Chcete si pripraviť niečo ľahké a diétne, ale dochádzajú vám nápady?
Potom vyskúšajte naše recepty na kelové závitky v niekoľkých rôznych variantoch.
Chceli by ste rolky s ryžou, morčacím mäsom alebo dokonca krevetami?
Výber je na vás.
Dobrú chuť!
Pečené závitky z kelu plnené ryžou a klobásou
Lahodné pečené kelové rolky plnené ryžou a talianskou klobásou sú skvelou večerou či príjemným predjedlom, ktoré vám zachutí, aj keď nie ste práve fanúšikovia kelu.
Ingrediencie:
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1/3 šálky cibule, najemno nakrájané
- 1/2 lyžičky soli
- 230 g talianskej klobásy
- 3/4 šálky varenej ryže
- 2 zväzky kelových listov
Postup
- Rozohrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Na stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni a restujte cesnak, cibuľu a 1/4 lyžičky soli, kým nezmäknú, asi 5 minút.
- Do zmesi pridajte varenú ryžu a 1/4 lyžičky soli.
- Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Odložte panvicu stranou.
- Medzitým naplňte veľký hrniec vodou a priveďte do varu.
- Naplňte veľkú misku ľadovou vodou.
- Po dávkach blanšírujte kel.
- Časť kelových listov blanšírujte 1 a ½ minúty, potom ich ihneď vložte do ľadovej vody, aby vychladli, približne na 1 až 2 minúty.
- Pokračujte v tomto postupe, kým nebude všetok kel blanšírovaný a ochladený.
- Každý list kelu zložte na polovicu stonkou smerom von.
- Otočte list tak, aby hrubá stonka smerovala k vám.
- Narežte nožom list od jeho základne k časti cca 5 cm od konca.
- Oddeľte list od stonky.
- Mal by vám zostať veľký list s chýbajúcim kusom v tvare V.
- Na spodnú časť listu (na základňu písmena „V“) položte malú lyžicu ryže a klobásy.
- Zarolujte list cez zmes, zložte strany listu po stranách listu a upravte závitok tak, aby bola zmes plne zakrytá kelovým listom.
- Plnené kelové závitky položte švom dole do zapekacej misy vhodnej do rúry.
- Pečte 18-20 minút.
- Podávajte teplé.

Vyskúšajte aj naše recepty na kelové fašírky ! Sú pomerne rýchlo hotové, zdravé a chutné. Pripravili sme si pre vás hneď viac variant, nech máte z čoho vyberať. V článku nájdete varianty mäsové aj bezmäsité.
Kapustové rolky plnené bulgurom
Vychutnajte si zdravú kombináciu zeleniny a obilnín v tomto lahodnom recepte. Je priamo dokonalý zážitok jesť tieto závitky rukami a namáčať ich do lahodného tzatziki dipu. Užite si ho!
Ingrediencie:
- ½ šálky bulguru
- 4 polievkové lyžice + 1 lyžička olivového oleja
- ½ hrnčeka najemno nakrájanej cibule
- ¼ šálky najemno nakrájanej červenej papriky
- 1 jarná cibuľka, nasekaná
- 1/4 šálky sušených paradajok
- 1 malá paradajka, nastrúhaná
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- šťava z polovice citróna
- 1/2 čajovej lyžičky + navyše morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
- ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička + navyše sušeného kôpru
- 10 – 15 listov čierneho kelu (asi 1-2 zväzky)
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1/4 uhorky, nastrúhané
Postup
- Do panvice na stredne vysokom plameni pridajte 2 lyžice olivového oleja, cibuľu a červenú papriku.
- Restujte 2 minúty.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, premiešajte a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte bulgur a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte 1 šálku vody a premiešajte.
- Zmes priveďte do varu a potom znížte plameň.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou.
- Priklopte pokrievkou a varte 10–15 minút, alebo pokiaľ sa voda nevsiakne a bulgur neuvarí.
- Odložte stranou vychladnúť.
- V samostatnom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte kel a sušené paradajky.
- Duste asi 20 minút.
- Kel aj sušené paradajky zmäknú.
- Odstráňte z tepla a sceďte.
- Opláchnite studenou vodou.
- Keď zmes bulguru vychladne, vmiešajte zvyšné 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, citrónovú šťavu, nasekanú jarnú cibuľku, 1 nasekaný strúčik cesnaku, kôpor, oregano, bazalku a raj.
- Uvarené sušené paradajky nakrájajte nadrobno a pridajte ich do bulguru.
- Zmes bulguru miešajte, kým sa všetko rovnomerne nespojí.
- Ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte.
- Rozložte každý list kelu tak, aby jeho vnútorný okraj smeroval nahor.
- Vezmite 1-2 polievkové lyžice bulgurovej zmesi a položte ju na spodný koniec dlhého listu kelu.
- Zarolujte list cez zmes a utvorte závitok.
- Sklopte strany závitku dovnútra a rolujte, kým nedosiahnete koniec.
- Pokračujte so zvyšnými listami.
- Na jogurtovú omáčku zmiešajte jogurt, uhorku, zvyšný 1 nasekaný strúčik cesnaku, trochu soli a kôpru a 1 lyžičku olivového oleja.
- Podávajte spolu s kelovými rolkami.

