Nemáte čas ani energiu po náročnom pracovnom dni tráviť večnosť pri platni a pripravovať svojej rodine večeru?
Potom vám možno prídu vhod naše ľahké recepty na zemiakovú panvicu s kuracím mäsom!
Zvládnete ich pripraviť z jednej panvice a navyše sú výživné a chutné.
Poďte sa na ne s nami spoločne pozrieť!
Kuracie prsia so zemiakmi v smotanovej omáčke s čerstvými bylinkami
30 minút, panvica a niekoľko jednoduchých ingrediencií! To je všetko, čo potrebujete na tento chutný a výdatný pokrm z jednej panvice.
Čo budete potrebovať
- 4 kuracie prsia bez kosti a kože, naklepaných na rovnomernú hrúbku
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 šálka na tenké plátky nakrájaných zemiakov
- 1 lyžica prelisovaného cesnaku
- ½ lyžičky najemno nasekaného rozmarínu
- ½ lyžičky najemno nasekaného tymiánu
- ¼ lyžičky najemno nasekaného oregana
- 1 šálka smotany na šľahanie
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Vymažte veľkú panvicu olejom.
- Kuracie mäso osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Pridajte mäso na panvicu a opekajte na strednom plameni 5–6 minút z každej strany, kým nezhnedne a neprepečie sa.
- Preložte na tanier a prikryte, aby zostalo teplé.
- Pridajte do panvice zemiaky, cesnak a bylinky a varte 5–7 minút, kým sa zemiaky nedajú ľahko prepichnúť vidličkou a nezhnednú na okrajoch. (Nezabudnite zemiaky v polovici obrátiť, aby sa opekli z oboch strán.)
- Pridajte smotanu a varte ďalších 4–5 minút, kým ezhustne, pričom nezabudnite pravidelne miešať.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pridajte do panvice mäso a obaľte ho v smotanovej omáčke.
- Podľa potreby pokrm ozdobte celými strúčikmi cesnaku a bylinkami a podávajte horúce.

Vyskúšajte aj naše výborné recepty na zemiaky zapekané s kuracím mäsom 4x inak. Pochutnáte si!
Pečené kuracie mäso so zeleninou a šampiňónmi
Skvelý obed či večera pre celú rodinu! Navyše všetko zvládnete pripraviť v jednej panvici. Kombinácia kuracieho mäsa, zemiakov, šampiňónov a baby karotky nikdy nesklame.
Čo budete potrebovať
Na kuracie mäso:
- 700 – 1000 g naporciovaného kurčaťa
- 1/2 lyžičky rímskej rasce
- 1/2 lyžičky kajunského korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 2 nastrúhané strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja + navyše na opekanie kurčaťa
Na zeleninu:
- 700 g baby zemiakov
- 250 g baby karotky
- 230 g šampiňónov
- 1/2 strednej cibule
- 1/4 lyžičky rímskej rasce
- 1/2 lyžičky kajunského korenia
- 1 lyžička soli
- 1 nastrúhaný strúčik cesnaku
- 4 lyžice olivového oleja
Postup
- V miske zmiešajte naporciované kura, rímsku rascu, kajunské korenie, soľ, 2 prelisované strúčiky cesnaku a olivový olej.
- Dajte liatinovú panvicu na stredne vysoký plameň a pridajte štedrú kvapku olivového oleja (dostatok na pokrytie dna panvy).
- Potom opečte obe strany každého kúska kurčaťa.
- Opečené mäso vyberte.
- Medzitým prekrájajte zemiaky na polovice.
- Potom nakrájajte šampiňóny a cibuľu na mesiačiky.
- V samostatnej miske zmiešajte zemiaky, baby karotku, šampiňóny, cibuľu, rímsku rascu, kajunské korenie, soľ, 1 prelisovaný strúčik cesnaku a olivový olej.
- Do liatinovej panvice vložte ochutenú zeleninu a navrch pridajte opečené kura.
- Zakryte alobalom a pečte pri 200 stupňoch Celzia 1 hodinu.
- V posledných 15 minútach varenia odstráňte alobal.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Stredomorská zemiaková panvica s kuracími prsiami
Tento luxusný stredomorský pokrm s tahini omáčkou, kuracím mäsom, zeleninou, sušenými paradajkami a artičokovými srdiečkami si zamilujete! Čerstvá citrónová šťava mu dodáva kyslosť a čerstvé bylinky zase sviežosť.
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 a ½ šálky kuracieho vývaru
- ½ šálky tahini
- šťava z 2 citrónov
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Na zemiaky a kura:
- 500 g zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja
- ¼ lyžičky soli a korenia
- 1 červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 600 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože
- soľ a korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- ¾ šálky artičokových srdiečok
- 2 lyžice nakrájaných sušených paradajok
- nasekaná plocholistá petržlenová vňať
- nasekané čerstvé oregano
- klinky citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- V strednej miske zmiešajte kurací vývar, tahini, citrónovú šťavu, sušené oregano, soľ a korenie do hladkej omáčky.
- Dajte bokom.
- Zemiaky nakrájajte na cca 2 cm kocky.
- Medzitým rozpáľte veľkú panvicu vhodnú do rúry na strednom až stredne vysokom plameni.
- Do rozohriatej panvice pridajte olivový olej.
- Pridajte zemiaky, osoľte, okoreňte a za častého miešania opekajte 5 minút.
- Pridajte papriku nakrájanú na 2,5 cm kúsky a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte 30 sekúnd alebo pokiaľ nebude voňavý.
- Zemiaky, papriku a cesnak vyberte z panvice a dajte bokom do misy, zatiaľ čo budete opekať mäso.
- Kuracie prsia z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Pridajte olivový olej do panvice.
- Mäso opekajte 4 minúty z každej strany, alebo pokiaľ sa na ňom nevytvorí zlatohnedá kôrka.
- Pridajte zemiaky, papriku a cesnak späť do panvice a rozmiestnite ich okolo kurčaťa v rovnomernej vrstve.
- Vrch posypte artičokovými srdiečkami a sušenými paradajkami.
- Všetko zalejte omáčkou a dajte do rúry.
- Pečte 15 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené a zemiaky mäkké.
- Posypte nasekanou plocholistou petržlenovou vňaťou a oreganom a podávajte s mesiačikmi citróna.

