Pripravte si z bazových kvetov med, sirup alebo džem. Je to naozaj jednoduché!

Čierny bez má pre zdravie veľa pozitív.

Nemusíte si však kupovať iba drahé potravinové doplnky v lekárni.

Niekedy si môžete pomôcť aj sami.

Napríklad tým, že si vlastnoručne pozbierate kvety a vyrobíte si z nich šťavu, limonádu či čaj.

Inšpirujte sa našimi 6 receptami z bazy čiernej a užite si ich

Bazový džem

Naučte sa robiť džemy z bazových kvetov s jablčnou alebo pomarančovou šťavou. Sú jemné a neuveriteľne aromatické a každý si ich zamiluje!

Ingrediencie

  • 8-10 veľkých bazových kvetov
  • 750 ml čistej jablčnej šťavy bez pridaného cukru (alebo pomarančovej šťavy bez pridaného cukru)
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica pektínu
  • 1 citrón

Postup

  1. Zatraste kvety nad umývadlom, aby ste odstránili všetok hmyz alebo prach.
  2. Dajte do veľkej misy a zalejte šťavou.
  3. Misu prikryte a nechajte 24 hodín odstáť na chladnom mieste (nie v chladničke).
  4. Vložte malý tanier do mrazničky; budete ho potrebovať na kontrolu, či je džem stuhnutý.
  5. Sterilizujte poháre a viečka a položte ich hore dnom na čistú kuchynskú utierku.
  6. Ochutenú šťavu preceďte cez jemné sitko do veľkého hrnca.
  7. Pridajte citrónovú šťavu.
  8. Zmiešajte cukor a pektín v malej miske.
  9. Vždy sa riaďte inštrukciami na obale vášho pektínu!
  10. Pokiaľ sa pokyny týkajúce sa potrebného množstva pektínu, spôsobu použitia alebo doby varenia líšia od tých v recepte, dodržujte pokyny na obale.
  11. Do šťavy v hrnci zašľahajte zmes cukru a pektínu.
  12. Za častého miešania priveďte do varu.
  13. Akonáhle sa zmes začne variť, varte 4 minúty za stáleho miešania.
  14. Odstráňte hrniec z platne.
  15. Na tanier, ktorý ste mali v mrazničke, nalejte pár kvapiek džemu.
  16. Pokiaľ stuhnú takmer okamžite, je džem hotový.
  17. Pokiaľ zostanú po minúte tekuté, povarte džem ďalšiu minútu a znovu skontrolujte.
  18. Neprevarujte, alebo príliš stuhne.
  19. Nalejte džem do sterilizovaných pohárov.
  20. Je vhodnejšie použiť zavárací lievik; vďaka tomu je plnenie lepšie zvládnuteľné a bezpečnejšie.
  21. Poháre uzavrite a nechajte vychladnúť.
  22. Skladujte na tmavom chladnom mieste, ako je pivnica alebo špajza.
  23. Vydrží minimálne 6 mesiacov až 1 rok.
  24. Akonáhle pohár otvoríte, uchovávajte ho v chlade a spotrebujte do 2-3 týždňov.
Džem z bazových kvetov v pohári s lyžičkou.
www.whereismyspoon.co

Máme pre vás aj recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

Čaj z kvetov bazy čiernej

Pripravte si relaxačný a upokojujúci bazový čaj, ktorý chutí úplne úžasne! Je krásne voňavý a môžete ho pripraviť z čerstvých aj sušených bazových kvetov.

Ingrediencie

  • 2-3 veľké bazové kvety alebo 4 lyžičky sušených bazových kvetov
  • 2 šálky vriacej vody
  • 1 malý citrón
  • med (voliteľne)

Postup

  1. Zatraste kvety nad umývadlom, aby ste z nich odstránili hmyz alebo nečistoty (neodporúčame ich umývať).
  2. Dajte ich do malého hrnca alebo kanvičky.
  3. V rýchlovarnej kanvici dajte variť vodu a zalejte jej kvety.
  4. Nechajte 10-15 minút lúhovať.
  5. Pridajte citrónovú šťavu a med podľa chuti.
  6. Pokiaľ varíte čaj zo sušených kvetov, použite asi 2 čajové lyžičky na šálku.
  7. Postup je rovnaký.
Bazový čaj v hrnčeku s plátkom citróna.
www.whereismyspoon.co

Bazový sirup

Tento sirup je výborný rozriedený vodou. Jeho luxusná špecifická chuť je daná použitou surovinou – čerstvými kvetmi. Pripravte si ho vy!

Ingrediencie

  • 40 bazových kvetov
  • 80 g kyseliny citrónovej
  • 3 citróny
  • 2 kg krupicového cukru

Postup

  1. Natrhané bazové kvety opatrne umyte, aby ste z nich nezmyli všetok peľ.
  2. Dajte variť asi 2 a pol litra vody, vsypte kyselinu citrónovú a nechajte vychladnúť.
  3. Kvety a na kolieska nakrájaný umytý citrón dajte do vyššej nádoby a zalejte vychladnutou vodou s kyselinou citrónovou.
  4. Prekryte utierkou a nechajte 24 hodín lúhovať.
  5. Po tejto dobe výluh preceďte cez jemný sitko vyložený gázou do hrnca.
  6. Vsypte cukor v pomere 1 liter tekutiny na 1 kg cukru.
  7. Zahrejte a občas zamiešajte, až sa cukor úplne rozpustí a zo dna hrnca začnú k hladine stúpať bublinky.
  8. Horúcu tekutinu okamžite vlejte do vopred pripravených sterilizovaných fliaš, uzavrite vekom a nechajte vychladnúť – najlepšie dnom nahor.
  9. Fľaše so sirupom uskladnite na tmavšom a chladnejšom mieste.
  10. Neotvorený sirup by mal vydržať až 365 dní, po otvorení v chladničke potom maximálne týždeň.
Sirup z bazových kvetov v sklenenej kanvičke s plátkami citróna.
www.thebusybaker.ca

Likér z kvetov bazy čiernej

Tento bazový likér je úplne luxusný a perfektne sa dopĺňa s minerálnou vodou. Hravo tak vytvoríte dokonalý letný koktail!

