Vyzerajú krásne a ešte lepšie chutia, to sú naše recepty na mramorovú bábovku!
Pochutnajte si na tejto sviatočnej dobrote v niekoľkých farebných kombináciách.
A ako vytvoriť ten najkrajší vzor v ceste? To sa dozviete na konci článku!
Mramorová bábovka s glazúrou
Jednoduchá, základná dvojfarebná bábovka. Ľahko sa vyladí a upraví na požadovanú chuť a sladkosť. Ak ste ich milovníkmi, potom musíte vyskúšať tých, čo chutia ako od babičky !
Čo budeme potrebovať
- 375 g hladkej múky
- 8 g prášku do pečiva
- 340 g masla izbovej teploty
- 500 g krupicového cukru
- 5 veľkých vajec
- 10 ml vanilky
- 250 ml mlieka
- 30 g kakaového prášku
- 30 g čierneho kakaového prášku
Na glazúru
- 240 g práškového cukru
- 50 ml mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov a vymažte formu na bábovku.
- V strednej mise prešľahajte múku s práškom do pečiva.
- Vyšľahajte maslo a cukor, približne 5 minút.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom, po každom pridaní plne zapracujte. Pridajte vanilku.
- Znížte rýchlosť na nízku. Pridajte múčnu zmes, striedavo s 2 porciami mlieka.
- Miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto rozdeľte do 3 misiek.
- Do jednej pridajte 2 lyžice holandského kakaa a do druhej 2 lyžice čierneho kakaa, tretiu nechajte svetlé.
- Premiešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pripravte si 3 samostatné cukrárske vrecká a každý naplňte jedným cestom.
- Cesto striedavo pridávajte do formy na bábovku.
- Akonáhle je dno formy dostatočne zaplnené, striedavo pridávajte zvyšné cesto a pomocou kuchynskej špajle ho mramorujte.
- Pečte 55-60 minút alebo pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry a premiestnite panvicu na chladiacu mriežku na 10-15 minút. Potom bábovku vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
- Na glazúru si zmiešajte práškový cukor a mlieko v strednej miske.
- Miešajte, kým sa dobre nespoja. Podľa potreby pridávajte ďalšie mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Polevu nalejeme cez vychladnutú bábovku.

Čoko-mandľová bábovka s mramorovaním
Táto mramorovaná bábovka je krásna a chutná! Je to jedna z tých dobrôt, ktorá sa hodí kedykoľvek a kdekoľvek, ale hlavne keď budete mať chuť na niečo sladké. Vyskúšajte aj bábovku s orechmi na sedem rôznych spôsobov a chutí.
Čo budeme potrebovať
- 180 g masla (zmäknutého)
- 225 g práškového cukru
- ¾ lyžičky mandľového extraktu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 180 g hladkej múky
- 75 g mletých mandlí
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžice mlieka
- 3 lyžice kakaového prášku zmiešané s 3 lyžicami horúcej vody, aby vznikla pasta
- 100 g horkej čokolády
- 30 g práškového cukru
Postup
- Rúru rozohrejte na 180 stupňov a formu vymažte maslom.
- Maslo a cukor ušľahajte do svetlej a nadýchanej hmoty.
- Vmiešajte mandľový extrakt.
- Zmiešajte prášok do pečiva, múku a mletej mandle.
- Vyšľahajte vajcia a po lyžiciach pridávajte múku, keď je všetka múka pridaná, postupne prilievajte mlieko.
- Polovicu cesta dajte do samostatnej misy a vmiešajte kakaovú pastu.
- Pridajte čokoládu do druhej polovice cesta.
- Pridávajte striedavo po lyžiciach každé cesto do formy a pomocou lyžičky vytvorte mramorovaný efekt.
- Pečte asi 40 minút a potom bábovku vyskúšajte, či špajľa zapichnutá do najhlbšej časti nevyjde čistá.
- Pred vyklopením nechajte mramorovú bábovku 10 minút chladnúť vo forme.
- Po vychladnutí bábovku poprášte trochou práškového cukru.

