Luxusné recepty na tlačenku z vajec 5x inak. Pochutnajte si na nej nielen na Veľkú noc!

Už ste niekedy vyskúšali túto pochúťku, ktorá sa tradične pripravuje na Veľkú noc zo zvyšných vajec?

Máme pre vás recepty na skvelú vaječnú tlačenku v 5 rôznych variantoch!

Skvele vyzerá a ešte lepšie chutí.

Vyskúšajte verziu so špenátom, krabími tyčinkami či celými vajcami.

Je to lahôdka!

Tlačenka z vajec so špenátom

Ochutnajte túto vynikajúcu vajíčkovú tlačenku so špenátom a syrom cottage, ktorú si podľa nášho návodu jednoducho pripraví úplne každý!

Ingrediencie

  • 20 g masla
  • 1 jarná cibuľka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 390 g čerstvého listového špenátu
  • 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
  • 400 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 150 g cottage
  • 5 vajec uvarených natvrdo

Postup

  1. Na prípravu tlačenky opražte na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak.
  2. Pridajte špenát a nechajte krátko povariť.
  3. Želatínu nechajte napučať asi v 70 ml smotany na varenie po dobu cca 10 minút.
  4. Zvyšnú smotanu nechajte v kastróliku zahriať (nevarte), pridajte napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievajte (nevarte) až do úplného rozpustenia želatíny.
  5. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešajte cottage a dôkladne prešľahajte.
  6. Ochuťte soľou a korením.
  7. Ručne vmiešajte špenátovú zmes.
  8. Formu na srnčí chrbát vyložte mikroténovou fóliou.
  9. Polovicu želatínovej zmesi nalejte do formy.
  10. Na zmes položte celé vajcia do radu vedľa seba a zalejte ich zvyšnou želatínovou zmesou.
  11. Tlačenku odložte najmenej na 2 hodiny do chladničky.
  12. Stuhnutú tlačenku vyklopte z formy, odstráňte mikroténovú fóliu a podávajte s opečenými toastami alebo iným pečivom.
Vajíčková tlačenka so špenátom a syrom cottage servírovaná na tanieriku s opečenými plátkami toastového chleba.
www.dobruchut.aktuality.sk

Veľkonočná vajíčková tlačenka

Táto pestrá a chutná tlačenka je ideálnym predjedlom, ktorý si môžete pripraviť nielen na Veľkú noc. Užite si ju!

Ingrediencie

  • 200 g mäkkej salámy
  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 1 pohár sterilizovanej zeleniny v sladkokyslom náleve
  • 250 g majonézy
  • 3 PL mletej želatíny
  • olej na vymazanie formy

Postup

  1. Želatínu nasypte do 200 ml studenej vody a nechajte ju napučať.
  2. Salámu, vajcia a sterilizovanú zeleninu nakrájajte na malé kocky.
  3. Napučanú želatínu zahrievajte (najlepšie v horúcom vodnom kúpeli), kým sa nerozpustí.
  4. Do teplej želatíny vmiešajte salámu, vajcia, zeleninu a majonézu.
  5. Zmes nalejte do olejom vymastenej formy na srnčí chrbát a dajte do chladu stuhnúť.
  6. Pred podávaním vyklopte a nakrájajte.
Tlačenka z vajec a zeleniny ozdobená plátkami vajec, paprikami a čerstvými bylinkami.
www.cas.sk

Vyskúšajte aj našich 5 najlepších receptov na zapekané vajíčka nielen na raňajky. Inšpirujte sa!

Tlačenka z vajec s cesnakom a krabími tyčinkami

Fantastická vaječná tlačenka s cesnakom, krabími tyčinkami a hráškom vás nadchne! Nie je to úplne tradičné spracovanie, ale o to je lepšie.

Ingrediencie

  • 150 g majonézy
  • 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku
  • 4 lyžice hrášku
  • 5 ks vajec
  • 150 g krabích tyčiniek
  • 4 strúčiky cesnaku
  • podľa chuti pažítka
  • podľa chuti korenie
  • podľa chuti soľ

Postup

  1. Vajíčka uvarte natvrdo.
  2. Nakrájajte ich na malé kúsky alebo premačkajte cez mriežku, ktorú používate na šalát.
  3. Pridajte na kúsky nakrájané krabie tyčinky, prelisovaný cesnak, majonézu, nasekanú pažítku, soľ a korenie.
  4. Želatínu pripravte podľa návodu na obale a zalejte pripravenú zmes.
  5. Pripravenú hmotu navrstvite do formy, ktorú ste vyložili potravinárskou fóliou a nechajte zatuhnúť v chladničke.
Vajíčková tlačenka s cesnakom, krabími tyčinkami a hráškom ozdobená plátkami reďkovky a čerstvou bylinkou.
www.najrecept.sk

Vaječná tlačenka s kapiou a šunkou

Zaujímavá a krásna variácia ruských vajec, ktorá bude ozdobou vašich obložených mís! Vyskúšajte ju a už nebudete chcieť inú.

