Výber 5 najlepších receptov na kačicu na Veľkú noc, na ktoré si pochutná celá rodina

Chcete si upiecť kačicu na Veľkú noc? Prečo nie!

Ak už sa vám kura prejedlo a jahňacie nejete, kačacie mäso bude skvelou alternatívou.

V spojení s medom alebo s jablkami bude ozdobou vášho sviatočne prestretého stola.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočnú kačicu .

Kačacie prsia glazované medom

Výborné kačacie prsíčka je možné upraviť na mede a balzamicu. Výsledkom bude toto lahodné jedlo.

Ingrediencie

  • 2 veľké kačacie prsia
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice balsamica
  • 1 lyžička medu
  • šťava z 1 limetky

Postup

  • Predhrejte rúru na 120 °C.
  • Ostrým nožom narežte kožu, ale dávajte pozor, aby ste nerezali aj do samotného mäsa. Zahrejte panvicu alebo hrniec.
  • Až bude plne nádoba plne rozpálená, dajte prsia kožou dole a opekajte ich 8 minút a pritom odolajte nutkaniu ich otočiť.
  • Nechajte kožu pekne zhnednúť, aby bola chrumkavá. Prsia by sa nemali ku dnu prichytávať vďaka tuku, ktorý bude mäso púšťať. Opekajte 8 minút, otočte a pečte ďalšie 3 minúty.
  • Vyberte prsia z panvice a opatrne ich zabaľte do alobalu. Vložte ich v pekáčiku do rúry a pripravte medzitým omáčku.
  • Vylejte z hrnca všetok tuk, okrem toho, ktorý je prichytený na okrajoch. Prilejte balsamico, med a limetkovú šťavu, znížte plameň a premiešavajte.
  • Vybaľte kačicu z alobalu a prilejte šťavu, ktorá pri mäse zostala, do deglazovanej zmesi. Šťavu potom zjemnite niekoľkými lyžicami kuracieho vývaru alebo ju vylepšite kúskom masla.
  • Zhruba na 30 sekúnd vráťte prsia do hrnca, aby ste ich prehriali. Nakrájajte a pred podávaním ich polejte šťavou.
Veľkonočné kačacie prsia na mede naplnené na tanieri.
Zdroj: sisboomblog.com

Hlavný chod už máte hotový. Čo ale pripraviť za polievku? Inšpirujte sa našimi receptami na veľkonočné polievky na jednom mieste.

Veľkonočná pečená kačica so šalátom s hrozienkami

Veľkonočná pečená kačica si zaslúži veľkú starostlivosť. Tento recept je síce na prípravu trochu dlhší, ale výsledok je odmenou.

Ingrediencie

  • 1 kačica (cca 2 kg)
  • lyžička mletej škorice
  • lyžička nového korenia
  • 3 lyžice jemnej marmelády
  • 2 rímske šaláty, rozkrájané na štvrtky
  • kôra z 1 limetky

Ingrediencie na dresing

  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1 cibuľa šalotka, jemne nasekaná
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • 50 ml olivového oleja
  • ½ vanilkového struku, rozkrojeného a zbaveného semienok (tie tiež použijete)
  • 50 g hrozienok
  • 1 lyžica octu
  • šťava z ½ limetky

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C. Zmiešajte škoricu a nové korenie s 1 lyžicou vločkovej morskej soli.
  • Zmes korenia votrite pod kožu a dajte kačicu do dostatočne veľkého pekáča.
  • Pečte 25 minút. Vyberte kačicu z rúry a znížte teplotu na 140 °C.
  • Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlievajte zhruba každých 30 minút. Potom zvýšte teplotu znovu na 200 ° C, natrite kačicu džemom a vráťte ju do rúry asi na 20 minút, kým nie je koža nie je krásne glazovaná.
  • Pokiaľ je farba stále svetlá, nechajte kačicu piecť o chvíľu dlhšie. Pred podávaním nechajte kačicu cca 15-20 minút odpočívať.
  • Počas pečenia pripravte dresing. V malej panvičke rozohrejte repkový olej a smažte šalotku, kým nebude mäkká. Pridajte korenie a smažte ďalšiu minútu.
  • Prilejte olivový olej, vanilkové semienka a struk a pomaly varte cca 20 minút. Potom pridajte hrozienka, ocot a limetkovú šťavu. Dochuťte a nechajte vychladnúť.
  • Až dresing vychladne, pridajte doň roztvorený little gem šalát. Kačicu posypte limetkovou kôrou a podávajte so šalátom.
Chrumkavá veľkonočná kačica pečená v celku.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Veľkonočná kačica s pečenými jablkami

Svoju veľkonočnú kačicu si upečiete s využitím iba dvoch ingrediencií. Neveríte? Ochutnajte!

