Už ste niekedy vyskúšali túto pochúťku, ktorá sa tradične pripravuje na Veľkú noc zo zvyšných vajec?
Máme pre vás recepty na skvelú vaječnú tlačenku v 5 rôznych variantoch!
Skvele vyzerá a ešte lepšie chutí.
Vyskúšajte verziu so špenátom, krabími tyčinkami či celými vajcami.
Je to lahôdka!
Tlačenka z vajec so špenátom
Ochutnajte túto vynikajúcu vajíčkovú tlačenku so špenátom a syrom cottage, ktorú si podľa nášho návodu jednoducho pripraví úplne každý!
Ingrediencie
- 20 g masla
- 1 jarná cibuľka
- 3 strúčiky cesnaku
- 390 g čerstvého listového špenátu
- 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
- 400 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 150 g cottage
- 5 vajec uvarených natvrdo
Postup
- Na prípravu tlačenky opražte na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak.
- Pridajte špenát a nechajte krátko povariť.
- Želatínu nechajte napučať asi v 70 ml smotany na varenie po dobu cca 10 minút.
- Zvyšnú smotanu nechajte v kastróliku zahriať (nevarte), pridajte napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievajte (nevarte) až do úplného rozpustenia želatíny.
- Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešajte cottage a dôkladne prešľahajte.
- Ochuťte soľou a korením.
- Ručne vmiešajte špenátovú zmes.
- Formu na srnčí chrbát vyložte mikroténovou fóliou.
- Polovicu želatínovej zmesi nalejte do formy.
- Na zmes položte celé vajcia do radu vedľa seba a zalejte ich zvyšnou želatínovou zmesou.
- Tlačenku odložte najmenej na 2 hodiny do chladničky.
- Stuhnutú tlačenku vyklopte z formy, odstráňte mikroténovú fóliu a podávajte s opečenými toastami alebo iným pečivom.

Veľkonočná vajíčková tlačenka
Táto pestrá a chutná tlačenka je ideálnym predjedlom, ktorý si môžete pripraviť nielen na Veľkú noc. Užite si ju!
Ingrediencie
- 200 g mäkkej salámy
- 6 natvrdo uvarených vajec
- 1 pohár sterilizovanej zeleniny v sladkokyslom náleve
- 250 g majonézy
- 3 PL mletej želatíny
- olej na vymazanie formy
Postup
- Želatínu nasypte do 200 ml studenej vody a nechajte ju napučať.
- Salámu, vajcia a sterilizovanú zeleninu nakrájajte na malé kocky.
- Napučanú želatínu zahrievajte (najlepšie v horúcom vodnom kúpeli), kým sa nerozpustí.
- Do teplej želatíny vmiešajte salámu, vajcia, zeleninu a majonézu.
- Zmes nalejte do olejom vymastenej formy na srnčí chrbát a dajte do chladu stuhnúť.
- Pred podávaním vyklopte a nakrájajte.

Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov na zapekané vajíčka nielen na raňajky. Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Tlačenka z vajec s cesnakom a krabími tyčinkami
Fantastická vaječná tlačenka s cesnakom, krabími tyčinkami a hráškom vás nadchne! Nie je to úplne tradičné spracovanie, ale o to je lepšie.
Ingrediencie
- 150 g majonézy
- 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku
- 4 lyžice hrášku
- 5 ks vajec
- 150 g krabích tyčiniek
- 4 strúčiky cesnaku
- podľa chuti pažítka
- podľa chuti korenie
- podľa chuti soľ
Postup
- Vajíčka uvarte natvrdo.
- Nakrájajte ich na malé kúsky alebo premačkajte cez mriežku, ktorú používate na šalát.
- Pridajte na kúsky nakrájané krabie tyčinky, prelisovaný cesnak, majonézu, nasekanú pažítku, soľ a korenie.
- Želatínu pripravte podľa návodu na obale a zalejte pripravenú zmes.
- Pripravenú hmotu navrstvite do formy, ktorú ste vyložili potravinárskou fóliou a nechajte zatuhnúť v chladničke.

