Kapustnica alebo tiež kyselica je polievka z kyslej kapusty.
Poznáte ju so zemiakmi, klobásou alebo slaninou?
Aká je vaša tradičná receptúra?
A ak ešte žiadnu nemáte, poďte nabrať inšpiráciu našimi receptami na kapustnicu.
Najlepšia kapustnica s klobásou
Hustá domáca polievka z kyslej kapusty, ktorá zasýti.
INGREDIENCIA:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 klobásy
- 1 veľký zemiak
- 1 malá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 bobkový list
- 2 lyžice papriky
- 1 lyžička rasce
- ¼ lyžičky korenia
- 1 l vody
- smotana na šľahanie
POSTUP:
- Kyslú kapustu zbavte šťavy (tú si pokojne nechajte na inú polievku, alebo ju vypite) a nachystajte si ju do misky.
- Cibuľku si nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji, potom pridajte na kocky nakrájaný zemiak, klobásu, nasekaný cesnak a chvíľu restujte.
- Pridajte kapustu, osoľte, okoreňte, pridajte rascu a papriku, podlejte vodou a pridajte bobkový list.
- Varte do zmäknutia zemiakov.
- Nakoniec zahustite smotanou.

Slovenská vianočná kapustnica (kyselica)
Vianočná kyselica je v niektorých rodinách tradičná. A čo u vás? Tiež ju varíte?
INGREDIENCIA:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 klobásy
- 1 cibuľa
- hladká múka
- olej
- 500-750 ml vody
- soľ
- korenie
- vegeta
- paprika
- sušené huby
- 250 ml vody alebo vývaru
POSTUP:
- Kyslú kapustu si sceďte.
- Dajte si variť asi 500-700 ml vody podľa toho, ako veľmi chcete mať polievku hustú.
- Až začne voda vrieť, pridajte kapustu.
- Medzitým si namočte huby do studenej vody a nechajte ich napučať.
- Potom ich môžete precediť a pridať do polievky.
- Následne pridajte aj celé klobásy.
- Na panvici si pripravte zásmažku.
- Cibuľu si osmažte dozlatista, zasypte trochou múky, okoreňte a podlejte vývarom alebo vodou.
- Dôkladne premiešajte, priveďte do varu.
- Zásmažku potom dajte do polievky a premiešajte.
- Varte ešte 10 minút.
- Nakoniec vyberte klobásy a nakrájajte na kolieska.

Ako na recept na kyselicu vám môže pomôcť aj nasledujúce video:
Objavte podobné tipy
Poctivá kapustnica so smotanou
Recept na kapustnicu je naozaj poctivý. Nechýba základ zo slaniny a má jemnú paradajkovú chuť.
INGREDIENCIA:
- 100 g slaniny alebo slaniny
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica papriky
- ½ lyžičky majoránky
- ½ lyžičky rasce
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky korenia
- 1 lyžička cukru
- 4 hrnčeky kuracieho vývaru alebo vody
- 500 g kyslej kapusty
- ⅓ hrnčeka kyslej smotany
POSTUP:
- Slaninu si nakrájajte na kocky a osmažte nasucho do chrumkava.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a restujte.
- Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu varte, následne pridajte aj kapustu bez šťavy, korenia, podlejte vodou či vývarom a nechajte variť asi 20 minút.
- Na konci varenia pridajte kyslú smotanu a dôkladne premiešajte.
- Prípadne dochuťte soľou alebo cukrom.

Moravská kapustnica
Tu máme ďalší recept na kapustnicu. Tentokrát na moravský spôsob.
INGREDIENCIA:
- 1 lyžica olivového oleja
- 200 g slaniny
- 1 cibuľa
- 500 g zemiakov
- 500 g kyslej kapusty
- voda
- soľ
- korenie
- rasca
- paprika
- bobkový list
- hladká múka
POSTUP:
- Slaninu si nakrájajte na kocky a nasucho osmažte.
- Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a smažte dosklovata.
- Zasypte múkou, chvíľu miešajte, potom podlejte studenou vodou.
- Akonáhle začne polievka vrieť, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, kapustu a korenie.
- Varte do zmäknutia.

Červená kapustnica so zemiakmi
Čím je táto kapustová polievka iná oproti tej klasickej? Je tu pridaná červená repa.
INGREDIENCIA:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 malé červené repy
- 1 lyžička rasce
- 500 g kyslej kapusty
- 1 l vody alebo vývaru
- 3 stredne veľké zemiaky
- bobkový list
- soľ
- korenie
- kyslá smotana na ozdobu
POSTUP:
- Na oleji si osmažte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak, nahrubo nastrúhanú repu a chvíľu restujte.
- Pridajte kapustu, podlejte vodou či vývarom, pridajte korenie, zemiaky a varte do zmäknutia.
- Podávajte ozdobenú kyslou smotanou.

Tak ako sa vám páčia recepty na kapustnicu? Polievka je to jednoduchá. V podstate na nej nie je príliš, čo na nej pokaziť. Zvládne ju aj začiatočník. Je však dôležité, aby bola dobre dochutená. Ideálne je, ak šťavu z kapusty scedíte a necháte si ju na niečo iné.
Taká kapustová polievka by potom bola veľmi kyslá. Obvyklou súčasťou je cibuľa, ale aj klobása, slanina, slanina, alebo aj údené mäso. Záverečné zahustenie je tiež na vašej predstave. Zahusťovať nemusíte vôbec, ale využiť môžete zásmažku, kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie.