Máte doma prebytok hrušiek a chcete z nich pripraviť chutný a netradičný múčnik?
Potom vyskúšajte aspoň jeden z našich receptov na hruškové buchty!
Chcete verziu s posýpkou, škoricovou šľahačkou alebo so slaným karamelom?
U nás si vyberie aj ten najväčší fajnšmejker.
Buchta Streusel s hruškami
Koláč Streusel je dokonalým jesenným a zimným dezertom, ktorý si navyše pripravíte skutočne hravo. Jemný základ, hrušky a lahodná škoricová omrvinka sú perfektnou kombináciou.
Ingrediencie
Na buchte:
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 3/4 hrnčeka bieleho cukru
- 2 vajcia, izbové teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
- 1/2 šálky kyslej smotany, izbové teploty (najlepšia je plnotučná)
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1 polievková lyžica masla na vymazanie formy
- 3-4 čerstvé hrušky, olúpané a nakrájané na tenké plátky (alternatívne použite 850 ml veľkú plechovku konzervovaných hrušiek)
Na posýpku:
- 2/3 šálky hladkej múky
- 2/3 hrnčeka bieleho cukru
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1/2 lyžičky škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Pridajte maslo a cukor do misy stolného mixéra a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná a nezačne mať bledú farbu (asi 4-5 minút).
- Pridajte vajcia a vanilku a šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes hladká.
- Je dobré misu pravidelne škrabať, aby ste sa uistili, že je všetko rovnomerne zapracované.
- Pridajte mlieko a kyslú smotanu a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Do samostatnej misy pridajte múku, prášok do pečiva a soľ a tieto prísady zmiešajte vidličkou alebo drôtenou metlou.
- Akonáhle sú všetky prísady zapracované, nasypte zmes múky do zmesi v mixéri.
- Zapnite mixér a sledujte, ako sa cesto spája.
- Akonáhle uvidíte formu cesta s pruhmi múky, vypnite mixér a vyberte misku.
- Premiešanie v tejto fáze môže spôsobiť príliš hustú a suchú buchtu s veľkými vzduchovými bublinami, čo rozhodne nechcete.
- Gumovou stierkou ručne oškrabajte boky misy a jemne vmiešajte zvyšnú múku.
- Sklenenú obdelníkovú formu s rozmermi 23×33 cm vymažte trochou masla a nalejte do nej pripravené cesto pomocou stierky, aby ste cesto zatlačili do rohov a vyrovnali povrch.
- Nakrájané hrušky rozotrite na hornú časť cesta.
- V čistej mise zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
- Pridajte rozpustené maslo a všetko premiešajte vidličkou, kým sa zmes nerozpadá.
- Posypte hrušky posýpkou a uistite sa, že ich rovnomerne rozotrite do všetkých rohov.
- Pečte buchtu po dobu 47-50 minút.
- Keď je buchta hotová, drobenka bude hore mierne opečená a keď do stredu buchty vložíte špáradlo, vyjde čisté.
- Nechajte buchtu vo forme aspoň 20 minút vychladnúť, kým do nej zakrojíte.
- Užite si to!

Vyskúšajte našich 5 úžasných múčnikových receptov s posýpkou , po ktorých sa budete olizovať!
Taliansky mandľový koláč s hruškami
Dokonalý múčnik z čerstvých hrušiek, ktoré sú zasadené do ľahko sladkého vláčneho mandľového koláča. Perfektná buchta, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie
- 9 lyžíc masla, izbové teploty
- 9 lyžíc bieleho kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 6 lyžíc + 1 lyžička hladkej múky
- 1 a 1/4 šálky mletých mandlí
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 stredné hrušky, zrelé, ale napriek tomu pevné, olúpané, zbavené jadrovníka a rozpolené pozdĺžne
- 1/3 hrnčeka mandľových lupienkov
- práškový cukor na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- 20 cm tortovú formu vymažte tukom a dno vyložte kruhom papiera na pečenie.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej mise vyšľahajte elektrickým mixérom maslo s bielym cukrom na strednej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Na nízkej rýchlosti premiešajte s hladkou múkou, mletými mandľami a práškom do pečiva.
- Lyžicou cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky zmes zarovnajte.
