Dokonalé recepty na králičie mäso so slaninou a karfiolom na jednom mieste. Aký variant vyskúšate ako prvý?

Recept na králika pečeného na slanine s karfiolom je jedlo, ktoré vám nesmie ujsť!

Vďaka slanine bude mäso, krehkejšie, šťavnatejšie a bude sa rozplývať na jazyku.

Aké sú ďalšie postupy na prípravu krehkého mäsa?

Pozrite sa na koniec článku.

Králik pečený na slanine s karfiolom

Krehké a šťavnaté, presne také bude mäso z králika, keď ho upečiete v slanine! Pridajte k tomu zapečený karfiol so syrom a vaši hostia budú vylizovať taniere. Pre ďalšiuinšpiráciu na zapečený karfiol sa pozrite na náš web, kde nájdete ďalších 11 receptov.

Čo budeme potrebovať

  • králičie mäso
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky petržlenu
  • soľ
  • lyžička mletej papriky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice prepusteného masla
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 150 g prerastenej slaniny (na plátky)
  • 1 červená cibuľa
  • 200 g brusníc

Na karfiol

  • 1 karfiol rozlámaný na veľké ružičky
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 1 lyžička horčica
  • 100 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Cesnak olúpte a prelisujte, petržlenovú vňať opláchnite a nasekajte nadrobno.
  • K cesnaku pridajte petržlen, premiešajte s olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
  • Králika potrite cesnakovo-petržlenovou zmesou.
  • Vo veľkom pekáči rozohrejte prepustené maslo a králika na ňom opečte. Vyberte králika z pekáča.
  • Do výpeku nalejte biele víno a nechajte prejsť varom.
  • Králika obaľte do slaniny slaninou a zviažte kuchynským povrázkom.
  • Králika vložte späť do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 80 ° C asi 3 hodiny.
  • Červenú cibuľu olúpte, rozpoľte a nakrájajte na prúžky.
  • Brusnice prepláchnite a sceďte. Brusnice spolu s cibuľou pridajte ku králikovi asi po 1 hodine varenia.
  • Na zapečený karfiol so syrom si predhrejte rúru na 190 °C.
  • Karfiol dôkladne umyte a vložte do veľkého hrnca s osolenou vodou. Priveďte do varu a varte 3–5 minút, kým nie je karfiol takmer mäkký, ale stále pomerne pevný.
  • Omáčku pripravíte tak, že v hrnci rozpustíte maslo a vmiešate múku.
  • Varte na miernu teplotu asi 1 minútu.
  • Zložte z platne a postupne po troškách pridávajte mlieko a medzi každým pridávaním dobre premiešajte.
  • Vráťte hrniec na platňu strednú teplotu a za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
  • Vmiešajte horčicu a dve tretiny syra.
  • Karfiol rozložte do zapekacej misy. Opatrne prelejte omáčkou a uistite sa, že je karfiol úplne zakrytý.
  • Posypte zvyšným syrom a pečte 25–30 minút, kým nie je vrchnák zlatisto hnedý.
  • Podávajte s králikom pečeným na slanine.
Do zlatista vypečené kúsky králičieho mäsa v slanine s tymiánom.
Zdroj: whatsinthepan.com

Plnená králičia roláda obalená slaninou s karfiolovou ryžou

Vychutnajte si dokonalú kombináciu chutí v tomto recepte na pečeného králika na slanine s karfiolom. K tejto dobrote si tiež môžete pripraviť aj skvelý karfiolový šalát , a to najlepšie podľa nášho receptu.

Čo budeme potrebovať

  • 800 g králičieho mäsa
  • 2 cibuľa
  • 3 lyžice masla
  • ½ zväzku bazalky
  • ½ zväzku trebuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 20 g hrozienok
  • 20 g nasekaných orechov
  • 4 plátky slanina
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • soľ
  • korenie

Na karfiolovú ryžu

  • 1 veľká hlava karfiolu

Postup

  • Hrozienka namočte do vlažnej vody.
  • Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Bylinky nasekajte nadrobno.
  • V mise zmiešajte bylinky s cesnakom, olejom, orechmi a namočenými hrozienkami.
  • V hrnci rozohrejte 1 lyžicu masla, cibuľu orestujte dozlatista, pridajte bylinkovú zmes a dochuťte soľou a korením.
  • Rozložte králičie mäso a dochuťte soľou a korením.
  • Králika potrite bylinkovou zmesou a zrolujte, zabaľte do slaniny a zaistite špáradlami alebo špajdľou.
  • Králičiu roládu opečte zo všetkých strán na panvici na zvyšnom masle, pridajte víno a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 45 minút.
  • Počas pečenia občas podlievajte šťavou z pečenia a vínom.
  • Na karfiolovú ryžu, karfiol umyte a dôkladne osušte, potom odstráňte všetky zelené časti.
  • Karfiol nastrúhajte na strúhadle s väčšími otvormi.
  • Akonáhle budete mať svoju karfiolovú ryžu, je ľahké ju variť (alebo si ju vychutnať surovú)!
  • Jednoducho karfiol orestujte vo veľkej panvici na strednú teplotu na 1 lyžicu oleja.
  • Prikryte pokrievkou, aby sa karfiol zaparil a bol krehkejší.
  • Varte celkom 5–8 minút, potom dochuťte podľa chuti (napr. sójovou omáčkou alebo soľou a čiernym korením).

