Chutné recepty na nákyp z mäsa v šiestich rôznych variantoch. Inšpirujte sa!

Máte v chladničke mäso a neviete, ako neobvykle ho pripraviť?

Vyskúšajte naše rozmanité recepty na mäsový nákyp!

Jeho príprava je veľmi jednoduchá a dá sa pripraviť v mnohých rôznych podobách.

Pridajte do neho rozmanitú zeleninu, korenie a bylinky!

Alebo ho pokryte zemiakovou kašou či ukryte do cesta!

Vyskúšajte a uvidíte, že si tento pokrm hneď obľúbite.

Mäsový nákyp s cuketou a syrom

Množstvo cukety môžete zvýšiť alebo znížiť na základe vašich chuťových preferencií. Ďalšia možnosť predstavuje nahradenie cukety napríklad kelom.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 šálka strúhaného syra čedar
  • 1 šálka strúhanky
  • 3/4 šálky nadrobno nakrájané cukety
  • 1/2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička worcestrovej omáčky
  • 2 PL kečupu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175°C.
  2. Pripravte si formu na pečenie alebo zapekaciu misku a vymažte ju tukom.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte oba dva druhy mletého mäsa s nakrájanou cibuľou, cuketou, vajcami, nastrúhaným syrom, worcestrovou omáčkou, kečupom a korením.
  4. Dôkladne všetky ingrediencie premiešajte a zapracujte do seba.
  5. Zmes následne preložte do formy.
  6. Pečte približne 60 minút.

Tento pokrm môžete servírovať s ryžou alebo s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Pokrm z mletého msa a cukety servírovaný s hráškom
zdroj: allrecipes.com

Mäsový nákyp s pikantnou glazúrou

Glazúru môžete vytvoriť buď v podobe pikantnej, ak použijete pálivý kečup, alebo nepikantnú, v prípade, že dáte prednosť normálnemu kečupu.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 a 1/4 šálky strúhanky
  • 1 šálka mlieka
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 2 PL worcestrové omáčky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Glazúra

  • 3/4 šálky kečupu, pálivej alebo jemnej
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 3 PL hnedého cukru

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175°C.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte leté mäso a všetky suché prísady, teda strúhanku, cibuľu, parmezán, petržlen, cesnakový prášok, soľ a korenie.
  3. Dôkladne premiešajte.
  4. Následne do misky pridajte mlieko, vajcia, paradajkové pyré a worcestrovú omáčku.
  5. Opäť dôkladne premiešajte a všetky ingrediencie do seba zapracujte.
  6. V menšej miske si pripravte glazúru zmiešaním kečupu, cukru a worcestrovej omáčky.
  7. Následne niekoľko lyžíc tejto zmesi naneste na dno formy na pečenie, v ktorej chcete mäsový nákyp piecť.
  8. Potom vložte do formy mäsovú zmes a na jej vrchnú časť naneste zvyšné množstvo glazúry.
  9. Vložte do predhriatej rúry na približne hodinu a štvrť.

Takto pripravený nákyp sa najčastejšie podáva so zemiakovou kašou alebo šťouchanými zemiakmi.

Plátky nákypu z mletého mäsa podávané so zemiakovou kašou a zelenými fazuľovými strukmi
zdroj: easychickenrecipes.com

Mleté mäso sa dá v kuchyni použiť na prípravu mnohých rozmanitých pokrmov. Inšpirujte sa našimi desiatimi pochúťkami z mletého mäsa !

Rýchla masová haša s olivami

Tento recept ponúka veľmi jednoduchý spôsob, ako spracovať zvyšné pečené mäso. Dá sa ale pripravovať aj z mäsa vareného alebo mletého.

Ingrediencie:

  • 500 g pečeného, vareného alebo mletého mäsa
  • 200 g paradajkového pyré
  • 1/4 šálky vody
  • 1/2 cibule
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • 8-10 olív plnených paprikou
  • 1 PL čerstvého koriandra
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici si zohrejte olej a nechajte na ňom zľahka orestovať nakrájanú cibuľu a papriku, približne 3-5 minút.
  2. Pridajte do panvice mäso a tiež zľahka orestujte.
  3. Následne pridajte do panvice tiež korenie a paradajkové pyré.
  4. Zmes dôkladne premiešajte a prilejte štvrť šálky vody a na plátky nakrájané olivy.
  5. Za občasného miešania varte približne 10 minút.
  6. Pridajte čerstvý koriander, premiešajte a zakryté pokrievkou duste ešte ďalších 5 minút.

Takto pripravenú hašu podávajte so zemiakmi alebo ryžou.

Mäsová haša servírovaná s ryžou a avokádom
zdroj: tastingabundance.com

Mäsovo-zeleninový nákyp

Pokiaľ chcete tento pokrm trochu ozvláštniť, môžete povrch mäsovej zmesi pokryť plátkami slaniny.

