Neodolateľné recepty na hovädzie rezančeky Stroganov. Ochutnajte!

Ruská kuchyňa síce nie je taká svetoznáma ako kuchyňa francúzska či talianska, ale napriek tomu v nej nájdeme množstvo výborných pokrmov.

Ktoré vás napádajú?

Celkom určite boršč, pirohy, soljanka, šašlik, pelmene či bliny.

Existuje ale ešte jeden pokrm, ktorého názov v sebe ukrýva meno jedného významného šľachtického rodu.

Áno, dnes sa spoločne pozrieme na rozmanité varianty receptov na hovädzie Stroganov!

Objavte s nami tú najlahodnejšiu!

Hovädzie rezančeky Stroganov s vôňou brandy

Vyskúšajte nevšedný recept, v ktorom sa na rozdiel od väčšiny ostatných pri príprave nepoužíva horčica ani paradajkový pretlak. Jeho chuť je naopak ozvláštnená brandy!

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie sviečkové
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g lesných húb
  • 50 ml kyslej smotany
  • 40 ml brandy
  • 10 g masla
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu a cesnak.
  2. Nastrúhajte kôru z citróna, očistite a nakrájajte huby.
  3. Hovädzie mäso vložte medzi dve vrstvy potravinovej fólie a valčekom rozvaľkajte približne na hrúbku pol centimetra.
  4. Následne mäso nakrájajte na tenké rezančeky.
  5. Rezančeky posypte sladkou paprikou, korením, soľou a citrónovou kôrou.
  6. V panvici na olivovom oleji orestujte cibuľu s cesnakom, potom pridajte aj huby a maslo.
  7. Restujte do doby, než huby mierne zozlatnú, a následne túto zmes z panvice odstráňte.
  8. Do rovnakej panvice prilejte trochu oleja a po dobu niekoľkých minút v ňom restujte hovädzie rezančeky.
  9. Primiešajte aj zmes húb, cibule a cesnaku a všetko zalejte brandy.
  10. Miešajte, kým sa brandy takmer nevyparia.
  11. Odstavte z ohňa a primiešajte kyslú smotanu.
  12. Podávajte posypané čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Takto pripravené hovädzie Stroganov skvele chutí s čerstvým chlebom a nakladanými uhorkami.

Mäsové rezančeky s hubami deglazovanej brandy
zdroj: jamieoliver.com

Túžite po vlastnoručne nakladaných uhorkách? S naším praktickým návodom na zaváranie to zvládne každý!

Hovädzie Stroganov s ryžou

Aké veľké by mali byť hovädzie rezančeky? Obvykle sa udáva približne 5 x 2 x 1 centimeter. Existujú aj varianty, kedy sa sviečková nekrája na rezančeky, ale iba na plátky.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie sviečkové alebo roštené
  • 250 g šampiňónov
  • 250 ml vývaru
  • 85 g kyslej smotany
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky masla
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Na panvici s olejom sprudka orestujte sviečkovú nakrájanú na rezančeky.
  2. Následne na masle približne 5 minút za stáleho miešania zľahka restujte nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak, ktoré posypte sladkou paprikou.
  3. Pridajte k zmesi hovädzie mäso, na plátky nakrájané šampiňóny, worcestrovú omáčku, paradajkový pretlak a vývar.
  4. Všetko dôkladne premiešajte a priveďte do varu.
  5. Potom duste na miernom plameni, kým mäso nebude mäkké.
  6. Do zmesi vmiešajte kyslú smotanu.
  7. Servírujte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Ryža je v Čechách najobľúbenejšou prílohou k tomuto pokrmu. Vzhľadom na svoju štruktúru sa najviac odporúča ryža basmati či ďalšie druhy dlhozrnnej ryže.

