Rozmýšľate, čo budete zase variť?
Dochádzajú vám nápady?
Nebaví vás v kuchyni tráviť večnosť?
Potom vyskúšajte naše lahodné recepty na hovädzie na šampiňónoch!
Sú jednoduché, chutné a zvládne ich aj úplný začiatočník.
Hovädzie v krémovej šampiňónovej omáčke
Vyskúšajte tento jednoduchý recept, na ktorý potrebujete iba pár ingrediencií a skvele zasýti celú vašu rodinu. Hovädzia roštenka v smotanovej omáčke so šampiňónmi navyše uspokojí vaše chuťové bunky.
Čo budete potrebovať
- 1,3 kg hovädzie roštené, nakrájané na cca 3,5 cm kocky
- 230 g konzervovaných celých šampiňónov, scedených
- 120 g 30% smotany na šľahanie
- 30 g hladkej múky
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
- 720 ml hovädzieho vývaru
- soľ a korenie na dochutenie
- olej
Postup
- V miske zmiešajte múku, soľ a korenie.
- Kocky hovädzieho mäsa obaľte ochutenou múkou.
- V širokej panvici na stredne vysokom plameni rozohrejte asi 1 lyžicu oleja.
- Pridajte šampiňóny a varte asi 30 sekúnd.
- Vyberte z panvice a udržujte v teple.
- V prípade potreby pridajte do panvice ďalšiu lyžicu oleja.
- Pridajte hovädzie mäso v jednej vrstve a opekajte asi 2 až 3 minúty z každej strany alebo pokiaľ ľahko nezhnedne.
- Panvicu nepreplňujte, hovädzie mäso restujte v dávkach podľa potreby.
- Vyberte mäso z panvice a udržujte v teple.
- Na panvicu pridajte cibuľu a cesnak a restujte asi 40 až 50 sekúnd alebo do mierneho zmäknutia.
- Prilejte vývar a zoškrabnite opečené kúsky z dna panvice.
- Pridajte hovädzie mäso.
- Priveďte do varu a naberačkou odoberte nečistoty z povrchu.
- Znížte teplotu, prikryte a varte asi 1 až 1 a 1/2 hodiny, alebo kým mäso nezmäkne a omáčka sa nezredukuje a nezhustne.
- Pokiaľ je tekutina príliš hustá, než je mäso úplne mäkké, pridajte viac vývaru alebo vody.
- Pridajte smotanu a premiešajte.
- Pridajte šampiňóny.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pokračujte vo varení ďalšie 1 až 2 minúty alebo pokiaľ sa šampiňóny neprehrejú.
- Odstráňte z ohňa a podávajte horúce.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Mleté hovädzie mäso na šampiňónoch s ryžou
Jednoduchý pokrm, ktorý vás nezruinuje a navyše si ho zamilujú aj vaše deti. Mleté mäso v krémovej omáčke zo šampiňónov a servírované s ryžou sa stane vašim novým obľúbeným jedlom.
Čo budete potrebovať
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 2 lyžice oleja
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 malá cibuľa, nasekaná
- 60 ml hovädzieho vývaru
- 120 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 1 lyžička sušených byliniek (bazalka, oregano alebo talianske korenie)
- ½ lyžičky soli alebo viac podľa chuti
- čerstvé mleté čierne korenie, podľa chuti
- 3 šálky varenej ryže
Postup
- Rozpáľte veľkú panvicu na stredne vysokom plameni.
- Pridajte olej, cesnak a cibuľu.
- Restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a šampiňóny.
- Restujte, kým mäso a šampiňóny nezhnednú, asi 10 minút.
- Pridajte hovädzí vývar, smotanu na šľahanie, worcestrovú omáčku, sušené bylinky, soľ a čierne korenie.
- Varte asi 5 minút alebo kým sa všetko nespojí a neprevarí.
- Podávajte s horúcou ryžou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie zaujímavé šampiňónové recepty , ktoré sa hodia pre akúkoľvek príležitosť!
Objavte podobné tipy
Restované hovädzie so šampiňónmi na čínsky spôsob
Luxusný flank steak s nakrájanými šampiňónmi a jarnou cibuľkou v lahodnej pikantnej ázijskej omáčke vás úplne dostane! Navyše príprava tohto pokrmu zaberie menej ako 30 minút.
Čo budete potrebovať
- 500 g flank steaku
- 1 a ½ lyžice jedlej sódy
- 2 a ½ šálky nakrájaných šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 jarné cibuľky
- 2 lyžice oleja
Na omáčku:
- ¾ šálky studeného hovädzieho vývaru
- 2 a ½ lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice ryžového vína Shaoxing
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky ustricovej omáčky
- 2 lyžičky sezamového oleja
- ¼ lyžičky bieleho korenia
- 1 lyžička cukru
Postup
- Nakrájajte flank steak na tenké prúžky cez vlákna.
- Vložte do misky, posypte jedlou sódou a jemne premiešajte, aby sa celé hovädzie mäso obalilo.
- Potom prikryte a nechajte mäso 15 minút marinovať.
- Jedlú sódu zmyte a hovädzie mäso niekoľkokrát opláchnite.
- Mäso osušte papierovou utierkou a odložte nabok.
- Pridajte všetky ingrediencie na omáčku do veľkého džbánu a dobre premiešajte.
- Nalejte olej do panvice a nastavte sporák na vysokú teplotu.
- Zatiaľ čo sa olej zahrieva, odstráňte korene z jarnej cibuľky a nakrájajte ich na 5 cm dlhé kúsky.
- Pridajte do oleja jarnú cibuľku a za stáleho miešania asi 1 minútu opekajte.
- Do panvice pridajte hovädzie mäso a za stáleho miešania restujte 1 minútu.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a za stáleho miešania opekajte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte tiež na plátky nakrájaný cesnak a za stáleho miešania minútu restujte.
- Pripravenú omáčku poriadne premiešajte a potom ju nalejte na panvicu.
- Omáčka rýchlo zhustne, takže ju zamiešajte, aby sa vaša restovaná zmes obalila a varte 1 minútu, aby sa omáčka prehriala.
- Ihneď podávajte.

