Hliva ustricovitá je elixírom mladosti, vďaka ktorej sa aj z obyčajného pokrmu stane gurmánsky zážitok.
Má jemnú chuť a príjemnú hubovú arómu.
Vyskúšajte naše luxusné recepty s hlivou ustricovou v 8 rôznych variantoch!
Máme pre vás polievku, šalát aj omáčku.
Prajeme vám dobrú chuť!
Šalát s quionou a hlivou ustricovou
Hlivu milujeme pre jej jemnú chuť a je hviezdou tohto jednoduchého a lahodného šalátu. Vykúšajte túto ľahkú a zdravú večeru či obed!
Ingrediencie
- 1/2 šálky nevarené quinoy
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/3 šálky vegánskej majonézy
- 4 šálky čerstvého špenátu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
- 230 g hlivy ustricovej
Postup
- Quinú uvarte podľa návodu na obale.
- Odrežte nožičky hlivy ustricovej a natrhajte ju na stredne veľké kúsky.
- Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Rozpáľte grilovaciu panvicu na strednom plameni a huby grilujte, zľahka ich pritlačte stierkou a otočte, aby sa opekali z každej strany.
- V malej miske prešľahajte olivový olej, vegánsku majonézu, citrónovú šťavu a cesnak, aby ste vytvorili dresing.
- Pokiaľ je príliš hustý, zrieďte vodou, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- V miske zmiešajte špenát a uvarenú quinú.
- Pridajte dresing a premiešajte.
- Navrch dajte grilovanú hlivu ustricovú a podávajte.
- Zakončite čerstvo mletým čiernym korením.

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty z quinoy alebo ako využiť túto záhadnú potravinu!
Vyprážaná hliva ustricová
Skvelá vegánska alternatíva k vyprážanému kurčaťu! Jedná sa o super chrumkavú pochúťku, ktorá je neuveriteľne jednoduchá na prípravu.
Ingrediencie
- 150 g hlivy ustricovej
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky mletej papriky
- 1 a ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 1 a ½ lyžičky sušenej cibule
- 1 lyžička kurkumy
- ¼ lyžičky kajenského korenia (pridajte viac alebo menej podľa toho, ako pikantné máte radi)
- 1 lyžička soli
- trocha korenia
- olej na vyprážanie
Možnosti dipu:
- zmiešajte rovnaké množstvo majonézy s bbq omáčkou a štipkou jablčného octu,
- sriracha
Postup
- Hlivu ustricovú utrite vlhkou papierovou utierkou, aby ste ju zbavili nečistôt.
- Do veľkej misy pridajte múku a všetko korenie.
- Zmiešajte dohromady.
- Do druhej misy pridajte ⅓ šálky múčnej zmesi so ¾ šálky vody.
- Šľahajte, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu cesta
- Ponorte každú hlivu do mokrej zmesi cesta a potom do zmesi múky.
- Každú hlivu obaľte znovu v mokrej zmesi cesta a potom znovu v múčnej zmesi, uistite sa, že sú huby úplne obalené múkou.
- V hrnci rozpáľte olej na vysokú teplotu a do neho opatrne po dávkach vkladajte huby.
- Nepreplňujte hrniec, môžete vyprážať niekoľko hliv naraz v závislosti na tom, aký veľký je váš hrniec.
- Nechajte ich pár minút smažiť zo všetkých strán dozlatista
- Vyberte a položte na papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej, a potom položte na chladiacu mriežku, aby zostali chrumkavé, kým nebude hotový zvyšok.
- Užite si vyprážanú hlivu s vašou obľúbenou omáčkou!

