Nie je snáď nikto, kto by nepočul o recepte na Caesar šalát.
Ale viete, aké sú jeho primárne ingrediencie, ako pripraviť krémový dresing, alebo po kom bol vlastne pomenovaný?
To všetko a oveľa viac sa dozviete v tomto článku!
Klasický Caesar šalát s domácimi krutónmi
Najlepší šalát s chrumkavými domácimi krutónmi a ľahkým dresingom, skvelý spôsob, keď chcete pohostiť návštevu.
Čo budeme potrebovať
Na krutóny
- ½ francúzskej bagety (nakrájaná kocky)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
Na dresing
- 2 malé strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1,5 lyžičky červeného vínneho octu
- 70 ml olivového oleja
- ½ lyžičky soli
Na šalát
- 1 veľký rímsky šalát
- 30 g parmezánu (strúhaného)
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Bagetu nakrájajte na kocky.
- V malej miske zmiešajte 3 lyžice olivového oleja a 1 lyžičku jemne nasekaného cesnaku.
- Krutóny pokvapkajte cesnakovým olejom a navrch posypte 2 lyžicami strúhaného parmezánu.
- Miešajte, kým nebudú rovnomerne pokryté.
- Bagetu rozprestrite na plech a pečte, kým nebudú svetlo zlaté a chrumkavé, 10-12 minút, alebo do požadovanej chrumkavosti.
- Medzitým, si v malej miske prešľahajte cesnak, horčicu, worcester, citrónovú šťavu a červený vínny ocot.
- Za stáleho šľahania pomaly pokvapkajte olivovým olejom.
- Pridajte soľ a korenie.
- Rímsky šalát opláchnite, osušte a nakrájajte alebo natrhajte na kúsky.
- Vložte do veľkej misy a bohato posypte strúhaným parmezánom a vychladnutými krutónmi.
- Pokvapkajte dresingom a jemne premiešajte, kým nebude šalát obalený.

Caesar šalát s grilovaným kuraťom
Je to taká letná klasika, tento recept na kuracie šalát Caesar. Podávajte ho v horúcich letných dňoch a vychutnajte si ho s domácou limonádou. Ako na nej nájdete v TIPU pod receptom.
Čo budeme potrebovať
- 1 stredná ciabatta (alebo 4 hrubé plátky chrumkavého bieleho chleba)
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 kuracie prsia bez kože
- 1 veľký rímsky šalát (natrhaný)
Na dresing
- 1 strúčik cesnaku
- 2 ančovičky z plechovky
- Parmezán alebo syr Grano Padano (na strúhanie)
- 5 lyžíc majonézy
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
Postup
- Rúru zohrejte na 200 °C.
- Nakrájajte 1 strednú ciabattu na veľké krutóny. Rozložte ich na veľký plech alebo plech a potrite 2 lyžicami olivového oleja a podľa chuti dochutíme trochou soli.
- Pečte 8–10 minút, krutóny počas pečenia niekoľkokrát otočte, aby sa rovnomerne opekli.
- Kuracie prsia potrieme 1 lyžicou olivového oleja, okoreníme.
- Položte kura na rozohriatu panvicu a nechajte 4 minúty opekať z každej strany.
- Plochým nožom rozdrvte 1 strúčik cesnaku a olúpte šupku. Rozdrvte lisom na cesnak.
- Ančovičky roztlačte vidličkou o stenu malej misky.
- Nastrúhajte hrsť parmezánu a zmiešajte s cesnakom, ančovičkami, 5 lyžicami majonézy a 1 lyžicou bieleho vínneho octu. Podľa chuti okoreníme.
- Dresing by mal mať konzistenciu jogurtu. Pokiaľ je váš hustejší, vmiešajte pár lyžíc vody, aby sa zriedil.
- Syr nastrúhajte škrabkou.
- Rímsky šalát natrhajte na veľké kúsky a dajte do veľkej misy.
- Kurča nakrájajte a polovicu premiešajte so šalátom a spolu s polovicou krutónov.
- Pridajte väčšinu dresingu a premiešajte.
- Posypte zvyšok kurčaťa a krutóny, potom pokvapkajte zvyšným dresingom.
- Nakoniec posypte parmezánom a ihneď podávajte.
Ako sme sľubovali v úvode, k tomuto receptu na Caesar šalát sa perfektne hodí domáca limonáda bez zbytočných kalórií navyše. Skúste naše recepty a pripravte si osviežujúcu nekalorickú levanduľovú limonádu .

Caesar šalát s avokádom a slaninou
Krémový dresing, skvele dopĺňa krémové avokádo a vypečená slanina. Vychutnajte si tento rýchly variant z rímskeho šalátu.
Čo budeme potrebovať
- 1 rímsky šalát
- 4 plátky slaniny (opečené a nakrájané)
- 1 avokádo (nakrájané na kocky)
- 15 g krutónov
- 55 g parmezánu (nastrúhaného)
- 60 g Caesar dresingu (pozri posledný recept)
Postup
- Nakrájajte hlávkový šalát na asi 2 ½ cm kúsky a potom ho dajte do veľkej šalátovej misy.
- Pridajte opečenú slaninu, avokádo, krutóny, syr a dresing a miešajte, kým sa ingrediencie rovnomerne neobalia.
- Caesar šalát podávajte posypaný extra parmezánom hore.

