Najlepšie recepty na tortu z mrkvy 5x inak – zdravý dezert, ktorý vás ohromí

Chcete maškrtiť, ale pritom nepribrať?

Upečte si tortu z mrkvy, ktorá nielenže skvele chutí, ale obsahuje aj množstvo vitamínu A.

Práve mrkva dodá torte správne sladkastú chuť a vaše maškrtenie sa stane o to odľahčenejšou!

Pripravte si niektorý z jednoduchých receptov na mrkvovú tortu či už s orechmi, tvarohom, mascarpone alebo orechový.

Orechovo-mrkvová torta

Oriešky si zvoľte aké len chcete. V recepte síce uvádzam vlašské, ale použiť môžete aj pekanové, lieskové alebo napríklad kešu. Aby bolo cesto vláčnejšie, môžete pridať nastrúhané jabĺčko.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 väčšie nastrúhané mrkvy
  • 1 nastrúhané jablko
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 hrnček hnedého/trstinového cukru
  • 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • 3 vajcia
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 2 čajové lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1,5 hrnčeka práškového cukru
  • Vlašské orechy na ozdobu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte si formu na tortu – podstavec a boky vyložte papierom na pečenie.
  • V mise preosejte múku, perníkové korenie a škoricu.
  • Pridajte trstinový cukor, nastrúhanú mrkvu, jablko, nasekané vlašské orechy, olej a vajcia.
  • Všetko riadne zmiešajte a potom nalejte do formy.
  • Pečte po dobu 1 hodiny 15 minút alebo pokiaľ špajľa zasunutá do stredu nebude čistá.
  • Pomocou mixéra rozšľahajte tvaroh a citrónovú kôru do hladka a postupne zašľahajte práškový cukor.
  • Rozložte polevu na upečenú tortu, ozdobte vlašskými orechmi a podávajte.
Orechová mrkvová torta
Zdroj: skinnytaste.com

Zdravá mrkvová torta s jogurtom

Mrkvová torta je sám o sebe už vcelku zdravý dezert. Prečo si ho ale neurobiť ešte viac fit? Namiesto tvarohu použijete jogurt a namiesto kravského mlieka práve mandľové.

Ingrediencie na tortu

  • 1,5 hrnčeka špaldovej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • Štipka soli
  • Štipka mletého klinčeka
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 1/3 hrnčeka nesladeného mandľového mlieka
  • 3 nastrúhané mrkvy
  • 1/2 hrnčeka hrozienok

Ingrediencie na polevu

  • 1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 ° C a vytrite pekáč kokosovým olejom.
  • V mise zmiešajte múku, sódu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor, mletý klinček a odložte bokom.
  • V ďalšej mise rozšľahajte vajcia, kokosový olej, vanilkový extrakt, čistý javorový sirup, grécky jogurt a mandľové mlieko.
  • Mokré suroviny pridajte do misy so suchými a poriadne premiešajte.
  • Pridajte nastrúhanú mrkvu, hrozienka a cestom vylejte pripravený pekáč.
  • Pečte 20-25 minút, kým nevyjde čistá špajľa.
  • Pred rozotrením polevy nechajte tortu úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Polevu pripravte tak, že zmiešate grécky jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt. Potom polevu naneste na vychladený koláč.
  • Pred krájaním a podávaním nechajte polevu stuhnúť 1-2 hodiny.
jogurtovo-mrkvová torta
Zdroj: fitmittenkitchen.com

Mrkvový tortu s oranžovým mascarpone

Tento recept je výnimočný vďaka pomarančovému mascarpone, ktorý torte dodá sviežu letnú chuť.

Ingrediencie na tortu

  • 130 g cukru
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 4 ks vajcia
  • šťavu a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča
  • Semienka z polovice struku vanilky
  • 240 g celozrnnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 štipky soli
  • 1 štipka strúhaného muškátového orieška
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 väčšie nastrúhané mrkvy
  • Hrsť nasekaných vlašských orechov
  • Hrsť nasekaných mandlí
  • Pistáciové orechy na posyp.

