6 lahodných receptov na zdravé a chutné polievky z kalerábu. Načerpajte inšpiráciu!

Jar aj leto sú plné čerstvej a zdravej zeleniny.

Jednou z nich je aj lahodná kaleráb.

Nemusíte ju konzumovať iba surovú, rovnako dobre chutí aj tepelne upravená.

Skvelým príkladom môžu byť rozmanité recepty na kalerábovú polievku.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Kalerábová polievka s kešu orieškami

Základný recept môžete obohatiť o kúsky zemiakov a čerstvé alebo sušené huby. Kaleráb je možné tiež nahradiť tuřínom.

Ingrediencie:

  • 2-3 kaleráby
  • 1 cibuľa
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 3/4 šálky kešu orechov
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci zahrejte olej a zľahka na ňom opražte najemno nakrájanú cibuľu, približne 5-7 minút, kým nezmäkne.
  2. Pridajte cesnak a na kocky nakrájanú olúpanú kaleráb, povarte približne 2 minúty.
  3. Následne pridajte vývar, vodu, kešu oriešky, bobkové listy, tymian, korenie a soľ.
  4. Priveďte zmes do varu.
  5. Potom znížte teplotu a varte 20-25 minút, kým kaleráb nezmäkne.
  6. Polievku odstavte a odstráňte z nej bobkové listy.
  7. Následne zmes pomocou ponorného mixéra rozmixujte dohladka.

Táto kalerábová polievka sa podáva s vločkami chilli, blanšírovanými kalerábovými listami a panenským olivovým olejom.

Polievka z kalerábu servírovaná s olivovým olejom a kalerábovými listami
zdroj: veganmiam.com

Krémová kalerábová polievka

Táto polievka je krásne krémová a jemná bez toho, aby vyžadovala smotanu. Jedinečnú chuť aj krémovosť jej dodáva olivový olej a zemiaky.

Ingrediencie:

  • 2-3 kaleráby
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 bobkový list
  • 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
  • soľ, korenie
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a štipku soli.
  2. Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne, približne 4 až 5 minút.
  3. Pridajte prelisovaný cesnak a korenie a povarte ešte minútu.
  4. Potom vložte do hrnca aj na kocky pokrájanú olúpanú kaleráb a zemiaky.
  5. Povarte približne 1-2 minúty a prilejte do hrnca zeleninový vývar a pridajte bobkový list.
  6. Priveďte zmes do varu a za občasného miešania varte približne 20-25 minút, kým kaleráby a zemiaky nezmäknú.
  7. Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte zmes dohladka.
  8. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou, korením a olivovým olejom.

Táto polievka z kalerábu a zemiakov chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom.

Krém pripravený z kalerábu ozdobený korením, bylinkami a olivovým olejom
zdroj: yupitsvegan.com

Blízkym príbuzným kelu je kel. Vyskúšajte
kelové lahôdky v rôznych podobách.

Lahodná polievka s kalerábom a karfiolom

Kaleráb o karfiol patrí medzi hlúbovú zeleninu. Zkombinujte ich v jedinečnej polievke, ktorá nielen skvele chutí, ale zároveň vás skvele zasýti aj zahreje.

Ingrediencie:

  • 2-3 kaleráby
  • 1 stredný karfiol
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4-6 šálok zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka z plechovky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • soľ, korenie
  • čerstvé bylinky na posypanie

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  2. Varte, až cibuľa zmäkne.
  3. Následne pridajte do hrnca na kocky nakrájanú olúpanú kaleráb, karfiolové ružičky a tymián.
  4. Poverte približne po dobu 5 minút.
  5. Prilejte do hrnca zeleninový vývar a priveďte do varu.
  6. Duste približne ďalších 25 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
  7. Potom do zmesi prilejte kokosové mlieko a rozmixujte za pomoci ponorného mixéra dohladka.
  8. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.

Kalerábovo-kvetákovú polievku podávajte posypanú čerstvými bylinkami s opečeným pečivom.

