Novoročný obed je posledným sviatočným jedlom vianočných sviatkov a súčasne prvým sviatočným jedlom nového kalendárneho roka.
Dáme si na ňom preto záležať.
Pripravili sme si pre vás 5 tradičných receptov na novoročný obed, ktoré sú jednoduché a chutné.
Chcete vedieť, ktoré to sú?
Tak poďme na to!
Bravčová pečienka s mrkvou a hubami
Šťastie na Nový rok prináša prasiatko, teda bravčové mäso. Vyskúšajte tento recept na pečenie na hubách a mrkve so zemiakmi, ktorý je nielen ľahký na prípravu, ale aj veľmi chutný.
INGREDIENCIA
- 800 g bravčovej pečienky
- 400 g mladej mrkvy
- 200 g zmesi húb
- 600 g zemiakov
- soľ
- mleté korenie
- 60 g masla
- cibuľa
- slnečnicový olej
- čerstvý rozmarín
POSTUP
- Mäso zviažeme povrázkom, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na masle.
- Potom mäso preložíme do zapekacej misy, podlejeme vodou a pečieme pri 170 stupňoch Celzia.
- Medzitým nakrájame cibuľu, mrkvu, huby a opekáme ich na masle asi tri minúty. Dochutíme soľou, korením a pridáme do zapekacej misy k mäsu.
- Spolu pečieme asi 80 minút.
- Zemiaky umyjeme, dáme na plech, osolíme a pokvapkáme olejom.
- Pečieme ich v rúre spolu s mäsom asi 45 minút.
- Hotové mäso nakrájame na plátky a podávame so zeleninou, s hubami, čerstvým rozmarínom a pečenými zemiakmi.

Vyskúšajte aj naše recepty na znojemskú omáčku nielen z hovädzej pečienky. Pochutnáte si!
Krúpová polievka s údeným mäsom
Jednoduchý a rýchly recept, ktorý sa perfektne hodí na Novoročný obed. Navyše obsahuje množstvo zeleniny, ktorá vám dodá potrebné živiny.
INGREDIENCIA
- 150 g jačmenných krúp
- 1 cibuľa
- 1 menší pór
- 2 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 zemiaky
- 200 g údeného mäsa
- korenie čierne mleté
- soľ
- majorán
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Mrkva, zeler, pór, zemiaky a údené mäso nakrájame a pridáme do hrnca k cibuli a všetko krátko restujeme.
- Pridáme premyté krúpy a tiež ich krátko opečieme.
- Prilejeme vodu a varíme, až budú krúpy aj zelenina mäkké.
- Polievku dochutíme majoránom, soľou a korením.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Šošovka na kyslo
Šošovka by u vás nemala na Nový rok chýbať. Traduje sa totiž, že vám prinesie v budúcom roku dostatok peňazí. A navyše aj skvele chutí. Máme pre vás jednoduchý recept na šošovku na kyslo, ktorú servírujte spoločne s volským okom a klobáskou.
INGREDIENCIA
- 300 g šošovky
- 30 g hladkej múky
- 50 g sadla
- 1 bobkový list
- ocot podľa chuti
- soľ podľa chuti
POSTUP
- Preberieme šošovku, umyjeme a namočíme na 2 hodiny do studenej vody.
- V rovnakej vode ju potom uvaríme domäkka s bobkovým listom.
- Osolíme, zahustíme cibuľovou zápražkou a dochutíme octom.
- Servírujeme s volským okom as upečenou klobásou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie luxusné šošovkové recepty v rôznych obmenách. Máme pre vás varianty so zelenou, červenou aj čiernou šošovkou.
Pečené bravčové koleno
Kto z nás by nemiloval bravčové koleno! Síce nejde o úplne najzdravší pokrm, ale prečo na Nový rok neurobiť výnimku. Pripravte si ho podľa nášho ľahkého receptu.
INGREDIENCIA
- 5 l vody
- 200 g soli
- 40 g kryštálového cukru
- 4 zadné bravčové kolená
- 25 guličiek čierneho korenia
- 10 guličiek nového korenia
- 5 bobkových listov
- 8 strúčikov cesnaku
- strúhaný chren
- plnotučná horčica
- kyslé uhorky
- remeselný chlieb
POSTUP
- Vo vode rozmiešame soľ spolu s cukrom.
- Na kolenách narežeme dookola kožu.
- Pokiaľ odložíme mäso na 30 minút do mrazničky, tak sa bude koža ľahšie krájať.
- Kolená preložíme do soľného roztoku a pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkové listy a prelisovaný cesnak.
- Necháme aspoň 3 dni marinovať v chladničke.
- Pokiaľ kolená nie sú celé potopené, tak ich pravidelne otáčame.
- Marinované kolená vyberieme z roztoku na plech a podliate vodou pečieme v rúre vyhriatej na 120 ° C asi 5,5 hodiny.
- Následne rúru nastavíme na 230°C na horúci vzduch alebo gril a dopečieme do chrumkava.
- Z mäkkého mäsa pred servírovaním vytiahneme menšiu kosť a podávame ideálne na doske s chrenom, horčicou, čerstvým chlebom a kyslými uhorkami.

Novoročná cesnačka v chlebe
Cesnačka je grunt a určite ju po náročných oslavách Nového roka uvítate. Servírujte ju v chlebe as poriadnou dávkou syra a úspech je zaručený!
INGREDIENCIA
- 1 červená cibuľa
- 1 žltá cibuľa
- 1 hlávka cesnaku
- zväzok jarnej cibuľky
- 1 l vody alebo zeleninového vývaru
- 200 g krémového syra
- 6 zemiakov
- 2 lyžice hladkej múky
- olej
- soľ
- strúhaná mozzarella
- strúhaný čedar
- bochník chleba
POSTUP
- Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku.
- Primiešame múku a dobre ju rozmiešame, aby nevznikli hrudky.
- Potom prilejeme vodu, ostatný prelisovaný cesnak, korenie, soľ a privedieme do varu.
- Následne pridáme na kúsky pokrájané zemiaky a krémový syr a počkáme, až sa zemiaky uvaria.
- Chlieb prerežeme v 2/3 a vnútro vyberieme.
- Dáme na pár minút do vyhriatej rúry chrumkať, po vybratí posypeme spodok strúhaným syrom a prilejeme uvarenú polievku.
- Vrch posypeme poriadnym množstvom syra a ozdobíme jarnou cibuľkou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Ako sa vydaril novoročný obed? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!