Chcete si upiecť kačicu na Veľkú noc? Prečo nie!
Ak už sa vám kura prejedlo a jahňacie nejete, kačacie mäso bude skvelou alternatívou.
V spojení s medom alebo s jablkami bude ozdobou vášho sviatočne prestretého stola.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočnú kačicu .
Kačacie prsia glazované medom
Výborné kačacie prsíčka je možné upraviť na mede a balzamicu. Výsledkom bude toto lahodné jedlo.
Ingrediencie
- 2 veľké kačacie prsia
- soľ a korenie
- 2 lyžice balsamica
- 1 lyžička medu
- šťava z 1 limetky
Postup
- Predhrejte rúru na 120 °C.
- Ostrým nožom narežte kožu, ale dávajte pozor, aby ste nerezali aj do samotného mäsa. Zahrejte panvicu alebo hrniec.
- Až bude plne nádoba plne rozpálená, dajte prsia kožou dole a opekajte ich 8 minút a pritom odolajte nutkaniu ich otočiť.
- Nechajte kožu pekne zhnednúť, aby bola chrumkavá. Prsia by sa nemali ku dnu prichytávať vďaka tuku, ktorý bude mäso púšťať. Opekajte 8 minút, otočte a pečte ďalšie 3 minúty.
- Vyberte prsia z panvice a opatrne ich zabaľte do alobalu. Vložte ich v pekáčiku do rúry a pripravte medzitým omáčku.
- Vylejte z hrnca všetok tuk, okrem toho, ktorý je prichytený na okrajoch. Prilejte balsamico, med a limetkovú šťavu, znížte plameň a premiešavajte.
- Vybaľte kačicu z alobalu a prilejte šťavu, ktorá pri mäse zostala, do deglazovanej zmesi. Šťavu potom zjemnite niekoľkými lyžicami kuracieho vývaru alebo ju vylepšite kúskom masla.
- Zhruba na 30 sekúnd vráťte prsia do hrnca, aby ste ich prehriali. Nakrájajte a pred podávaním ich polejte šťavou.

Hlavný chod už máte hotový. Čo ale pripraviť za polievku? Inšpirujte sa našimi receptami na veľkonočné polievky na jednom mieste.
Veľkonočná pečená kačica so šalátom s hrozienkami
Veľkonočná pečená kačica si zaslúži veľkú starostlivosť. Tento recept je síce na prípravu trochu dlhší, ale výsledok je odmenou.
Ingrediencie
- 1 kačica (cca 2 kg)
- lyžička mletej škorice
- lyžička nového korenia
- 3 lyžice jemnej marmelády
- 2 rímske šaláty, rozkrájané na štvrtky
- kôra z 1 limetky
Ingrediencie na dresing
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 cibuľa šalotka, jemne nasekaná
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- 50 ml olivového oleja
- ½ vanilkového struku, rozkrojeného a zbaveného semienok (tie tiež použijete)
- 50 g hrozienok
- 1 lyžica octu
- šťava z ½ limetky
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Zmiešajte škoricu a nové korenie s 1 lyžicou vločkovej morskej soli.
- Zmes korenia votrite pod kožu a dajte kačicu do dostatočne veľkého pekáča.
- Pečte 25 minút. Vyberte kačicu z rúry a znížte teplotu na 140 °C.
- Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlievajte zhruba každých 30 minút. Potom zvýšte teplotu znovu na 200 ° C, natrite kačicu džemom a vráťte ju do rúry asi na 20 minút, kým nie je koža nie je krásne glazovaná.
- Pokiaľ je farba stále svetlá, nechajte kačicu piecť o chvíľu dlhšie. Pred podávaním nechajte kačicu cca 15-20 minút odpočívať.
- Počas pečenia pripravte dresing. V malej panvičke rozohrejte repkový olej a smažte šalotku, kým nebude mäkká. Pridajte korenie a smažte ďalšiu minútu.
- Prilejte olivový olej, vanilkové semienka a struk a pomaly varte cca 20 minút. Potom pridajte hrozienka, ocot a limetkovú šťavu. Dochuťte a nechajte vychladnúť.
- Až dresing vychladne, pridajte doň roztvorený little gem šalát. Kačicu posypte limetkovou kôrou a podávajte so šalátom.

Objavte podobné tipy
Veľkonočná kačica s pečenými jablkami
Svoju veľkonočnú kačicu si upečiete s využitím iba dvoch ingrediencií. Neveríte? Ochutnajte!
Ingrediencie
- 1 kačica s hmotnosťou cca 1,5 kg
- 4 stredne veľké jablká
- soľ
Postup
- Predhrejte rúru na 120 °C. Z kačice odstráňte všetok prebytočný tuk.
- Použite grilovaciu vidličku alebo ihlu a prepichajte kožu – urobte to opatrne, aby ste zároveň nerozpichali mäso.
- Vnútri aj zvonku kačicu veľkoryso potrite vločkovou morskou soľou a potom ju prsiami dole položte na pekáč. Pečte 3 hodiny a pravidelne podlievajte. Medzitým si pripravte jablká.
- Na každej jemne vyrežte tenkú čiaru po celom obvode (vďaka tomu ovocie v priebehu pečenia neexploduje).
- Po 3 hodinách vyberte kačicu z rúry a zvýšte teplotu na 180 °C. Kačicu položte na tanier a opatrne vylejte väčšinu tuku z pekáča. Vráťte kačicu do pekáča a pečte ešte 30 minút.
- Potom vložte do pekáča okolo kačice jablka a pečte posledných 30 minút. Teraz už by ste mali mať hotovú tú najchrumkavejšiu kačicu a jablká presne v tom najchutnejšom štádiu.
- Nechajte kačicu odpočinúť asi 10 minút, potom nakrájajte a podávajte s jabĺčkami.

