Nie je nad rýchle, ľahké a chutné pokrmy, ktoré zvládnete uvariť takmer kedykoľvek.
A presne také sú naše recepty na kuracie na šampiňónoch!
Pripravte si napríklad kuracie paličky, ázijskú zmes či omáčku s pivom.
Pochutnáte si!
Kuracie paličky so šampiňónmi a balzamikovou omáčkou
Výborná omáčka zo šampiňónov, šalotky a balzamika premiešaná s lahodnými kuracími paličkami je skvelý pokrm, ktorý zvládnete hravo pripraviť aj počas pracovného týždňa.
Čo budete potrebovať
- ½ lyžice olivového oleja
- 8 kuracích paličiek s kožou
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- čerstvý petržlen na podávanie
Na omáčku:
- 1 lyžička olivového oleja
- malá šalotka, nakrájaná
- 1 šálka balzamikového octu
Postup
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu na vysokom plameni.
- Po zahriatí pridajte olivový olej a restujte paličky asi minútu a pol z každej strany.
- Znížte teplotu na strednej, prikryte pokrievkou a varte asi 35 minút, alebo kým kura prestane byť vo vnútri ružovej.
- Vyberte z panvice a dajte bokom.
- Zlejte tuk z panvice a nechajte len toľko, aby sa na ňom orestovali šampiňóny.
- Zatiaľ čo sa mäso varí, pripravte si omáčku.
- Zahrejte olivový olej v malom hrnci na strednom plameni.
- Šalotku restujte asi jednu minútu.
- Pridajte balzamikový ocot a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte asi 8 minút alebo kým sa ocot nezredukuje na polovicu.
- Zložte z platne a dajte bokom.
- Do rovnakého hrnca pridajte šampiňóny a opekajte asi 3 minúty.
- Musí zostať trochu pevné.
- Pridajte balzamikovú omáčku a zoškrabnite dno hrnca.
- Pridajte paličky a opekajte ďalšie 3 minúty, aby sa mäso prehrialo.
- Servírujte!

