Máte uvarené špagety – a čo teraz?
Kečup je plný konzervantov, eidamu chýba nápad.
Uvarte si jeden z týchto jednoduchých receptov na omáčku na špagety, ktorých sa už nevzdáte!
Bolonská omáčka na špagety
Toto je jednoducho klasika, ktoré nesmie chýbať na žiadnom talianskom stole!
Čo budeme potrebovať
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 300 g mäsa (aj mletého)
- 300 ml vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 malý paradajkový pretlak
- 1/2 kyslej smotany (alebo aj sladké)
- tymián, bazalka, cesnak podľa chuti
- 20 dkg strúhaného eidamu
Postup
- Na tuku opražíme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme mäso (surové podusíme, ostatné len prehrejeme).
- Podlejeme vývarom, zahustíme múkou.
- Povaríme 5 minút a dochutíme paradajkovým pretlakom a smotanou.
- Okoreníme.
- Na tanieri posypeme syrom.
Na prípravu tejto omáčky sa vám môže hodiť panvička Tescoma . Ktorá z recenzovaných by sa vám páčila?

Špagety s omáčkou carbonara
Toľko obávaná a pritom je tak jednoduchá! Recept na omáčku carbonara je hotový v priebehu niekoľkých minút, ale jeho chuť trvá večne!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžičky olivového oleja
- 200 g nakrájanej pancetty
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- 60 ml smotany
- 75 g parmezánu, jemne nastrúhaného
Postup
- Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednú teplotu rozohrejte olej.
- Pridajte pancettu a cesnak. Varte a miešajte asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude pancetta chrumkavá.
- Nechajte odkvapkať od tuku na papierovej utierke.
- V mise ušľahajte žĺtky, vajcia, smotanu a tri štvrtiny parmezánu. Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte vaječnú zmes a zmes pancetty k uvareným cestovinám.
- Dochuťte soľou a korením.
- Premiešajte na miernom ohni, kým sa ingrediencie dobre nespoja. Podávajte so zvyšným parmezánom.

Syrová omáčka na špagety
Pre milovníkov syrov nie je jednoducho iná možnosť, než si pripraviť túto špagetovú omáčku!
Čo budeme potrebovať
- 1/2 l vývaru
- 1 téglik smotany
- 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkánskeho syra
- zelená vňať (petržlenová vňať, pažítka) na dozdobenie
Postup
- Do vývaru prilejeme smotanu a necháme rozpustiť niektorý z mnohých druhov syrov.
- Servírujeme posypané zelenou vňaťou petržlenovej vňate / pažítky.
Ak potrebujeme omáčky viac, potom je najlepšie si ako základ uvariť bešamelovú omáčku z masla, múky a mlieka a nakoniec v nej nechať rozpustiť syr. Prečítajte si viac o bešameli v našom článku!

Cuketová omáčka k špagetám
Túto špagetovú omáčku vystihujú dve slová: „Pozor, páli!“
Čo budeme potrebovať
- 750 g klobás
- 2 zelené papriky, nakrájané
- 100 g cibule, nasekané
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 stredné cukety, nelúpané a nakrájané
- 500 g olúpaných a nakrájaných paradajok
- 30 g papričky jalapeno, nakrájaných najemno
- 1 lyžica čerstvej bazalky
- 1 lyžička chilli prášku
- 1⁄2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1⁄2 lyžičky Tabasco omáčky
- 1⁄2 šálky parmezánu, strúhaného
- Uvarené špagety pre 8 osôb
Postup
- Klobásu opražte s cibuľou a cesnakom.
- Pridajte zelenú papriku, smažte 2 minúty.
- Pridajte cuketu, paradajky, jalapeno, bazalku, chilli, soľ, citrónovú šťavu a tabasco, varte 15 minút.
- Medzitým si uvarte špagety.
- Špagety s cuketovou omáčkou nakoniec posypeme parmezánom.
Z cukety nemusí byť len omáčka, ale môžu z nej byť aj cuketové špagety! Ako sa na ne dozviete v týchto receptoch na špagety z cukiet .

Objavte podobné tipy
Paradajková omáčka s guľami z mletého mäsa
Jednoduché cestoviny na jednoduché varenie, ale napriek tomu veľmi chutné!
Čo budeme potrebovať
- 300 g špaget
- 1 lyžica olivového oleja
- 500 g chudého hovädzieho mletého mäsa (uválené do 16 guličiek)
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 120 g nastrúhanej mrkvy
- 120 g nastrúhanej cukety
- 400 g paradajkového pyré
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 3-4 lístky čerstvej bazalky
- 60 g čedaru
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte špagety a premiešajte, aby sa neprilepili. Varte podľa návodu na obale. Sceďte a udržujte v teple.
- Medzitým na panvici rozohrejte olej na strednú teplotu.
- Pridajte mäsové guličky a varte 6–8 minút, kým nezhnednú. Vyberte a dajte bokom.
- Na rovnakú panvicu dajte cibuľu, cesnak, mrkvu a cuketu a varte 4–5 minút do zmäknutia.
- Pridajte pyré, paradajky a bazalku a miešajte, aby sa všetko spojil.
- Pridajte mäsové guličky späť do panvice a premiešajte, aby sa obalili omáčkou.
- Rozdeľte cestoviny na 4 taniere a navrch dajte mäsové guličky a omáčku a posypte syrom a zvyšnou bazalkou.
Mäsové guličky môžete pripraviť na viacero spôsobov. Viete na koľko? To všetko sa dozviete v našich receptoch na mäsové gule .

Smotanová omáčka na špagety
Nie je nič lepšie, ako keď je omáčka krásne krémová a hustá! Presne takto lahodný je aj náš recept na smotanovú špagetovú omáčku.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- 50 g masla
- 100 g kyslej smotany
- soľ, akékoľvek obľúbené korenie
Postup
- Rozohrejeme mlieko a za stáleho miešania pridávame múku a maslo, štipku soli.
- Po 2 minútach prilejeme smotanu a ďalej povaríme 1 minútu
- Servírujeme.

Hubová omáčka na špagety
Hubové špagety so smotanovou cesnakovo-bylinkovou omáčkou? Dobre, toto je veľká delikatesa na všetkých chuťových úrovniach.
Čo budeme potrebovať
- 1 cibuľa
- 500 g šampiňónov
- 1/4 l vývaru alebo smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- soľ, korenie, bylinky
Postup
- Šampiňóny nakrájame na plátky a podusíme na cibuľke a cesnaku.
- Keď zmäknú, podlejeme ich vývarom / smotanou.
- 2 minúty miešame, potom zahustíme hladkou múkou a okoreníme.
- Servírujeme s bylinkami.

Najlepšie víno k špagetám
Medzi tri veci, ktoré môžu ovplyvniť párovanie vína, patrí omáčka, korenie a prítomnosť mäsa.
Pretože sa väčšina druhov cestovín vyrába s kyslou paradajkovou omáčkou , musíte ich spárovať s kyslým červeným vínom, najlepšie Merlotom, Shirazom, Zinfandelom, Nebbiolo, alebo kyslým bielym vínom, ako je ruža, Pinot Grigio, Rizling rýnsky alebo Sau.
Pokiaľ vaše špagety obsahujú mäso , musíte ich spárovať s vínom strednej alebo plnej chuti napr. Chardonnay, Biela Rioja, Rhonské biele alebo Rizling.
Ak sú vaše špagety jednoduché a na syrovom základe , akékoľvek svetlé biele napr. Chardonnay, Rizling alebo červené víno napr. Pinot Noir, Lambrusco zvýši krémovosť syra.