- Olúpte hrušky a potom ich rozkrojte na polovice pozdĺžne.
- Pomocou malej lyžičky odstráňte jadrovník a tiež zoškrabnite hrubú chrbticu, ktorá vedie až ku koncu stonky.
- Dajte bokom.
- Polovky hrušiek dajte na cesto a naaranžujte ich do kruhu, rezanou stranou dole a tenkým koncom smerom k stredu koláča.
- Posypte mandľovými lupienkami.
- Pečte v predhriatej rúre asi 35 minút, alebo pokiaľ špajľa, ktorú vležíte do stredu koláča, nevyjde čistá.
- Nechajte koláč vo forme úplne vychladnúť, potom prejdite nožom po vonkajšej strane formy a opatrne koláč vyberte.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Hrušková buchta so škoricovou šľahačkou
Vláčny a jemný múčnik z čerstvých hrušiek s chuťou škorice je úplne božský! Pripravte ho svojim hosťom a uvidíte, že budú nadšení.
Ingrediencie
- 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 2/3 hrnčeka bieleho cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3/4 šálky mlieka
- 1 hruška nakrájaná na hrubo
- 1 a 1/2 šálky vychladenej šľahačky
- škorica na poprášenie
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vymažte 23 cm guľatú formu a odložte bokom.
- V stolnom mixéri s pádlovým nástavcom šľahajte zmäknuté maslo s cukrom, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre prešľahajte po každom pridaní.
- Vmiešajte vanilku.
- Striedavo s mliekom pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, solí a škoricou.
- Miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy.
- Posypte kúsky hrušky.
- Vložte buchtu do rúry a pečte 45 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Buchtu nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí vyberte z formy, zalejte šľahačkou a poprášte škoricou.

Hruškový spáj so slaným karamelom
Zimný hruškový spáj, ktorý je ľahko korenený a zároveň sladký, so slaným karamelom a preliaty čerstvým zázvorovým gelatom, je úplne perfektný dezert, ktorý si zamilujete!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 a ½ šálok hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica krupicového cukru
- 225 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
- 1 šálka studenej vody
- ¼ šálky jablčného octu
Na omáčku zo slaného karamelu:
- 1 šálka krupicového cukru
- 1/4 šálky vody
- 110 g masla
- 1/2 hrnčeka smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky vločiek morskej soli
Na náplň:
- 1,2 kg zrelých, ale pevných hrušiek
- 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého nového korenia
- šťava z 1/2 citróna
- 3/4 šálky vyššie uvedenej omáčky zo slaného karamelu
- 1 vajce
- trstinový cukor
Postup
- V mise zmiešajte múku, soľ a cukor.
- Pridajte maslo a premiešajte, kým nezostanú v zmesi kúsky masla veľkosti hrášku.
- V mise zmiešajte vodu, jablčný ocot a ľad.
- Múčnu zmes zalejte 2 lyžicami tekutej zmesi a premiešajte.
- Pokračujte v pridávaní tekutej zmesi, kým cesto nemá iba pár suchých miest.
- To zvyčajne trvá asi 10-12 lyžíc.
- Cesto rozdeľte na polovice a vytvarujte dva ploché kotúče.
- Zabaľte ich do fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- V malom hrnci zmiešajte cukor a vodu a čakajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte maslo a priveďte do varu a varte, kým zmes nezačne mať zlatohnedú farbu.
- Vypnite sporák a za stáleho šľahania postupne vlievajte smotanu.
- Na miernom ohni vyšľahajte finálnu zmes a vmiešajte vanilkový extrakt a soľ.
- Odložte bokom.
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Pripravte si 22 cm koláčovú formu a vymažte ju.
- Jeden kotúč cesta položte na papier na pečenie, ktorý dajte na pracovnú plochu posypanú múkou.
- Vyvaľkajte cesto na priemer asi 30 cm.
- Presuňte cesto do koláčovej formy.
- Zatlačte na dno a boky formy a orežte okraje, ponechajte asi 1 cm presah.
- Dajte do chladničky.
- Vyvaľkajte druhý kotúč cesta.
- Ostrým nožom krájajte 2-3 cm prúžky cesta, dostatočne dlhé, aby pokryli priemer koláčovej formy.
- Odložte do chladničky.