Ingrediencie

  • 1 pohár sterilizovanej zeleniny (hrášok, mrkva)
  • 1/2 poháre sterilizovanej kapie
  • 250 g šunky
  • 1 pohár tatárskej omáčky
  • podľa chuti soľ a mleté ​​korenie
  • 8 vajec
  • 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku
  • 150 ml náleve zo sterilizovanej zeleniny
  • 150 ml zeleninového vývaru

Postup

  1. Vajíčka vložte do vriacej vody a povarte zhruba 10 minút (na tvrdo).
  2. Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vystlite potravinárskou fóliou (dno aj boky).
  3. Sterilizovanú zeleninu sceďte tak, aby ste nálev zachytili do pohára a vložte ju do väčšej misky.
  4. K hrášku a mrkve pridajte kapiu, na kocky nakrájanú šunku, tatársku omáčku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  5. Všetko spolu dobre premiešajte.
  6. Ošúpané vajíčka premačkajte k zelenine cez krájač na zemiaky (ako do zemiakového šalátu).
  7. Opatrne zamiešajte, aby žĺtky nezanikli.
  8. Do rajnice nalejte 150 ml zeleninového vývaru a zahrievajte.
  9. Tesne pred varom odstavte z plameňa a pridajte celý balíček želatíny.
  10. Miešajte, kým sa želatína nerozpustí a nakoniec prilejte nálev zo sterilizovanej zeleniny.
  11. Schladenú želatínovú zmes nalejte do misky s vajíčkami a zeleninou a opatrne zamiešajte.
  12. Zmes na vajíčkovú tlačenku potom navrstvite do formy a prejdite vareškou, aby sa rovnomerne rozložila.
  13. Tlačenku vo forme uložte do chladu na niekoľko hodím – ideálne cez noc.
  14. Servírujte ju nakrájanú na krásne mozaikové plátky.
Tlačenka z vajec a zeleniny servírovaná na tanieri s vedľa položeným chlebom a malým platom vajec.
www.receptynaobed.sk

Tlačenka plnená celými vajcami

Pripravte si túto jednoduchú a efektnú tlačenku, ktorá je plnená zeleninou, salámou a celými vajcami. Pochutí si na nej celá vaša rodina!

Ingrediencie

  • 10 vajíčok
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 mrkvy
  • 5 kyslých uhoriek
  • hrsť čerstvého alebo mrazeného hrachu
  • 200 ml majonézy
  • 200 g jemnej salámy
  • 1 dcl láku z kyslých uhoriek
  • hrsť nasekané pažítky
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 40 g želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky

Postup

  1. Mrkvu nakrájajte na malé kocky a pár minút povarte v osolenej vode.
  2. Na záver varenia pridajte do vody aj mrazený alebo čerstvý hrach, aby trochu zmäkol.
  3. Zlejte a nechajte vychladnúť.
  4. Vajcia uvarte natvrdo (nevarte ich viac ako 10 minút, aby si zachovali peknú farbu žĺtka) a po vychladnutí ich olúpte.
  5. 4 nakrájajte na menšie kocky, 6 nechajte vcelku, budú tvoriť stred tlačenky.
  6. Na menšie kocky narežte aj uhorky a jemnú salámu.
  7. Vo väčšej mise zmiešajte zeleninu, salámu a nakrájané vajíčka s majonézou, pridajte pažítku, osoľte a okoreňte.
  8. Vo vývare si rozpustite želatínu (podľa návodu na obale).
  9. Zmiešajte s vajíčkovo-zeleninovou zmesou, rozdeľte do 2 foriem na srnčí chrbát, do stredu vložte po celej dĺžke foriem vajíčka vcelku a nechajte cez v noc stuhnúť v chladničke.
Tlačenka plnená zeleninou, salámou a celými vajcami servírovaná na sklenenej tácke a ozdobená čerstvými bylinkami.
www.coolinari.sk

Máme pre vás aj originálne recepty na vaječný šalát
6x inak, ktoré jednoducho musíte ochutnať!

Čo hovoríte na naše recepty, chutí? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.