Vynikajúce recepty na omáčky z húb: inšpirujte sa!

Rastú!

Čo s nimi?

Nosíte domov plné košíky a dochádzajú vám nápady na spracovanie?

Prinášame vám 6 báječných receptov na hubové omáčky.

Inšpirujte sa!

Smotanová hubová omáčka

Poctivý recept na klasickú bielu hubovú omáčku. Podávajte so zemiakmi, cestovinami alebo napríklad knedľou.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 2 šalotky
  • 200 g húb (hríbov alebo iných)
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • korenie
  • rasca

POSTUP

  • Na masle si orestujte šalotku, pridajte na plátky nakrájané huby.
  • Osoľte, okoreňte, pridajte rascu a duste do mäkka.
  • Medzitým si pripravte zápražku.
  • Rozpustite maslo, zaprášte múkou a nechajte prejsť varom
  • Zalejte vývarom.
  • Podusené huby pridajte do vývaru a varte na miernom plameni 15 minút
  • Ku koncu pridajte smotanu.
  • Podľa potreby dochuťte soľou a korením a môžete servírovať
Hustá a poctivá omáčka z húb zahustená smotanou.
Zdroj: mushroomcouncil.com

Omáčka zo sušených húb

V zimných mesiacoch si „hubovku“ ľahko pripravíte z nasušených húb. Jej chuť a vôňa je skvelá.

INGREDIENCIA

  • 2 hrsti sušených húb
  • 1 cibu le
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 guličky nového korenia
  • soľ
  • 4 lyžice zápražky
  • 400 ml vývaru

POSTUP

  1. Huby dajte do misy a zalejte ich horúcou vodou
  2. Nechajte 10 minút napučať
  3. Na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu
  4. Pridajte zliate huby, korenie, zalejte vývarom, zahustite zápražkou a osoľte
  5. Na miernom ohni povarte 15 minút
  6. Omáčku podávajte s knedľou. Výborne sa hodí k varenému hovädziemu mäsu.
tmavá hubová omáčka
Zdroj: simplyrecipes.com

Hubová omáčka na kyslo

INGREDIENCIA

  • 500 g čerstvých húb
  • 2 lyžice sadla
  • 1 lyžica zápražky
  • soľ
  • korenie
  • 2 cibuľa
  • 200 ml smotany na varenie
  • 700 ml vývaru
  • ocot

POSTUP

  1. Na masti osmažte cibuľku dozlatista
  2. Pridajte huby a orestujte do mäkka
  3. Zalejte vývarom, zahustite zápražkou a varte 10 minút
  4. Prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a povarte
  5. Ocot zvarte v malom kastróliku na polovicu jeho objemu (chuť potom nebude tak štipľavá)
  6. Omáčku zložte z platne a až potom do nej pozvoľna prilievajte ocot podľa chuti
Omáčka z húb ako od babičky.

Hubový guláš

INGREDIENCIA

  • 600 g húb
  • kocka mäsového bujónu
  • olej
  • 2 cibuľa
  • 2 papriky
  • mletá sladká paprika
  • korenie
  • štipka chilli korenia
  • soľ
  • strúhaný chlieb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • 2 lyžičky strúhaného chrenu

POSTUP

  1. Na oleji opražte nadrobno nakrájané cibule
  2. Pridajte na plátky alebo na väčšie kúsky nakrájanej očistenej huby a na rezančeky nakrájanej papriky.
  3. Duste do polomäkka.
  4. Akonáhle sa vydusí voda, prisypte mletú sladkú papriku, podlejte vodou, pridajte kocku bujónu a premiešajte.
  5. Pridajte pretlačený cesnak, korenie, štipku chilli korenia, majoránku a duste kým domäkka
  6. Guláš zahustite strúhaným chlebom a krátko povarte.
  7. Pri podávaní zľahka posypte strúhaným chrenom.
hubový guláš
Zdroj: allrecipes.com

Hubová omáčka s mäsom a ryžou

Kuracie mäso a hubová omáčka sa k sebe skvele hodia. Vyskúšajte túto neodolateľnú kombináciu v jednoduchom recepte.

INGREDIENCIA

  • 600 g kuracích pŕs
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 120 g šampiňónov (alebo iných obľúbených húb)
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • Ryža (jazmínová, basmati,..)

POSTUP:

  • Na jednej lyžici masla si orestujte dozlatista plátky šampiňónov.
  • Pridajte pretlačený cesnak a premiešajte
  • Zaprášte múkou a podlejte vývarom a priveďte do varu
  • Prilejte smotanu, premiešajte a varte na miernom plameni
  • Kuracie prsia naporciujte aj na 2 cm vysoké plátky, osoľte a okoreňte
  • Osmažte z oboch strán na lyžici masla s olivovým olejom.
  • Zatiahnuté mäso pridajte do omáčky a varte do zmäknutia.
  • V prípade potreby dochuťte soľou a korením
  • Ryžu uvarte podľa návodu na obale
  • Servírujte plátok mäsa preliaty omáčkou a kopček ryže
Omáčka z húb s kuracím mäsom.
bbc.co.uk

Korenená vegetariánska hubová omáčka

Korenené omáčky s hubami napodobňujú mäsovú úpravu na divoko. Neobídeme sa preto bez koreňovej zeleniny a divokého korenia.

INGREDIENCIA

  • 200 g húb
  • 1 väčšia mrkva
  • 1/4 zeleru
  • 1 petržlen
  • 2 menšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • divoké korenie – bobkový list, nové korenie, celé korenie, borievka
  • soľ
  • korenie
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • zápražka
  • 200 ml smotany na varenie

POSTUP

  1. V hrnci osmažte jednu nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte na malé kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu a korenie.
  3. Poduste domäkka.
  4. Huby nakrájajte na plátky a orestujte na panvici spoločne s druhou cibuľou
  5. Podlejte vínom a poduste
  6. Kastról so zeleninou odstavte z platne, vyberte korenie a zeleninu rozmixujte.
  7. Vráťte na platňu, podlejte vývarom a zahustite zápražkou
  8. Povarte
  9. Pridajte huby a podľa potreby dochuťte soľou a korením
  10. Omáčku zjemniť sladkou alebo kyslou smotanou.
korenená hubová omáčka
Zdroj: simply-delicious-food.com

Pár rád a tipov

Do guláša z húb môžete pridať aj mäso . Ideálne je hovädzie alebo bravčové.

Ak nechcete, aby vám huby pri omývaní nasiakli vodu a zmäkli, radšej ich očistite kefkou a utrite obrúskom .

Mimo hubovú sezónu sa dá omáčka pripraviť predovšetkým z húb mrazených a dobre uskladnených, z húb sušených alebo nakladaných .

K hubovým omáčkam sa hodí takmer akákoľvek príloha – pečivo, cestoviny, ryža, zemiaková kaša a samozrejme knedle! Žemľové a zemiakové sú klasika. Skúste si ale pripraviť napríklad karlovarský. Inšpirovať sa môžete vo videu:

Karlovarský knedlík

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.