Grécke pokrmy sú výborné a nie sú vôbec zložité na prípravu.
Prečo si teda niektoré z nich neuvariť?
Inšpirujte sa našimi 6 luxusnými receptami z gréckej kuchyne, vďaka ktorým sa razom prenesiete do zeme plnej histórie, slnka a olív.
Máme pre vás sladkú baklavu, zdravý šalát aj autentickú musaku.
Dobrú chuť!
Grécka musaka
Tradičná špecialita gréckej kuchyne, ktorej príprava je zdĺhavá a zložitá, ale výsledok stojí rozhodne za to!
Ingrediencie
- 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
- 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho mletého a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
- 420 g drvených paradajok z plechovky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 1 lyžička sladkej papriky
- bylinky podľa chuti ( čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majoránka, pažítka … )
- soľ a korenie podľa chuti
Na bešamel:
- 75 g masla
- 1/3 šálky hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- štipka soli a bieleho korenia
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Baklažán nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme vypotiť asi 15 minút, potom zlejeme prebytočnú vodu a osušíme na utierke.
- Plátky baklažánu opečieme po dobu 2 – 3 minút z každej strany alebo kým nezhnedne.
- Upečený baklažán preložíme na tanier, kde vychladne.
- Osmažíme dozlatista na oleji najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridáme mleté mäso, ktoré spojíme s cibuľkou.
- Po osmahnutí mäsa okoreníme soľou, korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridáme drvené paradajky.
- Privedieme do varu a znížime teplotu.
- Dusíme približne 30 minút do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
- Medzitým si pripravíme bešamel.
- V hrnci si rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania vytvoríme zápražku, ktorú asi 1 – 2 minúty varíme, aby omáčka nechutila po múke.
- Postupne prilievame do zápražky mlieko a rozšľaháme.
- Znížime teplotu a prevaríme, kým bešamel nezhustne.
- Osolíme, okoreníme a nastrúhame trochu muškátového orieška, premiešame a odstavíme zo sporáka.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Do zapekacej misy vrstvíme baklažány, potom mäso, naň vrstvu z plátkov baklažánu, potom môžeme vrstvenie opakovať a zakončíme vždy bešamelom.
- Pečieme približne 45 minút alebo dozlatista.
- Pred servírovaním necháme 10 minút odstáť, aby sa musaka lepšie porciovala.

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami s baklažánom . Máme pre vás jeho zapečené varianty, ale napríklad aj nátierku.
Mäsové guličky Keftedes
Tieto šťavnaté grécke mäsové guličky sú úplne TOP! Guličky sú zvonku ľahko chrumkavé, sú príjemne ochutené červenou cibuľou, čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou a sušeným oreganom. Podávajte ich ako predjedlo s tzatiki a pita chlebom alebo ako hlavné jedlo so šalátom.
Ingrediencie
Na mäsové guličky:
- 1 červená cibuľa, nastrúhaná
- 500 g hovädzieho mletého mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 60 g panko strúhanky (alebo použite normálne)
- 1 vajce
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
- 6 veľkých lístkov mäty, jemne nasekaných
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 3/4 lyžičky soli
- čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 lyžice olivového oleja
Na podávanie:
- jemne nakrájaná petržlenová vňať (voliteľne na ozdobu)
- tzatziki alebo grécky jogurt
Postup
- Nastrúhame cibuľu rovno do veľkej misy a potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie na mäsové guličky okrem múky a oleja.
- Pomocou rúk dobre premiešame tak, aby bola zmes hladká a všetko bolo krásne spojené.
- Pokojne zmes na hodinu odložíme do chladničky, uľahčí to tvarovanie guličiek a budú lepšie držať tvar.
- Guľôčky odmeriavame tak, že ich vrchovato naberieme na polievkovú lyžicu.
- Potom ich vyvaľkáme na pracovnej ploche – malo by ich byť cca 32 – 35.
- Väčšinu oleja rozohrejeme vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni (mal by pokryť povrch panvice).
- Guľôčky vyprážame v 2 až 3 dávkach.
- Ľahko ich vždy ponoríme do múky, prebytočnú múku strasieme a vložíme na panvicu.
- Otáčame ich a vyprážame 5 až 6 minút, kým nezozlátnu.
- Vyberieme na tanier, prikryjeme, aby zostali teplé a opakujeme so zvyšnými guličkami.
- Podávame s pita chlebom a tzatziki alebo samotné s gréckym šalátom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na mäsové guličky ! Máme pre vás pečené, dusené aj vyprážané varianty.
Grécke tzatziki
Obľúbená svieža pochúťka z Grécka z jogurtu, čerstvého kôpru, cesnaku, uhorky a citrónovej šťavy, ktorú má rád snáď každý. Skvele funguje ako dip k mäsu či zelenine alebo len tak s bagetkou.
Ingrediencie
- 1/2 šalátové uhorky
- 200–300 g gréckeho bieleho jogurtu
- 1–2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- trocha citrónovej šťavy
- čerstvý kôpor
- oliva na ozdobenie
Postup
- Jogurt vyklopíme do misy.
- Uhorku olúpeme a nastrúhame na hrubej strane strúhadla.
- Poriadne vytlačíme a spolu s cesnakom, lyžicou citrónovej šťavy, kôprom a olejom vmiešame do jogurtu.
- Podľa chuti okoreníme a osolíme.
- Podávame ozdobené olivou a pokvapkané trochou olivového oleja.