Objavte podobné tipy
Kelové závitky s mletým mäsom a paradajkovou omáčkou
Kel v kombinácii s mletým hovädzím mäsom, ryžou a niekoľkými druhmi syra je úplne božský! A keď si k tomu ešte pridáte domácu paradajkovú omáčku s čerstvým tymianom, razom máte na stole skvelý víkendový obed, ktorý si všetci zamilujú.
Ingrediencie:
Na závitky:
- 230 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice na kocky nakrájané červené cibule
- 1 lyžička lisovaného cesnaku
- olej na restovanie
- 2 šálky predvarenej ryže
- 1/2 šálky ricotty alebo mäkkého krémového syra
- 1 šálka strúhanej mozzarelly
- 1/4 šálky jemne strúhaného parmezánu
- soľ a korenie na dochutenie
- 10 veľkých kelových listov, blanšírovaných 2–3 minúty vo vriacej vode
- 2 šálky domácej paradajkovej omáčky (pozri recept nižšie)
Na paradajkovú omáčku:
- 2 stredne veľké paradajky, prekrojené na polovicu
- 2 šálky cherry paradajok
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 1/2 citróna, iba šťava
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky sušenej cibule
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Veľký hrniec vody priveďte do varu a medzitým si pripravte paradajkovú omáčku.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku vo vysokorýchlostnom mixéri.
- Ochutnajte a dochuťte podľa chuti (viac citróna, olivového oleja, korenia…).
- Na strednej panvici rozohrejte olej a cibuľu restujte 4 minúty, pridajte cesnak a restujte 1 minútu.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a restujte, kým nebude prepečené.
- Odoberte zo sporáka a sceďte prebytočný olej.
- Pridajte kelové listy do vriacej vody a blanšírujte asi 4 minúty.
- V malej miske zmiešajte 1 šálku varenej ryže, syr, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte.
- Zmiešajte zmes mäsa/cibule/cesnaku so zmesou ryže/syra.
- Vezmite zapekaciu misu a na dno nádoby rozprestrite zvyšnú ryžu.
- Vezmite kelový list, vyrezajte odolnú časť žily a pridajte zmes mäsa a ryže.
- Zrolujte a zarovnajte rolky vedľa seba.
- Množstvo, ktoré pridáte do listu, sa bude líšiť podľa veľkosti listu a počtu listov, s ktorými pracujete.
- Závitky zalejte 2 šálky paradajkovej omáčky a pečte 20–25 minút.
- Vyberte z rúry a podávajte.