Polievka priravená z kalerábu a karfiolu
zdroj: nutrionnaire.com

Kalerábový krém s mrkvou a feniklom

Špecifickú chuť tejto polievke dodáva nielen mrkva, ale aj fenikel, ktorý je tu použitý namiesto cibule. Mimochodom fenikel má celý rad pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Ingrediencie:

  • 2-3 kaleráby
  • 3-4 mrkvy
  • 1 fenikel
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, korenie
  • čerstvé bylinky na posypanie

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olivový olej, následne doň pridajte nadrobno nakrájaný fenikel a povarte približne 2 minúty.
  2. Pridajte olúpanú a na kocky nakrájanú mrkvu a kaleráb.
  3. Premiešajte a varte približne ďalších 8 minút.
  4. Potom k zmesi prilejte vývar a pridajte bobkový list a petržlenovú vňať.
  5. Priveďte do varu a vare približne 20-25 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
  6. Polievku ostavte, vyberte bobkový list a za pomoci ponorného mixéra zmes rozmixujte do hladkého pyré.
  7. Dochuťte soľou a korením.
Kalerábový krém s mrkvou a feniklom so štipkou kôpru
zdroj: harvest2u.com

Smotanová polievka z kaleráby

Výborná polievka jemnej smotanovej chuti, ktorá môže byť súčasťou obeda aj samostatnou zdravou večerou.

Ingrediencie:

  • 2-3 kaleráby
  • 1 petržlen
  • 1 zemiakov
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml šľahačky alebo smotany
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • Limetka
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, korenie
  • čerstvá žerucha

Postup:

  1. Kaleráb, zemiaky i petržlen umyte, olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. V hrnci zohrejte olivový olej a nechajte na ňom približne 3 minúty restovať petržlen.
  3. Potom pridajte aj kalerábu a zemiakov, povarte približne 5 minút.
  4. Následne zeleninu deglazujte bielym vínom.
  5. Potom prilejte do hrnca zeleninový vývar, premiešajte a nechajte približne 20 minút povariť.
  6. Ostavte polievku z ohňa a ponorným mixérom ju rozmixujte dohladka.
  7. Vráťte polievku späť na sporák a prilejte do nej šľahačku.
  8. Priveďte do varu, dochuťte korením a šťavou z limetky.

Kalerábová polievka so smotanou je veľmi chutná s ražným pečivom a ozdobená čerstvou žeruchou.

Smotanová polievka s kalerábom, ozdobená čerstvou žeruchou
zdroj: fifthfloor.kitchen

Dodajte vášmu telu vitamíny a energiu polievkami pripravenými z jarnej zeleniny. Jarné polievky sú nielen zdravé a chutné, ale vďaka krásne zelenej farbe aj krásnej na pohľad.

Polievka s karamelizovanou kalerábom a parmezánom

Vyskúšajte neskutočne lahodné spojenie pečenej kalerábu s parmezánom v tejto jedinečnej polievke.

Ingrediencie:

  • 3 kaleráby
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3 šálky vody
  • 1 limetka
  • strúhaný parmezán
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kaleráb umyte, olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Kocky kaleráb položte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte soľou a korením.
  3. Vložte ich do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte približne 10-15 minút.
  4. V medziobdobí zahrejte zaoberajúci olivový olej v hrnci a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu, približne 5-7 minút.
  5. Potom pridajte prelisovaný cesnak a pečenú kaleráb, vývar, vodu, bobkový list a soľ.
  6. Priveďte do varu a varte po dobu približne 25-30 minút domäkka.
  7. Vyberte zo zmesi bobkový list.
  8. Následne pomocou ponorného mixéra či kuchynského robota zmes rozmixujte dohladka.
  9. Pridajte do polievky šťavu z limetky a dôkladne pomiešajte.

Táto kalerábová polievka sa podáva posypaná parmezánom a prípadne aj troškou chilli.

Polievka z kalerábu so strúhaným parmezánom
zdroj: cooking.nytimes.com

Prečo zaradiť kaleráb do svojho jedálnička?

Kaleráb či kaleráb patrí spoločne so kelom, karfiolom, kapustou či brokolicou medzi hlúbovú zeleninu. V Čechách patrí medzi veľmi obľúbenú zeleninu, ktorej každý rok priemerný Čech skonzumuje viac ako dva a pol kilogramu.

Kaleráb obsahuje veľké množstvo rôznych zdraviu prospešných látok. Z hľadiska vitamínov je bohatá predovšetkým na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok v nej nájdeme veľké množstvo vápnika, draslíka, horčíka, mangánu či fosforu. Okrem iného ich obsahuje aj mnoho vlákniny, čím napomáha správnej funkcii našej tráviacej sústavy. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je obľúbenou súčasťou aj rôznych redukčných diét.

Kaleráb v kuchyni

Najznámejšia a najčastejšia je konzumácia surovej kalerábu. Buď len tak, alebo sa pridáva do najrôznejších zeleninových šalátov. Okrem polievky možno ale z kalerábu pripraviť aj veľmi chutné nátierky, dá sa podobne ako karfiol či kel tiež zapekať a je možné z nej pripraviť aj kalerábové placky. Jedlé sú tiež listy kalerábu, ktoré možno ľahko pridať do polievky či šalátu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.