Tá vôňa a chuť! Nenechajte si ujsť najlepšie recepty na koláč s kyslou smotanou.
Sú dokonalou sladkou bodkou po každom obede, alebo ku káve.
Pre ďalšiu inšpiráciu, čo urobiť z tvarohu a kyslej smotany sa pozrite na koniec článku.
Črepníkový koláč s kyslou smotanou
Jemne korenená náplň plnená veľkými a šťavnatými hrozienkami. V tomto koláči s hrozienkami a z kyslej smotany, ktorý je stredozápadnou klasikou nájdete všetko, čo od delikátneho múčnika čakáte. Pre ďalšie rýchle a sladké bábovkové recepty z jedného hrnčeka sa nechajte inšpirovať u nás!
Čo budeme potrebovať
- 1 predpečená koláčová krusta
- 1 šálka hrozienok
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¾ šálky kryštálového cukru
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- ¼ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- 1 šálka kyslej smotany
- ½ šálky plnotučného mlieka
- 3 vajcia izbovej teploty
- 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Hrozienka dajte do malého hrnca s dostatočným množstvom vody, aby boli úplne zakryté. Priveďte do varu, potom stiahnite z platne a pridajte vanilku. Nechajte odstáť aspoň 10 minút.
- Medzitým zmiešajte cukor, kukuričný škrob, soľ, škoricu a klinčeky vo veľkom hrnci a prešľahajte.
- Pridajte kyslú smotanu a mlieko a dobre prešľahajte.
- Varte na stredne vysokú teplotu, kým zmes nezhustne. Znížte teplotu na minimum.
- V malej miske rozšľahajte žĺtky, pridajte ½ šálky horúcej náplne a dobre prešľahajte.
- Pridajte ďalšiu ½ šálky a znova prešľahajte, aby sa žĺtky temperovali.
- Nalejte temperovanú vaječnú zmes do hrnca, dobre premiešajte a varte na miernu teplotu 2 minúty, kým nezhustne.
- Hrozienka zlejte, ponechajte si ½ šálky tekutiny. Pridajte hrozienka a odloženú tekutinu do pudingovej náplne a dobre premiešajte.
- Nalejte do pripravenej krusty.
- Nechajte 10 minút vychladnúť.
- Finálnu snehovú vrstvu pripravte tak, že bielky a soľ vyšľaháte.
- Keď sa začnú tvoriť penové mäkké vrcholy, postupne pridávajte kryštálový cukor, po 1 lyžicu a šľahajte do tuha.
- Sneh naneste na vrch koláča a rozotrite.
- Pečte 15 minút, kým nie je krusta zlatisto hnedá.
- Nechajte 1 hodinu ochladzovať pri izbovej teplote, potom preneste do chladničky vychladiť na ďalšie 1-2 hodiny.