Ingrediencie na krém

  • 250g talianskeho mascarpone
  • 100g práškového cukru
  • Kôra a šťava z ½ pomaranča

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Vo veľkej miske zmiešajte všetky mokré prísady – cukor, olej, vajcia, semienka z struku a kôru so šťavou z pomaranča.
  • Vedľa v mise zmiešajte suché prísady – múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu.
  • Vmiešajte suché prísady do mokrých, kým nie je zmes úplne spojená.
  • Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a orechy.
  • Formu na tortu vymažte maslom a zľahka posypte cukrom, potom nalejte cesto a dávajte pozor, aby cesto nepresiahlo ⅔ formy.
  • Pečte asi 40 minút, alebo pokiaľ špajľa vpichnutá uprostred nebude čistá.
  • Medzitým vyšľaháme syr mascarpone s cukrom, kým nezískame hladký krém.
  • Pridajte čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru a šťavu.
  • Keď je koláč hotový, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Koláč vodorovne rozkrojte na polovicu a vytrite krémom. Krém natrite aj navrch torty.
  • Nakoniec posypte rozdrvenými pistáciovými orechmi a podávajte.
Mrkvová torta posypaná pistáciami
Zdroj: nirvanacakery.com

Máte prebytok jabĺk? Vyskúšajte si tiež niektorý z týchto jednoduchých receptov na jablčné torty !

Jednoduchá torta z mrkvy bez múky

Vyskúšajte si tento recept bez múky aj vy. Nielenže je bezlepkový, taktiež skvele chutí a obsahuje menej kalórií.

Ingrediencie

  • 1 ½ hrnčeka nesolených pražených mandlí (1,5 hrnčeka)
  • ¼ hrnčeka trstinového cukru
  • 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva (1,5 ČL)
  • Štipka soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • 4 veľké vajcia
  • ⅓ hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3-4 nastrúhané mrkvy

Postup

  • Zahrejte rúru na 180°C.
  • Vytrite maslom alebo kokosovým olejom tortovú formu alebo ju vyložte papierom na pečenie.
  • Zmiešajte mandle a hnedý cukor v kuchynskom robote. Mixujte, kým nie sú mandle jemne mleté.
  • Potom pridajte prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok a citrónovú kôru.
  • Vajcia rozšľahajte v miske stojatého mixéra s elektrickým šľahačom.
  • Pridajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, kým nie je zmes netvorí sneh.
  • Do zmesi pridajte vanilku, mandľovú zmes a nastrúhanú mrkvu.
  • Vylejte cesto do pripravenej formy, vložte do rúry a pečte jednu hodinu, kým torta nebude na dotyk pevný.
  • Po upečení nechajte úplne vychladnúť a potom podávajte.
  • Potrieť môžete napríklad jogurtom alebo tvarohom.
Mrkvová torta bez múky
Zdroj: stylesweetca.com

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Nakoniec si môžete pripraviť mrkvovú tortu s tvarohom, ktorý určite poteší nielen detské chuťové poháriky!

Ingrediencie na tortu

  • ¾ hrnčeka rastlinného oleja
  • 3 veľké vajcia
  • 1 hrnček hnedého/trstinového cukru
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • Štipka mletého klinčeka
  • 3 nastrúhané mrkvy
  • ¾ hrnčeka namletých orechov alebo hrozienok

Ingrediencie na polevu

  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 50g masla izbovej teploty
  • 3 hrnčeky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • Mleté orechy na posyp

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 ° C a tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou.
  • Vo veľkej miske vyšľahajte olej, vajcia, hnedý cukor, kryštálový cukor a vanilku.
  • V samostatnej miske preosejte múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu, soľ, perníkové korenie a klinčeky.
  • Vmiešajte nastrúhanú mrkvu, aby sa pokryla múkou (to pomôže extrahovať čo najviac farby).
  • Sypkú zmes pridajte do mokrej zmesi a riadne zmiešajte. Potom pridajte kúsky orechov alebo hrozienka.
  • Cesto nalejte do formy a pečte po dobu 25 až 30 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť.
  • Na polevu vyšľahajte tvaroh a maslo do hladka, pridajte polovicu práškového cukru, vanilkovú a citrónovú šťavu a potom zašľahajte zvyšný práškový cukor.
  • Vychladnutú tortu vodorovne rozrežte v polovici. Na vrch jednej polovice naneste dostatočné množstvo krému a to isté na vrch druhej a po stranách.
  • Tortu nakoniec posypete orechmi a podávajte.
Torta z mrkvy s tvarohom
Zdroj: jessicaerinjarrell.blogspot.com

Premýšľate nad obstaraním kávovaru? Naša recenzia automatických kávovarov vám môže vo výbere pomôcť.

Aby ste svoju tortu mali čím zapiť, mrknite na tieto skvelé a zdravé recepty na mrkvové smoothie . Nie je lepší spôsob, ako využiť mrkvu, ktorú máte v chladničke.

Dobrú chuť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.