Vynikajúce recepty na buchty z hrušiek v 5 rôznych variantoch. Inšpirujte sa!

Máte doma prebytok hrušiek a chcete z nich pripraviť chutný a netradičný múčnik?

Potom vyskúšajte aspoň jeden z našich receptov na hruškové buchty!

Chcete verziu s posýpkou, škoricovou šľahačkou alebo so slaným karamelom?

U nás si vyberie aj ten najväčší fajnšmejker.

Buchta Streusel s hruškami

Koláč Streusel je dokonalým jesenným a zimným dezertom, ktorý si navyše pripravíte skutočne hravo. Jemný základ, hrušky a lahodná škoricová omrvinka sú perfektnou kombináciou.

Ingrediencie

Na buchte:

  • 1/2 šálky masla izbovej teploty
  • 3/4 hrnčeka bieleho cukru
  • 2 vajcia, izbové teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
  • 1/2 šálky kyslej smotany, izbové teploty (najlepšia je plnotučná)
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica masla na vymazanie formy
  • 3-4 čerstvé hrušky, olúpané a nakrájané na tenké plátky (alternatívne použite 850 ml veľkú plechovku konzervovaných hrušiek)

Na posýpku:

  • 2/3 šálky hladkej múky
  • 2/3 hrnčeka bieleho cukru
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Pridajte maslo a cukor do misy stolného mixéra a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná a nezačne mať bledú farbu (asi 4-5 minút).
  3. Pridajte vajcia a vanilku a šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes hladká.
  4. Je dobré misu pravidelne škrabať, aby ste sa uistili, že je všetko rovnomerne zapracované.
  5. Pridajte mlieko a kyslú smotanu a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
  6. Do samostatnej misy pridajte múku, prášok do pečiva a soľ a tieto prísady zmiešajte vidličkou alebo drôtenou metlou.
  7. Akonáhle sú všetky prísady zapracované, nasypte zmes múky do zmesi v mixéri.
  8. Zapnite mixér a sledujte, ako sa cesto spája.
  9. Akonáhle uvidíte formu cesta s pruhmi múky, vypnite mixér a vyberte misku.
  10. Premiešanie v tejto fáze môže spôsobiť príliš hustú a suchú buchtu s veľkými vzduchovými bublinami, čo rozhodne nechcete.
  11. Gumovou stierkou ručne oškrabajte boky misy a jemne vmiešajte zvyšnú múku.
  12. Sklenenú obdelníkovú formu s rozmermi 23×33 cm vymažte trochou masla a nalejte do nej pripravené cesto pomocou stierky, aby ste cesto zatlačili do rohov a vyrovnali povrch.
  13. Nakrájané hrušky rozotrite na hornú časť cesta.
  14. V čistej mise zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
  15. Pridajte rozpustené maslo a všetko premiešajte vidličkou, kým sa zmes nerozpadá.
  16. Posypte hrušky posýpkou a uistite sa, že ich rovnomerne rozotrite do všetkých rohov.
  17. Pečte buchtu po dobu 47-50 minút.
  18. Keď je buchta hotová, drobenka bude hore mierne opečená a keď do stredu buchty vložíte špáradlo, vyjde čisté.
  19. Nechajte buchtu vo forme aspoň 20 minút vychladnúť, kým do nej zakrojíte.
  20. Užite si to!
Hruškový koláč s posýpkou a škoricou servírovaný na tanieriku.
www.thebusybaker.ca

Vyskúšajte našich 5 úžasných múčnikových receptov s posýpkou , po ktorých sa budete olizovať!

Taliansky mandľový koláč s hruškami

Dokonalý múčnik z čerstvých hrušiek, ktoré sú zasadené do ľahko sladkého vláčneho mandľového koláča. Perfektná buchta, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.

Ingrediencie

  • 9 lyžíc masla, izbové teploty
  • 9 lyžíc bieleho kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 6 lyžíc + 1 lyžička hladkej múky
  • 1 a 1/4 šálky mletých mandlí
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 stredné hrušky, zrelé, ale napriek tomu pevné, olúpané, zbavené jadrovníka a rozpolené pozdĺžne
  • 1/3 hrnčeka mandľových lupienkov
  • práškový cukor na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. 20 cm tortovú formu vymažte tukom a dno vyložte kruhom papiera na pečenie.
  3. Dajte bokom.
  4. Vo veľkej mise vyšľahajte elektrickým mixérom maslo s bielym cukrom na strednej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  5. Pridajte vajcia, jedno po druhom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  6. Na nízkej rýchlosti premiešajte s hladkou múkou, mletými mandľami a práškom do pečiva.
  7. Lyžicou cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky zmes zarovnajte.
  8. Olúpte hrušky a potom ich rozkrojte na polovice pozdĺžne.
  9. Pomocou malej lyžičky odstráňte jadrovník a tiež zoškrabnite hrubú chrbticu, ktorá vedie až ku koncu stonky.
  10. Dajte bokom.
  11. Polovky hrušiek dajte na cesto a naaranžujte ich do kruhu, rezanou stranou dole a tenkým koncom smerom k stredu koláča.
  12. Posypte mandľovými lupienkami.
  13. Pečte v predhriatej rúre asi 35 minút, alebo pokiaľ špajľa, ktorú vležíte do stredu koláča, nevyjde čistá.
  14. Nechajte koláč vo forme úplne vychladnúť, potom prejdite nožom po vonkajšej strane formy a opatrne koláč vyberte.
  15. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Buchta z hrušiek posypaná mandľami servírovaná na tanieri.
www.seasonsandsuppers.ca