Recepty na kelové polievky môžu byť vegeriánske, vegánske alebo s mäsom či s údeninou.
My vám ukážeme tie najlepšie z nich vo všetkých variantoch a vyberie si opravu každý. Načerpajte inšpiráciu a vyskúšajte niečo nové!
Kapustovo-krevetové rolky
Vyskúšajte tieto luxusné závitky z listov čierneho kelu plnené krevetami, zeleninou, rezancami a delikátnou zálievkou. Geniálne predjedlo či pohostenie na párty!
Ingrediencie:
- 60 g suchých vlasových rezancov zo škrobu fazule mungo
- ½ šálky mrazených lúpaných sójových bôbov edamame
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 2 lyžice hoisin omáčky
- 1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 polievková lyžica nasekaných lístkov čerstvej mäty
- 1 lyžička opečeného sezamového oleja
- 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- ¾ šálky strúhanej mrkvy
- 4 reďkovky, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
- 3 lyžice nakrájanej jarnej cibuľky
- 340 g varených kreviet, rozpolených pozdĺžne
- 12 veľkých listov čierneho kelu
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte rezance a toľko vriacej vody, aby boli ponorené.
- Nechajte stáť 7 minút.
- Nastrihajte rezance na niekoľkých miestach nožnicami.
- Primiešajte mrazené bôby edamame a nechajte ešte 3 minúty odstáť.
- Sceďte.
- Prepláchnite studenou vodou a vráťte do misy.
- Na dresing v mise premiešajte limetkovú šťavu, omáčku hoisin, strúhaný zázvor, nasekané lístky mäty, opečený sezamový olej a sójovú omáčku.
- K rezancom a edamame pridajte mrkvu, reďkovky a jarnú cibuľku.
- Vmiešajte dresing.
- Pridajte krevety a zľahka premiešajte.
- Zakryte a nechajte vychladnúť aspoň 30 minút.
- Lyžicou naložte asi ¼ šálky zmesi do každého listu kelu a zrolujte.

Talianske závitky z kelu s morčacím mäsom
Korenené mleté morčacie mäso zabalené do listov čierneho kelu je skvelý spôsob, ako skombinovať zeleninu bohatú na živiny s bielkovinou, ktorá je vylepšená talianskym korením. Blanšírujte, rolujte a varte!
Ingrediencie:
- 6–7 veľkých listov čierneho kelu
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 a 1/2 lyžičky sušenej bazalky
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy + viac podľa potreby
Postup
- Zo zhruba 6–7 veľkých listov čierneho kelu odrežte hrubú stonku, pričom hornú polovicu nechajte neporušenú.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci, potom jeden po druhom ponorte každý list kelu do vody na 10–12 sekúnd a potom rýchlo preneste do misky s ľadovou vodou (namočte na ďalších 10–12 sekúnd).
- Každý list položte na veľký uterák a osušte.
- Sušené bylinky zmiešajte s mletým morčacím, naberte zhruba 1/4 až 1/3 šálky morčacej zmesi a umiestnite do blízkosti hornej časti listu kelu.
- Sklopte list okolo hornej časti náplne, potom list pomaly otočte okolo náplne, zasuňte strany a poriadne zarolujte.
- Akonáhle máte závitky pripravené, rozohrejte 2 lyžičky olivového oleja na veľkej panvici na strednom plameni a vložte závitky na panvicu.
- Zakryte panvicu pokrievkou a varte štyri minúty.
- Potom snímte pokrievku, pomocou kuchynských klieští jemne otočte závitky a znížte teplotu na strednú/nízku.
- Varte ďalších 8 minút.
- Zalejte závitky citrónovou šťavou a potom vyberte z panvice.
- Podávajte ihneď alebo nechajte vychladnúť.
- Keď ste pripravení servírovať, nakrájajte závitky ostrým nožom na tretiny alebo na štvrtiny.
- Ak chcete, pokvapkajte ešte trochou citrónovej šťavy.

Máme pre vás tiež najlepšie recepty na kelové lahôdky alebo čo všetko sa dá z tejto zdravej zeleniny pripraviť. Vyskúšajte ich všetky!
A ako kelové závitky chutili vám? Napíšte nám do komentárov!