Najlepšie krúpové recepty 6x inak. Jedlo pre celú rodinu!

Radi by ste vyskúšali netradičné recepty, ktorých hlavnou prísadou sú krúpy? Alebo sa spoliehate na klasiku v štýle vianočného kuby?

Krúpy môžete využiť ako skvelú závarku do polievok, vmiešať ich do kaší, alebo ich pokojne môžete servírovať aj ako samotnú prílohu namiesto ryže.

Recepty s krúpami sú nenáročné na prípravu a vaše telo vám za túto zdravú obilninu bude vďačné. Preto sa nechajte inšpirovať niektorými z našich receptov.

Údená polievka s krúpami

Klasický recept s krúpami, ktorý zahreje aj v tých najmrazivejších dňoch. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 750 g údeného mäsa
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 250 g krúp
  • 2 polievkové lyžice sadla
  • 1 cibuľa, nakrájaná najemno
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • soľ
  • nasekaná petržlenová vňať

Postup

  • Do hrnca vložte údené mäso a zalejte ho 2 litre vody.
  • Pridajte bobkový list, korenie, nové korenie. Priveďte do varu a varte 1 hodinu.
  • Krúpy nasypte do misy, zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte stáť aspoň 45 minút.
  • Po uplynulej dobe uvarte krúpy podľa návodu.
  • Cibuľu, zemiaky, mrkvu a petržlen umyte, očistite a nakrájajte na kocky.
  • V ďalšom hrnci rozohrejte masť a pridajte najemno nakrájanú cibuľu. Nechajte ju zosklovatieť.
  • Potom k cibuli prilejte vývar z údeného mäsa. Vývar prilejte cez sitko.
  • Pridajte nakrájané zemiaky a varte približne 10 minút.
  • Na ďalších 15 minút pridajte mrkvu, zeler a krúpy.
  • Medzitým mäso nakrájajte na kúsky.
  • Polievku okoreňte majoránom, soľou a pridajte mäso.
  • Na záver ozdobte petržlenovou vňaťou.
polievka s krúpami so zeleninou a údeným mäsom
zdroj: pixabay.com

Rada skúšam jedlá pripravovať tak, aby v nich bolo vždy niečo „navyše“ čo urobí z tradičného pokrmu originálnu chuťovku. A tak sa nebojte a vyskúšajte recepty zo šošovky na rôzne spôsoby !

Krúpové rizoto

Výživné rizoto s jarnou zeleninou, smotanovým gréckym jogurtom, parmezánom a horčicou. Podávajte s akoukoľvek grilovanou či vyprážanou zeleninou.

Ingrediencie

  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 200 g ovsených krúp
  • 2 dcl bieleho vína
  • 1 l vody
  • 130 g gréckeho jogurtu
  • 100 g parmezánu, jemne nastrúhaného
  • 3 vrchovaté lyžičky dijonskej horčice
  • hrsť čerstvého tymiánu
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • akákoľvek vyprážaná zelenina navrch

Postup

  • Krúpy nasypte do misy, zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte stáť aspoň 45 minút.
  • Na veľkej panvici rozpáľte na strednom ohni olivový olej.
  • Pridajte cibuľu, zeler a nechajte zmäknúť, asi 10 minút.
  • Pridajte ovsené krupice a všetko dôkladne premiešajte a nechajte opiecť aspoň 5 minút.
  • Pridajte biele víno a nechajte ovos absorbovať tekutinu za občasného miešania, asi 5 minút.
  • Pridajte vodu, priveďte do varu a potom oheň znížte na mierny a priklopte pokrievkou.
  • Nechajte variť dovtedy, kým nie sú krúpy zmäknuté, približne 1 hodinu. Priebežne miešajte.
  • Pokiaľ je ku koncu varenia tekutiny príliš veľa a ovos je hotový, odoberte veko, zvýšte teplotu a prebytočné množstvo tekutiny, za stáleho miešania, odvarte.
  • Vypnite oheň, pridajte jogurt, parmezán, horčicu, tymián a poriadne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  • Znovu prikryte a nechajte odpočívať aspoň 10 minút.
  • Podľa vášho výberu si zatiaľ pripravte osmaženú zeleninu, ktorú k rizotu nakoniec pridáte.
zdravé rizoto z krúp a špargľou navrch
zdroj: deliciousfromscratch.com

Šalát z krúp

Príloha k hlavnému jedlu alebo ako hlavný chod? Je to len na vás!

Ingrediencie

  • 1 šálka ovsených krúp
  • 3 mrkvy, hrubo nasekané
  • 2 – 3 jarné cibuľky, nasekané
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu alebo 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého kôpru
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice bieleho vínneho octu alebo citrónovej šťavy
  • soľ, čerstvo mleté korenie

Postup

  • Krupicu vložte do hrnca, zalejte 2 šálky vody a priveďte do varu.
  • Potom teplotu znížte, zakryte panvicu a varte asi 35 minút, alebo pokiaľ nebudú krúpy mäkké.
  • Uvarenú krupicu presypte do misky a hrniec opäť postavte na platničku.
  • Do hrnca prilejte pol litra vody a pridajte mrkvu.
  • Mrkvu varte 3–5 minút alebo pokiaľ nie je akurát mäkká. Potom zlejte.
  • K mrkve pridajte nakrájanú jarnú cibuľku, hrozienka, bylinky, krupicu a všetko poriadne premiešajte.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením
  • Pred podávaním nechajte odpočívať 10-15 minút.
krúpový šalát so zeleninou a hrozienkami
zdroj: jamiegeller.com

Ak chcete šalát pripraviť ako prílohu k mäsu, vyskúšajte niektoré tieto recepty na pečienku z bravčového mäsa !