Ingrediencie:

  • 1000 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 vajcia
  • 1/2 bochníka talianskeho chleba
  • 1 a 1/2 PL worcestrové omáčky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V miske zmiešajte do vody namočený a následne vylisovaný taliansky chlieb, nakrájanú cibuľu, papriky, prelisovaný cesnak, mleté mäso, vajcia, worcestrovú omáčku a korenie.
  3. Všetko dôkladne premiešajte a prepracujte tak, aby vznikla jednoliata hmota a všetky ingrediencie sa do seba zapracovali a spojili.
  4. Takto pripravenú zmes vložte do vymastenej formy.
  5. Prekryte alobalom a pečte približne po dobu 50-60 minút.
  6. Na posledných desať minút alobal z formy odstráňte.

Tejto mäsový nákyp so zeleninou chutí znamenite predovšetkým so zemiakovou kašou.

Pokrm vytvorený zo zmesi mletého mäsa a zeleniny
zdroj: billyparisi.com

Mäsový koláč z lístkového cesta

Netradičný recept, ktorý si hneď zamiluje a ktorý sa čoskoro stane vašou obľúbenou večerou. Listové cesto si môžete buď jednoducho zakúpiť, alebo si pripraviť vlastnoručné.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1-2 PL strúhanky
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 stredne veľký zemiakov
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej šalvie
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  1. Zemiaku olúpte, umyte a nakrájajte na kocky.
  2. Následne kocky uvarte domäkka v hrnci s osolenou vodou, približne 10 minút.
  3. V hlbokej panvici zľahka orestujte bravčové a hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  4. Keď idú zemiaky mäkké, roztlačte ich za pomoci šťuchadla.
  5. Takto roztlačené zemiaky, vývar a všetko korenie pridajte do panvice so zmesou mäsa.
  6. Za občasného miešania duste približne 15 minút.
  7. Potom pridajte strúhanku a premiešajte.
  8. Nechajte vychladnúť.
  9. Predhrejte si rúru na 200°C.
  10. Lístkové cesto si rozdeľte na dve časti a rozvaľkajte za pomoci valčeka.
  11. Jednu časť potom rozprestrite na dno zapekacej misky.
  12. Na cesto následne dajte pripravený mäsový nákyp.
  13. Mäso potom prekryte druhou časťou cesta.
  14. Dôkladne utesnite po stranách a na vrchnej časti potom do cesta urobte špajdľou niekoľko otvorov, kadiaľ bude môcť unikať para.
  15. Pečte približne 45-55 minút.
Koláč z lístkového cesta vo vnútri plnený mäsovou zmesou
zdroj: spendwithpennies.com

Chcete si pripraviť vlastné lístkové cesto alebo z neho chcete pripraviť ďalšie zaujímavé pochúťky? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na slané lístkové cesto !

Pastiersky koláč

Tento recept má veľmi dlhú tradíciu a slúžil pôvodne na to, aby sa v domácnosti spotrebovali najrôznejšie zvyšky. Výsledný pokrm tak mal vždy trochu inú chuť.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 šálka mrazeného hrášku a mrkvy
  • 1/2 šálky mrazenej kukurice
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Na zemiaky

  • 700 g zemiakov
  • 8 PL masla
  • 1/4 šálky parmezánu
  • 1/3 šálky mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte do panvice mleté mäso, petržlenovú vňať, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
  3. Všetko dôkladne premiešajte a varte približne 6-8 minút, kým mäso zľahka nezhnedne.
  4. Pridajte k zmesi prelisovaný cesnak a worcestrovú omáčku.
  5. Opäť zamiešajte a krátko povarte.
  6. Pridajte múku a paradajkové pyré.
  7. Premiešajte a prilejte do zmesi vývar.
  8. Následne pridajte aj mrazený hrášok, mrkvu a kukuricu.
  9. Duste zmes za občasného miešania približne 5 minút.
  10. V medziobdobí si dajte tiež do hrnca s vodou variť olúpané a na kocky nakrájané zemiaky, približne 10-15 minút.
  11. Keď sú zemiaky mäkké, sceďte ich a vráťte späť do hrnca.
  12. Pomocou šťuchadla zemiaky roztlačte.
  13. Následne k nim pridajte maslo, mlieko, cesnak, soľ a korenie.
  14. Premiešajte a pridajte nastrúhaný parmezán.
  15. Mäsovú zmes preložte do vymastenej formy na pečenie alebo zapekacej misky.
  16. Následne na túto zmes naneste zemiakovú kašu a rozotrite za pomoci špachtle.
  17. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C.
  18. Pečte približne 25-30 minút.
Pokrm z mletého mäsa a zeleniny prekrytý zemiakovou kašou
zdroj: thewholesomedish.com

Mäsový nákyp a jeho rozmanité varianty

Mäso je možné pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj príprava masových nákypov. Najčastejšie sa pripravujú z mletého mäsa, ale možno na ne použiť aj zvyšné mäso pečené alebo varené. Stačí ho len následne rozmixovať, aby nákyp získal svoju obvyklú konzistenciu.

Mäsové nákypy sa dajú pripraviť v mnohých rôznych variantoch, známe sú napríklad ľahko stráviteľné verzie diétne, ktoré sa hodia pre staršie osoby či pacientov po operáciách. Rady ich majú aj deti. Ozvláštniť nákyp je možné ľahko pridaním ďalších ingrediencií, ako je predovšetkým rozmanitá zelenina, huby, bylinky a korenie. Fantázii sa medze nekladú.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.