6x recepty na výbornej kari kura, na ktorom si iste pochutnáte

Ak sa vyžívate v indickej kuchyni, tieto pokrmy sú tými pravými pre vás.

Predstavíme si tie najlepšie recepty na kuracie na karí a už je len na vás, ktorý z nich si vyskúšate.

Ako bonus na konci článku nájdete nielen pôvod korenia karí, ale aj návod, ako si ho „po domácky“ namiešate.

Kuracie rezančeky na karí s ryžou

Začneme klasikou a síce kuracími kúskami na karí omáčke podávanej s ryžou. Tento recept je vcelku jednoduchý a ideálny na obed či teplú večeru.

Ingrediencie

  • 400-500g kuracích pŕs (nakrájaných na rezančeky)
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1-3 lyžičky karí korenia (podľa chuti)
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 hrnček kuracieho vývaru (môžete nahradiť kockou bujónu s vodou)
  • Soľ, korenie
  • 1 lyžička kukuričného škrobu zmiešaného s 2 lyžičkami vody
  • Smotana na varenie (množstvo podľa chuti)
  • 2 lyžice nasekaného koriandra
  • Ryža

Postup

  • Kuracie mäso si očistite a nakrájajte na rezančeky alebo kocky.
  • Na panvici zohrejte olivový olej a speňte cibuľku. Potom zľahka osmažte kuracie mäso zo všetkých strán.
  • Zasypte mletou paprikou, mletým zázvorom a karí korením, obaľte a smažte asi 1 minútu, aby paprika nezhorkla.
  • Zalejte kuracím vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte nasekaný cesnak a duste 5 minút.
  • Prilejte rozmiešaný kukuričný škrob a varte ďalšie 2 minúty.
  • Nakoniec prilejte smotanu. Množstvo si zvoľte podľa vašich preferencií a povarte ešte 3 minúty.
  • Pokiaľ chcete, zahustite omáčku múkou.
  • Podávajte posypané koriandrom s uvarenou ryžou.
Kotlík s kuracím mäsom na karí omáčke posypanej koriandrom
Zdroj: cookingclassy.com

Indické kuracie karí s kokosovým mliekom

Tento recept, čo sa týka surovín, obsahuje namiesto smotany práve kokosové mlieko, ktoré dodá pokrmu lahodný kokosový nádych.

Ingrediencie

  • 400-500g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 2-3 lyžičky kari
  • 3 lyžice kokosového oleja
  • 3 lyžice pasty z červeného karí (podľa chuti)
  • 1 červená paprika
  • Soľ a korenie
  • 2 lyžičky nasekaného koriandra
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1-2 lyžice trstinového cukru
  • Ryža

Postup

  • Cibuľu nakrájajte na kocky, nasekajte cesnak, červenú papriku nakrájajte na prúžky.
  • Zahrejte 2 lyžice kokosového oleja vo veľkej hlbokej panvici na stredne vysokom ohni. Pridajte cibuľu a smažte ju 3-5 minút dozlatista. Pridajte cesnak a posypte zázvorom.
  • Všetko premiešajte, znížte teplotu a pridajte karí prášok, červenú karí pastu a nasekaný koriander. Varte 2-3 minúty.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú teplotu, pridajte zvyšnú 1 lyžicu kokosového oleja a nakrájanú červenú papriku.
  • Miešajte 1-2 minúty a potom pridajte kúsky kurčaťa, posypte soľou a korením podľa chuti.
  • Varte za častého miešania asi 4 až 5 minút.
  • Prilejte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a pridajte trstinový cukor. Varte ďalších 3-5 minút, kým omáčka nezhustne.
  • Podávajte s ryžou a posypané koriandrom.
Kari panvica s kuracím mäsom a kokosovým mliekom
Zdroj: chelseasmessyapron.com

Kurča na karí bez smotany

Indickú karí omáčku si môžete pripraviť aj bez smotany či mlieka. Je to úplne jednoduchý recept a aj bez chýbajúcej smotany je veľmi chutný.

