Máte chuť na sladký, báječný ak tomu ešte jemný a vláčny múčnik ?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás tie najlepšie recepty na jogurtovú buchtu . Jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne každý.
Hrnčeková bublanina z jogurtu
Veľmi ľahká jogurtová buchta s ovocím. Na tento druh múčnika sa hodí takmer každé kyslejšie ovocie.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 200ml bieleho jogurtu
- 4 lyžice oleja
- 2ks vajíčok
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
- Najprv v mise vyšľahajte vajcia s cukrom.
- Postupne primiešajte mlieko, jogurt, olej.
- V inej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom. Sypkú zmes zamiešajte do tekutej zmesi.
- Vzniknuté cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech alebo plech s papierom na pečenie.
- Navrch rozprestrite dostatočné množstvo umytého ovocia (maliny, jahody, broskyne, čerešne, lesná zmes, čučoriedky,…).
- Podľa chuti môžete ešte posypať posýpkou.
- Pečte pri 180 ° C po dobu 35-45 minút.
- Hotovú buchtu nechajte vychladnúť a potom nakrájanú podávajte.

Vyskúšajte naše recepty na bezlepkové palacinky . Máme aj z jogurtu!
Buchta z bieleho jogurtu
Výborná jogurtovka, ktorá sa hodí vo chvíli, keď nestíhate. Je hotová do 45 minút.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky múky
- 1,5 hrnčeka cukru
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček bieleho jogurtu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2ks vajec
Postup
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom. Primiešajte olej, jogurt.
- Postupne primiešavajte múku s kypriacim práškom.
- Cesto nalejte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 150°C cca 40 minút.
- Navrch môžete rozprestrieť ovocie, čokoládu, puding, čokoľvek, čo máte radi.

Rýchla bábovka z jogurtu
Táto šťavnatá jogurtová bábovka všetkým, ktorí ju ochutnajú, vytrie chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 200g hladkej múky
- 150g cukru
- 200g bieleho jogurtu
- 100g oleja
- 3ks vajec
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
- Do misy preosejte múku a zmiešajte s kypriacim práškom. Potom primiešajte cukor a vanilkový cukor.
- Do inej misy sejte vajcia, jogurt a olej. Sypké suroviny postupne zamiešajte do tekutých.
- Cesto nalejte do formy na bábovku.
- Pečte pri 180 ° C asi 35-45 minút. Skúšajte špajľou, či už je hotová.
- Nechajte vychladnúť, vyklopte z formy a podávajte.

Páčil sa vám tento recept? Skvelá správa, pretože pre vás máme ďalších 13 receptov na jogurtovú bábovku !
Objavte podobné tipy
Jablková buchta s jogurtom na plech
Máte doma viac jabĺk? Využite ich do tejto jogurtovej buchty s jablkami. Vďaka jogurtu a jabĺčkam je cesto vláčne a lepšie kĺže do krku.
Ingrediencie
- 250g hladkej múky
- 130g cukru
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 4ks vajec
- 100g zmäknutého masla
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lyžice horúceho mlieka/vody
- 4ks jabĺk
- 50g mletých orechov
Postup
- Najskôr olúpte jablká, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte na kúsky.
- V menšom hrnci rozpustite maslo. Alebo v mikrovlnke v hrnčeku.
- V mise vyšľahajte vajcia s cukrom a horúcim mliekom (alebo vodou) do peny. Vmiešajte vychladnuté maslo, jogurt, a nakoniec zamiešajte múku s kypriacim práškom a mletými orechmi.
- Plech vyložte papierom na pečenie, alebo vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vzniknuté cesto nalejte na plech a navrch rozprestrite nakrájané jablká.
- Dajte do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečte asi 35 minút.
- Hotovú buchtu nechajte vychladnúť a potom podávajte.

Nemáme len buchty! Nahliadnite na naše ďalšie recepty z jogurtu , alebo kombinácia sladkého a slaného.
Kakao-jogurtový múčnik
Túto jogurtovú buchtu s kakaom musíte vyskúšať. Je naozaj jednoduchá, takže ju zvládne aj ten, kto nie je v pečení taký zbehlý.
Ingrediencie na cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 0,5dl oleja
- 1,5dl mlieka
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 lyžička sódy
- 400ml jogurtu
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 150g čokolády na varenie
Ingrediencie na polevu
- 150g čokolády na varenie
- 50g masla
Postup
- V mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom, sódou, kakaom a trstinovým cukrom.
- Potom pridajte jogurt, mlieko a olej. Premiešajte, prešľahajte a vznikne vám hladké cesto.
- Do cesta potom vmiešajte na kúsky nasekanú/lámanú čokoládu.
- Vzniknuté cesto nalejte na maslom vymastený a múkou vysypaný plech.
- Pečte pri 180 ° C cca 30 minút.
- Medzitým, čo sa koláč pečie, si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom na polevu.
- Hotovú buchtu nechajte úplne vychladnúť a nakoniec ju polejte čokoládovou polevou.
- Nechajte stuhnúť na chladnom mieste a potom podávajte.

Prečo jesť jeden jogurt denne?
Jeden téglik bieleho jogurtu by sme mali jesť na zabezpečenie rovnováhy nášho mikrobiomu. Ten má síce každý úplne odlišný, ale zdravou stravou ho ovplyvňujeme pozitívnym spôsobom.
Črevám svedčia potraviny, ktoré obsahujú probiotiká. Tie najdôležitejšie sa potom nachádzajú v kyslých potravinách – mliečnych výrobkoch a tiež v kyslej zelenine.
Podľa zákona musia všetky kyslé mliečne výrobky obsahovať určité množstvo zdraviu prospešných baktérií a to po celú dobu ich trvanlivosti. Znamená teda, že tesne po výrobe má mliečny výrobok viac zdraviu prospešných baktérií, než ku koncu trvanlivosti.
Odporúča sa teda denne zjesť aspoň 100g kyslého mliečneho výrobku. Treba ale dodať, že obsiahnuté baktérie k svojmu životu potrebujú aj dostatok vlákniny. Nezabúdajte teda konzumovať dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov.
Jogurt si môžete pripraviť aj svoj domáci! Prečítajte si naše recenzie na elektrické jogurtovače , ktoré vám určite pomôžu pri výbere!