Prekvapte svoju rodinu lahodnou večerou, ktorú navyše zvládnete hravo pripraviť.
Pripravili sme si pre vás tentoraz 5 skvelých receptov na medailóniky z bravčovej bábiky, ktorým nikto neodolá.
Vyskúšajte grilovaný variant alebo napríklad verziu s horčičnou omáčkou.
Nech už si vyberiete akokoľvek, nebudete ľutovať!
Bravčové medailónky zabalené v slanine s omáčkou z portského
Tieto medailóniky z bravčovej bábiky zabalené v slanine sú luxusným predjedlom, ktoré navyše zvládnete pripraviť takmer kedykoľvek. Výborná omáčka z portského vína navyše úžasne dopĺňa chuť a textúru slaniny!
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová bábika s hmotnosťou cca 1,25 kg, nakrájaná priečne na šesť kusov
- 6 prúžkov hrubo nakrájanej slaniny
- ½ lyžičky čerstvého mletého korenia
- 125 ml nasekané šalotky
- 250 ml portského vína
- 250 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžičky čerstvého nasekaného tymiánu alebo petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Umiestnite kúsky bravčového mäsa medzi dva kusy potravinárskej fólie.
- Pomocou dna ťažkej panvice ich mierne sploštite na hrúbku asi 2,5 cm.
- Medailónky obaľte slaninou a zaistite špáradlom.
- Opakujte so zvyšnými medailónkami a slaninou.
- Posypte čerstvým mletým čiernym korením.
- Vo veľkej ťažkej panvici vhodnej do rúry opekajte medailónky na stredne vysokom plameni z oboch strán, asi 2 minúty z každej strany.
- Preložte do rúry a pečte, kým mäso aj slanina nebudú mať len ružový nádych, asi 15 až 20 minút.
- Preložte na tanier a udržujte v teple.
- Z panvice zlejte všetok tuk okrem 1 polievkovej lyžice.
- Na stredne vysokom plameni restujte šalotku do mäkka a zlatista, asi 10 minút.
- Zalejte portským a kuracím vývarom a priveďte do varu.
- Varte, kým sa omáčka nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
- Posypte tymianom alebo petržlenovou vňaťou.
- Medailónky podávajte preliate omáčkou.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z bravčovej bábiky , ktoré si zamilujete! Máme pre vás grilovaný, zapečený aj plnený variant.
Medailóniky z bravčovej bábiky v šampiňónovej omáčke
Bravčové medailónky v smotanovej omáčke so šampiňónmi vás počas chladných dní krásne zahrejú. Navyše je tento recept taký rýchly a jednoduchý, že ho zvládnete pripraviť aj počas náročného pracovného týždňa.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice avokádového alebo olivového oleja
- 2 bravčové bábiky, každá s hmotnosťou cca 450 g
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- 450 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- ½ šálky bieleho vína
- 1 lyžička hrubozrnnej horčice
- 1 šálka smotany na šľahanie
- soľ a korenie podľa chuti
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Z bravčovej bábiky odstráňte ostrým nožom striebornú kožu.
- Nakrájajte na cca 5 cm medailónky.
- Medailónky dlaní mierne sploštite.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pripravte si šampiňóny, cibuľu, cesnak, tymian a petržlenovú vňať.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Opekajte bravčové medailónky v 2 dávkach (alebo viac v závislosti od veľkosti vašej panvice) približne 2 minúty z každej strany, alebo kým nebudú pekne opečené.
- Vyberte na tanier a dajte bokom.
- Stlmte plameň na mierny.
- V prípade potreby pridajte ešte kvapku oleja.
- Pridajte nakrájanú cibuľu.
- Restujte za stáleho miešania 3–4 minúty alebo pokiaľ nezačne mäknúť.
- Pridajte šampiňóny, cesnak a tymian.
- Miešajte a varte 5-7 minút alebo kým huby nezmäknú.
- Pridajte biele víno a dijonskú horčicu.
- Mierne zahrejte a nechajte 2-3 minúty prevariť, aby sa omáčka trochu zredukovala.
- Pridajte smotanu a premiešajte.
- Pridajte bravčové mäso späť do panvice aj s nahromadenou šťavou.
- Priveďte do varu a nechajte variť približne 5 minút, kým mäso neukáže na teplomere teplotu 63 stupňov Celzia alebo nebude uprostred len ľahko ružové.
- Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.
- Zvyšky uchovávajte v chladničke po dobu 3 dní.