Ingrediencie

  • 500g kuracích pŕs
  • 1-2 cibuľa
  • 250g paradajok
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžice mletého zázvoru
  • 3 lyžice karí
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru (môžete nahradiť bujónom rozmiešaným vo vode)
  • Soľ, korenie
  • Olivový olej/kokosový olej

Postup

  • Najskôr si nakrájajte paradajky a cibuľu. Potom nakrájajte kura na rezančeky.
  • Rezančeky vložte do misky, zasypte ho kurkumou, soľou, zázvorom a cesnakom. Všetko dobre premiešajte a dajte marinovať na 30 minút.
  • Na panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a speňte ju. Po 2 minútach pridajte škoricu a smažte, kým cibuľa nezezlátne.
  • Pridajte paradajky a varte asi 2 minúty, občas premiešajte.
  • Teraz pridajte marinované kuracie rezančeky, zakryte pokrievkou a duste 5 minút.
  • Jemne premiešajte, opäť zakryte a duste ďalších 10 minút, kým sa voda neodparí.
  • Pridajte karí s kuracím vývarom, premiešajte a opäť pod pokrievkou varte 3-4 minúty.
  • Omáčku osoľte a okoreňte podľa chuti. Podávajte s ryžou alebo s akoukoľvek prílohou podľa vašich preferencií.
Panvica s kúskami mäsa a indickou omáčkou.
Zdroj: theflavorbender.com

Kari kura s ananásom

Ak ste zástancami ananásu na pizzi, tak aj iste tento pokrm je pre vás tým pravým. Kari omáčka s ananásom sa totiž skvele dopĺňa a vytvorí priam exotické jedlo.

Ingrediencie

  • 400-500g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • Čerstvý ananás, množstvo podľa chuti
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1,5 lyžice thajskej červenej kari pasty
  • 1 lyžica kari
  • 1/2 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1/2 lyžičky limetkovej šťavy
  • Soľ, korenie
  • Nasekaná bazalka

Postup

  • Vo veľkej panvici/hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu a nechajte ju speniť, cca 5 minút.
  • Pridajte nakrájanú papriku a restujte 2-3 minúty. Potom pridajte prelisovaný cesnak a restujte za stáleho miešania ešte 1 minútu. Potom dajte bokom.
  • Na plytkú panvicu nalejte trochu viac oleja, nechajte zahriať a potom pridajte kuracie kúsky.
  • Kurča posypte karí práškom. Vymažte zo všetkých strán cca 1,5 minúty, potom dajte bokom.
  • Znížte teplotu na stredne nízku teplotu a nechajte opäť zahriať paprikovú zmes. Pridajte nakrájaný ananás a povarte 1 minútu.
  • Na panvicu pridajte karí pastu, premiešajte a potom prilejte kokosové mlieko a kurací vývar. Nechajte dusiť cca 10-15 minút, kým omáčka nezhustne.
  • Ochutnajte omáčku, pridajte mletý zázvor, soľ a korenie podľa chuti.
  • Do zmesi pridajte trstinový cukor, sójovú omáčku, limetkovú šťavu a nasekanú bazalku. Varte ďalších pár minút, potom ochutnajte a prípadne dosoľte alebo viac okoreňte.
  • Nakoniec do omáčky vložte orestované kura a nechajte ho ešte cca 2 minúty povariť.
  • Podávajte s ryžou.
Mäso v karí omáčke s paprikou a ananásom.
Zdroj: insearchofyummyness.com

Radi sa inšpirujete receptami s kuracím mäsom? Vyskúšajte aj niektorý z týchto receptov na kura na smotane.

Kuracie rizoto na karí so šampiňónmi

Tento recept je na trochu odlišné rizoto a to práve vďaka karí koreniu, ktoré jedlu dodá ten správny indický šmrnc.