Ingrediencie

  • 1 kačica s hmotnosťou cca 1,5 kg
  • 4 stredne veľké jablká
  • soľ

Postup

  • Predhrejte rúru na 120 °C. Z kačice odstráňte všetok prebytočný tuk.
  • Použite grilovaciu vidličku alebo ihlu a prepichajte kožu – urobte to opatrne, aby ste zároveň nerozpichali mäso.
  • Vnútri aj zvonku kačicu veľkoryso potrite vločkovou morskou soľou a potom ju prsiami dole položte na pekáč. Pečte 3 hodiny a pravidelne podlievajte. Medzitým si pripravte jablká.
  • Na každej jemne vyrežte tenkú čiaru po celom obvode (vďaka tomu ovocie v priebehu pečenia neexploduje).
  • Po 3 hodinách vyberte kačicu z rúry a zvýšte teplotu na 180 °C. Kačicu položte na tanier a opatrne vylejte väčšinu tuku z pekáča. Vráťte kačicu do pekáča a pečte ešte 30 minút.
  • Potom vložte do pekáča okolo kačice jablka a pečte posledných 30 minút. Teraz už by ste mali mať hotovú tú najchrumkavejšiu kačicu a jablká presne v tom najchutnejšom štádiu.
  • Nechajte kačicu odpočinúť asi 10 minút, potom nakrájajte a podávajte s jabĺčkami.
Pečená veľkonočná kačica s jablkami na plechu.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Kačica na pomarančoch

Tradičnú úpravu vo Francúzsku môžete skúsiť aj vy doma. Svieži lahodný pokrm.

Ingrediencie

  • kačica
  • 4 pomaranče
  • vývar (najlepšie kačacie, môže byť aj kuracie)
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Dva pomaranče olúpte. Šupku nakrájajte na tenké prúžky a krátko povarte, aby stratila horkosť.
  • Kačicu osoľte a okoreňte zo všetkých strán. Nezabudnite na brušnú dutinu. Vložte do nej polovicu nakrájaných kúskov pomarančovej kôry, vložte do pekáča, podlejte a pečte 15 minút na 230 °C. Potom znížte teplotu na 160 ° C a pečte cca hodinu a pol domäkka. Nechajte odpočívať.
  • Medzitým čo sa bude piecť kačica v rúre, pripravte si omáčku. Do kastrólika dajte pokrájané pomaranče zbavené šupky na kolieska, cukor az posledných dvoch pomarančov vytlačenú šťavu.
  • Zredukujte na tretinu. Zalejte vývarom a zvarte na polovicu. Dochuťte soľou a korením, ak je treba. Vmiešajte maslo.
  • Kačicu podávajte s pečenými zemiakmi preliate pomarančovou omáčkou.
Pečená kačica s pomarančovou omáčkou.
Zdroj: dashofsavory.com

Veľkonočná kačica s plnkou

Receptov na plnky je celý rad, stačí si len vybrať. Do kačice sa vždy hodí hutnejšia a korenenejšia plnka.

Plnenú kačicu po naplnení zašijeme alebo zaistíme špáradlami a pečieme ju chrbtom dole. Počas pečenia podlievame horúcou vodou alebo vývarom.

Ingrediencie

  • kačica
  • soľ
  • korenie
  • rasca
  • 3 rožky
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • muškátový orech
  • hrsť žihľavy alebo špenátu
  • 120 g údeného mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup

  • Kačicu najlepšie deň vopred osolíme, naplníme plnkou, zaistíme ihlicami alebo zašijeme a pokmínujeme.
  • Plnku si pripravíme tak, že rožky nakrájané na kocky vložíme do misy, hojne pokropíme mliekom, aby nasiakli.
  • Osolíme, okoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška, pridáme drvený cesnak, rozšľahané vajcia, žihľavy (špenát) a na kocky nakrájané údené mäso. Rukou premiešame.
  • Kačicu vložíme do pekáča, hruďou dole. Podlejeme, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a dve hodiny pozvoľna pečieme pri 160 °C.
  • Potom ju otočíme, podlejeme pokiaľ je treba a pečieme ďalšiu cca hodinu dozlatista. Po upečení je dobré nechať mäso min. 10 minút tzv spočinúť.
  • Podávame tradične s chlpatou knedľou a červenou kapustou.
Pečená kačica na Veľkú noc s plnkou.
Zdroj: triedandtruerecipe.com

Máte radi plnku? Vyskúšajte si pripraviť aj iný druh podľa našich skvelých receptov na veľkonočnú plnku !

Ako vykostiť kačicu?

Napadlo vás si z kačice urobiť dobrú roládu? Ide to ľahko. Ako prvú ale musíte kačicu vykostiť, čo môže byť trochu zložitejšie. S nami to ale zvládnete.

Pokiaľ sa tejto kuchárskej disciplíne vyhýbate, preštudujte si náš návod a sami sa tak presvedčíte, že sa nie je čoho báť.

Pripravte si kačicu a veľkú tácku, ďalej ostrý nôž a kuchynské nožnice.

Ako prvé odstráňte prsia, čo je to najchutnejšie mäso z celej kačice. Prsia opatrne zrežte od kosti, pozdĺž rebier, kde to pôjde najľahšie. Rovnaký postup vykonajte na oboch stranách hrudnej kosti.

Potom sa presuňte k stehnu. Jednou rukou stehno držte a odrežte zvyšnú svalovú hmotu z rebier, starostlivo okružte nožom až k chrbtici. Nahmatajte bedrový kĺb a ťahom kĺb vylomte.

Rovnako postupujte aj pri krídlach. Urobte rez okolo kĺbu, čím oddelíte kožu. Potom chyťte krídlo do ruky a otáčaním na obe strany ho vylomte.

Pozrite sa na videonávod od šéfkuchára Tibora Tompicha, ktorý vám vykoštenie kačice ukáže lepšie.

Vykostění kachny za dvě a půl minuty

Ako sa vám recept na veľkonočnú kačicu podaril? Ak hydinu milujete a chcete na Veľkú noc viac masových chodov, vyskúšajte veľkonočné kura , ktoré sa môže s týmito receptami smelo porovnávať.


Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.