Čierny bez má pre zdravie veľa pozitív.
Nemusíte si však kupovať iba drahé potravinové doplnky v lekárni.
Niekedy si môžete pomôcť aj sami.
Napríklad tým, že si vlastnoručne pozbierate kvety a vyrobíte si z nich šťavu, limonádu či čaj.
Inšpirujte sa našimi 6 receptami z bazy čiernej a užite si ich
Bazový džem
Naučte sa robiť džemy z bazových kvetov s jablčnou alebo pomarančovou šťavou. Sú jemné a neuveriteľne aromatické a každý si ich zamiluje!
Ingrediencie
- 8-10 veľkých bazových kvetov
- 750 ml čistej jablčnej šťavy bez pridaného cukru (alebo pomarančovej šťavy bez pridaného cukru)
- 500 g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica pektínu
- 1 citrón
Postup
- Zatraste kvety nad umývadlom, aby ste odstránili všetok hmyz alebo prach.
- Dajte do veľkej misy a zalejte šťavou.
- Misu prikryte a nechajte 24 hodín odstáť na chladnom mieste (nie v chladničke).
- Vložte malý tanier do mrazničky; budete ho potrebovať na kontrolu, či je džem stuhnutý.
- Sterilizujte poháre a viečka a položte ich hore dnom na čistú kuchynskú utierku.
- Ochutenú šťavu preceďte cez jemné sitko do veľkého hrnca.
- Pridajte citrónovú šťavu.
- Zmiešajte cukor a pektín v malej miske.
- Vždy sa riaďte inštrukciami na obale vášho pektínu!
- Pokiaľ sa pokyny týkajúce sa potrebného množstva pektínu, spôsobu použitia alebo doby varenia líšia od tých v recepte, dodržujte pokyny na obale.
- Do šťavy v hrnci zašľahajte zmes cukru a pektínu.
- Za častého miešania priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, varte 4 minúty za stáleho miešania.
- Odstráňte hrniec z platne.
- Na tanier, ktorý ste mali v mrazničke, nalejte pár kvapiek džemu.
- Pokiaľ stuhnú takmer okamžite, je džem hotový.
- Pokiaľ zostanú po minúte tekuté, povarte džem ďalšiu minútu a znovu skontrolujte.
- Neprevarujte, alebo príliš stuhne.
- Nalejte džem do sterilizovaných pohárov.
- Je vhodnejšie použiť zavárací lievik; vďaka tomu je plnenie lepšie zvládnuteľné a bezpečnejšie.
- Poháre uzavrite a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na tmavom chladnom mieste, ako je pivnica alebo špajza.
- Vydrží minimálne 6 mesiacov až 1 rok.
- Akonáhle pohár otvoríte, uchovávajte ho v chlade a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Máme pre vás aj recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!
Čaj z kvetov bazy čiernej
Pripravte si relaxačný a upokojujúci bazový čaj, ktorý chutí úplne úžasne! Je krásne voňavý a môžete ho pripraviť z čerstvých aj sušených bazových kvetov.
Ingrediencie
- 2-3 veľké bazové kvety alebo 4 lyžičky sušených bazových kvetov
- 2 šálky vriacej vody
- 1 malý citrón
- med (voliteľne)
Postup
- Zatraste kvety nad umývadlom, aby ste z nich odstránili hmyz alebo nečistoty (neodporúčame ich umývať).
- Dajte ich do malého hrnca alebo kanvičky.
- V rýchlovarnej kanvici dajte variť vodu a zalejte jej kvety.
- Nechajte 10-15 minút lúhovať.
- Pridajte citrónovú šťavu a med podľa chuti.
- Pokiaľ varíte čaj zo sušených kvetov, použite asi 2 čajové lyžičky na šálku.
- Postup je rovnaký.

Bazový sirup
Tento sirup je výborný rozriedený vodou. Jeho luxusná špecifická chuť je daná použitou surovinou – čerstvými kvetmi. Pripravte si ho vy!
Ingrediencie
- 40 bazových kvetov
- 80 g kyseliny citrónovej
- 3 citróny
- 2 kg krupicového cukru
Postup
- Natrhané bazové kvety opatrne umyte, aby ste z nich nezmyli všetok peľ.
- Dajte variť asi 2 a pol litra vody, vsypte kyselinu citrónovú a nechajte vychladnúť.
- Kvety a na kolieska nakrájaný umytý citrón dajte do vyššej nádoby a zalejte vychladnutou vodou s kyselinou citrónovou.
- Prekryte utierkou a nechajte 24 hodín lúhovať.
- Po tejto dobe výluh preceďte cez jemný sitko vyložený gázou do hrnca.
- Vsypte cukor v pomere 1 liter tekutiny na 1 kg cukru.
- Zahrejte a občas zamiešajte, až sa cukor úplne rozpustí a zo dna hrnca začnú k hladine stúpať bublinky.
- Horúcu tekutinu okamžite vlejte do vopred pripravených sterilizovaných fliaš, uzavrite vekom a nechajte vychladnúť – najlepšie dnom nahor.
- Fľaše so sirupom uskladnite na tmavšom a chladnejšom mieste.
- Neotvorený sirup by mal vydržať až 365 dní, po otvorení v chladničke potom maximálne týždeň.

