Úžasné špekáčiky na pive v 5 rôznych variantoch. Inšpirujte sa!

Patria utopenci či opekané burty k vašim obľúbeným pochúťkam?

Potom si určite zamilujte aj naše recepty na burty na pive!

Okrem klasických špekáčikov môžete podobným spôsobom použiť aj rôzne typy klobások a párkov.

Načerpajte inšpiráciu ako si pripraviť tento chutný pokrm. Kombináciou údeniny a piva nikdy nič nepokazíte.

Burty na pive a cibuli

Špekáčiky a cibuľa sú nielen základnými ingredienciami na prípravu klasických krčmových utopencov. Nie inak je tomu aj v tomto recepte!

Ingrediencie:

  • 4 chrumky alebo pražské párky
  • 1 PL masla
  • 2 červené cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 1 PL múky
  • 1 a 1/3 šálky svetlého piva
  • 1 PL cukru
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Burty namočte na 5 minút do horúcej vody.
  2. Vyberte ich z vody a dôkladne osušte.
  3. V panvici rozpustite maslo a olej.
  4. Pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu a približne 5 minút ju restujte, kým nezosklovatí.
  5. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ďalšiu minútu.
  6. Pridajte špongie a opečte ich z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  7. Pridajte múku a opekajte ďalšie 2 minúty.
  8. Prilejte pivo a pridajte aj cukor.
  9. Priveďte do varu a varte približne po dobu 20 minút.

Takto pripravené burty na pive môžete podávať napríklad so zeleninovým šalátom a čerstvým pečivom.

Údenina pripravovaná na pive s cibuľou
zdroj: byandreajanssen.com

Pivo sa samozrejme využíva nielen v kombinácii s údeninami, ale aj mäsom. Načerpajte inšpiráciu z receptov na mäso na pive .

Burty na čiernom pive

Čierne pivo je známe svojou sladkastejšou chuťou. Vyskúšajte ho pridať k vrtkám! Skvelá chuť bude zaručená!

Ingrediencie:

  • 8 chrbtov či párkov
  • 2 cibule nakrájané na tenké plátky
  • 2 PL masla
  • 2 šálky čierneho piva

Postup:

  1. Na panvici rozpustite maslo a zľahka na ňom z oboch strán opečte špongie.
  2. Burty následne vyberte a do masla pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu.
  3. Cibuľu zosklovať, približne 8 minút.
  4. Prilejte do panvice pivo a premiešajte.
  5. Panvicu priklopte a nechajte zmes 10 minút variť.
  6. Potom pridajte do panvice tiež opečené špekáčiky a varte ďalších 10 minút.

Burty na pive chutia skvele s čerstvým pečivom či zeleninovým šalátom.

Panvica s burtami a cibuľou pripravovanými v pive
zdroj: madebynashish.com

Špekáčikové jednohubky na pive

Skvelý recept, ktorým môžete oživiť napríklad najrôznejšie záhradné párty.

Ingrediencie:

  • 5 špekáčikov
  • 2 šálky piva
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu

Postup:

  1. Špekáčiky z oboch strán zľahka opečte na grile či na panvici.
  2. Pivo a hnedý cukor vložte do hrnca a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu a varte 10-15 minút alebo kým sa zmes nezredukuje a mierne nezhustne.
  4. Pridajte do zmesi dijonskú horčicu a dôkladne premiešajte.
  5. Kukuričný škrob zmiešajte s lyžicou studenej vody a vlejte tiež do pivnej zmesi.
  6. Priveďte zmes do varu a za stáleho miešania varte 1 minútu, kým omáčka nezhustne.
  7. Nakrájajte špekáčiky na približne centimetrové kúsky a pridajte ich do hrnca s omáčkou.
  8. Premiešajte a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Následne už stačí do jednotlivých kúskov zapichnúť špáradlo a originálne burty na pive sú na svete.

Kúsky špekáčikov v pivnom prelive posypané petržlenovou vňaťou
zdroj: dinneratthezoo.com

Sú údeniny vašou slabosťou. Pripravte si z nich šalát, roládu či nátierku. Údeninové pochúťky sú vždy chutné, ľahké a rýchle!

Klobásky pripravované s pivom a paprikami

Talianske klobásky alebo salsiccie možno použiť na prípravu mnohých rozmanitých pokrmov. Vyskúšajte ich pripraviť aj so zlatistým mokom.