Ingrediencie

  • 20-30 čerstvých bazových kvetov (fungujú aj sušené)
  • 750 ml vodky
  • 3 plátky citróna
  • 1/4-1/2 šálky medu alebo cukru (voliteľné)

Postup

  1. Bazové kvety odrežte od stonky do pohára s veľkosťou litra tak, aby bola takmer plná.
  2. Na kvety nalejte vodku a navrch položte plátky citróna tak, aby kvety zostali pod vodkou.
  3. Pohár zakryte viečkom a dajte na 2-4 týždne na chladné a tmavé miesto.
  4. Bazové kvety preceďte cez jemné sito, potom pridajte voliteľne med alebo cukor a dobre premiešajte alebo pretrepte.
  5. Likér môžete konzumovať ihneď alebo ho pokojne nechajte zrieť dlhšie.
  6. Užite si ho!
Bazový likér v pohári s vedľa položenými kvetmi a pohárom likéru.
www.growforagecookferment.com

Bazová limonáda

Pripravte si sviežu limonádu z kvetov bazy čiernej, ktorá je výborná práve vo chvíli, keď začína už trochu perlit.

Ingrediencie

  • 4 kvety bazy čiernej
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 citrón
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 3 l prevarenej vody

Postup

  1. Do vychladnutej prevarenej vody vsypte cukor a kyselinu citrónovú.
  2. Pridajte pokrájaný citrón a kvety bazy.
  3. Nechajte vo veľkom pohári, ktorý prikryte plátnom, na slnečnom mieste asi 3 až 5 dní.
  4. Občas tekutinou zamiešajte.
  5. Potom sceďte a uchovávajte v chladničke.
Limonáda z bazových kvetov v pohároch, ozdobená plátkom citróna a čerstvými kvetmi.
www.occasionallyeggs.com

Osviežte sa počas letných dní a využite k tomu aj ďalšie recepty na domáce limonády !

Bazový med

Med s kvetmi bazy čiernej skvele chutí a zároveň je naozaj jednoduché ho vyrobiť. Vyskúšajte vo svojej kuchyni zase niečo nové!

Ingrediencie

  • ½ šálky surového medu
  • ½ šálky čerstvých alebo sušených kvetov bazy čiernej

Postup

  1. Zmiešajte zhruba ½ šálky medu s ¼ šálky kvetov bazy čiernej.
  2. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste a pohárom otočte každý deň po dobu dvoch týždňov, aby sa kvety v mede pohybovali (bez toho, aby ste zašpinili hromadu lyžíc).
  3. Kvety je možné prepasírovať alebo ponechať, pretože sú jedlé.
  4. Med z čerstvých kvetov vydrží cca 2 týždne.
  5. Med zo sušených kvetov vydrží až 2 mesiace.
Med z bazových kvetov v pohári, obsypané čerstvými kvetmi.
www.getgreenbewell.com

Ako správne zbierať kvety z bazy čiernej

  • Sezóna bazových kvetov je pomerne krátka, od polovice mája do konca júna , v závislosti na tom, kde žijete a na počasí v konkrétnom roku.
  • Kvety zbierajte iba z kríkov rastúcich mimo cestnej premávky , aby boli kvety tak čisté, ako len môžu byť.
  • Kvety by mali byť veľké a úplne otvorené a ich vôňa by mala byť silná.
  • Ak je to možné, trhajte kvety za slnečného dňa na poludnie ; vtedy je ich vôňa najlepšia.
  • Nezbierajte ich, ak sú mokré ; počkajte, až vyjde slnko a budú zase suché.
  • Presúvajte sa z jedného kríka na druhý a z každého natrhajte len pár kvetov ; sú dôležité pre hmyz a vtáky.
  • Trhajte ich pod hlavou , kde sa všetky malé stonky stretávajú s veľkým stonkou.
  • Dobre pretrepte , raz na mieste zberu, než ich vložíte do košíka, a druhýkrát v dreze, než ich budete chcieť použiť, aby ste sa zbavili všetkého hmyzu.
  • Kvety radšej neumývajte ; ak to urobíte, stratí časť svojej chuti.
  • Ak to musíte urobiť, opláchnite ich veľmi krátko pod tečúcou studenou vodou a dobre ich pretrepte.
  • Okamžite ich začnite konzervovať ; počas niekoľkých hodín ochabnú a stratia chuť.

Ak necháme kvety bazy čiernej dozrieť, potom z nich získame plody – bazy, z ktorých môžeme okrem iného pripraviť vynikajúci bazinkový sirup .

A aký recept z kvetov bazy čiernej je váš najobľúbenejší? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.