Recepty na jemné králičie mäso v kombinácii so smotanou potešia vaše chuťové bunky. Inšpirujte sa!

Králik má diétne a chutné biele mäso, ktoré je nízkokalorické a neobsahuje mnoho tuku.

My sme si pre vás dnes pripravili vynikajúce recepty na králika na smotane 5x inak, po ktorých sa budete oblizovať!

Ochutnajte variant so ciderom, šampiňónmi či kaparmi.

Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!

Králik v krémovej omáčke so ciderom a slaninou

Pomaly pečeného králika so slaninou a cesnakom v omáčke zo smotany, cideru a čerstvých byliniek si zamilujete. Je totiž nielen ľahký na prípravu, ale aj neuveriteľne lahodný. Podávajte s pečenými zemiakmi a zelenou zeleninou.

Čo budete potrebovať

  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 4 plátky prerastenej slaniny, nahrubo nakrájané
  • 40 g hladkej múky
  • soľ a korenie
  • 1 králik, naporciovaný
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nahrubo
  • 6 strúčikov cesnaku nakrájaných na tenké plátky
  • 500 ml cideru (polosladký alebo suchý)
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 1 malý zväzok petržlenovej vňate, listy nasekané nahrubo
  • 1 malý zväzok estragónu, listy nasekané nahrubo

Postup

  • Rúru predhrejte na 150 stupňov Celzia.
  • Do veľkej panvice vhodnej do rúry dajte 1 lyžicu olivového oleja a na sporáku zahrievajte na miernom ohni.
  • Pridajte slaninu a opekajte, kým nebude prepečená a nezačne byť chrumkavá.
  • Slaninu preložte na tanier av panvici nechajte tuk.
  • Na tanier dajte múku a dochuťte ju trochou soli a hojne okoreňte.
  • Kúsky králika zľahka obaľte v múke.
  • Do panvice pridajte ďalšiu lyžicu olivového oleja a opečte kúsky králika po celom povrchu.
  • Opečené kusy králika dávajte bokom k slanine.
  • Do panvice pridajte cibuľu a cesnak (ak je panvica suchá, pridajte ďalšiu lyžicu olivového oleja), ochuťte trochou soli a korenia a restujte, kým nezačnú mäknúť a hnednúť.
  • Zalejte ciderom a priveďte do varu, zoškrabnite všetky zhnednuté kúsky z dna panvice.
  • Duste 2 minúty a potom do panvice vráťte slaninu a králika.
  • Panvicu priklopte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry.
  • Pečte 1 a ½ hodiny.
  • Vmiešajte smotanu, opäť priklopte pokrievkou a pečte ďalších 30 minút.
  • Vmiešajte väčšinu estragónu a petržlenovej vňate, časť si nechajte na podávanie.
  • Priklopte pokrievkou a pečte ďalších 15 minút.
  • Skontrolujte, či je králik mäkký.
  • Pokiaľ nie, vráťte ho do rúry a pečte, kým nebude hotový podľa vašich predstáv.
  • Keď je králik hotový, môžete omáčku zredukovať, ak chcete, tým, že zapnete rúru na 220 stupňov Celzia, necháte na panvici pokrievku a pečiete, kým nebude mať omáčka tú správnu konzistenciu.
  • Potom ochutnajte av prípade potreby pridajte ďalšiu soľ a korenie.
  • Vmiešajte odložené bylinky, prikryte a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
  • Nechajte si chutiť!
Pečený králik so slaninou a cesnakom v omáčke zo smotany, cideru a čerstvých byliniek s pečenými zemiakmi a hráškom.
www.moorlandseater.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc . Dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?

Dusené králičie stehná v smotanovej omáčke

Zo všetkých častí králika sú najlepšie zadné stehná. Skúste si ich pripraviť podľa nášho návodu s lahodnou krémovou omáčkou francúzskeho štýlu so šalotkou a horčicou. Pokiaľ si nechcete kupovať fľašu Lillet Blanc len kvôli tomuto receptu, môžete použiť suché biele víno.

