžice olivového
  • 130 g cherry paradajok (nakrájaných na štvrtiny)
  • 55 g strúhaného parmezánu

Postup

  • Zmiešajte dresing a petržlen.
  • Huby, tekvice a papriky potrite olejom. Umiestnite zeleninu do rúry nastavenej do režimu grilovania.
  • Prikryte ju a grilujte pri strednej teplote 5 až 7 minút, občas otočte, kým zelenina nezmäkne.
  • Vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Šalát natrhajte a pridajte k nemu ugrilovanú zeleninu a premiešajte.
  • Zeleninu pokvapkajte dresingom. Posypeme syrom.
Dokonale ugrilovaná zelenina s caesar zálievkou.
Zdroj: loveandgoodstuff.com

Chlebíčky v štýle Caesar šalátu

Tento recept na Caesar šalát ako jednohubka alebo chlebíček je perfektným doplnkom na každú párty.

Čo budeme potrebovať

  • 4 plátky slaniny
  • 3 malé kuracie stehná bez kostí a kože
  • 2 plátky chleba (zbavené kôrky, nakrájané na 24 štvorcov, každý 2,5 cm)
  • 3 lyžice masla
  • 4 listy rímskeho šalátu (nakrájané na 48 štvorcov, každý 2,5 cm)
  • 1 žĺtok
  • 10 ml citrónovej šťavy
  • 1 malý strúčik cesnaku (nasekaný nadrobno)
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžica kapary (nakrájané)
  • ½ lyžičky ančovičkovej pasty
  • 3 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Postup

  • Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote opečte slaninu.
  • V rovnakej panvici na stredne vysokú teplotu opekajte kurča na rozpálenom slaninovom tuku dovtedy, kým nebude prepečené.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Akonáhle sú kura a slanina vychladnuté, nakrájajte ich na 24 štvorcov.
  • V rovnakej panvici opečte chlieb na masle asi 5 minút.
  • V mise prešľahajte žĺtok, citrónovú šťavu a cesnak.
  • Za stáleho šľahania pomaly pokvapkajte 1/3 oleja.
  • Keď emulzia začne pripomínať majonézu, pridajte za stáleho šľahania zvyšný olej.
  • Pridajte kapary, pastu a 2 lyžice parmezánu.
  • Na pracovnú plochu položte 24 štvorcov chleba.
  • Na každý dajte ½ lyžičky zálievky.
  • Na každý chlieb navrstvíme kura, slaninu a dva štvorčeky hlávkového šalátu.
  • Každý chlebíček prepichnite špajľou alebo špáradlom.
  • Zakončite malým kopčekom dresingu cez hlávkový šalát a posypte zvyšným parmezánom.

Kuracie mäso si v tomto recepte môžete osmažiť na skvelej grilovacej panvici, ktorá je nepriľnavá a úplne spoľahlivá ! Ako t vieme? My sme na ne urobili recenziu!

Lákavé kuracie kanapky v štýle caesar šalátu.
Zdroj: thestar.com

Domáci dresing na šalát Caesar

Nie je nič lepšie ako doma pripravená zálievka na Caesar šalát. Jej obrovskou výhodou je, že je neskutočne jednoduchá a zvládne ju úplne každý.

Čo budeme potrebovať

  • 2 malé strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička ančovičkovej pasty
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy z jedného citróna
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • 125 ml majonézy
  • 60 g čerstvo nastrúhaného Parmigiano-Reggiano
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Postup

  • V strednej miske prešľahajte cesnak, ančovičkovú pastu, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu a worcesterskú omáčku.
  • Pridajte majonézu, Parmigiano-Reggiano, soľ a korenie a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Ochutnajte a upravte podľa seba. Zálievka vydrží v chladničke asi týždeň.
Krémová zálievka do šalátu z lahodných ingrediencií.
Zdroj: desociointhekitchen.com

Po kom bol Caesar šalát pomenovaný?

Keď počujete meno slávneho Caesar šalátu, je ľahké predpokladať, že šalát bol pomenovaný po rímskom cisárovi, ale v skutočnosti bol pomenovaný po Caesare Cardinim, talianskom prisťahovalcovi, ktorý vlastnil reštauráciu.

Podľa jeho dcéry Rosy Caesar Cardini vynašiel šalát vo svojej reštaurácii Tijuana v roku 1924, ktorá bola stredobodom pre celebrity a amerických cestovateľov, ktorí chceli počas prohibácie organizovať večierky. Hovorí sa, že cez rušný víkend 4. júla začali Cardinimu v kuchyni dochádzať suroviny, a tak dal dohromady nejaké zvyšky, vrátane rímskeho šalátu, olivového oleja, surového vajca, cesnaku, parmezánu a worcesterskej omáčky, aby vytvoril slávny Caesarov.

V 30. rokoch 20. storočia bol Caesar šalát zvolený majstrami kuchárov Medzinárodnej spoločnosti pre gurmánov v Paríži ako „najlepší recept, ktorý prišiel z Ameriky za posledných päťdesiat rokov“.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.