Špenátové rizoto s hlivou ustricovou
Rizoto plné chuti vhodné na zvláštnu príležitosť! Je jednoduché na prípravu, zdravé a užije si ho celá vaša rodina.
Ingrediencie
- 230 g hlivy ustricovej
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja (plus navyše na ozdobu)
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- morská soľ podľa chuti
- 4 lyžice mirinu
- 5 šálok zeleninového vývaru
- 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 3/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky (biele a zelené časti)
- 1 a 1/2 šálky ryže Arborio
- 2/3 šálky suchého bieleho vína
- 2 šálky nakrájaného čerstvého špenátu
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej talianskej petržlenovej vňate
- štipka oregana
- 1/2 citróna
- 1/3 šálky strúhaného syra Parmigiano-Reggiano (plus ďalší na servírovanie)
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Očistite huby a pozdĺžne ich nakrájajte, ak sú veľké, alebo ich jednoducho oddeľte, ak sú malé.
- Na strednej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a asi 15 sekúnd na ňom opekajte polovicu nakrájaného cesnaku.
- Pridajte huby a veľkú štipku soli a huby 4 až 5 minút restujte na vysokej teplote.
- Pridajte mirin a pokračujte v miešaní, zatiaľ čo sa tekutina varí, ešte 4 až 5 minút.
- Vypnite oheň a nechajte huby na teplej panvici, kým ich nebudete potrebovať.
- Zeleninový vývar priveďte do varu a udržujte horúci v prikrytom hrnci.
- Zohrejte zvyšné 2 lyžice olivového oleja vo veľkej nepriľnavej panvici a smažte červenú cibuľu, zvyšný cesnak a jarnú cibuľku na vysokej teplote.
- Miešajte, kým sa cibuľa nezačne farbiť, asi 6 minút.
- Pridajte ryžu k cibuľovej zmesi a miešajte ju na strednom plameni po dobu 2 až 3 minút.
- Prilejte víno a počas varenia stále miešajte.
- Pridajte špenát, petržlenovú vňať a oregano a 2–3 minúty varte, kým špenát nezvädne.
- K ryži pridajte polievkovú naberačku horúceho vývaru a za stáleho varu zamiešajte.
- Keď sa tekutina takmer vsiakne, pridajte ďalšiu naberačku.
- Takto pokračujte, kým sa väčšina vývaru nespotrebuje a ryža nie je al dente, 20 až 25 minút.
- Okolo ryžových zrniek, ktoré už nie sú chrumkavé, ale stále pevné, sa vytvorí ľahko krémová omáčka.
- Krátko predtým, ako je rizoto hotové, huby znova premiešajte na strednom plameni – stačí minútka.
- Keď ryža dosiahne dokonalú mäkkú a pevnú štruktúru, vytlačte do nej pár kvapiek citrónovej šťavy, vmiešajte poslednú naberačku vývaru a strúhaný parmezán a ochutnajte.
- V prípade potreby dochuťte ďalšou kvapkou citróna alebo trochou korenia.
- Rizoto nalejte do plytkých misiek.
- Každú porciu pokvapkajte trochou olivového oleja a položte lyžicou restovaných húb.
- Pridajte ďalší parmezán.
- Servírujte!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na vynikajúce rizoto s hubami . Voňavé a lahodné jedlo za pár korún!
Falošná držková polievka
Tento recept na držkovú polievku z hlivy ustricovej je vegetariánsky, jednoduchý na prípravu a potrebujete naň iba 4 hlavné ingrediencie!
Ingrediencie
- 500 g hlivy ustricovej (bez nožičiek), nakrájané na tenké
- 4 lyžice masla
- 1 lyžička soli
- 1 šálka vody
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka mlieka
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1/3 šálky červeného vínneho octu
- červené čili vločky na ozdobu
Postup
- Huby umyte pod studenou vodou, osušte a zbavte nožičiek.
- Nakrájajte ich na tenké prúžky.
- V malom hrnci rozpustite maslo.
- Pridajte huby a varte 10 minút, kým huby nepustia tekutinu.
- Zmiešajte múku a vodu, prešľahajte, aby ste odstránili hrudky, a pridajte do hrnca.
- Pridajte soľ a mlieko.
- Varte ďalších 10 minút.
- V malej miske alebo pohári zmiešajte cesnak a ocot.
- Polievku podávajte s 1-2 lyžicami (alebo viacerými) zmesi cesnaku a octu a čili vločkami.

Objavte podobné tipy
Krémová omáčka z hlivy ustricovej
Táto smotanová hubová omáčka s červeným vínom je úplne vynikajúca a má úžasnú zamatovú textúru. Navyše je neuveriteľne jednoduchá – za pouhých 30 minút máte hotovo! Skvele sa hodí ku grilovanému mäsu ako je hovädzí steak, bravčové mäso aj kura.
Ingrediencie
- 500 g hlivy ustricovej
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ šálky suchého červeného vína
- ¼ šálky smotany na šľahanie
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte hlivu ustricovú.
- Varte na vysokej teplote asi 4 minúty.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte ½ šálky vína, priklopte pokrievkou a nechajte huby a víno variť asi 10 minút.
- Pridajte smotanu, dobre premiešajte a varte na miernom plameni ďalšie 2 minúty.
- Dochuťte a servírujte!

Hubové ragú s cestovinami
Ragú z hlivy ustricovej je skvelou vegetariánskou alternatívou k tradičnému mäsovému ragú, ktoré navyše skvele chutí. V kombinácii s cestovinami tak hravo vykúzlite úžasný obed či večeru!
Ingrediencie
- 2 šálky nastrúhanej hlivy ustricovej
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 340 g cestovín pappardelle
- 1 šálka paradajkovej omáčky
- 1/2 lyžice sójovej omáčky
- 1/2 lyžice balzamikového octu
- 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
- syr burrata na ozdobenie (voliteľne)
- chilli, korenie a soľ podľa chuti
Postup
- Začnite tým, že podusíte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Ďalej pridajte korenie a dobre premiešajte.
- Pridajte nakrájané huby.
- Prilejte balzamikový ocot a sójovú omáčku a nechajte huby variť.
- Pridajte paradajkovú omáčku a nechajte povariť.
- Ragú premiešajte s uvarenými cestovinami, trochou vody z cestovín, nastrúhaným parmezánom a voliteľne posypte nastrúhaným syrom burrata!

