Ľahké, nízkokalorické, ale hlavne výborné! Presne také sú tieto recepty z Cottage.
Vyskúšajte ho ako v slanom alebo aj v sladkom variante a uvidíte, že vás finálna chuť pokrmov ani raz nesklame.
Aký bude váš prvý?
Chrumkavý sendvič s nátierkou z Cottage
Táto zmes syra, kyslej smotany, cesnaku a čerstvých byliniek tvorí neodolateľnú nátierku.
Čo budeme potrebovať
- 500 g syra Cottage
- 160 g kyslej smotany
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička jemne nasekaného cesnaku
- 1 lyžica jemne nasekané šalotky
- 1 lyžica jemne nasekanej zelenej cibuľky alebo pažítky
- 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
- 6 plátkov kváskového chleba alebo celozrnného chleba
Postup
- Zmiešajte Cottage a kyslú smotanu v strednej miske a dobre premiešajte.
- Pridajte zostávajúce ingrediencie. Dôkladne premiešame a dochutíme korením.
- Pred podávaním prikryte a dobre vychlaďte.
- Chlieb opečte a nechajte 1 minútu vychladnúť, potom syrovú zmes rýchlo premiešajte a natrite na chlieb.
- Pokiaľ chcete, ozdobte pažítkou alebo cibuľkou.
Prečítajte si viac o tomto lahodnej syre v našom článku a zistite, ako sa vyrába, aký je jeho pôvod a do akých ďalších receptov ho môžete použiť!

Paradajky plnené syrom Cottage
Ľahká a zdravá desiata, ktorá bude chutiť každému.
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké paradajky
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička bieleho vínneho octu (najlepšie bylinkový)
- 160 g Cottage
- 60 g nastrúhané a odkvapkané uhorky
- 1 lyžica nasekanej pažítky
Postup
- Orežte vrchnú časť paradajky a odstráňte jadro.
- Odoberte 1/2 dužiny a vytvorte „misku“.
- Vnútro paradajkovej škrupiny ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Zmiešajte olivový olej a ocot. Zkombinujte ho s tvarohom, uhorkami, odobranou dužinou z paradajok a
- jednu polievkovú lyžicu pažítky.
- Dochuťte podľa chuti soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Syrovú zmes naplňte do škrupín z paradajok a podávajte.

Špagety alfredo so syrom
Pripravte si za 15 minút nízkokalorickú, hladkú a krémovú omáčku na cestoviny iba s použitím syra Cottage, mlieka, cesnaku a trochy kukuričnej múky.
Čo budeme potrebovať
- 100 g tvarohu
- 250 ml polotučného mlieka
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 150 g celozrnných špaget
- 25 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
- ½ lyžičky čierneho korenia
- malý zväzok petržlenu (nasekané nahrubo)
Postup
- Cottage, mlieko, kukuričnú múku, cesnak a trochu korenia dajte do mixéra alebo kuchynského robota a šľahajte, kým zmes nebude úplne hladká.
- Nalejte na panvicu a priveďte k miernemu varu. Redukujte do konzistencie smotany.
- Špagety uvarte vo veľkej panvici v ľahko osolenej vriacej vode podľa návodu na obale, dobre sceďte, časť vody z varenia si odložte bokom a potom vmiešajte do omáčky na panvici s parmezánom a čiernym korením.
- Dobre premiešajte a pridajte trochu odloženej vody z cestovín, pokiaľ je omáčka trochu lepkavá.
- Rozdeľte na taniere a dochuťte petržlenovou vňaťou.
Ďalšia talianska pochúťka, kde môžete Cottage použiť sú tieto recepty na lasagne !