Nezabudnite sa pozrieť aj na naše recenzie liatinových panvíc . Okrem iného sa dozviete k čomu všetkému sa dá použiť, ako rozpoznať kvalitné prevedenie a aké panvice je možné zohnať na slovenskom trhu.
Španielske kura so zeleninou z jednej panvice
Chutný recept plný žiarivých farieb vás ohromí. Podávajte ho ideálne s chrumkavým chlebom či ryžou ako výdatný obed či večeru.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná na plátky
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 zrelých paradajok, nakrájaných na polovice
- 1/2 veľkého baklažánu, olúpaného a nakrájaného na kocky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 700 g kuracích pŕs
- 1 veľký zemiakov, nakrájaný na plátky
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 lyžička korenia na hydinu
- 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate
- chrumkavý chlieb alebo ryža na podávanie
Postup
- Olivový olej rozohrejte vo veľkej hlbokej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a cesnak.
- Do panvice vydlabte šťavu, semienka a dužinu z paradajok.
- Pridajte kúsky baklažánu a zmes varte 5 minút alebo kým nie je všetko zmäknuté.
- Na omáčku položte vydlabané polovice paradajok otvorenou stranou dole.
- Varte niekoľko minút, kým sa paradajky nezaparia a nezmäknú.
- Rozdeľte ich do panvice a varte ďalších 5-10 minút.
- Omáčku preneste do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Vmiešajte soľ.
- Ochutnajte a dochuťte podľa seba.
- Do rovnakej panvice pridajte ešte jednu kvapku olivového oleja a pridajte kuracie mäso a plátky zemiakov.
- Posypte soľou, korením a korením.
- Restujte niekoľko minút z každej strany, dozlatista.
- Pridajte omáčku späť do panvice, prikryte a varte 10 minút, alebo pokiaľ nie sú kura a zemiaky úplne uvarené.
- Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým bielym chlebom alebo ryžou.

A čo také recepty na španielsku paellu ? Blysknite sa klasikou španielskej kuchyne!
Kuracie mäso so zemiakmi na pomarančoch a citrónoch
Posuňte pečené kuracie mäso a zemiaky na vyššiu úroveň! Čerstvé citróny a pomaranče pokrmu dodajú dokonalú sviežosť a zázvor, cesnak a chilli pre zmenu pikantnosť. Večera nikdy neboli také ľahké a chutné!
Čo budete potrebovať
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 cm kúsok čerstvého zázvoru, jemne nastrúhaný
- 1/2 lyžičky chilli prášku (voliteľne)
- 2 lyžičky lístkov čerstvého tymiánu a navyše na podávanie
- 1 lyžica nasekaných čerstvých listov oregana a navyše na podávanie
- 1/3 šálky kuracieho vývaru
- 1/3 šálky citrónovej šťavy
- 1/3 šálky pomarančovej šťavy
- 500 g baby zemiakov, červených
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 8 malých kuracích stehenných rezňov s kožou
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 malý pomaranč, nakrájaný na plátky
- 1 citrón, nakrájaný na plátky
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 100 g zelených fazuliek, olúpaných, nakrájaných na tretiny
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Zmiešajte cesnak, zázvor, chilli prášok (ak používate), tymián, oregano, vývar a citrónovú a pomarančovú šťavu v džbáne.
- Každý zemiak v hornej časti narežte na 2 mm hrubý plátok, ale neprerežte celý zemiak.
- Na dno veľkej panvice vhodnej do rúry nasypte cibuľu.
- Navrch dajte mäso.
- Medzi kúsky kurčaťa naaranžujte zemiaky.
- Kurča a zemiaky zalejte vývarovou zmesou.
- Posypte paprikou.
- Navrch dajte plátky pomaranča a citróna.
- Pokvapkajte olejom.
- Dobre dochuťte soľou a korením.
- Pečte 50 minút, počas pečenia podlievajte vývarom.
- Pridajte fazuľky, ktoré zatlačte do omáčky.
- Pečte ďalších 10 minút, alebo kým kura a zemiaky nezozlátnu a nebudú prepečené.
- Podávajte posypané extra tymiánom a oreganom.

Zemiakov patria celosvetovo k najvyužívanejším potravinárskym plodinám. Aj v slovenskej kuchyni je súčasťou obrovského množstva najrôznejších pokrmov. Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky alebo batáty sú zdravšie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o zemiakoch !
A ako vám naše dnešné recepty na zemiakovú panvicu s kuracím mäsom chutili? Napíšte nám do komentárov!