Hovädzie mäso na šampiňónoch s mrkvou v pomalom hrnci
Toto výdatné jedlo z hovädzieho mäsa a šampiňónov, ktoré sa pripravuje v pomalom hrnci, je perfektnou večerou pre chladný zimný večer. Podávajte s varenými alebo šťouchanými zemiakmi a zelenou zeleninou.
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg hovädzie plece, nakrájané na veľké kusy
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 40 g hladkej múky
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 40 ml paradajkového pretlaku
- 20 ml worcestrové omáčky
- 300 g šampiňónov nakrájaných na štvrtky
- 3 stredné mrkvy, olúpané a nakrájané na veľké kúsky
- 1 bobkový list
- 1 lyžica lístkov tymiánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup
- Zapnite pomalý hrniec na minimum, aby sa vložka zahriala.
- Hovädzí vývar, paradajkový pretlak a worcesterovú omáčku prešľahajte a dajte bokom.
- Na panvici na stredne vysokej teplote opečte hovädzie kúsky z oboch strán.
- Nepreplňujte panvicu, pretože mäso sa bude skôr dusiť ako opekať.
- Keď je hovädzie mäso opečené, preložte ho do pomalého hrnca.
- Na panvicu pridajte cibuľu (v prípade potreby pridajte viac oleja).
- Restujte 5 minút alebo do zmäknutia.
- Do panvice pridajte cesnak a opekajte 1 minútu.
- Na cibuľu a cesnak nasypte múku a pokračujte v opekaní jednu minútu.
- Do panvice prilejte zmes hovädzieho vývaru, pretlaku a worcestrovej omáčky.
- Krátko premiešajte, aby sa múčná zmes zapracovala do vývaru, a potom nalejte obsah panvice do pomalého hrnca.
- Do pomalého hrnca pridajte aj šampiňóny, mrkvu, bobkový list a tymián.
- Dochuťte soľou a korením.
- Dôkladne premiešajte, aby sa hovädzie mäso a zelenina obalili v omáčke.
- Na pomalý hrniec dajte pokrievku a varte 8 hodín na nízku teplotu alebo 4 hodiny na vysokú teplotu.
- Na konci doby varenia vmiešajte petržlenovú vňať av prípade potreby dochuťte.
- Podávajte s vareným zemiakom a zelenou zeleninou.

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty z pomalého hrnca . Obrovskou výhodou je, že si napríklad taký obed môžete pripraviť už pred noc. Nie je nutné stáť pri platni a strážiť, aby sa vám niečo nepripálilo.
Grilované hovädzie steaky na hubách
Užite si luxusné grilované steaky z hovädzieho roštenca servírované spolu s omáčkou zo šampiňónov a hlivy ustricovej. Delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 4 steaky z hovädzieho roštenca
- 2 šálky šampiňónov nakrájaných na plátky
- 4 hlivy ustricovej nakrájanej na plátky
- 2 šalotky nakrájané nadrobno
- 4 lyžice čerstvej šalvie, hrubo nasekané
- 1/2 šálky suchého vermútu
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 3 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo a orestujte na ňom šalotku a šalviu do mäkka.
- Huby restujte, kým sa z nich nevyparí všetka tekutina a nezačnú hnednúť.
- Panvicu potrite vermútom a varte, kým sa všetka tekutina neodparí.
- Pridajte smotanu a varte, kým omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Steaky bohato osoľte a okoreňte a grilujte 2–3 minúty z každej strany pre medium rare.
- Nechajte aspoň 15 minút odpočinúť, potom nakrájajte na tenké plátky a podávajte na smotanových hubách.

Šampiňón sa považuje za najpestovanejšiu odrodu huby na svete. Okrem toho, že je výbornou ingredienciou pokrmov prináša aj množstvo benefitov pre vaše zdravie. Aké? Všetko sa dozviete v našom obsiahlom článku o šampiňónoch !
A ako sa vám naše dnešné recepty na hovädzie na šampiňónoch páčili? Napíšte nám do komentárov!