Vynikajúce recepty na cuketu z grilu na 5 rôznych spôsobov. Spestrite svoju letnú grilovačku!

Užite si grilovanie s priateľmi a pripravte zase niečo trochu iné.

Chrumkavá zelenina je to pravé!

Vyskúšajte naše recepty na grilovanú cuketu, ktoré potešia všetkých vašich hostí.

Je to rýchle, ľahké a skvele to chutí.

Tak poďme na to!

Grilovaná cuketa s nivou a citrónom

Chrumkavé píniové oriešky a rozdrobená niva premení grilovanú cuketu na sofistikovanú prílohu za menej ako 15 minút. Podávajte ku grilovanému bravčovému alebo kuraciemu mäsu.

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1 citrón
  • 3 lyžice píniových orieškov
  • 2 stredné cukety
  • 60 g nivy

Postup

  • Nastavte gril na stredne vysokú teplotu.
  • Vo veľkej mise zmiešajte olej a rozmarín.
  • Do olejovej zmesi pridajte kôru z celého citróna plus 2 lyžice šťavy.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Medzitým na malej nepriľnavej panvici opekajte za stáleho miešania píniové oriešky, kým nebudú zlatisté.
  • Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť.
  • Cuketu nakrájajte na cca 0,6 cm hrubé plátky.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Cuketu grilujte 2–3 min z každej strany, pokiaľ nebude mäkká.
  • Pridajte do misy s olejovou zmesou a premiešajte.
  • Preneste cuketu na tanier.
  • Na cuketu rozdrobte nivu a posypte píniovými orieškami.
  • Nechajte si chutiť!
Cuketové plátky z grilu s nivou a píniovými orieškami na tanieri s dvoma lyžicami.
www.savoryonline.com

Máme pre vás aj skvelé recepty na lasagne z cukety ako z Talianska. Vyskúšajte niečo nové!

Grilované cuketové špízy

Grilovaná zelenina je úplná bomba! Krehká, chutná, mierne pripálená … aj taká je táto grilovaná cuketa. Navyše ju máte hotovú iba za pár minút.

Čo budete potrebovať

  • 2 cukety nakrájané na plátky
  • 2 citróny nakrájané na mesiačiky
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 lyžica sušeného oregána
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  • Predhrejte gril na strednú teplotu.
  • V miske zmiešajte olivový olej, cesnak a oregano; osoľte a okoreňte podľa chuti.
  • Na špajle napichajte plátky cukety a mesiačiky citróna.
  • Špízy potrieme zálievkou z olivového oleja.
  • Grilujte, kým cuketa nezmäkne, 2 až 3 minúty z každej strany.
  • Podávajte!
Cuketové špízy z grilu s citrónom.
www.paleoleap.com

Vyskúšajte aj naše recepty na grécke grilované špízy 5x inak alebo staňte sa kráľom všetkých letných osláv!

Marinovaná cuketa z grilu

Tieto marinované grilované cuketové prúžky sú jedným z najlepších talianskych predjedál. Ogrilované plátky cukety a potom marinované v chutnej zálievke z bieleho vínneho octu vytvára ľahké letné predjedlo, ktoré si každý zamiluje.

Čo budete potrebovať

Na cuketu:

  • 2-3 malé až stredné cukety, každá s hmotnosťou cca 175 gramov
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Na marinádu:

  • 4 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 2 lyžice čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, nasekané
  • 2 lyžice čerstvej bazalky, natrhané
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • soľ a korenie na dochutenie
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

  • Pomocou mandolíny nakrájajte pozdĺžne cuketu na 0,3 cm plátky.
  • Vložte tieto cuketové plátky do misky a posypte ¼ lyžičky soli.
  • Premiešajte a preložte do sitka umiestneného nad miskou.
  • Nechajte 30 minút, aby soľ vytiahla prebytočnú vlhkosť z nakrájaných cukiet.
  • Na pracovnú dosku položte čistú kuchynskú utierku.
  • Vyberte cuketové prúžky z cedníka a položte ich na utierku.
  • Jemne osušte hornú časť ďalšou utierkou.
  • Preložte do veľkej misy a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja.
  • Predhrejte vnútorný alebo vonkajší gril na strednú teplotu.
  • Prúžky cukety grilujte 3–4 minúty z každej strany alebo pokiaľ sa neobjavia stopy po grilovaní.
  • V malej miske zmiešajte na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku s nasekanou plocholistou petržlenovou vňaťou, natrhanou čerstvou bazalkou a bielym vínnym octom.
  • Dajte grilovanú cuketu spolu s touto jednoduchou marinádou do veľkej plytkej sklenenej misky.
  • Zakryte a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
  • Až budete pripravení na podávanie, jemne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Preložte do servírovacej misky a ozdobte čerstvou bazalkou.
  • Dobrú chuť!
Marinované grilované cuketové prúžky v miske.
www.shelovesbiscotti.com

