Recepty na bábovku s mrkvou vám dokonale rozžiaria celý deň! Ochutnajte naše kombinácie

Mali ste tú česť ochutnať tie najvláčnejšie recepty na mrkvovú bábovku?

U nás nájdete len tie najlepšie, najmäkšie a najchutnejšie varianty!

Skúste ich všetky a uvidíte, že ani jeden nemá chybu.

Mrkvová bábovka s cheesecake vrstvou vo vnútri

Táto bábovka s mrkvou je bohatá na chuť, jemná textúrou a vláčna svojim cestom. Rovnako ako ďalšie sladké dobroty napríklad naše neprekonateľné mrkvové muffiny !

Čo budeme potrebovať

  • 240 ml rastlinného oleja
  • 4 veľké vajcia
  • 350 g cukru
  • 135 ml jablčného pretlaku
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 315 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 260 g olúpanej a nakrájanej mrkvy
  • 130 g nahrubo nasekaných pekanových orechov

Na cheesecakovú vrstvu

  • 340 g smotanového syra
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu

Na glazúru

  • 120 g práškového cukru
  • 30-45 ml čerstvej pomarančovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Formu na bábovku dôkladne vymažte.
  • Vo veľkej mise vyšľahajte olej, vajcia, hnedý cukor, jablkový pretlak, vanilku a pomarančovú kôru, kým sa nespoja.
  • V ďalšej veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky, kým sa nespoja.
  • Mokré ingrediencie nalejte do suchých ingrediencií a zmiešajte dohromady, kým sa nespoja.
  • Vmiešajte mrkvu a pekanové orechy.
  • Nalejte a rozotrite polovicu cesta do formy.
  • V strednej miske vyšľahajte smotanový syr, kým nebude úplne hladký a krémový. Pridajte cukor, vajcia a vanilku.
  • Zmes smotanového syra rozotrite v rovnomernej vrstve na cesto na mrkvovú bábovku a snažte sa vyhnúť roztieraniu až k okrajom formy.
  • Nalejte a rovnomerne rozotrite zvyšné cesto na bábovku a potom pomocou noža veľmi jemne premiešajte cesto dohromady.
  • Pečte 55–75 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu bábovku nevyjde čisté.
  • Po dokončení vyberte z rúry a nechajte 30 minút vychladnúť vo vnútri formy.
  • Pred glazovaním sa uistite, že bábovka z mrkvy úplne vychladnutá.
  • Ingrediencie na glazúru zmiešajte dohromady a pokvapkajte s ňou bábovku.

Bábovku si pripravte 1 deň vopred. Nechajte ju úplne vychladnúť, pevne zakryte a potom chlaďte. Pred podávaním ju nechajte niekoľko hodín stáť pri izbovej teplote.
Najlepšie je ju ozdobiť polevou tesne pred podávaním.
Ak ju chcete zmraziť, nechajte bábovku úplne vychladnúť, pevne ju zabaľte a zmrazte až na 3 mesiace.
Rozmrazte cez noc v chladničke.

Kúsok bábovka naplnený krémovou tvarohovou vrstvou.
Zdroj: biggerbolderbaking.com

Bábovka z mrkvy a orechov

Najlepší recept na mrkvovú bábovku s orechmi, ktorá vám vykúzli úsmev na tvári zakaždým, keď ju ochutnáte. Cesto je vláčne a ozvláštnené chrumkavými orieškami. Rovnako vám bude chutiť aj mrkvové pečivo , vhodné aj pre diabetikov.

Čo budeme potrebovať

  • 240 g hladkej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ šálky hrozienok
  • ½ šálky vlašských orechov (nasekaných)
  • 4 veľké vajcia
  • ¾ šálky oleja
  • 200 g hnedého cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 5 stredných mrkví (jemne nastrúhaných)

Postup

  • Predhrejte rúru na 160˚C. Vymažte formu na bábovku.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, hrozienka a vlašské orechy.
  • V inej mise prešľahajte vajcia, olivový olej, cukor, vanilku a mrkvu do hladka.
  • Nalejte mokrú zmes do suchej múčnej zmesi a zmiešajte dohromady, kým sa nespoja.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 60–65 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu torty nevyjde čisté.
  • Mrkvový koláč nechajte 10–15 minút vychladnúť vo forme.
Nadýchaný múčnik z mrkvy ozdobený orechmi a mrkvou.
Zdroj: thestatenislandfamily.com

Bábovka s mrkvou a tvarohovou polevou

Ak máš citróny urob z nich citronádu, ak máš mnoho mrkví urob z nej mrkvovú bábovku! Pripravte si tento jednoduchý recept, ktorý je doplnený o sladkú tvarohovú polevu. A nenechajte si ujsť anivýborné dezerty z mrkvy , podľa našich receptov.

Čo budeme potrebovať

  • 225 ml slnečnicového oleja
  • 4 veľké vajcia
  • 275 g svetlo hnedého cukru
  • 300 g strúhanej mrkvy
  • 100 g hrozienok (voliteľne)
  • Kôra z 1 pomaranča
  • 275 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky sódy
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička muškátového orieška

Na polevu

  • 100 g masla
  • 200 g plnotučného smotanového syra
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 400 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte formu.
  • Nalejte slnečnicový olej a vajcia do veľkej misy a pridajte cukor – zľahka premiešajte.
  • Pridajte nastrúhanú mrkvu, hrozienka a pomarančovú kôru a premiešajte.
  • Pridajte múku, sódu, kypriaci prášok, zázvor, škoricu a muškátový oriešok a znovu premiešajte.
  • Zmes nalejte do formy a pečte v rúre 55-60 minút.
  • Po upečení nechajte 10 minút vychladnúť vo forme a potom vyklopte.
  • Vyšľahajte zmäknuté maslo, aby bolo naozaj hladké.
  • Primiešajte smotanový syr a vmiešajte vanilkový extrakt.
  • Postupne pridávajte práškový cukor, aby to zmes bola tuhá.
  • Akonáhle bábovka úplne vychladne, natrieme na nej polevu.
Nadýchané cesto preliate jemnou polevou z tvarohu.
Zdroj: practicallyhomemade.com

Hrnčeková mrkvová bábovka

Tento recept na bábovku s mrkvou pripravený z jedného hrnčeka je vlhký, nadýchaný a plný aromatického korenia. Ideálne na Veľkú noc alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké!