Hrušková buchta so škoricovou šľahačkou

Vláčny a jemný múčnik z čerstvých hrušiek s chuťou škorice je úplne božský! Pripravte ho svojim hosťom a uvidíte, že budú nadšení.

Ingrediencie

  • 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 2/3 hrnčeka bieleho cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 3/4 šálky mlieka
  • 1 hruška nakrájaná na hrubo
  • 1 a 1/2 šálky vychladenej šľahačky
  • škorica na poprášenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Vymažte 23 cm guľatú formu a odložte bokom.
  3. V stolnom mixéri s pádlovým nástavcom šľahajte zmäknuté maslo s cukrom, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  4. Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre prešľahajte po každom pridaní.
  5. Vmiešajte vanilku.
  6. Striedavo s mliekom pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, solí a škoricou.
  7. Miešajte, kým sa nespoja.
  8. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy.
  9. Posypte kúsky hrušky.
  10. Vložte buchtu do rúry a pečte 45 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
  11. Buchtu nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  12. Po vychladnutí vyberte z formy, zalejte šľahačkou a poprášte škoricou.
Hruškový koláč so škoricovou šľahačkou servírovaný na tanieriku.
www.atreatsaffair.com

Hruškový spáj so slaným karamelom

Zimný hruškový spáj, ktorý je ľahko korenený a zároveň sladký, so slaným karamelom a preliaty čerstvým zázvorovým gelatom, je úplne perfektný dezert, ktorý si zamilujete!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 a ½ šálok hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 225 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
  • 1 šálka studenej vody
  • ¼ šálky jablčného octu

Na omáčku zo slaného karamelu:

  • 1 šálka krupicového cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 110 g masla
  • 1/2 hrnčeka smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lyžičky vločiek morskej soli

Na náplň:

  • 1,2 kg zrelých, ale pevných hrušiek
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3/4 šálky vyššie uvedenej omáčky zo slaného karamelu
  • 1 vajce
  • trstinový cukor

Postup

  1. V mise zmiešajte múku, soľ a cukor.
  2. Pridajte maslo a premiešajte, kým nezostanú v zmesi kúsky masla veľkosti hrášku.
  3. V mise zmiešajte vodu, jablčný ocot a ľad.
  4. Múčnu zmes zalejte 2 lyžicami tekutej zmesi a premiešajte.
  5. Pokračujte v pridávaní tekutej zmesi, kým cesto nemá iba pár suchých miest.
  6. To zvyčajne trvá asi 10-12 lyžíc.
  7. Cesto rozdeľte na polovice a vytvarujte dva ploché kotúče.
  8. Zabaľte ich do fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  9. V malom hrnci zmiešajte cukor a vodu a čakajte, kým sa cukor nerozpustí.
  10. Pridajte maslo a priveďte do varu a varte, kým zmes nezačne mať zlatohnedú farbu.
  11. Vypnite sporák a za stáleho šľahania postupne vlievajte smotanu.
  12. Na miernom ohni vyšľahajte finálnu zmes a vmiešajte vanilkový extrakt a soľ.
  13. Odložte bokom.
  14. Rúru predhrejte na 220 °C.
  15. Pripravte si 22 cm koláčovú formu a vymažte ju.
  16. Jeden kotúč cesta položte na papier na pečenie, ktorý dajte na pracovnú plochu posypanú múkou.
  17. Vyvaľkajte cesto na priemer asi 30 cm.
  18. Presuňte cesto do koláčovej formy.
  19. Zatlačte na dno a boky formy a orežte okraje, ponechajte asi 1 cm presah.
  20. Dajte do chladničky.
  21. Vyvaľkajte druhý kotúč cesta.
  22. Ostrým nožom krájajte 2-3 cm prúžky cesta, dostatočne dlhé, aby pokryli priemer koláčovej formy.
  23. Odložte do chladničky.
  24. Hrušky olúpte a nakrájajte na 1 cm kúsky.
  25. Zmiešajte cukor, múku, korenie a citrónovú šťavu a premiešajte.
  26. Pridajte hrušky do koláča.
  27. Vršok hrušiek rovnomerne pokvapkajte 1/2 až 3/4 hrnčeka omáčky.
  28. Pruhy cesta usporiadajte do mriežky cez koláč a okraje zvlňte (pozri video nižšie).
  29. Celý koláč dajte na 15 minút do mrazničky.
  30. Položte formu s koláčom na plech.
  31. V miske rozšľahajte vajcia, potom ním potrite mriežku a vonkajšiu kôrku.
  32. Posypte trstinovým cukrom.
  33. Pečte 20–25 minút alebo kým cesto nezačne hnednúť.
  34. Znížte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení ďalších 25–30 minút.
  35. Nechajte 2-3 hodiny vychladnúť na mriežke.
Hruškový koláč s mriežkou so slaným karamelom servírovaný so zázvorovou zmrzlinou.
www.thebrickkitchen.com