Grilované rolky z cukety a syra halloumi

Chrumkavý grilovaný syr halloumi zabalený do jemných cuketových plátkov je skvelým predjedlom pre vaše budúce grilovanie. Pokrm si môžete pripraviť aj na grilovacej panvici. O jednej z nich sa dočítate v našej recenzii najlepších panvičiek Woll .

Čo budete potrebovať

  • 2 cukety
  • 250 g syra halloumi
  • 30 g píniových orieškov, nasucho opražených
  • šťava z 1 citróna
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • lístky čerstvej bazalky

Postup

  • Cuketu umyte, olúpte a pozdĺžne nakrájajte na rovnako tenké plátky.
  • Syr halloumi nakrájajte na 1 cm široké prúžky.
  • Zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie, aby ste získali marinádu.
  • Syr a plátky cukety grilujte, kým nezmäknú a nezhnednú.
  • Čas od času cuketu potierajte marinádou.
  • Vyberte syr a cuketu z grilu.
  • Syr obaľte grilovanou cuketou.
  • Rozložte na tanier a posypte píniovými orieškami, lístkami bazalky a pokvapkajte extra panenským olivovým olejom.
  • Podávajte teplé.
Grilovaný syr halloumi zabalený do jemných cuketových plátkov na tanieri, ozdobený bylinkami.
www.triangle-tools.de

Cyperský syr, ktorý sa pri grilovaní nerozpustí, sa teší stále väčšej obľube. Pripravili sme si pre vás 7 ďalších vynikajúcich receptov s halloumi , ktoré musíte ochutnať!

Cuketové plátky na grile s fetou

Gréckom inšpirovaná grilovaná cuketa so syrom feta je skvelou prílohou ku grilovanému mäsu. Luxusná zálievka z čerstvých byliniek, cesnaku a citrónu jej dodávajú úplne skvelú chuť.

Čo budete potrebovať

  • 3 malé cukety, nakrájané na plátky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 veľká hrsť čerstvých byliniek podľa chuti
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 50 g syra feta, rozdrobeného

Postup

  • Cuketové plátky potrite trochou olivového oleja a grilujte na stredne vysokej teplote, kým nezhnednú.
  • V malej miske zmiešajte zvyšný olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a bylinky.
  • Nechajte si trochu čerstvých byliniek na ozdobu.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Jemne premiešajte grilovanú cuketu s marinádou a dajte na servírovací tanier.
  • Ozdobte rozdrobenou fetou a čerstvými bylinkami.
  • Podávajte ihneď alebo pri izbovej teplote.
  • Užite si to!
Grilované cuketové plátky so syrom feta a bylinkami.
www.thedeliciousplate.com

Ďalšie tipy na ochutenie grilovanej cukety

  • Balsamico: Cuketu marinujte v olivovom oleji, lisovanom cesnaku, balzamikovom octe a tymiane po dobu 30 minút. Dokončite na grile a pred podávaním pokvapkajte trochou balzamikového octu.
  • Cesnak a bylinky: Cuketa sa skvele hodí k cesnaku a čerstvým bylinkám. Vzhľadom na to, že sa cesnak môže na grile pripáliť, použite pokojne cesnakový prášok.
  • Parmezán: Ugrilujte cukety s olivami, soľou a korením a potom ich tesne pred podávaním posypte čerstvým parmezánom a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  • Kajunské korenie: Ak chcete niečo pikantné, premiešajte cuketu s olivovým olejom a kajunským korením, než ju pridáte na gril.
  • Cesnakové maslo: Jednoducho nasekajte cesnak a rozpustite ho s maslom v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre. Keď cuketu zložíte z grilu, pokvapkajte ju cesnakovým maslom.
  • Citrón a bylinky: Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu a vaše obľúbené nasekané čerstvé bylinky. Tesne pred podávaním cuketu pokvapkajte zmesou.
  • Steakové korenie: Pred vložením cukety na gril ju posypte steakovým korením.
  • Citrónové korenie: Po ugrilovaní cuketu posypte citrónovým korením.

Cuketa je čím ďalej obľúbenejšou plodinou na pestovanie v záhradkách. Čo môže ponúknuť a ako ju spracovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o cukete !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.