Maďarská kuchyňa je známa a obľúbená po celom svete.
Typickým korením je najmä mletá paprika, či už vo svojej sladkej alebo štipľavej podobe.
Guláš, perkelt, langoš, z údenín predovšetkým čabajka či uhorák.
Existuje ale ešte jeden pokrm, ktorý v predovšetkým v letných mesiacoch často konzumujeme.
Áno, dnes sa spoločne pozrieme na rozmanité varianty receptov na lečo!
Pri jeho príprave sa fantázii žiadne medze nekladú!
Nevšedné zeleninové lečo s vajcami
Táto varianta je zvláštna tým, že vajcia po rozklepnutí nemusíte do ostatnej zmesi klasicky premiešať, ale môžete ich nechať v podobe akéhosi volského oka. Stačí, aby bielok na horúcej zelenine stuhol, žĺtok by mal byť stále ľahko tekutý.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 4 paradajky
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- 1/2 šálky vody
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička tymiánu
- jarná cibuľka
- soľ, korenie
Postup:
- V hlbšej panvici s olejom zľahka osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte olúpanú a na kocky nakrájanú mrkvu a povarte približne 5 minút.
- Následne do panvice pridajte nakrájanú cuketu, baklažán, papriku a pol šálky vody.
- Za občasného miešania duste približne 10 minút.
- V medziobdobí vložte paradajky na 10 sekúnd do horúcej vody. Potom ich olúpte, nakrájajte na štvrtiny a odstráňte z nich semienka.
- Následne ich nakrájajte na drobnejšie kúsky a pridajte k zmesi do panvice.
- Dochuťte soľou a čiernym korením a všetko za občasného miešania duste približne 10 minút.
- Pred podávaním pridajte sladkú papriku, tymian a rozklepnite vajcia.
- Ozdobte na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou.
Tento pokrm podávajte s čerstvým či opečeným pečivom.

Domáce lečo plné vitamínov
Typická ľahká a zdravá letná večera. Čerstvé paradajky a papriky dajú tomuto pokrmu tú pravú letnú chuť.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 3 paradajky
- 2 papriky
- 2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 3 PL oleja
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zahrejte olej a následne na ňom zosklovať nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Potom pridajte prelisované strúčiky cesnaku a restujte ešte asi minútu.
- Pridajte na rezančeky nakrájanú papriku, soľ, korenie a hrniec priklopte.
- Po niekoľkých minútach pridajte do hrnca na kúsky pokrájané paradajky a sladkú papriku.
- Premiešajte a prilejte paradajkový pretlak.
- Všetko dôkladne premiešajte a nechajte asi 15 minút dusiť.
- Pokiaľ zmes príliš zhustne, pridajte trochu vody.
- Na záver do zmesi zeleniny rozklepnite vajcia a 2-3 minúty ešte za stáleho miešania povarte.
Domáce lečo servírujte s plátkami čerstvého pečiva, posypané petržlenovou vňaťou.

Máte v záhradke veľkú úrodu zeleniny? Pripravte si nielen lečo, ale aj ďalšie rozmanité pokrmy so zmesou paradajok a paprík !
Objavte podobné tipy
Pravé maďarské lečo
Vedeli ste, že originálny variant tohto receptu neobsahuje vajcia ani údeniny? Ide iba o zmes zeleniny, predovšetkým cibule, paprík a paradajok.
Ingrediencie:
- 4 väčšie paradajky
- 3 biele alebo zelené papriky
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masti
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Následne nakrájajte na malé kúsky umyté paradajky a na rezančeky umyté papriky bez jadrovníka. Kúsky paradajok by mali byť veľké približne 1,5 centimetra, paprikové rezančeky by mali mať dĺžku približne 3 centimetre.
- Na panvici či v hrnci rozpustite masť, pridajte cibuľu a 2 minúty povarte.
- Pridajte cesnak, premiešajte a povarte 1 ešte minútu.
- Následne pridajte do panvice aj papriky, soľ a korenie.
- Dôkladne premiešajte a pridajte zvyšné ingrediencie, teda paradajky a sladkú papriku.
- Opäť dôkladne premiešajte, priklopte pokrievkou a duste približne 10 minút.
- Následne pokrievku odstráňte a za občasného miešania ešte niekoľko minút povarte.
Maďarské lečo podávajte s čerstvým pečivom alebo s ryžou.

