Užite si grilovanie s priateľmi a pripravte zase niečo trochu iné.
Chrumkavá zelenina je to pravé!
Vyskúšajte naše recepty na grilovanú cuketu, ktoré potešia všetkých vašich hostí.
Je to rýchle, ľahké a skvele to chutí.
Tak poďme na to!
Grilovaná cuketa s nivou a citrónom
Chrumkavé píniové oriešky a rozdrobená niva premení grilovanú cuketu na sofistikovanú prílohu za menej ako 15 minút. Podávajte ku grilovanému bravčovému alebo kuraciemu mäsu.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 citrón
- 3 lyžice píniových orieškov
- 2 stredné cukety
- 60 g nivy
Postup
- Nastavte gril na stredne vysokú teplotu.
- Vo veľkej mise zmiešajte olej a rozmarín.
- Do olejovej zmesi pridajte kôru z celého citróna plus 2 lyžice šťavy.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Medzitým na malej nepriľnavej panvici opekajte za stáleho miešania píniové oriešky, kým nebudú zlatisté.
- Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť.
- Cuketu nakrájajte na cca 0,6 cm hrubé plátky.
- Dochuťte soľou a korením.
- Cuketu grilujte 2–3 min z každej strany, pokiaľ nebude mäkká.
- Pridajte do misy s olejovou zmesou a premiešajte.
- Preneste cuketu na tanier.
- Na cuketu rozdrobte nivu a posypte píniovými orieškami.
- Nechajte si chutiť!

Máme pre vás aj skvelé recepty na lasagne z cukety ako z Talianska. Vyskúšajte niečo nové!
Grilované cuketové špízy
Grilovaná zelenina je úplná bomba! Krehká, chutná, mierne pripálená … aj taká je táto grilovaná cuketa. Navyše ju máte hotovú iba za pár minút.
Čo budete potrebovať
- 2 cukety nakrájané na plátky
- 2 citróny nakrájané na mesiačiky
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 lyžica sušeného oregána
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte gril na strednú teplotu.
- V miske zmiešajte olivový olej, cesnak a oregano; osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na špajle napichajte plátky cukety a mesiačiky citróna.
- Špízy potrieme zálievkou z olivového oleja.
- Grilujte, kým cuketa nezmäkne, 2 až 3 minúty z každej strany.
- Podávajte!

Vyskúšajte aj naše recepty na grécke grilované špízy 5x inak alebo staňte sa kráľom všetkých letných osláv!
Marinovaná cuketa z grilu
Tieto marinované grilované cuketové prúžky sú jedným z najlepších talianskych predjedál. Ogrilované plátky cukety a potom marinované v chutnej zálievke z bieleho vínneho octu vytvára ľahké letné predjedlo, ktoré si každý zamiluje.
Čo budete potrebovať
Na cuketu:
- 2-3 malé až stredné cukety, každá s hmotnosťou cca 175 gramov
- ¼ lyžičky soli
- 2 lyžice olivového oleja
Na marinádu:
- 4 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, nasekané
- 2 lyžice čerstvej bazalky, natrhané
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- soľ a korenie na dochutenie
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Pomocou mandolíny nakrájajte pozdĺžne cuketu na 0,3 cm plátky.
- Vložte tieto cuketové plátky do misky a posypte ¼ lyžičky soli.
- Premiešajte a preložte do sitka umiestneného nad miskou.
- Nechajte 30 minút, aby soľ vytiahla prebytočnú vlhkosť z nakrájaných cukiet.
- Na pracovnú dosku položte čistú kuchynskú utierku.
- Vyberte cuketové prúžky z cedníka a položte ich na utierku.
- Jemne osušte hornú časť ďalšou utierkou.
- Preložte do veľkej misy a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja.
- Predhrejte vnútorný alebo vonkajší gril na strednú teplotu.
- Prúžky cukety grilujte 3–4 minúty z každej strany alebo pokiaľ sa neobjavia stopy po grilovaní.
- V malej miske zmiešajte na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku s nasekanou plocholistou petržlenovou vňaťou, natrhanou čerstvou bazalkou a bielym vínnym octom.
- Dajte grilovanú cuketu spolu s touto jednoduchou marinádou do veľkej plytkej sklenenej misky.
- Zakryte a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
- Až budete pripravení na podávanie, jemne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Preložte do servírovacej misky a ozdobte čerstvou bazalkou.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Grilované rolky z cukety a syra halloumi
Chrumkavý grilovaný syr halloumi zabalený do jemných cuketových plátkov je skvelým predjedlom pre vaše budúce grilovanie. Pokrm si môžete pripraviť aj na grilovacej panvici. O jednej z nich sa dočítate v našej recenzii najlepších panvičiek Woll .
Čo budete potrebovať
- 2 cukety
- 250 g syra halloumi
- 30 g píniových orieškov, nasucho opražených
- šťava z 1 citróna
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- lístky čerstvej bazalky
Postup
- Cuketu umyte, olúpte a pozdĺžne nakrájajte na rovnako tenké plátky.
- Syr halloumi nakrájajte na 1 cm široké prúžky.
- Zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie, aby ste získali marinádu.
- Syr a plátky cukety grilujte, kým nezmäknú a nezhnednú.
- Čas od času cuketu potierajte marinádou.
- Vyberte syr a cuketu z grilu.
- Syr obaľte grilovanou cuketou.
- Rozložte na tanier a posypte píniovými orieškami, lístkami bazalky a pokvapkajte extra panenským olivovým olejom.
- Podávajte teplé.