Objavte podobné tipy
Cheesecake zo syra Cottage
Prekvapte zdravým koláčom so syrom a gréckym jogurtom. Má oveľa vyšší obsah bielkovín ako klasický cheesecake, ale rozdiel si nevšimnete.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 140 g grahamových sušienok
- 50 g práškového cukru
- 85 g rozpusteného masla
- ½ lyžičky mletej škorice
Na koláč
- 500 g Cottage
- 200 g gréckeho jogurtu
- 2 veľké vajcia
- 75 ml javorového sirupu
- 2 lyžičky múky
- ½ struku vanilky
Na džem
- 150 g čiernych ríbezlí
- 100 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
Postup
- Vyložte dno formy papierom na pečenie a steny vymažte.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Na kruste vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie dohromady.
- Krustu jemne vtlačte do vyloženej formy.
- V kuchynskom robote alebo mixéri na nízku rýchlosť rozmixujte Cottage a grécky jogurt dohromady, kým zmes nebude hladká.
- Potom pridáme vajcia, javorový sirup a múku. Z vanilkového struku vyškrabnite semienka a vmiešajte do náplne do cheesecaku.
- Nalejte všetko do formy na pripravenú krustu.
- Pečte v rúre asi 1 hodinu, kým cheesecake nestuhne.
- Medzitým si v strednom hrnci zmiešame všetko dohromady na marmeládu.
- Priveďte zmes do varu a potom znížte teplotu na stredne nízku.
- Varte 10 minút za častého miešania.
- Pred nalievaním džemu na cheesecake s Cottage syrom nechajte vychladnúť.
Aby vaša náplň do tohto recepty z Cottage bola naozaj nadýchaná potrebujete kvalitný mixér. Pozrite sa na našurecenziu ručných mixérov a kúpte si ten správny.

Škoricové rolky zo syrového cesta
Škoricová buchta z Cottage a so sušienkovou textúrou sa ľahko pripraví v kuchynskom robote. Nakoniec je glazovaná a doplnená príchuťou javora a vanilky, ktoré zvýraznia škoricu a orechy.
Čo budeme potrebovať
- 160 g Cottage
- 80 g bieleho jogurtu
- 60 g cukru
- 60 g masla (rozpusteného)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 500 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
Na náplň
- 2 lyžice masla (rozpusteného)
- 120 g nasekaných pekanových orechov
- 80 g hnedého cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
Na glazúru
- 80 g práškového cukru
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- V kuchynskom robote zmiešajte prvých 5 ingrediencií na cesto a spracujeme do hladka.
- Pridajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a miešajte, kým zmes nevytvorí mäkké cesto.
- Preneste na ľahko pomúčenú plochu a hneťte 4 – 5 krát.
- Vyvaľkajte obdĺžnik a potrite ho maslom.
- Zmiešajte pekanové orechy, hnedý cukor a škoricu a posypte cesto.
- Cesto zrolujte a nakrájajte ho na 12 plátkov.
- Umiestnite rolky reznou stranou dole do vymasteného okrúhleho pekáča.
- Pečte dozlatista, 20-25 minút.
- Zmiešajte prísady na glazúru a pokvapkajte rolky. Podávajte teplé.

Prečo jesť Cottage?
Probiotiká
Cottage je fermentovaná potravina, preto obvykle obsahuje probiotiká.
Pokiaľ si nie ste istí, či značka, ktorú máte radi, obsahuje tieto prospešné baktérie, hľadajte na štítku slovo „kultivovaný“. Ešte lepšie je nájsť značku, ktorá obsahuje frázu „kultivované po pasterizácii“ – to znamená, že živé kultúry neboli počas procesu pasterizácie zahriate (a teda zničené).
Proteín
Cottage má vysoký obsah bielkovín a grécky jogurt prevyšuje o vlások: Jedna šálka (230 g) nízkotučného Cottage obsahuje asi 24 gramov bielkovín, zatiaľ čo šálka nízkotučného gréckeho jogurtu obsahuje asi 20 gramov bielkovín.
Stojí za zmienku, že Cottage obsahuje sodík, takže hľadajte značky bez pridanej soli alebo s nízkym obsahom sodíka.
Tuk
Cottage sa predáva vo variantoch plnotučných (štyri percentá), so zníženým obsahom tuku (dve percentá), nízkotučných (jedno percento) a bez tuku. Všimnite si, že dokonca aj plnotučný typ má menej ako 5 gramov tuku na porciu cca 120 g, takže má oveľa nižší obsah tuku ako väčšina ostatných syrov.