Kurča na paprike v 4 lahodných receptoch, ktoré musíte skúsiť (tradičné aj nové)

Ľahké kuracie mäso a vynikajúca smotanová omáčka.

Korene tohto jedla siahajú až do Rakúsko – Uhorska.

Inšpirujte sa v našich receptoch a pripravte si tradičné kura na paprike alebo napríklad jeho moderný variant.

Poctivé kura na paprike so smotanou

Klasický recept na kura na paprike, tak ako ho pripravovali naše babičky.

Ingrediencie

  • 4 kuracie stehná
  • 400 ml smotany
  • 3 PL masla
  • 2 cibuľa
  • 2 PL sladkej papriky
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ

Postup

  • V hrnci rozohrejte maslo a osmažte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu
  • Na cibuľu vložte umyté a osušené kuracie stehná, zasypte soľou a paprikou
  • Premiešajte, aby sa mäso v korení zo všetkých strán obalilo a chvíľku opečte
  • Zalejte kuracím vývarom
  • Duste pod pokrievkou 30 – 40 minút, občas premiešajte
  • Hotové mäso vyberte z omáčky a dajte na chvíľu bokom
  • V smotane rozmiešajte múku a vlejte do hrnca s omáčkou
  • Premiešajte a pár minút povarte
  • Dochuťte soľou a rozmixujte do hladka
  • Mäso vložte späť do omáčky
  • Kurča na paprike podávajte s kysnutou knedľou
Kurča na paprike s knedľami na tanieri
Zdroj: pinterest.com

Maďarský paprikáš

Výrazná chuť paprík a paradajok kuraciemu mäsu jednoducho pristane. Objavte tradičnú maďarskú kuchyňu.

Ingrediencie

  • 2 PL bravčovej masti
  • 3 kuracie stehná
  • 2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 1 červená kapia
  • 3-4 PL korenia červená sladká paprika
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 500 ml smotany na varenie
  • 3 PL múky
  • soľ

Postup

  • V hrnci rozohrejte masť a sprudka na ňom zo všetkých strán opečte stehná
  • Mäso vyberte a doložte bokom
  • Na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridajte cesnak, na malé kúsky nakrájanú papriku a paradajky a opekajte 2-3 minúty, potom zasypte korením a soľou
  • Vráťte do hrnca mäso, zalejte vývarom, premiešajte a nechajte pod pokrievkou dusiť 40 minút
  • V miske zmiešajte múku so smotanou
  • Mäso opäť vyberte a do hrnca vlejte smotanovú zmes, niekoľko minút povarte
  • Omáčku rozmixujte, vráťte do nej mäso a môžete podávať
  • Servírujte so žemľovou knedľou, haluškami alebo maďarskými nokedli
Maďarské kura na paprike v miske zdobenej petržlenovou vňaťou
Zdroj: daringgourmet.com

Zdravé kura na paprike z prsných rezňov

Dávate prednosť diétnym a zdravším jedlám? Skúste tento recept. Kurča na paprike s mliekom namiesto smotany. Chuťovo úplne dokonalé a pritom bez zbytočných kalórií.

Ingrediencie

  • 200 g kuracích pŕs
  • 150 g celozrnných cestovín alebo ryže
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 100 ml mlieka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 PL sladkej papriky
  • 2 PL špaldovej múky
  • soľ
  • 1 PL oleja

Postup

  • Olúpanú cibuľu nakrájajte na drobno
  • V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu
  • Vložte mäso, zaprášte paprikou a orestujte
  • Zalejte vývarom, priklopte pokrievkou a varte 40 – 60 minút
  • Cestoviny (alebo ryžu) uvarte podľa návodu na obale
  • Keď je mäso mäkké, vyberte ho z hrnca a dajte bokom
  • V mlieku rozmiešajte múku, vlejte do hrnca a niekoľko minút povarte
  • Omáčku rozmixujte do hladka
  • Dochuťte soľou a korením
kura na paprike v miske s cestovinami
Zdroj: zoomyummy.wordpress.com

Trhané kura na paprike

Pokiaľ radi skúšate niečo nové, máte radi inovácie a prekvapivé chuti, určite sa zamerajte na tento recept. Trhané kura na paprike, pričom základom omáčky sú spálené papriky. Delikátny pokrm, ktorý ťuká na dvere vyššej gastronómie.

Ingrediencie

  • 4 kuracie štvrtky
  • 2 červené kapie
  • 2 cibuľa
  • 1l kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL červenej papriky
  • 3 PL masla
  • 4 guličky nového korenia
  • vetvička tymiánu
  • soľ
  • 2 PL citrónovej šťavy

Postup

  • Pripravte si spálené papriky – kapie položte na oheň plynového horáka a zo všetkých strán postupne spaľte do čierna (Ak nemáte plyn, použite rúru – papriky vyskladajte na plech a pečte na 200 ° priamo pod rozpálenou špirálou, počas pečenia otáčajte)
  • Nechajte vychladnúť a potom ich pod tečúcou vodou kompletne zbavte čiernej šupky.
  • Vykrojte stopku a semienka
  • Mäkké, spálením zaúdené kapie dajte do mixéra a rozmixujte do hladka
  • Kuracie štvrťky obaľte v zmesi soli a červenej sladkej papriky
  • V hrnci rozohrejte maslo a opražte na ňom nadrobno nakrájané cibule
  • Pridajte rozmixované kapie, nové korenie a tymián
  • Vložte mäso, sprudka opekajte niekoľko minút a riadne premiešavajte
  • Zalejte polovicou kuracieho vývaru
  • Hrniec presuňte do rúry rozohriatej na 180 ° a pečte 90 minút. Mäso počas pečenia občas otáčajte a podlievajte
  • Po upečení kuracej štvrťky vyberte z hrnca, odstráňte kožu a mäso po prúžkoch odtrhajte vidličkou od kosti
  • Hrniec vráťte späť na sporák, prilejte zvyšok vývaru, obe smotany a priveďte do varu
  • Zaprášte múkou a niekoľko minút povarte
  • Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a rozmixujte do hladka
  • Trhané mäso preliate omáčkou podávajte s ryžou, cestovinami alebo haluškami
pečené kurča na paprike v smotanovej omáčke
Zdroj: keviniscooking.com

Nezmestí sa vám do vašej kuchyne klasická rúra? Potom by sa vám mohol páčiť článok o stolných rúrach , kde sa okrem ich hodnotenia dozviete aj ďalšie prínosné informácie.

A čo príloha? Pripravte si domáci!

Vezmite to od základu a pripravte si domáce knedle alebo maďarské nokedli. Inšpirujte sa vo video receptoch:

Ako na domáce kysnuté knedle:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 20 g soli
  • 1 ČL cukru
  • 20 g droždia (môže byť sušené)
  • 60 g masla
Dombolo | Steam Bread

Ako na pravej nokedli:

Nokedli (Hungarian Dumplings)

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.