Ingrediencie

  • 400g kuracích pŕs
  • 1 lyžica kari
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1 nasekaná cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200g nakrájaných čerstvých šampiňónov
  • 1/3 hrnčeka bieleho vína
  • 0,5 hrnčeka kokosového mlieka
  • 300ml kuracieho vývaru
  • 4 lyžice masla
  • Strúhaný parmezán
  • Soľ, korenie
  • Oregano
  • 4 varné vrecká ryže

Postup

  • Najprv si očistite kuracie prsia a potom ich nakrájajte na kocky/rezance.
  • Vo väčšej panvici zohrejte 2 lyžice masla, na ktorom speňte cibuľku.
  • Potom pridajte nakrájané mäso, chvíľku restujte zo všetkých strán a potom prihoďte nakrájané šampiňóny a prelisovaný cesnak.
  • Zasypte karí korením a sladkou paprikou a restujte asi 2 minúty, aby paprika nezhorkla.
  • Ihneď pridajte víno, oregano, soľ, korenie, premiešajte a varte ďalších 5 minút.
  • Prilejte kuracie vývar, kokosové mlieko aa priveďte k bodu varu. Potom pridajte nastrúhaný parmezán, všetko premiešajte a nechajte ešte 3 minúty dusiť.
  • Medzitým si uvarte ryžu. Potom, čo je uvarená, ju nasypte do väčšieho hrnca a zmiešajte s karí zmesou.
  • Podávajte posypané parmezánom.
Rizoto so šampiňónmi na karí.
Zdroj: happyfoodstube.com

Pre milovníkov rizota sme tiež pripravili tieto jednoduché recepty na tradičné aj netradičné rizoto.

Kuracie Čína na karí

Pripravte si čínske karí tak, ako ho nepoznáte. Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť aj bravčové. Recept je úplne jednoduchý a zaberie vám menej ako hodinu času.

Ingrediencie

  • 400g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžičky hladkej múky
  • 2 lyžičky kari
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja/kokosového oleja
  • Hrsť mrazeného hrášku
  • Soľ, korenie
  • Ryža

Postup

  • Nakrájané kuracie kúsky obaľte v múke a dajte bokom.
  • V hlbokej panvici zahrejte lyžicu oleja, na ktorom speňte cibuľku. Potom pridajte prelisovaný cesnak a restujte asi minútu.
  • Vmiešajte karí, kurkumu, cukor a smažte ďalšiu minútu. Potom prilejte vývar, sójovú omáčku a priveďte do varu.
  • Vzniknutú zmes je vhodné rozmixovať tyčovým mixérom.
  • Na inej panvici zohrejte zvyšnú lyžicu oleja a orestujte kuracie mäso zo všetkých strán. Potom prilejte rozmixovanú omáčku, vmiešajte hrášok a všetko priveďte do varu.
  • Varte po dobu 5 minút av prípade potreby pridajte trochu vody alebo kuracieho vývaru, pokiaľ je omáčku potrebné zriediť.
  • Hotové podávajte s uvarenou ryžou.
Ryža s čínskym karí a hráškom.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Ako na domácu zmes karí?

Možno ste si mylne mysleli, že karí je samostatné korenie. V skutočnosti je toto korenie zmesou viacerých prísad. A my vám načrtneme, ako si karí korenie namiešate pekne po domácky.

Tými hlavnými prísadami karí zmesi je spravidla kurkuma, ktorá dodá korenie žiarivo žltú farbu, ďalej rascu a koriander.

Postupujte veľmi opatrne. Pomery prísad musia byť dodržané úplne presne, aby ste získali tú správnu chuť a vôňu. Obzvlášť s kurkumou zaobchádzajte opatrne. Pri vyššom množstve kurkumy by potom vaše karí mohlo chutiť veľmi horko.

Budete potrebovať:

  • 2 PL mletej rasce (druh cumin)
  • 1,5 PL kurkumy
  • 2 PL mletého koriandra
  • 2 PL zázvoru
  • 1/2 PL kardamónu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého chilli
  • 1 PL horčičného semienka

Ak nemáte niektoré z korenia mleté, jednoducho stačí ho pomlieť v mažiari.

Svoje hotové korenie môžete vyskúšať na jednom z receptov v tomto článku, alebo sa inšpirujte týmito skvelými receptami na bielkovinovú bombu a síce cícerové karí v troch variantoch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.