Objavte podobné tipy
Domáce gyros
Skúste si pripraviť vlastný gyros doma a uvidíte, že už nebudete chcieť žiadny iný! Podávajte ho s pita chlebom a tzatziki ako tradičnú grécku pochúťku.
Ingrediencie
- 800 g bravčovej bábiky alebo kuracích pŕs alebo hovädzie sviečkové
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky oregana
- mletá rímska rasca (prípadne mleté korenie, chilli)
- 200 ml jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť čerstvého koriandra alebo kôpru
- 2 paradajky
- 2 červené cibule
- ¼ hlávkového šalátu
- soľ
- olivový olej
- 1/2 veľké cibule
- 4 ks pita chlieb
- 200 g tzatziki
- 200 g vyprážané hranolky
- silná drevená špajľa
Postup
- Pripravíme si marinádu na mäso.
- Zmiešame jogurt s korením, cesnakom, soľou a olivovým olejom.
- Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie plátky a vložíme do marinády.
- Necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.
- Pripravíme si plech, na ktorom vytvoríme provizórny špíz.
- Do polovice cibule zapichneme silnú špajľu.
- Na špajli napichujeme marinované mäso cez seba.
- Špíz ukončíme polovicou citróna, aby sa spevnil, a dobre mäso k sebe pritlačíme.
- Dáme piecť do rúry na 30 minút.
- Mäso vyberieme a postupne ho zrezávame.
- Pripravíme si pita chlieb, naň dáme nakrájaný šalát, paradajku, cibuľu, hranolky a tzatziki spolu s mäsom.
- Zatočíme do kornútku a podávame.

Tradičný grécky šalát
Tento autentický šalát z Grécka je plný čerstvých paradajok, chrumkavých uhoriek, slaného syra feta a olív. Je krásne svieža a skvele sa hodí ako ľahká večera či príloha.
Ingrediencie
- 4 veľké zrelé paradajky
- 1/2 veľké červené cibule
- 2 veľké uhorky
- 1 šálka čiernych olív
- 120 g vysoko kvalitného syra feta, rozdrobeného alebo nakrájaného
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 lyžice kaparov (voliteľne)
- soľ
Postup
- Paradajky nakrájame na hrubé kúsky, odstránime a vyhodíme semienka.
- Dáme paradajky do veľkej misy a pridáme niekoľko štipiek soli.
- Polovicu červenej cibule nakrájame nadrobno.
- Z uhoriek striedavo lúpeme prúžky, aby sme vytvorili rebrovaný vzor.
- Uhorky nakrájame na polovice a pomocou lyžice odstránime semienka.
- Potom uhorky nakrájame na cca centimetrové kúsky.
- Vo veľkej mise zmiešame paradajky, červenú cibuľu a uhorky s 1 šálkou olív, fetou, 2 lyžicami olivového oleja a 1 lyžicou červeného vínneho octu.
- Môžeme pridať 2 lyžice scedených kaparov a lyžičku sušeného oregána.
- Jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Ihneď podávame alebo necháme niekoľko minút odležať pri izbovej teplote, aby sa chute spojili.

Myslíte si, že vás šalát nemôže ničím prekvapiť? Mýlite sa! Vyskúšajte naše recepty na paradajkový šalát v 7 rôznych variantoch, ktoré si zamilujú aj tie najväčšie mäsožravce.
Baklava
Vyskúšajte tento grécky dezert, ktorý si zamilujete vďaka nádychu jemnej citrónovej chuti, ktorá kompenzuje sladkosť celého pokrmu. To všetko je doplnené nádychom škorice. Baklava je naozaj vynikajúca!
Ingrediencie
- 450 g mrazeného cesta Filo (1 balenie)
- 350 g rozpusteného masla
- 400 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička mletej škorice
- mleté pistáciové oriešky na ozdobu
Na sirup:
- 250 g cukru krupica
- 4 plné lyžice tekutého medu
- 150 ml vody
- 2 lyžice šťavy z citróna
- kúsok masla na vymazanie formy
Postup
- Rozmrazíme cesto.
- Do hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.
- Za občasného miešania varíme približne 12 až 15 minút.
- Potom sirup odstavíme a necháme schladiť na izbovú teplotu.
- Pekáč vytrieme maslom.
- Oriešky pomelieme nahrubo spolu so škoricou.
- Do pekáča vkladáme cesto, ktoré potrieme prepusteným maslom.
- Navrstvíme ďalšie cesto, ktoré opäť potrieme prepusteným maslom a potom opakujeme, ale pridáme ešte orechy so škoricou.
- Takto ešte 3x zopakujeme a zakryjeme posledným plátom.
- V pekáči ostrým nožom nakrájame na šikmé rezy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov Celzia asi 25 minút.
- Ihneď potom, čo vyberieme baklavu z rúry, ju po celom povrchu zalejeme sirupom.
- Použijeme všetok sirup.
- Nechajte vychladnúť a servírujte!

Medzi najčastejšie používané korenia v Grécku patria tie, ktoré sú typické pre tzv. stredomorskú kuchyňu. To znamená, že je tu obľúbená a hojne používaná bazalka, oregano, rozmarín, fenikel, tymian a petržlenová vňať . Okrem toho sa bežne používa aj rasca, majorán, bobkový list a kôpor . Korenie sa často využíva aj predáva ako rôzne koreniace zmesi. Jedlá sa pomerne dosť dochucujú cesnakom .
Ako príloha sa aj v Grécku používajú rôzne varené, pečené alebo vyprážané zemiaky , často dochutené korením, cesnakom a rôznymi bylinkami, ktoré im dodávajú samostatnú chuť. Docela často sa k jedlám podáva len chlieb .
A ako sa vám grécke jedlá podarili? Napíšte nám do komentárov!