Čo budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • štipka mletého klinčeka
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 4 celé veľké vajcia
  • 1 šálka rastlinného oleja
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 1/4 šálky mrkvy (asi 4-5 veľkých olúpaných mrkvou) nastrúhané

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Formu vymažte a zľahka poprášte múkou.
  • Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie (múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, hrozienka a vlašské orechy).
  • V strednej mise prešľahajte vajcia, olej, cukry a vanilkový extrakt, kým sa nespoja.
  • Pridajte mrkva a miešajte.
  • Mokrú zmes nalejte do suchej múčnej zmesi a stierkou zmiešajte, kým sa nespoja.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 40–45 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
  • Mrkvovú bábovku aspoň 15 minút vychladnúť vo forme, potom ju vyklopte.
Kúsok bábovky s krémom a orechmi upečený podľa hrnčeka.
Zdroj: mountainmamacooks.com

Bábovka s mrkvou a medom

Táto nádherná mrkvová bábovka dodáva klasickému receptu nový rozmer: je ideálny pre popoludňajší čaj, narodeniny a veľkonočné pečenie, alebo ako zákusok ku kvalitnej káve z najlepšieho pákového kávovaru Sencor . Prečo pákový? To sa dozviete v našej recenzii.

Čo budeme potrebovať

  • 325 g hladkej múky
  • ½ lyžičky sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • ¼ lyžičky mletého nového korenia
  • 80 g sušeného kokosu
  • 100 g kúskov vlašských orechov (nasekaných)
  • 280 ml slnečnicového oleja
  • 300 g svetlo hnedého cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 300 g mrkvy (ošúpané a nastrúhané)

Na medovú polevu

  • 60 g práškového cukru
  • 120 g plnotučného smotanového syra
  • 1 lyžica medu
  • Šťava 1 citrón

Postup

  • Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu vymažte maslom.
  • Do veľkej misy preosejte múku, sódu, prášok do pečiva, škoricu, klinčeky a nové korenie.
  • Vmiešajte kokos a vlašské orechy.
  • Do ďalšej veľkej misy dajte olej a cukor a šľahajte do bledej a hustej hmoty.
  • Pridajte vajcia, a potom pridajte všetku nastrúhanú mrkvu.
  • Vmiešame múčnu zmes, cesto nalejeme do vymastenej formy a pečieme 45 minút, alebo kým špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  • Nechajte 15 minút vychladnúť vo forme, potom koláč vyklopte na mriežku, aby úplne vychladol.
  • Na polevu, preosejte práškový cukor do strednej misy a pridajte smotanový syr, med a citrónovú šťavu.
  • Šľahajte, kým nebude hladká a tekutá, a pokiaľ je poleva príliš hustá, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.
  • Polevu z medu prelejte cez mrkvovú bábovku.
Krásna bábovka s posypom o orechov a polevou z medu.
Zdroj: frostingandfettuccine.com

Ako ozdobiť bábovku krémom, polevou a ganachom

Ako ozdobiť bábovku polevou

Poleva vyrobená z cukrárskeho cukru, mlieka a vanilkového extraktu a citrónovej šťavy.

Postup

  • V malej miske zmiešajte cukor, mlieko a vanilku. Miešajte do hladka. Ak chcete, nechajte 5 minút odstáť, aby zhustla. Vmiešajte toľko cukrárskeho cukru, aby poleva ľahko stekala z lyžičky, ale zároveň bola nepriehľadná a dostatočne hustá, aby sa nevsiakla do torty.
  • Polejte bábovku a nechajte ju odpočinúť pri izbovej teplote, kým poleva nestuhne, alebo ju dajte prikrytú do chladničky.

Ako ozdobiť bábovku čokoládovú ganache

Lahodná ganache, vyrobená iba z čokolády a smotany.

Postup

  • V malom hrnci rozohrejte smotanu na šľahanie, kým nebude horúca, a potom vmiešajte rovnaké množstvo polosladkých čokoládových lupienkov alebo nasekanej čokolády. Šľahajte, kým sa čokoláda nerozpustí a ganache nebude hladká.
  • Chlaďte ganache v chladničke po dobu 20-30 minút, mala by byť trochu hustejšia, ale stále tekutá.
  • Prelejte bábovku a podávajte hneď, alebo ju vložte do zakrytej nádoby a vychlaďte, kým čokoláda nestuhne.

Ako ozdobiť bábovku krémom

Na krém budete potrebovať maslo (115 g), smotanový syr (230 g), lyžička vanilkového extraktu, práškový cukor (500 g).

Postup

  • Pripravte si polevu zo smotanového syra, pričom nezabudnite použiť smotanový syr izbovej teploty. Pokiaľ je poleva veľmi mäkká, nechajte ju krátko vychladiť v chladničke, aby trochu stuhla.
  • Smotanový krém naložte do cukrárskeho vrecka a ozdobte ním bábovku.
  • Zakrytú bábovku uchovávajte v chladničke.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.