Recept na králika pečeného na slanine s karfiolom je jedlo, ktoré vám nesmie ujsť!
Vďaka slanine bude mäso, krehkejšie, šťavnatejšie a bude sa rozplývať na jazyku.
Aké sú ďalšie postupy na prípravu krehkého mäsa?
Pozrite sa na koniec článku.
Králik pečený na slanine s karfiolom
Krehké a šťavnaté, presne také bude mäso z králika, keď ho upečiete v slanine! Pridajte k tomu zapečený karfiol so syrom a vaši hostia budú vylizovať taniere. Pre ďalšiuinšpiráciu na zapečený karfiol sa pozrite na náš web, kde nájdete ďalších 11 receptov.
Čo budeme potrebovať
- králičie mäso
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky petržlenu
- soľ
- lyžička mletej papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice prepusteného masla
- 200 ml suchého bieleho vína
- 150 g prerastenej slaniny (na plátky)
- 1 červená cibuľa
- 200 g brusníc
Na karfiol
- 1 karfiol rozlámaný na veľké ružičky
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 1 lyžička horčica
- 100 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
- soľ
- korenie
Postup
- Cesnak olúpte a prelisujte, petržlenovú vňať opláchnite a nasekajte nadrobno.
- K cesnaku pridajte petržlen, premiešajte s olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
- Králika potrite cesnakovo-petržlenovou zmesou.
- Vo veľkom pekáči rozohrejte prepustené maslo a králika na ňom opečte. Vyberte králika z pekáča.
- Do výpeku nalejte biele víno a nechajte prejsť varom.
- Králika obaľte do slaniny slaninou a zviažte kuchynským povrázkom.
- Králika vložte späť do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 80 ° C asi 3 hodiny.
- Červenú cibuľu olúpte, rozpoľte a nakrájajte na prúžky.
- Brusnice prepláchnite a sceďte. Brusnice spolu s cibuľou pridajte ku králikovi asi po 1 hodine varenia.
- Na zapečený karfiol so syrom si predhrejte rúru na 190 °C.
- Karfiol dôkladne umyte a vložte do veľkého hrnca s osolenou vodou. Priveďte do varu a varte 3–5 minút, kým nie je karfiol takmer mäkký, ale stále pomerne pevný.
- Omáčku pripravíte tak, že v hrnci rozpustíte maslo a vmiešate múku.
- Varte na miernu teplotu asi 1 minútu.
- Zložte z platne a postupne po troškách pridávajte mlieko a medzi každým pridávaním dobre premiešajte.
- Vráťte hrniec na platňu strednú teplotu a za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- Vmiešajte horčicu a dve tretiny syra.
- Karfiol rozložte do zapekacej misy. Opatrne prelejte omáčkou a uistite sa, že je karfiol úplne zakrytý.
- Posypte zvyšným syrom a pečte 25–30 minút, kým nie je vrchnák zlatisto hnedý.
- Podávajte s králikom pečeným na slanine.

Plnená králičia roláda obalená slaninou s karfiolovou ryžou
Vychutnajte si dokonalú kombináciu chutí v tomto recepte na pečeného králika na slanine s karfiolom. K tejto dobrote si tiež môžete pripraviť aj skvelý karfiolový šalát , a to najlepšie podľa nášho receptu.
Čo budeme potrebovať
- 800 g králičieho mäsa
- 2 cibuľa
- 3 lyžice masla
- ½ zväzku bazalky
- ½ zväzku trebuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 20 g hrozienok
- 20 g nasekaných orechov
- 4 plátky slanina
- 200 ml suchého bieleho vína
- soľ
- korenie
Na karfiolovú ryžu
- 1 veľká hlava karfiolu
Postup
- Hrozienka namočte do vlažnej vody.
- Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Bylinky nasekajte nadrobno.
- V mise zmiešajte bylinky s cesnakom, olejom, orechmi a namočenými hrozienkami.
- V hrnci rozohrejte 1 lyžicu masla, cibuľu orestujte dozlatista, pridajte bylinkovú zmes a dochuťte soľou a korením.
- Rozložte králičie mäso a dochuťte soľou a korením.
- Králika potrite bylinkovou zmesou a zrolujte, zabaľte do slaniny a zaistite špáradlami alebo špajdľou.
- Králičiu roládu opečte zo všetkých strán na panvici na zvyšnom masle, pridajte víno a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 45 minút.
- Počas pečenia občas podlievajte šťavou z pečenia a vínom.
- Na karfiolovú ryžu, karfiol umyte a dôkladne osušte, potom odstráňte všetky zelené časti.
- Karfiol nastrúhajte na strúhadle s väčšími otvormi.
- Akonáhle budete mať svoju karfiolovú ryžu, je ľahké ju variť (alebo si ju vychutnať surovú)!
- Jednoducho karfiol orestujte vo veľkej panvici na strednú teplotu na 1 lyžicu oleja.
- Prikryte pokrievkou, aby sa karfiol zaparil a bol krehkejší.
- Varte celkom 5–8 minút, potom dochuťte podľa chuti (napr. sójovou omáčkou alebo soľou a čiernym korením).
Zvyšky karfiolovej ryže skladujte v chladničke až 5 dní. Neuvarenú karfiolovú ryžu skladujte v mrazničke až 1 mesiac.