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cestoviny s hlivou ustricovou . Sú rýchle a zdravé!
Hrianky s hlivou a syrom Brie
Hliva ustricovitá orestovaná spolu s cesnakom a tymiánom, servírovaná na hrianke s rozpusteným Brie, je úplne luxusná záležitosť, ktorú si skvele vychutnáte s pohárom vychladeného bieleho vína.
Ingrediencie
- 200 g hlivy ustricovej
- 3 lyžice masla
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 1 lyžica bieleho vína (voliteľne)
- 4 vetvičky tymiánu
- 4 hrubé plátky opečených hrianok
- 125 g kvalitného syra Brie
Postup
- Očistite huby suchou kefou, aby ste odstránili všetky nečistoty a väčšie huby natrhajte asi na 2,5 cm kúsky.
- Rozohrejte veľkú nepriľnavú panvicu na stredne vysokom plameni, až bude pekne horúca, pridajte maslo, huby a soľ.
- Restujte 2 minúty, premiešajte a pridajte strúčiky cesnaku a víno (ak používate).
- Varte ďalšie 1-2 minúty, kým okraje húb nezezlátnu.
- Pridajte lístky tymiánu a dajte bokom.
- Zahrejte rúru na funkciu gril.
- Nakrájajte syr Brie na asi 5-6 mm plátky.
- Hrianky posypte Brie a 1/4 hubové zmesi.
- Usporiadajte hrianky na plech a položte ich pod gril.
- Pečte 1–2 minúty, alebo kým sa Brie mierne nerozpustí a nezhnedne na okrajoch.
- Vzhľadom na to, že sa rúry líšia, kontrolujte hrianky často, nech sa vám nepripália.
- Dobrú chuť!

Restovaná hliva ustricovitá so zelenými fazuľkami
Luxusný restovaný pokrm z hlivy ustricovej, zelených fazuliek, omáčky hoisin a ďalších niekoľkých bežných ingrediencií, ktoré máte väčšinou v špajze. Ide o rýchlu prílohu, ktorú môžete servírovať napríklad ku grilovanému mäsu!
Ingrediencie
- 1 balenie hlivy ustricovej
- 250 g zelených fazuliek (môžu byť aj mrazené)
- 4 lyžice oleja
- 4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
- 1/2 až 1 lyžička omáčky Hoisin
- 2 polievkové lyžice vody
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- soľ podľa chuti
Postup
- Hlivu nakrájajte na požadovanú veľkosť a dajte bokom (neumyte ju).
- Fazuľky umyte a nakrájajte na rovnakú veľkosť.
- Potom tieto jednotlivé fazuľky prekrojte pozdĺžne napoly, aby boli odhalené semená.
- Umiestnite panvicu na mierny stredný plameň a nalejte lyžicu oleja.
- Nechajte rozohriať olej a potom do panvice pridajte nakrájanú hlivu ustricovú.
- Dochuťte soľou a na stredne vysokom ohni 3-5 minút restujte hlivu ustricovú, kým jej okraje nezhnednú a nezačnú mierne chrumkať.
- Akonáhle zhnednú, presuňte hlivu do samostatnej misky a rovnakú panvicu umiestnite na mierny stredný oheň.
- Nalejte na panvicu dve lyžice oleja, zohrejte, potom pridajte plátky cesnak a restujte 2-3 minúty na miernom strednom ohni.
- Zmiešajte omáčku Hoisin s vodou a nalejte na restovaný cesnak.
- Potom pridajte fazuľku a nakoniec korenie.
- V prípade potreby dochuťte soľou.
- Akonáhle sa voda úplne zredukuje a fazuľa sú uvarené, pridajte chrumkavé huby.
- Zmiešajte a varte ingrediencie na veľmi miernom ohni 2-3 minúty.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou.
- Podávajte teplé!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie nerezových panvíc . Aké majú vlastnosti, povrchovú úpravu a ako vedú teplo? Predstavíme vám ich hlavné výhody a prípadné nedostatky.
- Z hlivy ustricovej pripravujeme obvyklé hubové jedlá.
- Predovšetkým ju dusíme alebo zapekáme so zeleninou , so zemiakmi, ryžou, cestovinami.
- Niekedy dopĺňame alebo priamo zahusťujeme vajcami, syrom , pridávať môžeme aj smotanu.
- Hlivu môžeme využiť aj do obľúbených hubníkov .
- Môže byť využitá do omáčok či polievok , ale aj úplne samostatne.
- Možno ju variť, smažiť, piecť, zapekať .
- Môže byť predjedlom aj hlavným chodom , fantázii sa rozhodne medze nekladú
Pripravili sme si pre vás rozsiahly článok o hlive ustricovej . Ako je prospešná pre naše telo? Aké sú jej benefity? To všetko a oveľa viac sa dozviete v nasledujúcom článku!
Chutili vám pokrmy z hlivy podľa našich receptov? Napíšte nám do komentárov!