Lahodné recepty na šalát s parížskou salámou 5krát inak. Inšpirujte sa!

Mnoho z nás naňho má množstvo spomienok z detstva a mladosti.

Bol skvelou desiatou, či už na chlebíčku alebo len tak do téglika.

Poďme si spoločne zaspomínať a pripraviť rozmanité recepty na parížsky šalát.

Dá sa pripraviť v mnohých variantoch, ale základ je vždy rovnaký.

Mäkká saláma, uhorky, cibuľa, hrášok a majonéza. Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Pravý parížsky šalát na chlebíčky

Tajnými ingredienciami, ktoré dodajú šalátu ešte intenzívnejšiu chuť, sú malé množstvo octu a cukru. Rovnako dobre poslúži aj pridanie malého množstva láku z uhoriek.

Ingrediencie:

  • 250 g parížskej salámy
  • 100 g sterilovaných uhoriek
  • 1/2 strednej cibule
  • 3 PL sterilizovaného hrášku
  • 150 g majonézy
  • worcesterová omáčka podľa chuti
  • ocot podľa chuti
  • soľ, korenie podľa chuti
  • štipka cukru podľa chuti

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte parížsku salámu, sterilizované uhorky a cibuľu, všetko nakrájané na tenké prúžky.
  2. Pridajte tri polievkové lyžice hrášku.
  3. Pridajte majonézu a všetko dôkladne premiešajte.
  4. Následne dochuťte korením, horčicou, octom a cukrom.
  5. Hotový parížsky šalát vložte do chladničky vychladiť.

Po vychladení použite na natretie plátkov veky či ďalšieho bieleho pečiva.

Miska so šalátom z parížskej salámy, zeleniny a majonézy s pečivom.
zdroj: darninggourmet.com

Domáci parížsky šalát

V prípade priania môžete tento základný recept oživiť aj pridaním hrášku, horčicu je možné nahradiť napríklad worcesterovou omáčkou. Fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 220 g parížskej alebo inej mäkkej salámy
  • 100 g sterilovaných uhoriek
  • 100 g majonézy
  • 1 menšia cibuľa
  • horčica
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Parížsky salámu, cibuľu a sterilizované uhorky nakrájajte na kocky.
  2. Dajte do misy a premiešajte.
  3. V inej miske zmiešajte majonézu s horčicou a pridajte podľa chuti korenie a soľ.
  4. Zmiešajte vzniknutý dresing so zeleninou a údeninou.
  5. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať či kôpor a ešte raz premiešajte.
  6. Pred podávaním vložte aspoň na hodiny vychladiť do chladničky.

Šalát s parížskou salámou a zeleninou chutí skvele s čerstvým chlebom.

Studený pokrm pripravený z mäkkej salámy, sterilizovaných uhoriek a cibule.
zdroj: hanseata.blogspot.com

Parížsky šalát sa často podáva s čerstvým pečivom. Upečte si k nemu naše chrumkavé domáce bagety !

Retro šalát s parížskou salámou

Výhodou tohto šalátu je, že ho možno veľmi ľahko uchovať niekoľko dní v chladničke.

Ingrediencie:

  • 200 g parížskej salámy
  • 1 malá cibuľa
  • 4 nakladané uhorky
  • 4 PL majonézy
  • 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1-2 čajové lyžičky láku z nakladaných uhoriek
  • worcestrová omáčka podľa chuti
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Majonézu zmiešajte s jednou alebo dvoma čajovými lyžičkami láku z uhoriek.
  2. Pridajte soľ, korenie a worcesterskú omáčku, všetko premiešajte.
  3. Olúpte cibuľu, nakrájajte najemno a vmiešajte do majonézy.
  4. Nakladané uhorky nakrájajte na malé tenké plátky a pridajte ich do majonézovej zmesi.
  5. Parížsky salámu tiež nakrájajte na tenké rezančeky a zmiešajte s ostatnými ingredienciami.
  6. Nakoniec nasekajte petržlenovú vňať a vmiešajte ju do šalátu.
  7. Pre lepšiu chuť nechajte parížsky šalát dve hodiny oddýchnuť v chladničke.

Tento lahodný šalát s parížskou salámou môže byť skvelým variantom ľahkého obeda, ktorý si môžete vziať ľahko so sebou do práce.

Krajec chleba potretý šalátom z parížskej salámy.
zdroj: mygerman.recipe.com

Neoddeliteľnou ingredienciou všetkých receptov na parížsky šalát je majonéza. Pripravte si vlastnú domácu majonézu ! Len tak si budete vždy istí tým, z čoho je vyrobená a že je skutočne čerstvá.