Objavte podobné tipy
Pečený králik so slaninou a karfiolovým pyré
Králičie mäso so slaninou a karfiolom je jedným z najobľúbenejších receptov! Toto klasické francúzske jedlo je výdatné a chutné. Ak chcete môžete mäso z králika nahradiť kuraťom a podávať ho s pyré z batátov .
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky surovej slaniny
- 1 králik naporciovaný
- soľ
- korenie
- 40 g cibule (nakrájané)
- 125 ml kuracieho vývaru alebo bieleho vína
- 80 ml vody
- 30 g zrnitej horčice
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 125 ml hustej smotany
- 20 g čerstvého petržlenu nasekané
Na pyré
- 1 karfiol
- 250 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžička soli
- 45 g masla
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- korenie
Postup
- Slaninu opečte na panvici do chrumkava.
- Kúsky králika osolíme a okoreníme. Na stredne vysokom ohni opražte kúsky králika na slaninovom tuku.
- Vložte mäso do pekáča.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Osmažte cibuľu na panvici, kým nebude priehľadná, asi 3-4 minúty.
- Nalejte kuracie vývar do panvice.
- Pridajte vodu, horčicu a tymián a priveďte do varu.
- Kúsky králika zalejeme horčičnou omáčkou.
- Pekáč zakryte alobalom a pečte pri 160 stupňoch 45 minút až 1 hodinu, kým mäso nezmäkne.
- Králika vyberte a do omáčky vmiešajte smotanu a petržlenovú vňať a prelejte s ňou králika.
- Posypte rozdrobenou slaninou.
- Na pyré si vo veľkom hrnci priveďte do varu kurací vývar a soľ.
- Pridajte karfiol. Prikryte, znížte teplotu na minimum a varte v pare 20 minút, alebo kým karfiol nezmäkne.
- Karfiol karfiol do kuchynského robota. Pridajte 3 lyžice kuracieho vývaru z hrnca spolu s maslom.
- Spracujte do hladka a dochuťte čiernym korením, soľou a tymianom.

Ako najlepšie uvariť králika?
Na čo si dať pozor pri nákupe králika
Ak má králik nasadenú hlavu, skontrolujte oči – mali by byť jasné nie zakalené. Je potrebné sa vyhnúť králikom s pomliaždeným mäsom, toto mäso bude mať nepríjemnú horkú chuť. Ak majú obličky, skontrolujte, či ich obklopuje dostatočné množstvo bieleho tuku – to znamená mladšieho zdravého králika, ktorý mal po celý život dostatok potravy.
Ako variť králika
Chladeného králika pred varením priveďte na izbovú teplotu a majte na pamäti, že toto chudé mäso je náchylné na to byť suchšie, preto ho vždy pred servírovaním nechajte na chvíľku odpočinúť, aby v ňom zostala šťava.
Mladí králiky sú vhodní na pečenie, starší potrebujú pomalé varenie.
Vždy sa pýtajte na pečeň, srdce a obličky králika – sú skvelé do terín a sú výborné, keď sa ľahko opečú a podávajú v teplom šaláte.
Pomalé varenie
Pomaly pečený králik je jednou z najbezpečnejších stávok na dobrý výsledok – varenie pri nízkej teplote po dlhú dobu, s mäsom ponorené v tekutine, je skvelé na získanie toho najemnejšieho mäsa.
Pred pomalým pečením je dobré mäso osmažiť, koža tak skaramelizuje a dodá mäsu farbu.
Králika možno tiež konfitovať pri nízkej teplote okolo 150 ° C v oleji alebo kačacej masti, ktoré zaistí, že mäso zostane šťavnaté a nevysuší sa.
Avšak vôbec najlepší spôsob, ako si zaistiť, že králičie mäso zostane šťavnaté a bude sa rozpadať, je ho vhodiť dopomalého elektrického hrnca , ktorý si môžete vybrať aj na našom webe, vďaka detailnej recenzii.
Rýchle varenie
Králika možno tiež uvariť rýchlo. Varenie králika je podobné ako u kurčaťa, smažte ho na miernu teplotu asi 20 minút, kým vnútorná teplota nedosiahne 71 °C. Rýchle varenie je najlepšie pre časti králika ako je chrbát.