Ľahké kuracie mäso a vynikajúca smotanová omáčka.
Korene tohto jedla siahajú až do Rakúsko – Uhorska.
Inšpirujte sa v našich receptoch a pripravte si tradičné kura na paprike alebo napríklad jeho moderný variant.
Poctivé kura na paprike so smotanou
Klasický recept na kura na paprike, tak ako ho pripravovali naše babičky.
Ingrediencie
- 4 kuracie stehná
- 400 ml smotany
- 3 PL masla
- 2 cibuľa
- 2 PL sladkej papriky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 PL hladkej múky
- soľ
Postup
- V hrnci rozohrejte maslo a osmažte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu
- Na cibuľu vložte umyté a osušené kuracie stehná, zasypte soľou a paprikou
- Premiešajte, aby sa mäso v korení zo všetkých strán obalilo a chvíľku opečte
- Zalejte kuracím vývarom
- Duste pod pokrievkou 30 – 40 minút, občas premiešajte
- Hotové mäso vyberte z omáčky a dajte na chvíľu bokom
- V smotane rozmiešajte múku a vlejte do hrnca s omáčkou
- Premiešajte a pár minút povarte
- Dochuťte soľou a rozmixujte do hladka
- Mäso vložte späť do omáčky
- Kurča na paprike podávajte s kysnutou knedľou

Maďarský paprikáš
Výrazná chuť paprík a paradajok kuraciemu mäsu jednoducho pristane. Objavte tradičnú maďarskú kuchyňu.
Ingrediencie
- 2 PL bravčovej masti
- 3 kuracie stehná
- 2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 paradajky
- 1 červená kapia
- 3-4 PL korenia červená sladká paprika
- 500 ml kuracieho vývaru
- 500 ml smotany na varenie
- 3 PL múky
- soľ
Postup
- V hrnci rozohrejte masť a sprudka na ňom zo všetkých strán opečte stehná
- Mäso vyberte a doložte bokom
- Na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte cesnak, na malé kúsky nakrájanú papriku a paradajky a opekajte 2-3 minúty, potom zasypte korením a soľou
- Vráťte do hrnca mäso, zalejte vývarom, premiešajte a nechajte pod pokrievkou dusiť 40 minút
- V miske zmiešajte múku so smotanou
- Mäso opäť vyberte a do hrnca vlejte smotanovú zmes, niekoľko minút povarte
- Omáčku rozmixujte, vráťte do nej mäso a môžete podávať
- Servírujte so žemľovou knedľou, haluškami alebo maďarskými nokedli

Objavte podobné tipy
Zdravé kura na paprike z prsných rezňov
Dávate prednosť diétnym a zdravším jedlám? Skúste tento recept. Kurča na paprike s mliekom namiesto smotany. Chuťovo úplne dokonalé a pritom bez zbytočných kalórií.
Ingrediencie
- 200 g kuracích pŕs
- 150 g celozrnných cestovín alebo ryže
- 1 l kuracieho vývaru
- 100 ml mlieka
- 1 malá cibuľa
- 2 PL sladkej papriky
- 2 PL špaldovej múky
- soľ
- 1 PL oleja
Postup
- Olúpanú cibuľu nakrájajte na drobno
- V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu
- Vložte mäso, zaprášte paprikou a orestujte
- Zalejte vývarom, priklopte pokrievkou a varte 40 – 60 minút
- Cestoviny (alebo ryžu) uvarte podľa návodu na obale
- Keď je mäso mäkké, vyberte ho z hrnca a dajte bokom
- V mlieku rozmiešajte múku, vlejte do hrnca a niekoľko minút povarte
- Omáčku rozmixujte do hladka
- Dochuťte soľou a korením

Trhané kura na paprike
Pokiaľ radi skúšate niečo nové, máte radi inovácie a prekvapivé chuti, určite sa zamerajte na tento recept. Trhané kura na paprike, pričom základom omáčky sú spálené papriky. Delikátny pokrm, ktorý ťuká na dvere vyššej gastronómie.
Ingrediencie
- 4 kuracie štvrtky
- 2 červené kapie
- 2 cibuľa
- 1l kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 PL červenej papriky
- 3 PL masla
- 4 guličky nového korenia
- vetvička tymiánu
- soľ
- 2 PL citrónovej šťavy
Postup
- Pripravte si spálené papriky – kapie položte na oheň plynového horáka a zo všetkých strán postupne spaľte do čierna (Ak nemáte plyn, použite rúru – papriky vyskladajte na plech a pečte na 200 ° priamo pod rozpálenou špirálou, počas pečenia otáčajte)
- Nechajte vychladnúť a potom ich pod tečúcou vodou kompletne zbavte čiernej šupky.
- Vykrojte stopku a semienka
- Mäkké, spálením zaúdené kapie dajte do mixéra a rozmixujte do hladka
- Kuracie štvrťky obaľte v zmesi soli a červenej sladkej papriky
- V hrnci rozohrejte maslo a opražte na ňom nadrobno nakrájané cibule
- Pridajte rozmixované kapie, nové korenie a tymián
- Vložte mäso, sprudka opekajte niekoľko minút a riadne premiešavajte
- Zalejte polovicou kuracieho vývaru
- Hrniec presuňte do rúry rozohriatej na 180 ° a pečte 90 minút. Mäso počas pečenia občas otáčajte a podlievajte
- Po upečení kuracej štvrťky vyberte z hrnca, odstráňte kožu a mäso po prúžkoch odtrhajte vidličkou od kosti
- Hrniec vráťte späť na sporák, prilejte zvyšok vývaru, obe smotany a priveďte do varu
- Zaprášte múkou a niekoľko minút povarte
- Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a rozmixujte do hladka
- Trhané mäso preliate omáčkou podávajte s ryžou, cestovinami alebo haluškami

Nezmestí sa vám do vašej kuchyne klasická rúra? Potom by sa vám mohol páčiť článok o stolných rúrach , kde sa okrem ich hodnotenia dozviete aj ďalšie prínosné informácie.
A čo príloha? Pripravte si domáci!
Vezmite to od základu a pripravte si domáce knedle alebo maďarské nokedli. Inšpirujte sa vo video receptoch:
Ako na domáce kysnuté knedle:
- 1 kg polohrubej múky
- 20 g soli
- 1 ČL cukru
- 20 g droždia (môže byť sušené)
- 60 g masla