Krúpy zapečené s hrachom a brokolicou

Inšpirované tradičným staročeským pokrmom kuba. Ale huby v tomto recepte nenájdete. Namiesto nich sú krúpy s hráškom a brokolicou.

Ingrediencie

  • 300 g ovsených krúp
  • 250 g hrášku
  • brokolica
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rasca, drvená aj v celku
  • soľ, korenie
  • majorán

Postup

  • Krúpy prepláchnite a nechajte 45 minút napučať vo vode.
  • Vodu potom zlejte a do hrnca prilejte čerstvú.
  • Priveďte do varu, osoľte a varte zhruba pol hodiny, kým nie sú krúpy mäkké, ale stále trochu chrumkavé na skus.
  • Po uplynulej dobe vodu sceďte.
  • Umyte brokolicu a rozdeľte ju na malé ružičky.
  • Na oleji osmažíte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne.
  • Potom pridáte hrach a približne 5 minút na strednom plameni za občasného miešania opekáte.
  • Dochutíte soľou a korením.
  • Rozohrejte rúru na 180 °C.
  • Pripravíte si pekáčik alebo zapekaciu misu a vymažete ju olejom.
  • Do pekáča nasypete a zmiešate krúpy s hrachom a brokolicou.
  • Pridáte rozotretý cesnak a majoránku.
  • Krúpy vložte do rúry a nechajte zapekať 30 minút.
  • Po uplynutí doby zapekania nechajte krúpy vychladnúť.
  • Podávajte so zeleninou, či plátkom mäsa.
brokolicové - hrachové krúpy v hrnci
zdroj: pixabay.com

Krúpové placky

Chutné sú ako samotné, tak s akoukoľvek oblohou k tomu. A čo napríklad rozpečené so syrom? Nebojte sa byť kreatívni!

Ingrediencie

  • 4 šálky varených krúp
  • 1 šálka pohánkovej múky
  • 2 polievkové lyžice celej rasce
  • 1 polievková lyžica majoránky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • rastlinný olej

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Krúpy rozmixujte. Nemusí byť úplne dohladka.
  • Krúpy osolíte, pridáte aj majoránku, rascu, prelisovaný cesnak a posypte múkou. Poriadne premiešajte.
  • Mokrými rukami z cesta tvarujte placky.
  • Skladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  • Všetky placky potrite olejom.
  • Placky pečte približne 40 až 45 minút, kým nie sú zlaté a nezačnú sa odlepovať z papiera.
  • Potom ich vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
zdravé placky z krúp na doske
zdroj: pixabay.com

Vďaka zdravej strave nám naše telo poďakuje. Ale občas nie je na škodu zhrešiť a dať si nejakú kalorickú bombu. Čo hovoríte týmto nebezpečne sladkým receptom na brownies ?

Kuba recept

Hubový kuba je lacné a chutné jedlo, ktoré sa podáva väčšinou na Štedrý deň. Pripravte si tradičné jedlo, na Vianoce, ale aj kedykoľvek inokedy.

Ingrediencie

  • 1,5 hrnčeka krúp
  • 2 hrsti sušených húb
  • 150 g slaniny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 ml vývaru
  • 1 polievková lyžica majoránky
  • soľ, mleté korenie
  • masť alebo rastlinný olej

Postup

  • Huby cez noc namočíte do vody.
  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Slaninu a cibuľu nakrájate na kocky.
  • Na slanine necháte speniť a zosklovatieť cibuľu.
  • Následne pridáte huby a podusíte.
  • Krúpy uvaríte vo vode so štipkou soli. Keď sú hotové, zmiešate ich s hubovou zmesou.
  • Dochutíte soľou, čiernym korením, majoránom a prelisovaným cesnakom.
  • Pridáte kúsok masti, vodu z húb, vývar a necháte variť približne 5 až 8 minút.
  • Povarenú zmes preložíte do zapekacej misy a pečiete, kým povrch nezezlátne.
kuba s hubami a kapustou
zdroj: ifoodreal.com

Viete, ako si vybrať kvalitný digestor? V našej recenzii na odsávače pár vám poradíme. Mrknite sa.

O jačmenných krúpach

Zatiaľ čo naše babičky používali jačmenné krúpy úplne bežne ako my používame napríklad ryžu, dnes nájdete mnoho ľudí, ktorí ich vôbec nepoznajú.

Jačmenné krúpy sa právom zaraďujú medzi potraviny zdravej výživy a na rozdiel od ostatných obilnín majú nižší podiel lepku.

Preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym chorobám, žalúdočným a črevným problémom. Taktiež znižujú hladinu cholesterolu a lipidov v krvi a sú veľmi účinné proti zápche.

Jačmenné krúpy obsahujú veľké množstvo sacharidov, bielkovín, vitamínov B a E, draslíka, vápnika, železa a selénu, látku, ktorá sa osvedčila v boji proti nádorom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.