Ingrediencie:

  • 8 klobások talianskeho typu
  • 4 veľké papriky
  • 2 žlté cibule
  • 2 čajové lyžičky hrubej soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka piva typu ležiak
  • čerstvé byliny, napríklad bazalka či petržlenová vňať
  • olivový olej

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte dve lyžice olivového oleja, pridajte klobásy a opečte ich zo všetkých strán. Po opečení ich vyberte z panvice a položte na tanier.
  2. Do panvice pridajte ďalšie dve lyžice olivového oleja, papriky a cibuľu nakrájané na kolieska spoločne s trochou soli.
  3. Všetko premiešajte a nechajte variť asi 15-18 minút, kým zelenina nezmäkne a trochu nezhnedne.
  4. Vmiešajte prelisovaný cesnak a nechajte ho asi minútu rozvoňať.
  5. Vmiešajte pivo a nechajte ho prejsť varom.
  6. Vareškou zoškrabnite z dna panvice pripečené kúsky a za občasného miešania varte 5-8 minút, kým sa pivo nezredukuje a trochu nezhustne.
  7. Vráťte klobásy do panvice, priklopte panvicu pokrievkou a na nízku teplotu varte asi 15 minút. V polovici varenia klobásky obráťte.
  8. Tesne pred podávaním posypte čerstvými bylinkami.

Takto pripravený pokrm chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom, ale servírovať ho môžete napríklad aj so zemiakmi.

Zmes talianskych klobások, paprík, cibule a bazalkových listov
zdroj: adventurekitchen.com

Máte radi rozmanité pokrmy s paprikami? Inšpirujte sa našimi paprikovými hodmi ! Chcete papriky pečené, plnené či grilované?

Špekáčiky na pive a zemiakoch

Výhodou tohto receptu je to, že máte zároveň pripravený celý pokrm vrátane prílohy.

Ingrediencie:

  • 6 burtov či špekáčkov
  • 1 žltá cibuľa
  • 2 šálky svetlého piva
  • 2 šálky vody
  • 800 g malých zemiakov
  • 2 PL olivového oleja
  • ocot
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte jednu polievkovú lyžicu oleja na strednú teplotu.
  2. Pridajte špekáčiky a opečte ich zo všetkých strán.
  3. Pridajte na tenké plátky nakrájanú cibuľu a varte ju do zmäknutia, asi 7 minút.
  4. Prilejte do panvice pivo, pridajte umyté a na polovicu rozkrojené, osolené a okorenené zemiaky.
  5. Prilejte dve šálky vody tak, aby boli zemiaky úplne ponorené do tekutiny.
  6. Priveďte do varu, priklopte pokrievkou a varte, kým zemiaky nezmäknú, približne 20 minút.
  7. V medziobdobí v mise zmiešajte jednu polievkovú lyžicu oleja, ocot a petržlenovú vňať.
  8. Preložte do tohto dresingu uvarené zemiaky a dôkladne premiešajte.
  9. Špekáčiky tiež vyberte z panvice, zvyšnú zmes v panvici priveďte opäť do varu a varte, kým sa nezredukuje asi na jednu šálku, približne 10 minút.
  10. Vráťte špekáčiky do panvice a prehrejte ich.

Burty na pive a zemiaky položte na servírovací tanier a navrch prelejte omáčkou.

Pokrm zo špekáčikov a zemiakov pripravovaný s pivom
zdroj: buonissimo.it

Česká klasika menom špekáčik

Špekáčikovia mnohí považujú za jednu z najklasickejších českých údenín. Treba dodať, že nie sú ďaleko od pravdy. História tejto obľúbenej údeniny siaha na koniec devätnásteho storočia na vtedajšej krajinskej výstave v Prahe. Odvtedy sa stali populárnou pochúťkou, ktorá sa pripravovala na mnoho spôsobov. Už desať rokov je potom zapísaný na zozname tradičných špecialít Európskej komisie.

Aj keď všeobecne ľudia označujú týmto slovom pomerne širokú paletu údenín, pravý špekáčik má vyhláškou dané zloženie, ktoré mu zaručuje jeho výnimočnú chuť a kvalitu. V kuchyni sa najčastejšie upravujú ohrievaním, opekaním a nakladaním.

Kombinácia s pivom je jednou z veľmi obľúbených foriem ich tepelného spracovania. Použiť je možné pivo svetlé aj tmavé. Okrem klasických špekáčikov, niektorým ľuďom totiž napríklad prekážajú charakteristické kúsky slaniny, ktoré im dali meno, možno použiť aj ďalšie typy burtov, párkov či klobások. A ako chutia chrumky na pive najlepšie? No predsa s pivom!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.