Čo budete potrebovať

  • 1 zadné králičie stehno s hmotnosťou cca 200 g
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice nasekané šalotky
  • 1/4 šálky aperitívu Lillet Blanc (alebo suchého bieleho vína)
  • 2 strúčiky cesnaku, rozotreného
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • soľ podľa chuti

Postup

  • Do hrnca pridajte trochu oleja a na stredne vysokej teplote opečte vonkajšiu stranu králičieho stehienka dozlatista.
  • Vyberte a dajte bokom.
  • Do hrnca pridajte trochu oleja a šalotky.
  • Nechajte šalotku restovať na strednom plameni a keď sa zredukuje, pridajte trochu soli a masla.
  • Akonáhle sú šalotky zosklovatené, pridajte Lillet Blanc alebo trochu suchého bieleho vína.
  • Potom pridajte dijonskú horčicu, smotanu, tymian a roztlačené strúčiky cesnaku.
  • Všetko priveďte do varu a pridajte späť králičie stehno.
  • Na králičie stehno nalejte omáčku.
  • Hrniec priklopte pokrievkou a znížte plameň na najnižší možný.
  • Nechajte variť hodinu a pol.
  • Opatrne vyberte stehno z hrnca na tanier a lyžičkou ho prelejte omáčkou.
  • Ozdobte šalátom alebo čerstvými klíčkami a podávajte.
Králičie stehno s krémovou omáčkou francúzskeho štýlu so šalotkou a horčicou na tanieri, podávané so šalátom.
www.cookingtoentertain.com

Vyskúšajte aj naše zaujímavé recepty na králika s cesnakom , ktoré skvele poslúžia ako chutná večera či menší obed!

Králik na smotane so zeleninou

Máme pre vás aj obľúbený recept na králika v smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou, podávaného s knedľou. Kto by odolal?

Čo budete potrebovať

  • 1 králik
  • 1 šálka mrkvy
  • 2/3 šálky zeleru
  • 2/3 šálky pastiera
  • 1 šálka cibule
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice žltej horčice
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína (voliteľne)
  • 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia
  • vetvička tymiánu
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • čerstvá šťava z polovice citróna

Postup

  • Králika naporciujte na zadné behy, chrbát a predné behy.
  • Rebrá si môžete nechať na neskôr, aby ste si z nich pripravili vývar.
  • Mäso osoľte a okoreňte podľa vašej chuti.
  • Vo veľkom hrnci alebo panvici vhodnej do rúry rozpustite maslo s olejom.
  • Mäso opečte zo všetkých strán do zlatistej farby.
  • Akonáhle je mäso opečené, dajte ho nabok a pripravte omáčku.
  • Začnite pridaním asi 1 lyžice masla.
  • Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu a opekajte asi 5-10 minút.
  • Až bude mať zelenina zlatú farbu, je pridať cukor a dobre premiešať.
  • Nechajte restovať ešte asi 2 minúty, pokiaľ cukor nezačne karamelizovať.
  • Potom pridajte ocot, dobre premiešajte a nechajte 5 minút variť.
  • Po odparení octovej arómy pridajte horčicu a nechajte odpariť jej silnú arómu.
  • Nakoniec pridajte vývar.
  • Najlepší spôsob, ako do omáčky pridať korenie, je zavrieť ho do sitka na korenie.
  • Sitko pridajte do hrnca spolu s mäsom a všetkou šťavou z mäsa.
  • Zakryte hrniec pokrievkou a pečte v rúre pri 175 stupňoch Celzia po dobu 60 minút.
  • Po 60 minútach rúru vypnite a nechajte v horúcej rúre 30 minút.
  • Mäso vyberte zo zeleninového základu a vyberte všetko korenie.
  • Ponorným mixérom rozmixujte všetku zeleninu.
  • Omáčka by mala mať oranžovú farbu.
  • Pridajte do omáčky smotanu.
  • Ďalej pridajte čerstvú šťavu z polovice citróna a soľ a korenie podľa chuti, ak je to potrebné.
  • Než mäso vrátite späť do omáčky, všetky kúsky vykostite a mäso natrhajte na menšie kúsky.
  • Podávajte s obľúbenou knedľou.
Králik v smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou, podávaný s knedľou na tanieri s vedľa položeným príborom.
www.fromczechtousa.com

A čo našich 6 neodolateľných receptov na sviečkovú omáčku ? Jednoduché recepty nielen pre profesionálov!

Králik v krémovej omáčke so šampiňónmi

Králičie mäso v tomto recepte je tak mäkké, že sa vám takmer rozplynie v ústach. Vzhľadom na to, že má králik chudé mäso, večer vopred ho pre lepšiu vyváženosť marinujeme v extra panenskom oleji s bylinkami, korením a cesnakom.