Objavte podobné tipy
Mramorový koláč
Tento recept na koláč zebra je variácia na mramorovú bábovku a chutí presne tak, ako si myslíte, jednoducho dokonale. Pripravte si túto jednoduchú dobrotu a pochutnajte si ako nikdy. Ak hľadáte niečo nové a možno aj zdravé, potom ochutnajte bábovku s cuketou . Prekvapí vás.
Čo budeme potrebovať
- 240 g hladkej múky (lyžiace a zarovnané)*
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 230 g masla (zmäknutého)
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 160 ml cmar
- 115 g horkosladkej alebo polosladkej čokolády
Na polevu
- 285 g masla
- 420 g cukrárskeho cukru
- 60 g kakaového prášku
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 60 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte dve tortové formy.
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vyšľahajte maslo pri vysokej rýchlosti vo veľkej mise, kým nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
- Pridajte kryštálový a hnedý cukor a šľahajte na vysoké otáčky 3-4 minúty, pokiaľ nie je zmes krémová.
- Pridajte vajcia, potom žĺtky jeden po druhom a potom pridajte vanilkový extrakt.
- Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí.
- Pridajte suché ingrediencie v 3 prídavkoch, striedavo s cmarom.
- Odoberte 1 hrnček svetlého cesta a nalejte ho do strednej misy.
- Rozpustite čokoládu a nalejte ju svetlého cesta, ktoré ste odložili, a miešajte, kým sa nespoja.
- Do každej tortovej formy nalejte rovnomernú vrstvu svetlého cesta.
- Hore nalejte čokoládové cesto.
- Na čokoládové cesto nalejte zvyšné svetlé cesto.
- Pomocou špajle premiešajte obe cestá dohromady.
- Pečte 22–27 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte koláče z rúry a nechajte úplne vychladnúť vo formách na mriežke.
- Na polevu si ušľahajte maslo s cukrárskym cukrom, kakaovým práškom, soľou, vanilkou a smotanou.
- Umiestnite 1. poschodie koláča na veľký servírovací tanier.
- Navrch rovnomerne rozotrite asi 3/4 hrnčeka polevy.
- Navrch dajte 2. poschodie a zvyšnou polevou potrite všetky strany a vrch.

Trojfarebná mramorová bábovka s jogurtom
Pokiaľ hľadáte jemný zákusok, ktorý zostane čerstvý a lahodný niekoľko dní, je tento zákusok ideálny. Vďaka jogurtu zostane mäkká po celé dni! Použili sme jahodový jogurt, pretože je to dobrá kombinácia spolu s príchuťou čokolády, ale mali by ste tiež vyskúšať toto cesto s obyčajným, kokosovým alebo pomarančovým jogurtom.
Čo budeme potrebovať
- 450 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 220 g mäkkého masla
- 400 g cukru kryštál
- 125 g jogurtu (jahodový)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 5 vajec izbovej teploty
- 120 ml mlieka
- 1 lyžička octu
Tmavé cesto
- 2,5 lyžice nesladeného kakaového prášku
- 2,5 lyžice mlieka
Červená časť
- 1 polievková lyžica mlieka
- 1 lyžička kakaa
- červené potravinárske farbivo
Postup
- Zmiešajte 120 ml mlieka s lyžičkou octu. Nechajte pár minút bokom.
- Vo veľkej mise šľahajte mäkké maslo s cukrom po dobu 4-5 minút.
- Pridajte jogurt a znova prešľahajte.
- Potom postupne pridávame vajcia a nakoniec vanilkový extrakt.
- Do druhej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Teraz do zmesi s vajcami postupne pridávajte mlieko s octom a suché prísady.
- Cesto rozdeľte na tri rovnaké diely.
- Na čokoládovú časť zmiešajte lyžicu svetlej zmesi s 2 a pol lyžicami mlieka a 2 a pol lyžicami nesladeného kakaového prášku. Pridajte túto zmes do jednej z troch častí odloženého cesta.
- Pre červenú farbu zmiešajte lyžicu svetlého cesta s 1 lyžicou mlieka, 1 lyžičkou nesladeného kakaového prášku a dostatočným množstvom červeného potravinárskeho farbiva. Pripravenú zmes pridajte do druhej odloženej časti svetlého cesta a premiešajte.
- Formu na bábovku vymažte.
- Cesta pridávajte striedavo po lyžiciach do formy a na záver ich pomocou špajle premiešajte.
- Pečte pri 180 ° C 50 – 60 minút, kým špáradlo zapichnuté do mramorovej bábovky nevyjde čisté.
- Nechajte ju úplne vychladnúť.
Bez kávy nie je možné si vychutnať akúkoľvek sladkú bodku. Preto neváhajte a pochutnajte si spoločne s najlepšou kávou z najlepšieho kávovaru od DeLonghi , vyberte si ten svoj v našej recenzii.

Ako vytvoriť najkrajší mramorový vzor?
- Vezmite 1/3 svetlého cesta a naberajte ho veľkou lyžicou do formy na bábovku.
- Pridajte tri veľké kopčeky cesta, tak aby neboli vedľa seba.
- Vezmite 1/3 tmavého cesta a pridajte ho do každého prázdneho miesta, aby ste na dne formy vytvorili šachovnicový vzor.
- S druhou 1/3 svetlého cesta vytvorte druhý šachovnicový vzor na prvej vrstve tmavého cesta a naopak.
- Opakujte so zvyšným cestom. Teraz by ste mali mať vo forme tri šachovnicové vrstvy.
- Vezmite nôž na maslo a krúživým pohybom s ním prejdite cestom.
- Opakujte krúživý vzor v opačnom smere.
- Teraz je vaša torta mramorovaná a pripravená na pečenie!