Chcete maškrtiť, ale pritom nepribrať?
Upečte si tortu z mrkvy, ktorá nielenže skvele chutí, ale obsahuje aj množstvo vitamínu A.
Práve mrkva dodá torte správne sladkastú chuť a vaše maškrtenie sa stane o to odľahčenejšou!
Pripravte si niektorý z jednoduchých receptov na mrkvovú tortu či už s orechmi, tvarohom, mascarpone alebo orechový.
Orechovo-mrkvová torta
Oriešky si zvoľte aké len chcete. V recepte síce uvádzam vlašské, ale použiť môžete aj pekanové, lieskové alebo napríklad kešu. Aby bolo cesto vláčnejšie, môžete pridať nastrúhané jabĺčko.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 3 väčšie nastrúhané mrkvy
- 1 nastrúhané jablko
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 hrnček hnedého/trstinového cukru
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
- 1 hrnček rastlinného oleja
- 3 vajcia
- 250g plnotučného tvarohu
- 2 čajové lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 1,5 hrnčeka práškového cukru
- Vlašské orechy na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte si formu na tortu – podstavec a boky vyložte papierom na pečenie.
- V mise preosejte múku, perníkové korenie a škoricu.
- Pridajte trstinový cukor, nastrúhanú mrkvu, jablko, nasekané vlašské orechy, olej a vajcia.
- Všetko riadne zmiešajte a potom nalejte do formy.
- Pečte po dobu 1 hodiny 15 minút alebo pokiaľ špajľa zasunutá do stredu nebude čistá.
- Pomocou mixéra rozšľahajte tvaroh a citrónovú kôru do hladka a postupne zašľahajte práškový cukor.
- Rozložte polevu na upečenú tortu, ozdobte vlašskými orechmi a podávajte.

Zdravá mrkvová torta s jogurtom
Mrkvová torta je sám o sebe už vcelku zdravý dezert. Prečo si ho ale neurobiť ešte viac fit? Namiesto tvarohu použijete jogurt a namiesto kravského mlieka práve mandľové.
Ingrediencie na tortu
- 1,5 hrnčeka špaldovej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- Štipka soli
- Štipka mletého klinčeka
- 1/4 hrnčeka kokosového oleja
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnčeka javorového sirupu
- 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 1/3 hrnčeka nesladeného mandľového mlieka
- 3 nastrúhané mrkvy
- 1/2 hrnčeka hrozienok
Ingrediencie na polevu
- 1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vytrite pekáč kokosovým olejom.
- V mise zmiešajte múku, sódu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor, mletý klinček a odložte bokom.
- V ďalšej mise rozšľahajte vajcia, kokosový olej, vanilkový extrakt, čistý javorový sirup, grécky jogurt a mandľové mlieko.
- Mokré suroviny pridajte do misy so suchými a poriadne premiešajte.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, hrozienka a cestom vylejte pripravený pekáč.
- Pečte 20-25 minút, kým nevyjde čistá špajľa.
- Pred rozotrením polevy nechajte tortu úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Polevu pripravte tak, že zmiešate grécky jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt. Potom polevu naneste na vychladený koláč.
- Pred krájaním a podávaním nechajte polevu stuhnúť 1-2 hodiny.

Objavte podobné tipy
Mrkvový tortu s oranžovým mascarpone
Tento recept je výnimočný vďaka pomarančovému mascarpone, ktorý torte dodá sviežu letnú chuť.
Ingrediencie na tortu
- 130 g cukru
- 120 ml slnečnicového oleja
- 4 ks vajcia
- šťavu a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča
- Semienka z polovice struku vanilky
- 240 g celozrnnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 štipky soli
- 1 štipka strúhaného muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 väčšie nastrúhané mrkvy
- Hrsť nasekaných vlašských orechov
- Hrsť nasekaných mandlí
- Pistáciové orechy na posyp.
Ingrediencie na krém
- 250g talianskeho mascarpone
- 100g práškového cukru
- Kôra a šťava z ½ pomaranča
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky mokré prísady – cukor, olej, vajcia, semienka z struku a kôru so šťavou z pomaranča.
- Vedľa v mise zmiešajte suché prísady – múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu.
- Vmiešajte suché prísady do mokrých, kým nie je zmes úplne spojená.
- Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a orechy.
- Formu na tortu vymažte maslom a zľahka posypte cukrom, potom nalejte cesto a dávajte pozor, aby cesto nepresiahlo ⅔ formy.
- Pečte asi 40 minút, alebo pokiaľ špajľa vpichnutá uprostred nebude čistá.
- Medzitým vyšľaháme syr mascarpone s cukrom, kým nezískame hladký krém.
- Pridajte čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru a šťavu.
- Keď je koláč hotový, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť.
- Koláč vodorovne rozkrojte na polovicu a vytrite krémom. Krém natrite aj navrch torty.
- Nakoniec posypte rozdrvenými pistáciovými orechmi a podávajte.