Čo budete potrebovať

  • polovica králika
  • 1 cibuľa
  • cesnak a bylinky (rozmarín, šalvia, bobkový list)
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 200 g nasekaných šampiňónov
  • extra panenský olivový olej
  • 1/2 šálky bieleho vína
  • nakrájaná petržlenová vňať na ozdobu
  • soľ a čierne korenie (podľa chuti)

Postup

  • Zmiešajte králika s extra panenským olivovým olejom, čiernym korením, bylinkami a cesnakom.
  • Vložte do chladničky a nechajte odležať minimálne 6 hodín alebo cez noc.
  • Na zachovanie šťavy vo vnútri mäsa nebola pridaná žiadna soľ.
  • Zmes vyberte z chladničky a počkajte pol hodiny, kým nebude mať izbovú teplotu.
  • Teraz osoľte.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Na panvici na strednom plameni orestujte králika v marináde a zalejte bielym vínom.
  • Miešajte, aby sa alkohol odparil a chute sa spojili.
  • Vo veľkom hrnci alebo pávni vhodnej do rúry orestujte nakrájanú cibuľu so soľou a korením.
  • Pridajte králika a bylinky.
  • Vložte hrniec do rúry a pečte 30 minút.
  • Medzitým orestujte šampiňóny s olivovým olejom, soľou a korením.
  • Pridajte ich k zvyšku ingrediencií.
  • Pečte ďalších 30 minút v rúre.
  • Hrniec vyberte z rúry na sporák, pridajte smotanu a nasekanú petržlenovú vňať, zamiešajte a po 2-3 minútach je hotovo.
  • Dobrú chuť!
Kus králika so smotanovou omáčkou s hubami.
www.foodcraftz.com

Dusené králičie mäso na smotane s kaparmi

Tento pokrm je výživný, skvele chutí a navyše je jednoduchý na prípravu. Ak ho chcete posunúť o úroveň vyššie, môžete pridať nejaké hríbiky pre zemitejšiu chuť.

Čo budeme potrebovať

  • 1 celý králik
  • 1 cibuľa
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 1 šálka bieleho vína
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica granulovaného cesnaku
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 4 šálky vody alebo zeleninového vývaru
  • 1 a 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice kaparov v náleve
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Králika naporciujte na kúsky.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a granulovaným cesnakom.
  • Na strednom plameni rozohrejte vo veľkej panvici 2-3 lyžice olivového oleja.
  • Mäso opekajte 5 minút z oboch strán a potom vyberte z panvice.
  • Olúpte a nakrájajte najemno cibuľu a cesnak.
  • Pridajte cibuľu a cesnak na panvicu a duste s maslom, kým nezosklovatí.
  • Zalejte šálkou bieleho vína a nechajte 2 minúty povariť alebo kým sa alkohol neodparí.
  • Mäso dajte späť do panvice, zalejte vodou a prikryte pokrievkou.
  • Nechajte na strednom plameni dusiť po dobu 40 minút alebo kým mäso nezmäkne.
  • Ak je to nutné, aby sa mäso neprichytilo k panvici, podlejte počas pečenia trochou vody.
  • Keď je mäso mäkké, snímte pokrievku, zalejte smotanou a premiešajte.
  • Pridajte kapary a dijonskú horčicu a znova premiešajte.
  • Servírujte s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
  • Nechajte si chutiť!
Králičie stehno servírované na tanieri so smotanovou omáčkou s plátkami bagety.
www.delicerecipes.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s králičím mäsom . Máme pre vás pečené aj dusené varianty!

Zdravotné benefity konzumácia králičieho mäsa

  • Králičie mäso má jemnú chuť, ktoré väčšine ľuďom chutí a je možné ho ľubovoľne okoreniť. Môžete ho použiť v mnohých pokrmoch, a to ako dusených, tak vyprážaný.
  • Navyše je dobrý pre naše srdce a neprispieva k vysokému cholesterolu alebo srdcovým ochoreniam.
  • Ako väčšina živočíšnych produktov je aj králičie mäso skvelým zdrojom bielkovín , ale na rozdiel od hovädzieho neobsahuje králik veľa tuku.
  • 100 gramová porcia králičieho mäsa obsahuje 29,1 gramov bielkovín. Proteín je základná živina, ktorá funguje ako stavebný kameň pre naše svaly, kožu, vlasy a nechty. Táto porcia králičieho mäsa nám môže poskytnúť až jednu tretinu našej dennej potreby bielkovín .
  • Ďalej obsahuje vitamín B12 , ktorý je dôležitý pre tvorbu a metabolizmus nových červených krviniek a je skvelým zdrojom selénu . Ten posilňuje imunitný systém a napomáha zdravej funkcii štítnej žľazy.
  • Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete králičie mäso opekať, dusiť, restovať či piecť, je dôležité používať teplomer na mäso na meranie vnútornej teploty pokrmu. Králičie mäso by malo mať 71 ° C , potom je bezpečné na konzumáciu.

A ako sa vám naše dnešné recepty na králika na smotane páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.