Objavte podobné tipy
Grilované bravčové medailónky v prosciutte
Medailóniky z bravčovej bábiky zabalené do plátkov prosciutta a ugrilované sa stanú hitom vašich letných grilovačiek! Navyše sa ľahko pripravujú, krásne vyzerajú a ešte lepšie chutia.
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica + 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžica nasekanej čerstvej šalvie
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
- 2 lyžičky lisovaného čerstvého cesnaku
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/4 lyžičky soli
- ½ lyžičky vločiek červeného chilli
Na bravčové mäso:
- 600 g bravčovej bábiky, dobre orezané, nakrájané na 4 medailónky
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- 4 plátky prosciutta, nakrájané na veľmi tenké plátky (preložené napoly, pokiaľ sú široké)
Postup
- Grilovací rošt vyčistite a dobre potrite olejom
- Zmiešajte všetky prísady na omáčku.
- Nalejte omáčku do plytkej misky.
- Potrite medailónky olejom; dochuťte soľou a korením.
- Okolo každého medailónu omotajte plátok prosciutta a zaistite kuchynským povrázkom.
- Zakryté medailóniky grilujte, kým teplomer vložený do stredov nezaznamená 63 stupňov Celzia, asi 5 minút z každej strany.
- Medailóniky preložte do pripravenej misky, zalejte omáčkou a nechajte 3 až 4 minúty odpočívať, často obracajte.
- Odstráňte z medailónikov povrázky a podávajte s omáčkou.

Medailóniky z bravčového mäsa s horčičnou omáčkou
Vynikajúce bravčové medailónky v kombinácii s lahodnou omáčkou z dijonskej horčice s kaparmi nemožno nemilovať. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- štipka soli
- 2 lyžice slaného masla
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 3 lyžice kaparov, scedených
- ¼ šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 500 g bravčovej bábiky
- štipka korenia
- 80 g šalotky
Postup
- Nakrájajte bábiku na medailóniky a valčekom ich sploštite na rovnomernú hrúbku cca 1 cm.
- Posypte soľou a korením.
- Rozpustite maslo v ťažkej veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte do panvice medailónky a opekajte ich, kým nezhnednú a nebudú prepečené, asi 2 minúty z každej strany.
- Počas prípravy omáčky vyberte medailóniky z panvice na tanier.
- Do panvice pridajte šalotku a za stáleho miešania opekajte.
- Pridajte smotanu a kuracie vývar.
- Zvýšte teplotu a priveďte do varu.
- Varte, kým omáčka trochu nezhustne, asi 3 až 5 minút.
- Zoškrabnite všetky zhnednuté kúsky z dna panvice.
- Vmiešajte horčicu a kapary.
- Vráťte mäso do panvice a varte, kým sa znova nezahreje.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením a ihneď podávajte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Bravčové medailónky s korenistou omáčkou a letnou zeleninou
Vyskúšajte tieto medailóniky z bravčovej bábiky servírované so smotanovou omáčkou zo zeleného korenia, blanšírovanou zeleninou a kroketami. Pokrm si zamiluje celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 3 mrkvy
- 1 kaleráb
- 250 g čerstvého zeleného hrášku
- soľ
- 600 g bravčovej bábiky
- čerstvo mleté korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 150 ml červeného vína
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice zeleného korenia v pohári
- 30 g rozpusteného masla
Postup
- Mrkva olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Kaleráb olúpte (4 malé lístky odložte na ozdobu) a nakrájajte na 3 cm dlhé prúžky.
- Hrášok prepláchnite as ostatnou zeleninou blanšírujte vo vriacej osolenej vode 3–4 minúty.
- Zeleninu zlejte, prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať.
- Bravčové mäso umyte, osušte, odstráňte prebytočný tuk a šľachy a rozdeľte na 12 rovnakých medailónikov.
- Dochuťte soľou a korením a opekajte z každej strany na rozpálenej panvici s olejom 5–7 minút.
- Vyberte z panvice a udržujte v teple v alobale.
- Do panvice nalejte červené víno, krátko povarte do zredukovania a vmiešajte smotanu a zelené korenie.
- Dochuťte soľou a varte na strednom plameni 10-15 minút.
- Medzitým na panvici na rozpustenom masle orestujte zeleninu a dochuťte soľou a korením.
- Na každý tanier naaranžujte trochu korenistej omáčky s 3 bravčovými medailónkami a na taniere rozdeľte zeleninu.
- Podávajte ozdobené listy kaleráby.
- Podľa chuti podávajte s kroketami.

A čo také recepty na hovädzie mäso s korením 5x inak? Aký variant sa stane vašim favoritom? Oslňte svoju rodinu aj hostí!
A ako vám naše dnešné recepty na medailóniky z bravčovej bábiky chutili? Napíšte nám do komentárov!