Mleté zapečené mäso zakaždým inak

Stálicou v slovenskej kuchyni sú rozhodne zapekané pokrmy.

Sú väčšinou ľahké na prípravu a ich výhodou je, že k nim už nemusíme variť samostatnú prílohu.

K zapekanie možno využiť aj mleté mäso, ktoré doplníme zemiaky alebo zeleninou či syrom. Inšpirujte sa našimi 5 recepty na zapekané mleté mäso.

Zapečené mleté mäso so zemiakmi

Rýchly obed pripravíme, keď zapečieme mleté ​​mäso a zemiaky.

INGREDIENCIE

  • 600 g mletého mäsa
  • 4 zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 téglik sladkej smotany
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. Na panvici na oleja speníme nakrájanú cibuľu, vložíme mleté mäso a opečieme.
  2. Chvíľu dusíme, osolíme a okoreníme.
  3. Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
  4. Zapekaciu misku vymažeme olejom, na dno dáme naplátkované zemiaky a mleté ​​mäso.
  5. Zalejeme smotanou a dáme zapiecť do rúry.

Hotový recept na zapečené mleté ​​mäso so zemiakmi tesco.com

Kapustové karbonátky s mletým mäsom

Doplňte mleté mäso kelom a získate chutné karbonátky.

INGREDIENCIE

  • 500 g mletého mäsa
  • 350 g kelu
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 130 g strúhanky
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • soľ
  • korenie
  • olej

POSTUP

  1. Kel umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky, ktoré uvaríme vo vode domäkka.
  2. Potom kel nadrobno nasekáme a dáme ju misy, kam pridáme aj mleté mäso.
  3. Všetko osolíme a okoreníme.
  4. Doplníme vajcami, strúhankou a múkou.
  5. Zo zmesi vytvarujeme karbonátky, ktoré na panvici smažíme v rozohriatom oleji.

Hotový recept na kapustové karbonátky s mletým mäsom chuckgrayblog.wordpress.com

Zapečená cuketa s mletým mäsom

Najchutnejšie pre zapekanie je mladá cuketa, ktorá ešte nemá vyzretá jadra. Takúto cuketu ani nelúpeme.

INGREDIENCIE

  • 2 mladé cukiny
  • 500 g mletého mäsa
  • sladká mletá paprika
  • korenie
  • soľ
  • cesnak podľa chuti
  • rasca
  • olej
  • tvrdý syr

POSTUP

  1. Mladú cuketu umyjeme a rozkrojíme na polovicu. Vnútro vydlabeme.
  2. V panvici na oleji orestujeme mleté mäso, ktoré osolíme, okoreníme a posypeme rascou.
  3. Dochutíme cesnakom.
  4. Pridáme vydlabanú časť cukety a spoločne podusíme domäkka.
  5. Touto zmesou potom naplníme polovičky cukety a posypeme strúhaným syrom.
  6. Cukety dáme do zapekacej misky a v predhriatej rúre zapečieme.

Hotový recept na zapečenú cuketu s mletým mäsom cookstr.com

Gulášová polievka s mletý mäsom

Táto polievka je vďaka mletému mäsu pomerne rýchlo pripravená. Mleté mäso je totiž skoro uvarené.

INGREDIENCIE

  • 200 g mletého mäsa
  • cibuľa
  • zemiaky
  • sladká mletá paprika
  • cesnak – podľa chuti
  • majoránka
  • hladká múka
  • olej
  • soľ

POSTUP

  1. V hlbšom kastróle si osmažíme cibuľu na oleji, k nej pridáme mleté mäso, ktoré opečieme.
  2. Zasypeme múkou a ešte chvíľu orestujeme dozlata.
  3. Osolíme a okoreníme a zalejeme vodou.
  4. Vodu privedieme k varu a pridáme nakrájané zemiaky.
  5. Dochutíme cesnakom a majoránkou.

Hotový recept na gulášovou polievku s mletým mäsom onlinerecipe.club

Kapustové závitky s mletým mäsom

Na prípravu kapustných závitkov s mletým mäsom použijeme hlávková biela kapusta, ktoré je na tento pokrm najvhodnejší.

INGREDIENCIE

  • biela kapusta
  • 500 g mletého mäsa
  • 1 väčšia cibuľa
  • soľ
  • korenie mleté
  • sladká mletá paprika
  • 1 rožok
  • 1 vajce
  • olej
  • solamyl na zahustenie

POSTUP

  1. Kapusta umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy podľa počtu stravníkov.
  2. Čo list, to jedna porcia.
  3. Listy kapusty uvaríme v osolenej vode a scedíme, pričom musíme stredné rebrá naplocho naklepať, aby sa nám list dobre stáčal do balíčka.
  4. Pripravíme si mleté mäso – dáme ho do misky, k nemu namočený rožok, soľ, korenie a vajce a vymiešame.
  5. Mäsom naplníme kapustové listy a zabalíme do balíčka.
  6. V kastróle rozohrejeme olej a závitky na ňom opečieme.
  7. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 50 minút.
  8. Pred koncom dusenia zalejeme smotanou so sladkou paprikou a solamylom a chvíľu povaríme.

Hotový recept na kapustové závitky s mletým mäsom thespruceeats.com

Vyberáme mäso na mletie

Mleté mäso k zapekanie kupujeme už mleté, ktoré býva namleté ​​v mixe z bravčového a hovädzieho mäsa, prípadne len z jedného druhu. Alebo si mleté ​​mäso tiež môžeme zomlieť doma sami na mäsovom mlynčeku z jednotlivých druhov mäsa. Výhodu máme v tom, že vieme, aké mäso bolo použité.

Mleté mäso sa melie väčšinou z bravčového bôčika alebo pliecka, predného hovädzieho mäsa a pre chuť je vhodné pridať kúsok údeného mäsa. Pomer jednotlivých druhov je v domácnosti ľubovoľný, podľa toho, ako chceme mať mäso tučné.

Okrem toho môžeme doma do mletého mäsa využiť rôznych odkrojky a samozrejme využiť aj mäso hydinové alebo rybie. Na zapekané jedlo pre 4 dospelé osoby potrebujeme približne asi 500 g mäsa.

K zapekaným pokrmom podávame najčastejšie varené zemiaky alebo zemiakovú kašu. Jesť je však môžeme tiež s pečivom. Kto chce mať jedlo menej kalorické, ponúkne k zapekaným pokrmom len zeleninový šalát, ktorý môže byť z čerstvej alebo sterilizovanej zeleniny.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.