Zmes hovädzieho mäsa, šampiňónov a ryže zdobená petržlenovou vňaťou
zdroj: taste.com.au

Stroganov so šampiňónmi a smotanou

Okrem šampiňónov môžete pri príprave samozrejme použiť aj lesné huby. Tie pokrmu dodajú intenzívnejšiu chuť aj vôňu.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie sviečkové alebo roštené
  • 250 g šampiňónov
  • 250 ml kyslej smotany
  • 125 ml vývaru
  • 1 cibuľa
  • 60 ml brandy
  • 1 PL oleja
  • 1 PL masla
  • 1 lyžička horčica
  • bobkový list
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Hovädzie mäso nakrájajte na rezančeky.
  2. Na panvici zohrejte olej a maslo, pridajte nakrájanú cibuľu, šampiňóny, soľ a korenie.
  3. Varte po dobu 7-10 minút na miernom ohni.
  4. Cibuľu so šampiňónmi z panvice vyberte a odložte do misky.
  5. Do panvice vložte mäsové rezančeky a restujte ich po dobu 3-5 minút.
  6. Prilejte brandy a za stáleho miešania pokračujte vo varení, kým sa takmer všetok alkohol nevyparí.
  7. Následne pridajte vývar, bobkový list, soľ a korenie a za stáleho miešania povarte.
  8. Vráťte do panvice šampiňóny a cibuľu a varte ešte po dobu približne 3 minút.
  9. Na záver pridajte kyslú smotanu a na miernom ohni dôkladne premiešajte.
  10. Pred podaním posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Servírujte so zemiakovou kašou, ryžou či pečivom a nakladanými uhorkami.

V prípade, že je pre vás chuť kyslej smotany príliš silná, nahraďte ju pol na pol smotanou na šľahanie.

Pokrm z hovädzieho mäsa a húb s omáčkou z kyslej smotany
zdroj: vikalinka.com

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!

Best Beef Stroganoff Recipe | Classic Russian Dish
zdroj: vikalinka.com

Hovädzia roštenka so zemiakovou kašou

Tomuto pokrmu sa niekedy hovorí aj minútkový guláš. Jeho výhodou je nielen rýchlosť prípravy, ale aj to, že sa všetko pripravuje iba v jednej panvici!

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie roštené
  • 250 g lesných húb či šampiňónov
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 šálka vývaru
  • 3/4 šálky smotany na šľahanie
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 1 PL múky
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 1 PL dijonskej horčice
  • soľ, korenie
  • pažítka na ozdobu

Postup

  1. V hlbokej panvici na olivovom oleji orestujte roštenú nakrájanú na rezančeky.
  2. Rezančeky z panvice odstráňte a odložte na tanier, ktorý priklopte, aby mäso príliš nevychladilo.
  3. Pridajte do panvice maslo, nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky či štvrťky nakrájané huby.
  4. Varte po dobu niekoľkých minút, kým huby nezmäknú.
  5. Pridajte prelisovaný cesnak a ešte minútku restujte.
  6. Zmes poprášte múkou a zamiešajte.
  7. Prilejte šálku vývaru, smotanu na šľahanie a všetko duste do mierneho zahustenia.
  8. Do zmesi pridajte kyslú smotanu, do ktorej ste predtým vmiešali lyžicu teplej omáčky, aby sa nezrazila.
  9. Za stáleho miešania pridajte worcestrovú omáčku, dijonskú horčicu, soľ a korenie.
  10. Keď je omáčka krémová, pridajte do nej hovädzie mäso a nechajte ho prehriať.
  11. Ozdobte nasekanými kúskami pažítky.

Takto pripravený Stroganov podávajte s cestovinovými rezancami či zemiakovou kašou.

Kúsky hovädzieho mäsa so šampiňónmi a smotanovou omáčkou na panvici
zdroj: natashaskitchen.com

Potrebovali by ste pomôcť s výberom mikrovlnnej rúry? V našom hodnotení mikrovlniek nájdete pár rád na úžitok.

Sviečková Stroganov

Zaujímavosťou je, že tento pokrm je veľmi obľúbený aj v Amerike, kde sa pripravuje dokonca ako hotové jedlo. Američania ho najčastejšie konzumujú s cestovinovými rezancami.