Objavte podobné tipy
Likér z kvetov bazy čiernej
Tento bazový likér je úplne luxusný a perfektne sa dopĺňa s minerálnou vodou. Hravo tak vytvoríte dokonalý letný koktail!
Ingrediencie
- 20-30 čerstvých bazových kvetov (fungujú aj sušené)
- 750 ml vodky
- 3 plátky citróna
- 1/4-1/2 šálky medu alebo cukru (voliteľné)
Postup
- Bazové kvety odrežte od stonky do pohára s veľkosťou litra tak, aby bola takmer plná.
- Na kvety nalejte vodku a navrch položte plátky citróna tak, aby kvety zostali pod vodkou.
- Pohár zakryte viečkom a dajte na 2-4 týždne na chladné a tmavé miesto.
- Bazové kvety preceďte cez jemné sito, potom pridajte voliteľne med alebo cukor a dobre premiešajte alebo pretrepte.
- Likér môžete konzumovať ihneď alebo ho pokojne nechajte zrieť dlhšie.
- Užite si ho!

Bazová limonáda
Pripravte si sviežu limonádu z kvetov bazy čiernej, ktorá je výborná práve vo chvíli, keď začína už trochu perlit.
Ingrediencie
- 4 kvety bazy čiernej
- 200 g kryštálového cukru
- 1 citrón
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- 3 l prevarenej vody
Postup
- Do vychladnutej prevarenej vody vsypte cukor a kyselinu citrónovú.
- Pridajte pokrájaný citrón a kvety bazy.
- Nechajte vo veľkom pohári, ktorý prikryte plátnom, na slnečnom mieste asi 3 až 5 dní.
- Občas tekutinou zamiešajte.
- Potom sceďte a uchovávajte v chladničke.

Osviežte sa počas letných dní a využite k tomu aj ďalšie recepty na domáce limonády !
Bazový med
Med s kvetmi bazy čiernej skvele chutí a zároveň je naozaj jednoduché ho vyrobiť. Vyskúšajte vo svojej kuchyni zase niečo nové!
Ingrediencie
- ½ šálky surového medu
- ½ šálky čerstvých alebo sušených kvetov bazy čiernej
Postup
- Zmiešajte zhruba ½ šálky medu s ¼ šálky kvetov bazy čiernej.
- Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste a pohárom otočte každý deň po dobu dvoch týždňov, aby sa kvety v mede pohybovali (bez toho, aby ste zašpinili hromadu lyžíc).
- Kvety je možné prepasírovať alebo ponechať, pretože sú jedlé.
- Med z čerstvých kvetov vydrží cca 2 týždne.
- Med zo sušených kvetov vydrží až 2 mesiace.

Ako správne zbierať kvety z bazy čiernej
- Sezóna bazových kvetov je pomerne krátka, od polovice mája do konca júna , v závislosti na tom, kde žijete a na počasí v konkrétnom roku.
- Kvety zbierajte iba z kríkov rastúcich mimo cestnej premávky , aby boli kvety tak čisté, ako len môžu byť.
- Kvety by mali byť veľké a úplne otvorené a ich vôňa by mala byť silná.
- Ak je to možné, trhajte kvety za slnečného dňa na poludnie ; vtedy je ich vôňa najlepšia.
- Nezbierajte ich, ak sú mokré ; počkajte, až vyjde slnko a budú zase suché.
- Presúvajte sa z jedného kríka na druhý a z každého natrhajte len pár kvetov ; sú dôležité pre hmyz a vtáky.
- Trhajte ich pod hlavou , kde sa všetky malé stonky stretávajú s veľkým stonkou.
- Dobre pretrepte , raz na mieste zberu, než ich vložíte do košíka, a druhýkrát v dreze, než ich budete chcieť použiť, aby ste sa zbavili všetkého hmyzu.
- Kvety radšej neumývajte ; ak to urobíte, stratí časť svojej chuti.
- Ak to musíte urobiť, opláchnite ich veľmi krátko pod tečúcou studenou vodou a dobre ich pretrepte.
- Okamžite ich začnite konzervovať ; počas niekoľkých hodín ochabnú a stratia chuť.
Ak necháme kvety bazy čiernej dozrieť, potom z nich získame plody – bazy, z ktorých môžeme okrem iného pripraviť vynikajúci bazinkový sirup .
A aký recept z kvetov bazy čiernej je váš najobľúbenejší? Napíšte nám do komentárov!