Parížsky šalát alebo nemecký Fleischsalat

Tento recept obsahuje menšie množstvo majonézy, lepšie tak vynikne chuť jednotlivých ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 200 g parížskej salámy
  • 3 nakladané uhorky
  • 1/2 cibule
  • 2 PL sterilizovaného hrášku
  • 3-4 PL majonézy
  • 1 PL láku z uhoriek
  • soľ, korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Parížsky salámu spoločne s nakladanými uhorkami nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Olúpte cibuľu a nakrájajte ju na kocky.
  3. Salámu, cibuľu, uhorku a hrášok vložte do misy a premiešajte.
  4. Pridajte majonézu, rôsol z uhoriek a dôkladne premiešajte.
  5. Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou či čiernym korením.
  6. Dajte aspoň na hodinu hotový šalát vychladiť do chladničky.
  7. Na záver ozdobte petržlenovou vňaťou.

Nemecký Fleischsalat podávajte s čerstvým pečivom.

Miska s nemeckým Fleischsalatom.
zdroj: womz.de

Okrem receptov na parížsky šalát môžete ako podklad pre obložené chlebíčky použiť aj šalát pochúťkový . Načerpajte inšpiráciu z našich rozmanitých receptov!

Odľahčený parížsky šalát s jogurtom

Kombinácia mäkkej salámy, sterilovaných uhoriek a majonézy chutí vždy skvele. Vyskúšajte náš recept v odľahčenom variante s bielym jogurtom. Uvidíte, že vám zachutí!

Ingrediencie:

  • 300 g parížskej salámy
  • 1 menšia cibuľa
  • 3-4 sterilizované uhorky
  • 3 PL majonézy
  • 3 PL gréckeho bieleho jogurtu
  • ocot podľa chuti
  • 3 vajcia natvrdo (voliteľné)
  • soľ, korenie podľa chuti
  • jarná cibuľka na ozdobu

Postup:

  1. Olúpte cibuľu a nakrájajte najemno.
  2. Nakladané uhorky a parížsku salámu nakrájajte na rezančeky alebo kocky, záleží, akej variante dávate prednosť.
  3. Pokiaľ sa rozhodnete používať aj vajcia uvarené natvrdo, olúpte ich a nakrájajte nadrobno na kocky.
  4. Nakrájanú salámu, uhorky, cibuľu a vajíčka zmiešajte vo väčšej mise.
  5. V inej miske zmiešajte tri polievkové lyžice majonézy s tromi lyžicami bieleho gréckeho jogurtu.
  6. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti, dôkladne premiešajte.
  7. Pripravený dresing zmiešajte s ostatnými ingredienciami a pridajte podľa chuti trochu octu.
  8. Ochutnajte a prípadne dochuťte požadovaným množstvom soli či korenia.
  9. Šalát dobre premiešajte a nechajte 2-3 hodiny odležať v chladničke.
  10. Na ozdobenie je možné použiť niekoľko koliesok jarnej cibuľky.

Tento parížsky šalát môžete servírovať ako desiatu alebo ako predjedlo.

Tanier so šalátom z parížskej salámy s jarnou cibuľkou.
zdroj: mybestgermanrecipes.com

Parížsky šalát má mnoho rozmanitých variantov

Receptov na parížsky šalát existuje obrovské množstvo, často sa líšia podľa krajiny pôvodu. U nás av nemecky hovoriacich krajinách sú základnými ingredienciami parížska saláma, ktorá dal ostatne šalátu svoje meno, cibuľa, sterilizované uhorky, hrášok a majonéza, v mnohých prípadoch ozvláštnená horčicou, worcestrovou omáčkou či lákom z uhoriek.

V prípade, že dávate prednosť ľahším a zdravším pokrmom, je možné majonézu nahradiť či zmiešať s jogurtom alebo kyslou smotanou. Z korenia sa najčastejšie používa klasika v podobe soli a korenia, ale pridať sa dá aj štipka sladkej papriky, alebo ak máte radi výraznejšie chute, aj pikantného korenia. V neposlednom rade možno do parížskeho šalátu samozrejme pridať aj rozmanité čerstvé bylinky, predovšetkým petržlenovú vňať či kôpor.

Čím nahradiť parížsku salámu?

Aj keď názov šalátu odkazuje na meno francúzskej metropoly, ide o rýdzo českú alebo skôr československú pochúťku, ktorá bola obľúbená predovšetkým v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Zohnať hlavnú ingredienciu, teda parížsku salámu, nie je dnes často jednoduché, rovnako dobre vám ale poslúžia aj ďalšie mäkké salámy, predovšetkým junior, prípadne aj gothajská saláma. Aby mal šalát takú chuť, akú si pamätáme z detstva či mladosti, je nutné ho nechať odležať v chladničke, aby do seba jednotlivé ingrediencie lepšie prenikli.

Ako konzumovať parížsky šalát?

Klasická je predovšetkým jednoduchá konzumácia šalátu s čerstvým pečivom, predovšetkým bielym, alebo jeho použitie na chlebíčky. Okrem toho ho možno ale servírovať tiež ako súčasť predjedla alebo s ním naplniť vajcia uvarené natvrdo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.