Pozrite sa na video, ako vytvoriť správnu koláčovú mriežku:

How to weave a lattice pie crust
www.youtube.com

Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na hruškové koláče , tentoraz v 7 rôznych variantoch. Obrátený, francúzsky, s tvarohom a mnohé ďalšie!

Buchta s pošírovanými hruškami

Sladká medová buchta s pošírovanými hruškami vo víne a plátkami mandlí je úplnou kráľovnou medzi dezertmi. Pripravte si ju hravo aj vy!

Ingrediencie

Na pošírované hrušky:

  • 2 šálky suchého červeného vína
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1 škorica
  • 2 celé klinčeky
  • 1 celý badián
  • 1 citrón olúpaný na veľké prúžky
  • 3 pevné hrušky

Na buchte:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky plus 1/2 šálky navyše na prípravu pošírovaných hrušiek
  • 1/4 šálky mandľovej múčky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka medu
  • 1/2 šálky masla izbovej teploty
  • 2 veľké vajcia
  • 2/3 šálky plnotučnej kyslej smotany
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky nakrájaných mandlí
  • práškový cukor podľa chuti

Postup

  1. Pridajte víno, trstinový cukor, škoricu, klinčeky, badián a citrónovú kôru do širokého hrnca, aby sa tam zmestili 3 hrušky položené na bok.
  2. Premiešajte a priveďte do varu.
  3. Redukujte na miernom plameni po dobu piatich minút.
  4. Olúpte hrušky a odrežte ich spodné časti tak, aby mohli vzpriamene stáť.
  5. Vydlabajte semienka.
  6. Položte hrušky na bok do hrnca a zakryte na päť minút.
  7. Otočte ich, zakryte a duste ďalších päť minút.
  8. Otočte späť, prikryte a duste päť minút.
  9. Otočte, vyberte hrniec z ohňa a hrušky nechajte zakryté aspoň päť minút.
  10. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  11. V mise alebo miske stolného mixéra rozšľahajte múku, mandľovú múčku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  12. Vmiešajte med a maslo.
  13. V samostatnej mise zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a vanilkový extrakt.
  14. Zmiešajte mokré prísady so suchými.
  15. Formu na biskupský chlebíček s rozmermi 23 x 13 cm vyložte papierom na pečenie a ponechajte trochu presahu, ktorý vám pomôže ľahko vytiahnuť buchtu z formy, až bude hotová.
  16. Nalejte cesto do formy.
  17. Umiestnite 1/2 šálky múky do misky.
  18. Vyberte horúce pošírované hrušky z tekutiny.
  19. Jeden po druhom namočte dna pošírovaných hrušiek do misy s múkou a nechajte múku, aby zaprášila aj trošičku strán hrušiek.
  20. Hrušky vložte do cesta a postavte ich tak, aby stonky vyčnievali z cesta.
  21. Vrch cesta posypte plátkami mandlí.
  22. Pečte 40 minút.
  23. Pomocou špajle vyskúšajte, či je buchta hotová v strede blízko strednej hrušky.
  24. Pečenie tejto oblasti trvá najdlhšie.
  25. V závislosti na tom, aké sú hrušky vlhké a veľké, sa doba pečenia môže líšiť.
  26. Pokiaľ je cesto stále surové, prikryte okraje buchty alobalom, aby sa nepripálili, a ďalej pečte ďalších desať minút, než znovu otestujete.
  27. Opakujte v desaťminútových krokoch, kým nie je buchta hotová.
  28. Pomocou previsnutého papiera na pečenie zdvihnite buchtu z panvice na chladiaci rošt.
  29. Pred podávaním nechajte aspoň jednu hodinu vychladnúť a poprášte práškovým cukrom.
Koláč s pošírovanými hruškami ozdobená plátkami mandlí, servírovaná na tanieriku.
www.cupcakeproject.com

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.