- Hrušky olúpte a nakrájajte na 1 cm kúsky.
- Zmiešajte cukor, múku, korenie a citrónovú šťavu a premiešajte.
- Pridajte hrušky do koláča.
- Vršok hrušiek rovnomerne pokvapkajte 1/2 až 3/4 hrnčeka omáčky.
- Pruhy cesta usporiadajte do mriežky cez koláč a okraje zvlňte (pozri video nižšie).
- Celý koláč dajte na 15 minút do mrazničky.
- Položte formu s koláčom na plech.
- V miske rozšľahajte vajcia, potom ním potrite mriežku a vonkajšiu kôrku.
- Posypte trstinovým cukrom.
- Pečte 20–25 minút alebo kým cesto nezačne hnednúť.
- Znížte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení ďalších 25–30 minút.
- Nechajte 2-3 hodiny vychladnúť na mriežke.

Pozrite sa na video, ako vytvoriť správnu koláčovú mriežku:
Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na hruškové koláče , tentoraz v 7 rôznych variantoch. Obrátený, francúzsky, s tvarohom a mnohé ďalšie!
Buchta s pošírovanými hruškami
Sladká medová buchta s pošírovanými hruškami vo víne a plátkami mandlí je úplnou kráľovnou medzi dezertmi. Pripravte si ju hravo aj vy!
Ingrediencie
Na pošírované hrušky:
- 2 šálky suchého červeného vína
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1 škorica
- 2 celé klinčeky
- 1 celý badián
- 1 citrón olúpaný na veľké prúžky
- 3 pevné hrušky
Na buchte:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky plus 1/2 šálky navyše na prípravu pošírovaných hrušiek
- 1/4 šálky mandľovej múčky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka medu
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 2 veľké vajcia
- 2/3 šálky plnotučnej kyslej smotany
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/3 šálky nakrájaných mandlí
- práškový cukor podľa chuti
Postup
- Pridajte víno, trstinový cukor, škoricu, klinčeky, badián a citrónovú kôru do širokého hrnca, aby sa tam zmestili 3 hrušky položené na bok.
- Premiešajte a priveďte do varu.
- Redukujte na miernom plameni po dobu piatich minút.
- Olúpte hrušky a odrežte ich spodné časti tak, aby mohli vzpriamene stáť.
- Vydlabajte semienka.
- Položte hrušky na bok do hrnca a zakryte na päť minút.
- Otočte ich, zakryte a duste ďalších päť minút.
- Otočte späť, prikryte a duste päť minút.
- Otočte, vyberte hrniec z ohňa a hrušky nechajte zakryté aspoň päť minút.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V mise alebo miske stolného mixéra rozšľahajte múku, mandľovú múčku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vmiešajte med a maslo.
- V samostatnej mise zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a vanilkový extrakt.
- Zmiešajte mokré prísady so suchými.
- Formu na biskupský chlebíček s rozmermi 23 x 13 cm vyložte papierom na pečenie a ponechajte trochu presahu, ktorý vám pomôže ľahko vytiahnuť buchtu z formy, až bude hotová.
- Nalejte cesto do formy.
- Umiestnite 1/2 šálky múky do misky.
- Vyberte horúce pošírované hrušky z tekutiny.
- Jeden po druhom namočte dna pošírovaných hrušiek do misy s múkou a nechajte múku, aby zaprášila aj trošičku strán hrušiek.
- Hrušky vložte do cesta a postavte ich tak, aby stonky vyčnievali z cesta.
- Vrch cesta posypte plátkami mandlí.
- Pečte 40 minút.
- Pomocou špajle vyskúšajte, či je buchta hotová v strede blízko strednej hrušky.
- Pečenie tejto oblasti trvá najdlhšie.
- V závislosti na tom, aké sú hrušky vlhké a veľké, sa doba pečenia môže líšiť.
- Pokiaľ je cesto stále surové, prikryte okraje buchty alobalom, aby sa nepripálili, a ďalej pečte ďalších desať minút, než znovu otestujete.
- Opakujte v desaťminútových krokoch, kým nie je buchta hotová.
- Pomocou previsnutého papiera na pečenie zdvihnite buchtu z panvice na chladiaci rošt.
- Pred podávaním nechajte aspoň jednu hodinu vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!