Máte prebytok jabĺk? Vyskúšajte si tiež niektorý z týchto jednoduchých receptov na jablčné torty !
Jednoduchá torta z mrkvy bez múky
Vyskúšajte si tento recept bez múky aj vy. Nielenže je bezlepkový, taktiež skvele chutí a obsahuje menej kalórií.
Ingrediencie
- 1 ½ hrnčeka nesolených pražených mandlí (1,5 hrnčeka)
- ¼ hrnčeka trstinového cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva (1,5 ČL)
- Štipka soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 4 veľké vajcia
- ⅓ hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3-4 nastrúhané mrkvy
Postup
- Zahrejte rúru na 180°C.
- Vytrite maslom alebo kokosovým olejom tortovú formu alebo ju vyložte papierom na pečenie.
- Zmiešajte mandle a hnedý cukor v kuchynskom robote. Mixujte, kým nie sú mandle jemne mleté.
- Potom pridajte prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok a citrónovú kôru.
- Vajcia rozšľahajte v miske stojatého mixéra s elektrickým šľahačom.
- Pridajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, kým nie je zmes netvorí sneh.
- Do zmesi pridajte vanilku, mandľovú zmes a nastrúhanú mrkvu.
- Vylejte cesto do pripravenej formy, vložte do rúry a pečte jednu hodinu, kým torta nebude na dotyk pevný.
- Po upečení nechajte úplne vychladnúť a potom podávajte.
- Potrieť môžete napríklad jogurtom alebo tvarohom.

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom
Nakoniec si môžete pripraviť mrkvovú tortu s tvarohom, ktorý určite poteší nielen detské chuťové poháriky!
Ingrediencie na tortu
- ¾ hrnčeka rastlinného oleja
- 3 veľké vajcia
- 1 hrnček hnedého/trstinového cukru
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky perníkového korenia
- Štipka mletého klinčeka
- 3 nastrúhané mrkvy
- ¾ hrnčeka namletých orechov alebo hrozienok
Ingrediencie na polevu
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 50g masla izbovej teploty
- 3 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- Mleté orechy na posyp
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 ° C a tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej miske vyšľahajte olej, vajcia, hnedý cukor, kryštálový cukor a vanilku.
- V samostatnej miske preosejte múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu, soľ, perníkové korenie a klinčeky.
- Vmiešajte nastrúhanú mrkvu, aby sa pokryla múkou (to pomôže extrahovať čo najviac farby).
- Sypkú zmes pridajte do mokrej zmesi a riadne zmiešajte. Potom pridajte kúsky orechov alebo hrozienka.
- Cesto nalejte do formy a pečte po dobu 25 až 30 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu vyšľahajte tvaroh a maslo do hladka, pridajte polovicu práškového cukru, vanilkovú a citrónovú šťavu a potom zašľahajte zvyšný práškový cukor.
- Vychladnutú tortu vodorovne rozrežte v polovici. Na vrch jednej polovice naneste dostatočné množstvo krému a to isté na vrch druhej a po stranách.
- Tortu nakoniec posypete orechmi a podávajte.

Premýšľate nad obstaraním kávovaru? Naša recenzia automatických kávovarov vám môže vo výbere pomôcť.
Aby ste svoju tortu mali čím zapiť, mrknite na tieto skvelé a zdravé recepty na mrkvové smoothie . Nie je lepší spôsob, ako využiť mrkvu, ktorú máte v chladničke.
Dobrú chuť!