Cyperský syr, ktorý sa pri grilovaní nerozpustí, sa teší stále väčšej obľube. Pripravili sme si pre vás 7 ďalších vynikajúcich receptov s halloumi , ktoré musíte ochutnať!
Cuketové plátky na grile s fetou
Gréckom inšpirovaná grilovaná cuketa so syrom feta je skvelou prílohou ku grilovanému mäsu. Luxusná zálievka z čerstvých byliniek, cesnaku a citrónu jej dodávajú úplne skvelú chuť.
Čo budete potrebovať
- 3 malé cukety, nakrájané na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 veľká hrsť čerstvých byliniek podľa chuti
- soľ a korenie na dochutenie
- 50 g syra feta, rozdrobeného
Postup
- Cuketové plátky potrite trochou olivového oleja a grilujte na stredne vysokej teplote, kým nezhnednú.
- V malej miske zmiešajte zvyšný olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a bylinky.
- Nechajte si trochu čerstvých byliniek na ozdobu.
- Osoľte a okoreňte.
- Jemne premiešajte grilovanú cuketu s marinádou a dajte na servírovací tanier.
- Ozdobte rozdrobenou fetou a čerstvými bylinkami.
- Podávajte ihneď alebo pri izbovej teplote.
- Užite si to!

Ďalšie tipy na ochutenie grilovanej cukety
- Balsamico: Cuketu marinujte v olivovom oleji, lisovanom cesnaku, balzamikovom octe a tymiane po dobu 30 minút. Dokončite na grile a pred podávaním pokvapkajte trochou balzamikového octu.
- Cesnak a bylinky: Cuketa sa skvele hodí k cesnaku a čerstvým bylinkám. Vzhľadom na to, že sa cesnak môže na grile pripáliť, použite pokojne cesnakový prášok.
- Parmezán: Ugrilujte cukety s olivami, soľou a korením a potom ich tesne pred podávaním posypte čerstvým parmezánom a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Kajunské korenie: Ak chcete niečo pikantné, premiešajte cuketu s olivovým olejom a kajunským korením, než ju pridáte na gril.
- Cesnakové maslo: Jednoducho nasekajte cesnak a rozpustite ho s maslom v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre. Keď cuketu zložíte z grilu, pokvapkajte ju cesnakovým maslom.
- Citrón a bylinky: Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu a vaše obľúbené nasekané čerstvé bylinky. Tesne pred podávaním cuketu pokvapkajte zmesou.
- Steakové korenie: Pred vložením cukety na gril ju posypte steakovým korením.
- Citrónové korenie: Po ugrilovaní cuketu posypte citrónovým korením.
Cuketa je čím ďalej obľúbenejšou plodinou na pestovanie v záhradkách. Čo môže ponúknuť a ako ju spracovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o cukete !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!