Stálicou v slovenskej kuchyni sú rozhodne zapekané pokrmy.
Sú väčšinou ľahké na prípravu a ich výhodou je, že k nim už nemusíme variť samostatnú prílohu.
K zapekanie možno využiť aj mleté mäso, ktoré doplníme zemiaky alebo zeleninou či syrom. Inšpirujte sa našimi 5 recepty na zapekané mleté mäso.
Zapečené mleté mäso so zemiakmi
Rýchly obed pripravíme, keď zapečieme mleté mäso a zemiaky.
INGREDIENCIE
- 600 g mletého mäsa
- 4 zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 1 téglik sladkej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP
- Na panvici na oleja speníme nakrájanú cibuľu, vložíme mleté mäso a opečieme.
- Chvíľu dusíme, osolíme a okoreníme.
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
- Zapekaciu misku vymažeme olejom, na dno dáme naplátkované zemiaky a mleté mäso.
- Zalejeme smotanou a dáme zapiecť do rúry.
tesco.com
Objavte podobné tipy
Kapustové karbonátky s mletým mäsom
Doplňte mleté mäso kelom a získate chutné karbonátky.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- 350 g kelu
- 2 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- 130 g strúhanky
- 4 lyžice polohrubej múky
- soľ
- korenie
- olej
POSTUP
- Kel umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky, ktoré uvaríme vo vode domäkka.
- Potom kel nadrobno nasekáme a dáme ju misy, kam pridáme aj mleté mäso.
- Všetko osolíme a okoreníme.
- Doplníme vajcami, strúhankou a múkou.
- Zo zmesi vytvarujeme karbonátky, ktoré na panvici smažíme v rozohriatom oleji.
chuckgrayblog.wordpress.com
Zapečená cuketa s mletým mäsom
Najchutnejšie pre zapekanie je mladá cuketa, ktorá ešte nemá vyzretá jadra. Takúto cuketu ani nelúpeme.
INGREDIENCIE
- 2 mladé cukiny
- 500 g mletého mäsa
- sladká mletá paprika
- korenie
- soľ
- cesnak podľa chuti
- rasca
- olej
- tvrdý syr
POSTUP
- Mladú cuketu umyjeme a rozkrojíme na polovicu. Vnútro vydlabeme.
- V panvici na oleji orestujeme mleté mäso, ktoré osolíme, okoreníme a posypeme rascou.
- Dochutíme cesnakom.
- Pridáme vydlabanú časť cukety a spoločne podusíme domäkka.
- Touto zmesou potom naplníme polovičky cukety a posypeme strúhaným syrom.
- Cukety dáme do zapekacej misky a v predhriatej rúre zapečieme.
cookstr.com
Gulášová polievka s mletý mäsom
Táto polievka je vďaka mletému mäsu pomerne rýchlo pripravená. Mleté mäso je totiž skoro uvarené.
INGREDIENCIE
- 200 g mletého mäsa
- cibuľa
- zemiaky
- sladká mletá paprika
- cesnak – podľa chuti
- majoránka
- hladká múka
- olej
- soľ
POSTUP
- V hlbšom kastróle si osmažíme cibuľu na oleji, k nej pridáme mleté mäso, ktoré opečieme.
- Zasypeme múkou a ešte chvíľu orestujeme dozlata.
- Osolíme a okoreníme a zalejeme vodou.
- Vodu privedieme k varu a pridáme nakrájané zemiaky.
- Dochutíme cesnakom a majoránkou.
onlinerecipe.club
Kapustové závitky s mletým mäsom
Na prípravu kapustných závitkov s mletým mäsom použijeme hlávková biela kapusta, ktoré je na tento pokrm najvhodnejší.
INGREDIENCIE
- biela kapusta
- 500 g mletého mäsa
- 1 väčšia cibuľa
- soľ
- korenie mleté
- sladká mletá paprika
- 1 rožok
- 1 vajce
- olej
- solamyl na zahustenie
POSTUP
- Kapusta umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy podľa počtu stravníkov.
- Čo list, to jedna porcia.
- Listy kapusty uvaríme v osolenej vode a scedíme, pričom musíme stredné rebrá naplocho naklepať, aby sa nám list dobre stáčal do balíčka.
- Pripravíme si mleté mäso – dáme ho do misky, k nemu namočený rožok, soľ, korenie a vajce a vymiešame.
- Mäsom naplníme kapustové listy a zabalíme do balíčka.
- V kastróle rozohrejeme olej a závitky na ňom opečieme.
- Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 50 minút.
- Pred koncom dusenia zalejeme smotanou so sladkou paprikou a solamylom a chvíľu povaríme.
thespruceeats.com
Vyberáme mäso na mletie
Mleté mäso k zapekanie kupujeme už mleté, ktoré býva namleté v mixe z bravčového a hovädzieho mäsa, prípadne len z jedného druhu. Alebo si mleté mäso tiež môžeme zomlieť doma sami na mäsovom mlynčeku z jednotlivých druhov mäsa. Výhodu máme v tom, že vieme, aké mäso bolo použité.
Mleté mäso sa melie väčšinou z bravčového bôčika alebo pliecka, predného hovädzieho mäsa a pre chuť je vhodné pridať kúsok údeného mäsa. Pomer jednotlivých druhov je v domácnosti ľubovoľný, podľa toho, ako chceme mať mäso tučné.
Okrem toho môžeme doma do mletého mäsa využiť rôznych odkrojky a samozrejme využiť aj mäso hydinové alebo rybie. Na zapekané jedlo pre 4 dospelé osoby potrebujeme približne asi 500 g mäsa.
K zapekaným pokrmom podávame najčastejšie varené zemiaky alebo zemiakovú kašu. Jesť je však môžeme tiež s pečivom. Kto chce mať jedlo menej kalorické, ponúkne k zapekaným pokrmom len zeleninový šalát, ktorý môže byť z čerstvej alebo sterilizovanej zeleniny.