Objavte podobné tipy
Šalát Caesar s grilovanou zeleninou
Caesar by miloval tento chutný šalát z čerstvej zeleniny z ugrilovanej k dokonalosti!
Čo budeme potrebovať
- 60 g dresingu Caesar (pozri posledný recept)
- 15 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 4 veľké čerstvé huby portobello (nakrájané na štvrtky)
- 4 žlté tekvice (nakrájané na menšie plátky)
- 1 rímsky šalát
- 2 papriky (nakrájané na prúžky)
- 3 lyžice olivového
- 130 g cherry paradajok (nakrájaných na štvrtiny)
- 55 g strúhaného parmezánu
Postup
- Zmiešajte dresing a petržlen.
- Huby, tekvice a papriky potrite olejom. Umiestnite zeleninu do rúry nastavenej do režimu grilovania.
- Prikryte ju a grilujte pri strednej teplote 5 až 7 minút, občas otočte, kým zelenina nezmäkne.
- Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Šalát natrhajte a pridajte k nemu ugrilovanú zeleninu a premiešajte.
- Zeleninu pokvapkajte dresingom. Posypeme syrom.

Chlebíčky v štýle Caesar šalátu
Tento recept na Caesar šalát ako jednohubka alebo chlebíček je perfektným doplnkom na každú párty.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky slaniny
- 3 malé kuracie stehná bez kostí a kože
- 2 plátky chleba (zbavené kôrky, nakrájané na 24 štvorcov, každý 2,5 cm)
- 3 lyžice masla
- 4 listy rímskeho šalátu (nakrájané na 48 štvorcov, každý 2,5 cm)
- 1 žĺtok
- 10 ml citrónovej šťavy
- 1 malý strúčik cesnaku (nasekaný nadrobno)
- 125 ml rastlinného oleja
- 1 lyžica kapary (nakrájané)
- ½ lyžičky ančovičkovej pasty
- 3 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
Postup
- Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote opečte slaninu.
- V rovnakej panvici na stredne vysokú teplotu opekajte kurča na rozpálenom slaninovom tuku dovtedy, kým nebude prepečené.
- Dochuťte soľou a korením.
- Akonáhle sú kura a slanina vychladnuté, nakrájajte ich na 24 štvorcov.
- V rovnakej panvici opečte chlieb na masle asi 5 minút.
- V mise prešľahajte žĺtok, citrónovú šťavu a cesnak.
- Za stáleho šľahania pomaly pokvapkajte 1/3 oleja.
- Keď emulzia začne pripomínať majonézu, pridajte za stáleho šľahania zvyšný olej.
- Pridajte kapary, pastu a 2 lyžice parmezánu.
- Na pracovnú plochu položte 24 štvorcov chleba.
- Na každý dajte ½ lyžičky zálievky.
- Na každý chlieb navrstvíme kura, slaninu a dva štvorčeky hlávkového šalátu.
- Každý chlebíček prepichnite špajľou alebo špáradlom.
- Zakončite malým kopčekom dresingu cez hlávkový šalát a posypte zvyšným parmezánom.
Kuracie mäso si v tomto recepte môžete osmažiť na skvelej grilovacej panvici, ktorá je nepriľnavá a úplne spoľahlivá ! Ako t vieme? My sme na ne urobili recenziu!

Domáci dresing na šalát Caesar
Nie je nič lepšie ako doma pripravená zálievka na Caesar šalát. Jej obrovskou výhodou je, že je neskutočne jednoduchá a zvládne ju úplne každý.
Čo budeme potrebovať
- 2 malé strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička ančovičkovej pasty
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy z jedného citróna
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- 125 ml majonézy
- 60 g čerstvo nastrúhaného Parmigiano-Reggiano
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Postup
- V strednej miske prešľahajte cesnak, ančovičkovú pastu, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu a worcesterskú omáčku.
- Pridajte majonézu, Parmigiano-Reggiano, soľ a korenie a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Ochutnajte a upravte podľa seba. Zálievka vydrží v chladničke asi týždeň.

Po kom bol Caesar šalát pomenovaný?
Keď počujete meno slávneho Caesar šalátu, je ľahké predpokladať, že šalát bol pomenovaný po rímskom cisárovi, ale v skutočnosti bol pomenovaný po Caesare Cardinim, talianskom prisťahovalcovi, ktorý vlastnil reštauráciu.
Podľa jeho dcéry Rosy Caesar Cardini vynašiel šalát vo svojej reštaurácii Tijuana v roku 1924, ktorá bola stredobodom pre celebrity a amerických cestovateľov, ktorí chceli počas prohibácie organizovať večierky. Hovorí sa, že cez rušný víkend 4. júla začali Cardinimu v kuchyni dochádzať suroviny, a tak dal dohromady nejaké zvyšky, vrátane rímskeho šalátu, olivového oleja, surového vajca, cesnaku, parmezánu a worcesterskej omáčky, aby vytvoril slávny Caesarov.
V 30. rokoch 20. storočia bol Caesar šalát zvolený majstrami kuchárov Medzinárodnej spoločnosti pre gurmánov v Paríži ako „najlepší recept, ktorý prišiel z Ameriky za posledných päťdesiat rokov“.