Kačica na pomarančoch
Tradičnú úpravu vo Francúzsku môžete skúsiť aj vy doma. Svieži lahodný pokrm.
Ingrediencie
- kačica
- 4 pomaranče
- vývar (najlepšie kačacie, môže byť aj kuracie)
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžica masla
- soľ
- korenie
Postup
- Dva pomaranče olúpte. Šupku nakrájajte na tenké prúžky a krátko povarte, aby stratila horkosť.
- Kačicu osoľte a okoreňte zo všetkých strán. Nezabudnite na brušnú dutinu. Vložte do nej polovicu nakrájaných kúskov pomarančovej kôry, vložte do pekáča, podlejte a pečte 15 minút na 230 °C. Potom znížte teplotu na 160 ° C a pečte cca hodinu a pol domäkka. Nechajte odpočívať.
- Medzitým čo sa bude piecť kačica v rúre, pripravte si omáčku. Do kastrólika dajte pokrájané pomaranče zbavené šupky na kolieska, cukor az posledných dvoch pomarančov vytlačenú šťavu.
- Zredukujte na tretinu. Zalejte vývarom a zvarte na polovicu. Dochuťte soľou a korením, ak je treba. Vmiešajte maslo.
- Kačicu podávajte s pečenými zemiakmi preliate pomarančovou omáčkou.

Veľkonočná kačica s plnkou
Receptov na plnky je celý rad, stačí si len vybrať. Do kačice sa vždy hodí hutnejšia a korenenejšia plnka.
Plnenú kačicu po naplnení zašijeme alebo zaistíme špáradlami a pečieme ju chrbtom dole. Počas pečenia podlievame horúcou vodou alebo vývarom.
Ingrediencie
- kačica
- soľ
- korenie
- rasca
- 3 rožky
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- muškátový orech
- hrsť žihľavy alebo špenátu
- 120 g údeného mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
Postup
- Kačicu najlepšie deň vopred osolíme, naplníme plnkou, zaistíme ihlicami alebo zašijeme a pokmínujeme.
- Plnku si pripravíme tak, že rožky nakrájané na kocky vložíme do misy, hojne pokropíme mliekom, aby nasiakli.
- Osolíme, okoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška, pridáme drvený cesnak, rozšľahané vajcia, žihľavy (špenát) a na kocky nakrájané údené mäso. Rukou premiešame.
- Kačicu vložíme do pekáča, hruďou dole. Podlejeme, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a dve hodiny pozvoľna pečieme pri 160 °C.
- Potom ju otočíme, podlejeme pokiaľ je treba a pečieme ďalšiu cca hodinu dozlatista. Po upečení je dobré nechať mäso min. 10 minút tzv spočinúť.
- Podávame tradične s chlpatou knedľou a červenou kapustou.

Máte radi plnku? Vyskúšajte si pripraviť aj iný druh podľa našich skvelých receptov na veľkonočnú plnku !
Ako vykostiť kačicu?
Napadlo vás si z kačice urobiť dobrú roládu? Ide to ľahko. Ako prvú ale musíte kačicu vykostiť, čo môže byť trochu zložitejšie. S nami to ale zvládnete.
Pokiaľ sa tejto kuchárskej disciplíne vyhýbate, preštudujte si náš návod a sami sa tak presvedčíte, že sa nie je čoho báť.
Pripravte si kačicu a veľkú tácku, ďalej ostrý nôž a kuchynské nožnice.
Ako prvé odstráňte prsia, čo je to najchutnejšie mäso z celej kačice. Prsia opatrne zrežte od kosti, pozdĺž rebier, kde to pôjde najľahšie. Rovnaký postup vykonajte na oboch stranách hrudnej kosti.
Potom sa presuňte k stehnu. Jednou rukou stehno držte a odrežte zvyšnú svalovú hmotu z rebier, starostlivo okružte nožom až k chrbtici. Nahmatajte bedrový kĺb a ťahom kĺb vylomte.
Rovnako postupujte aj pri krídlach. Urobte rez okolo kĺbu, čím oddelíte kožu. Potom chyťte krídlo do ruky a otáčaním na obe strany ho vylomte.
Pozrite sa na videonávod od šéfkuchára Tibora Tompicha, ktorý vám vykoštenie kačice ukáže lepšie.
Ako sa vám recept na veľkonočnú kačicu podaril? Ak hydinu milujete a chcete na Veľkú noc viac masových chodov, vyskúšajte veľkonočné kura , ktoré sa môže s týmito receptami smelo porovnávať.