Vaječná tlačenka s kapiou a šunkou
Zaujímavá a krásna variácia ruských vajec, ktorá bude ozdobou vašich obložených mís! Vyskúšajte ju a už nebudete chcieť inú.
Ingrediencie
- 1 pohár sterilizovanej zeleniny (hrášok, mrkva)
- 1/2 poháre sterilizovanej kapie
- 250 g šunky
- 1 pohár tatárskej omáčky
- podľa chuti soľ a mleté korenie
- 8 vajec
- 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku
- 150 ml náleve zo sterilizovanej zeleniny
- 150 ml zeleninového vývaru
Postup
- Vajíčka vložte do vriacej vody a povarte zhruba 10 minút (na tvrdo).
- Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vystlite potravinárskou fóliou (dno aj boky).
- Sterilizovanú zeleninu sceďte tak, aby ste nálev zachytili do pohára a vložte ju do väčšej misky.
- K hrášku a mrkve pridajte kapiu, na kocky nakrájanú šunku, tatársku omáčku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Všetko spolu dobre premiešajte.
- Ošúpané vajíčka premačkajte k zelenine cez krájač na zemiaky (ako do zemiakového šalátu).
- Opatrne zamiešajte, aby žĺtky nezanikli.
- Do rajnice nalejte 150 ml zeleninového vývaru a zahrievajte.
- Tesne pred varom odstavte z plameňa a pridajte celý balíček želatíny.
- Miešajte, kým sa želatína nerozpustí a nakoniec prilejte nálev zo sterilizovanej zeleniny.
- Schladenú želatínovú zmes nalejte do misky s vajíčkami a zeleninou a opatrne zamiešajte.
- Zmes na vajíčkovú tlačenku potom navrstvite do formy a prejdite vareškou, aby sa rovnomerne rozložila.
- Tlačenku vo forme uložte do chladu na niekoľko hodím – ideálne cez noc.
- Servírujte ju nakrájanú na krásne mozaikové plátky.

Tlačenka plnená celými vajcami
Pripravte si túto jednoduchú a efektnú tlačenku, ktorá je plnená zeleninou, salámou a celými vajcami. Pochutí si na nej celá vaša rodina!
Ingrediencie
- 10 vajíčok
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 2 mrkvy
- 5 kyslých uhoriek
- hrsť čerstvého alebo mrazeného hrachu
- 200 ml majonézy
- 200 g jemnej salámy
- 1 dcl láku z kyslých uhoriek
- hrsť nasekané pažítky
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 40 g želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky
Postup
- Mrkvu nakrájajte na malé kocky a pár minút povarte v osolenej vode.
- Na záver varenia pridajte do vody aj mrazený alebo čerstvý hrach, aby trochu zmäkol.
- Zlejte a nechajte vychladnúť.
- Vajcia uvarte natvrdo (nevarte ich viac ako 10 minút, aby si zachovali peknú farbu žĺtka) a po vychladnutí ich olúpte.
- 4 nakrájajte na menšie kocky, 6 nechajte vcelku, budú tvoriť stred tlačenky.
- Na menšie kocky narežte aj uhorky a jemnú salámu.
- Vo väčšej mise zmiešajte zeleninu, salámu a nakrájané vajíčka s majonézou, pridajte pažítku, osoľte a okoreňte.
- Vo vývare si rozpustite želatínu (podľa návodu na obale).
- Zmiešajte s vajíčkovo-zeleninovou zmesou, rozdeľte do 2 foriem na srnčí chrbát, do stredu vložte po celej dĺžke foriem vajíčka vcelku a nechajte cez v noc stuhnúť v chladničke.

Máme pre vás aj originálne recepty na vaječný šalát
6x inak, ktoré jednoducho musíte ochutnať!
Čo hovoríte na naše recepty, chutí? Napíšte nám do komentárov!