Ingrediencie

  • 1000 g hovädzie sviečkové
  • 500 g šampiňónov
  • 3/4 šálky smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
  • 1 šálka vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL koňaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 2 PL oleja
  • 6 PL masla
  • sladká paprika
  • soľ, korenie
  • čerstvý kôpor či petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Sviečkovú nakrájajte na rezančeky, osoľte, okoreňte a orestujte na panvici s olejom.
  2. Orestované mäso vyberte, do panvice pridajte maslo a opražte na ňom nakrájanú šalotku.
  3. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, soľ, korenie a niekoľko minút restujte.
  4. Prilejte koňak a vývar, priveďte do varu a duste približne 10 minút, kým tekutina nezhustne.
  5. Vmiešajte dijonskú horčicu a smotanu.
  6. Keď sa všetko spojí, pridajte tiež hovädzie rezančeky a niekoľko málo minút ešte povarte.
  7. Dochuťte soľou, čiernym korením, paprikou a ozdobte nasekaným kôprom či petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu podávajte cestovinové rezance či iný typ cestovín.

Zmes rezancov z hovädzieho mäsa so šampiňónmi servírovaná na cestovinách
zdroj: epicurious.com

Pravý ruský Stroganov

Zaujíma vás, aký Stroganov by ste mohli ochutnať pri návšteve Ruska? Uvarte si ho podľa tradičného receptu!

Ingrediencie

  • 500 g hovädzie sviečkové
  • 200 g šampiňónov
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 šálka vývaru
  • 1 cibuľa
  • 1 PL horčica
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL masla
  • 2 PL múky
  • soľ, korenie

Postup

  1. Na panvici s jednou lyžicou masla orestujte na plátky nakrájané šampiňóny, následne ich z panvice vyberte.
  2. Pridajte druhú lyžicu masla a orestujte cibuľu, tiež nakrájanú na plátky.
  3. Do panvice pridajte na rezančeky nakrájané mäso, ktoré ste predtým poprášili múkou.
  4. Restujte po dobu 2-3 minút, až rezančeky ľahko zhnednú.
  5. Pridajte do panvice vývar, horčicu, paradajkový pretlak a šampiňóny a všetko dôkladne premiešajte.
  6. Duste na strednom ohni po dobu 10-15 minút.
  7. Do kyslej smotany najskôr vmiešajte opatrne malé množstvo vývaru z panvice, premiešajte a následne vlejte do panvice celú smotanu.
  8. Premiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte.

Tradičný hovädzí Stroganov sa dnes v Rusku podáva najmä s pečenými zemiakmi či s hranolčekmi.

Tradičný ruský pokrm z hovädzieho mäsa, húb a kyslej smotany
zdroj: curiouscuisiniere.com

Kto boli Stroganovci a prečo nesie pokrm ich meno?

Stroganovovej bola pôvodne rodina bohatých sedliakov, ktorej korene siahajú až na koniec 15. storočia. Postupom času sa z nich stali úspešní hospodári, obchodníci, priemyselníci aj štátnici. Začiatkom 18. storočia získala rodina šľachtický titul.

Vznik pokrmu sa datuje do prvej polovice 19. storočia, kedy pravdepodobne francúzsky kuchár grófa Pavla Stroganova vytvoril jeho prvú verziu, ktorú sa rozhodol pomenovať po svojom grófovi. Avšak existujú aj iné varianty, ktoré popisujú vznik pokrmu odlišne.

Prvý doložený recept sa nachádza v kuchárke z roku 1861, pričom receptúra obsahovala iba hovädzie mäso, vývar, horčicu a smotanu. Ostatné ingrediencie, ktoré máme s týmto pokrmom dnes spojené, teda šampiňóny, cibuľa či paradajkový pretlak, sa objavujú v rôznych kombináciách až v receptoch z prelomu 19. a 20. storočia.

Podľa tradície sa v minulosti pri podávaní pokrm tiež najprv polial koňakom či vodkou a následne zapálil. Dnes je hovädzie Stroganov obľúbené takmer po celom svete a existuje v mnohých rôznych variantoch, ako je zrejmé aj z našich receptov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.