Zvyšky karfiolovej ryže skladujte v chladničke až 5 dní. Neuvarenú karfiolovú ryžu skladujte v mrazničke až 1 mesiac.

Králičie roláda naplnená špenátom, slaninu a ďalšími ingredienciami.
Zdroj: tonibrancatisano.com

Pečený králik so slaninou a karfiolovým pyré

Králičie mäso so slaninou a karfiolom je jedným z najobľúbenejších receptov! Toto klasické francúzske jedlo je výdatné a chutné. Ak chcete môžete mäso z králika nahradiť kuraťom a podávať ho s pyré z batátov .

Čo budeme potrebovať

  • 4 plátky surovej slaniny
  • 1 králik naporciovaný
  • soľ
  • korenie
  • 40 g cibule (nakrájané)
  • 125 ml kuracieho vývaru alebo bieleho vína
  • 80 ml vody
  • 30 g zrnitej horčice
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 125 ml hustej smotany
  • 20 g čerstvého petržlenu nasekané

Na pyré

  • 1 karfiol
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžička soli
  • 45 g masla
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • korenie

Postup

  • Slaninu opečte na panvici do chrumkava.
  • Kúsky králika osolíme a okoreníme. Na stredne vysokom ohni opražte kúsky králika na slaninovom tuku.
  • Vložte mäso do pekáča.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Osmažte cibuľu na panvici, kým nebude priehľadná, asi 3-4 minúty.
  • Nalejte kuracie vývar do panvice.
  • Pridajte vodu, horčicu a tymián a priveďte do varu.
  • Kúsky králika zalejeme horčičnou omáčkou.
  • Pekáč zakryte alobalom a pečte pri 160 stupňoch 45 minút až 1 hodinu, kým mäso nezmäkne.
  • Králika vyberte a do omáčky vmiešajte smotanu a petržlenovú vňať a prelejte s ňou králika.
  • Posypte rozdrobenou slaninou.
  • Na pyré si vo veľkom hrnci priveďte do varu kurací vývar a soľ.
  • Pridajte karfiol. Prikryte, znížte teplotu na minimum a varte v pare 20 minút, alebo kým karfiol nezmäkne.
  • Karfiol karfiol do kuchynského robota. Pridajte 3 lyžice kuracieho vývaru z hrnca spolu s maslom.
  • Spracujte do hladka a dochuťte čiernym korením, soľou a tymianom.
Králičie noha v smotanovej omáčke s kúskami slaniny.
Zdroj: simplyrecipes.com

Ako najlepšie uvariť králika?

Na čo si dať pozor pri nákupe králika

Ak má králik nasadenú hlavu, skontrolujte oči – mali by byť jasné nie zakalené. Je potrebné sa vyhnúť králikom s pomliaždeným mäsom, toto mäso bude mať nepríjemnú horkú chuť. Ak majú obličky, skontrolujte, či ich obklopuje dostatočné množstvo bieleho tuku – to znamená mladšieho zdravého králika, ktorý mal po celý život dostatok potravy.

Ako variť králika

Chladeného králika pred varením priveďte na izbovú teplotu a majte na pamäti, že toto chudé mäso je náchylné na to byť suchšie, preto ho vždy pred servírovaním nechajte na chvíľku odpočinúť, aby v ňom zostala šťava.

Mladí králiky sú vhodní na pečenie, starší potrebujú pomalé varenie.

Vždy sa pýtajte na pečeň, srdce a obličky králika – sú skvelé do terín a sú výborné, keď sa ľahko opečú a podávajú v teplom šaláte.

Pomalé varenie

Pomaly pečený králik je jednou z najbezpečnejších stávok na dobrý výsledok – varenie pri nízkej teplote po dlhú dobu, s mäsom ponorené v tekutine, je skvelé na získanie toho najemnejšieho mäsa.

Pred pomalým pečením je dobré mäso osmažiť, koža tak skaramelizuje a dodá mäsu farbu.

Králika možno tiež konfitovať pri nízkej teplote okolo 150 ° C v oleji alebo kačacej masti, ktoré zaistí, že mäso zostane šťavnaté a nevysuší sa.

Avšak vôbec najlepší spôsob, ako si zaistiť, že králičie mäso zostane šťavnaté a bude sa rozpadať, je ho vhodiť dopomalého elektrického hrnca , ktorý si môžete vybrať aj na našom webe, vďaka detailnej recenzii.

Rýchle varenie

Králika možno tiež uvariť rýchlo. Varenie králika je podobné ako u kurčaťa, smažte ho na miernu teplotu asi 20 minút, kým vnútorná teplota nedosiahne 71 °C. Rýchle varenie je najlepšie pre časti králika ako je chrbát.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.