Pokiaľ máte pre tento variant leča slabosť, vyskúšajte tiež francúzsky variant alebo ratatouille ! Tie okrem paradajok a paprík väčšinou obsahujú ešte ďalšiu zeleninu, predovšetkým baklažán a cuketu, a tiež bylinky.
Zapečené lečo s klobásou
Výhodou tohto variantu je skutočnosť, že sa dá konzumovať nielen teplá, ale aj za studena.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 4 paradajky
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 2 šálky mlieka
- 1 šálka strúhaného syra (voliteľné)
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na panvici s olejom zľahka orestujte na kúsky nakrájanú klobásu.
- Klobásu následne vyberte a na zvyšku oleja a tuku orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku.
- Keď cibuľa zosklovatí, pridajte na panvicu nakrájanú papriku a po chvíľke aj paradajky.
- V medziobdobí si v inej miske zmiešajte vajcia, mlieko, soľ a korenie.
- Následne zmes z panvice preneste do zapekacej misky, primiešajte klobásu a všetko zalejte zmesou vajec a mlieka.
- Na záver posypte syrom a vložte do predhriatej rúry na približne 40 minút.

Mimochodom lečo nemusíte pripravovať iba na priamu konzumáciu. Možno ho aj zavariť a použiť neskôr. Napríklad pod mäso. Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie leča !
Cuketové lečo s párkom
Cuketa je u nás stále obľúbenejšou zeleninou. Pridajte ju aj do vášho obľúbeného pokrmu. Jeho chuť sa vďaka nej stane ešte lahodnejšou.
Ingrediencie:
- 4 paradajky
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 2 nožičky párkov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šálka paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci či hlbšej panvici ohrejte olej a 2 minúty na ňom restujte nakrájanú cibuľu.
- Pridajte prelisovaný alebo nadrobno nakrájaný cesnak a tymián a povarte ďalšie 2 minúty.
- Následne pridajte do hrnca nakrájaný párok a paradajkový pretlak.
- Zmes za občasného miešania povarte približne 5 minút.
- Nakrájajte papriky, paradajky, cuketu a pridajte ich spoločne so sladkou paprikou, soľou a korením do hrnca.
- Priklopte hrniec pokrievkou a za občasného miešania povarte približne 15-20 minút.
Lečo s cuketou a párkom servírujte s ryžou, quinou, zemiakmi či pečivom.

Pravé lečo alebo kúzlo jednoduchosti
Základný recept na túto maďarskú lahôdku obsahuje iba tri hlavné ingrediencie, papriky, paradajky a cibuľu. Na prípravu sa najčastejšie používajú biele a zelené papriky, ale ak chcete, môžete zvoliť aj iné druhy. V prípade, že sa rozhodnete pre kapie, pokrm bude sladší. Dôležité je tiež správne poradie ingrediencií, teda najprv cibule, po jej zosklovatení paprika a na záver paradajky.
V pravom maďarskom leču sa paradajky nelúpajú, ale pokiaľ vám šupičky v pokrme následne prekážajú, možno paradajky samozrejme bez problémov olúpať. Z korenia je základom paprika, predovšetkým sladká, ďalej už len soľ a korenie.
Čím lečo ozvláštniť?
Základnú verziu receptu je možné ozvláštniť pridaním ďalších ingrediencií. Pokiaľ sa rozhodnete pre vegetariánsku verziu, pridajte ďalšiu zeleninu, napríklad v podobe cukety, baklažánu, mrkvy či karfiolu. Inú možnosť predstavujú huby. Vďaka rozmanitej zelenine je lečo bohaté na najrôznejšie vitamíny a minerály, vajíčka mu dodávajú zdravé bielkoviny.
Pokiaľ chcete z leča urobiť výdatnejší pokrm, obohaťte ho kúskami údeniny, či už klasickou klobásou, párkom alebo slaninou. Existujú aj varianty, v ktorých sa vajcia nahrádzajú smotanou, alebo verzie, ktoré sú ozvláštnené použitím taveného syra.
Varianty na lečo v medzinárodnej kuchyni
Aj keď je ale klasikou maďarskej kuchyne, neznamená to, že jemu podobné pokrmy nenájdeme aj inde na svete. Naopak. Vo francúzskej kuchyni je blízkym príbuzným leča ratatouille. V talianskej kuchyni sa mu podobá peperonata či caponata, v španielskej kuchyni piperáda av tureckej takzvaný menemen.