Kuracie so zelenými fazuľkami, šampiňónmi a modrým syrom
Delikátne chrumkavé kuracie mäso doplnené jemnými zelenými fazuľkami a smotanovou omáčkou zo šampiňónov a modrého syra je neuveriteľne plné chuti a vy si ho budete chcieť pripravovať znova a znova.
Čo budete potrebovať
- 4 kuracie stehná s kosťou as kožou
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej papriky
- 230 g čerstvých zelených fazuliek, orezaných
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 230 g nakrájaných šampiňónov
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 1 šálka smotany na šľahanie
- ¾ šálky rozdrobeného modrého syra
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Kuracie mäso rovnomerne posypte 1/4 lyžičky soli a korenia.
- Kurča vložte kožou dole do veľkej panvice vhodnej do rúry a dajte na sporák na stredne vysoký plameň.
- Opekajte, kým nie je koža chrumkavá a zhnedlá, 10 až 12 minút.
- Otočte a opekajte do zhnednutia, 2 až 3 minúty.
- Kurča preložte na tanier.
- Panvicu nevytierajte.
- Do panvice pridajte zelené fazuľky a opekajte na strednom plameni za občasného miešania, kým sa neopečia do chrumkava, asi 3 minúty.
- Fazuľu preložte na tanier s kuracím mäsom.
- Pridajte do panvice olej a zahrejte ho na stredne vysokom plameni.
- Pridajte šampiňóny, tymián a zvyšné 1/4 lyžičky soli a korenia.
- Restujte za občasného miešania, kým šampiňóny nezmäknú a ľahko nezhnednú, asi 4 minúty.
- Pridajte smotanu a modrý syr.
- Priveďte do varu na stredne vysokom ohni za občasného miešania.
- Odstráňte zo sporáka, pridajte zelené fazuľky a rozprestrite ich v omáčke do rovnomernej vrstvy.
- Kuracie mäso položte na fazuľky.
- Preneste panvicu do rúry a pečte, kým fazuľky nezmäknú a kura nie je prepečené (teplomer vložený do najhrubšej časti kurčaťa by mal zaznamenať 73 °C), asi 15 minút.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj našich 5 skvelých receptov so zelenými fazuľkami , ktoré si zamilujú aj tí, ktorí ich nemajú práve dvakrát v láske!
Objavte podobné tipy
Kuracie kúsky s cuketou a šampiňónmi v ázijskom štýle
Vyskúšajte tento luxusný recept na jemné, ľahko chrumkavé kuracie kúsky so šampiňónmi a cuketou v aromatickej omáčke, ktorý kvalitou predbehne aj mnohé čínske reštaurácie. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 450 g kuracích prsných rezňov, nakrájaných na 2,5 cm kocky
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 lyžica sezamového oleja
- 250 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 250 g cukety, nakrájané na polovice a potom na plátky
- 1 lyžica čerstvého cesnaku, jemne nasekaného
- 1 lyžica čerstvého zázvoru, jemne nasekaného
- ½ lyžičky červených čili vločiek (voliteľne)
- 6 jarných cibuliek (len biele a svetlo zelené časti), nakrájaných na plátky
- 4 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica trstinového cukru
- sezamové semienka, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Vložte kuracie mäso do misky s kukuričným škrobom a dobre premiešajte.
- Dajte bokom, zatiaľ čo budete krájať zvyšné ingrediencie.
- Zahrejte repkový a sezamový olej vo veľkej panvici alebo woku a pridajte na panvicu kuracie kúsky.
- Vymažte 3 minúty z každej strany na stredne vysokom ohni alebo kým nezhnednú podľa vašich predstáv, potom ich vyberte z panvice a dajte bokom.
- Do rovnakej panvice pridajte šampiňóny a cuketu a restujte 3–4 minúty, kým všetko nezmäkne.
- Vmiešajte cesnak, zázvor, vločky červeného chilli a jarnú cibuľku a za častého miešania restujte ďalšie 1-2 minúty.
- Orestované mäso preložte späť do panvice a premiešajte.
- Do panvice pridajte sójovú omáčku, ustrícovú omáčku, ryžový ocot a trstinový cukor a premiešajte.
- Varte minútu, kým omáčka nezhustne a nebude lepkavá.
- Kurča a zeleninu dobre premiešajte, aby všetko bolo pokryté omáčkou.
- Ihneď podávajte s ryžou alebo s vašimi obľúbenými rezancami, ozdobené nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie panvíc Woll . Jedná sa o luxusný set panvíc na rôzne účely, ktoré sú schopné dosiahnuť naozaj skvelé výsledky. Majú ale aj nejaké nedostatky? To sa dozviete v našom článku!
Kuracie prsia na šampiňónoch s pivom Guinness
Tento pokrm zvládnete pripraviť iba za 30 minút a je to skvelý spôsob, ako z obyčajného kuracieho mäsa urobiť úplnú lahôdku!
Čo budete potrebovať
- 2 kuracie prsia bez kože, každé s hmotnosťou cca 230 g
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice repkového oleja
- 230 g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice worcesterskej omáčky
- 1/4 šálky piva Guinness
Postup
- Dve kuracie prsia rozkrojte pozdĺžne napoly a dochuťte soľou a korením.
- Do veľkej panvice pridajte olej a zohrejte na strednú teplotu.
- Kuracie prsia opekajte, kým nebudú opečené dozlatista, asi štyri minúty z každej strany.
- Vyberte mäso na tanier.
- Vo veľkej panvici poduste šampiňóny na masle asi 4 až 5 minút, kým nezmäknú a nezhnednú.
- Pridajte worcesterskú omáčku a pivo Guinness a varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu.
- Na orestované kura nalejte nalejte šampiňóny s omáčkou a podávajte.

Kuracie restované so šampiňónmi a cesnakom
Neuveriteľne jednoduchý, ale zároveň lahodný pokrm z kuracích stehien, cesnaku a šampiňónov hravo zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Vyskúšajte ho!
Čo budete potrebovať
- 8 vykostených kuracích stehien bez kože alebo viac
- 1 a ½ lyžičky sušenej cibule
- 1 a ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička údené alebo sladké papriky
- 1 lyžička sušenej bazalky
- ½ lyžičky soli a korenia alebo podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 a ½ lyžice masla
- 230 g šampiňónov nakrájaných na štvrtky
- 2-3 lyžice lisovaného cesnaku
Postup
- Kuracie stehná ochuťte sušenou cibuľou, sušeným cesnakom, paprikou, sušenou bazalkou, soľou a korením.
- Rozohrejte veľkú panvicu na strednom plameni s olivovým olejom, pridajte kuracie stehná hladkou stranou dole a 5 minút opekajte.
- Otočte a opekajte ďalších 6 až 7 minút, alebo pokiaľ nebude mäso hotové.
- Panvicu nepreplňujte, v prípade potreby varte v dvoch dávkach.
- Akonáhle je kurča hotové, vyberte a dajte bokom.
- V rovnakej panvici rozpustite maslo a restujte na ňom šampiňóny 4 až 5 minút, minútu pred dopečením pridajte prelisovaný cesnak.
- Pridajte kura späť do panvice a podávajte.

Máme pre vás aj výborné recepty na pečené šampiňóny s mletým mäsom 5x inak. Dokonalé predjedlo či luxusná desiata!
A ako vám naše dnešné recepty na kuracie na šampiňónoch chutili? Napíšte nám do komentárov!