Čučoriedkový koláč s kyslou smotanou
Tento koláč z kyslej smotany a čučoriedok je ľahký a chutný! Čerstvé ovocie v ľahkom pudingu vás dostane do kolien zakaždým, čo sa zahryznete. Túto variáciu na pečený ovocný koláč si úplne zamilujete a vytvorenie náplne zaberie menej ako 5 minút. Pre ďalšie maškrtenie si pripravte tieto recepty na buchty s čučoriedkami .
Čo budeme potrebovať
- 1 lístkové cesto
- 180 g kryštálového cukru
- 240 g kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilky
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice múky
- 200 g čučoriedok
- 45 g studeného masla
- 3 lyžice múky
- 2 lyžice cukru
- Štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Vyvaľkajte lístkové cesto a vložte ho do formy na koláče, prepichajte ho vidličkou, aby ste zabránili vzniku vzduchových bublín.
- Cukor, kyslú smotanu, vajcia, vanilku, mandľový extrakt, citrónovú šťavu, soľ a múku vyšľahajte do hladka.
- Vmiešajte čučoriedky.
- Nalejte zmes do koláčového základu.
- Okraje cesta zakryte fóliou, aby príliš nezhnedli.
- Pečte 30 minút.
- Zatiaľ čo sa koláč pečie, pripravte si posýpku.
- Zmiešajte maslo na múku a vmiešajte cukor a soľ.
- Po 30 minútach pečenia koláč vyberte z rúry, odstráňte fóliu a posypte posýpkou.
- Pečte ďalších 10-15 minút.
- Pred podávaním úplne vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Koláč s náplňou z kyslej smotany a ovocím
Kyslá smotana, jahody, rebarbora, sladkosť a krehkosť, to všetko sa spojí, aby vznikol tento lahodný dezert. Náplň je pudingovo krémová posypaná maslovou posýpkou.
Čo budeme potrebovať
- 1 lístkové cesto
- 200 g jahôd nakrájaných na tenké plátky
- 130 g rebarbory
- 240 g cukru
- 3 lyžice múky
- 1/4 lyžičky soli
- 240 g kyslej smotany
- 2 lyžičky vanilky
- 2 veľké vajcia
Na posýpku
- 240 g hrubej múky
- 240 g cukru
- 120 g masla
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Vyvaľkajte si lístkové cesto a preložte ho do formy na koláč.
- Preosejte cukor, 3 lyžice múky a soľ.
- Zmiešajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku pridajte k suchým ingredienciám a premiešajte.
- Pridajte jahody a rebarboru do zmesi kyslej smotany a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Nalejte zmes na kruste koláča.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút.
- Znížte rúru na 160 stupňov a pokračujte v pečení ďalších 30 minút.
- Zatiaľ čo sa koláč pečie, pripravte si posýpku.
- Zmiešajte múku, cukor a maslo, kým sa dobre nespoja.
- Po upečení koláč vyberte a posypte posýpkou.
- Vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút.
- Vyberte z rúry a položte na chladiacu mriežku, aby koláč s kyslou smotanou vychladol.
Koláč bez kávy nikdy nemôže chutiť dobre! Pre to najsladšie maškrtenie si musíte zaobstarať najlepšie kávovary na kapsule . Vďaka nim si sladké maškrtenie zakaždým môžete vychutnať s inou kávou.

Jablkový koláč s kyslou smotanou
Nečakaná prísada prináša kyslastú, krémovú chuť do klasiky poznáme ako koláč s jablkami. Potom čo ochutnáte tento recept na koláč z kyslej smotany, už nikdy sa nebudete pozerať na tento tradičný americký apple pie rovnako.
Čo budeme potrebovať
- Lístkové cesto
- 380 g kyslej smotany
- 200 g cukru
- 40 g hladkej múky
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 900 g jabĺk granny smith olúpaných a nakrájaných
Na posypanie
- 120 g nasekaných vlašských orechov
- 60 g hrubej múky
- 75 g hnedého cukru
- 70 g cukru
- 1 lyžica mletej škorice
- 115 g studeného masla
Postup
- Rozvaľkajte si lístkové cesto, vložte ho do koláčovej formy a prepichajte ho vidličkou. Dajte ho na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Vyberte koláčovú formu z chladničky a hornú časť voľne prikryte fóliou.
- Naplňte ho závažím na koláč alebo fazuľami. Pečte 25 minút.
- Krustu dajte bokom a nechajte na 10 minút vychladnúť.
- Medzitým zmiešajte všetky prísady na náplň okrem jabĺk vo veľkej mise a miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
- Pridajte jablká a miešajte.
- Zmes preložte na vychladnutú krustu.
- Pripravte si posypku.
- Zmiešajte múku, cukor a škoricu v strednej miske a dobre premiešajte.
- Vmiešajte maslo a miešajte, kým nebude zmes drobivá.
- Vhoďte vlašské orechy.
- Náplň posypte posýpkou.
- Koláč položte na plech a voľne ho prikryte hliníkovou fóliou.
- Pečte v predhriatej rúre asi 1 hodinu a 10 minút.
- Odkryte a pečte asi 10–15 minút, kým náplň nestuhne.

Čo urobiť z tvarohu a kyslej smotany?
Tvarohový koláč: Zmiešajte tvaroh a kyslú smotanu, pridajte trochu cukru a vanilkového extraktu. Túto zmes nalejte na kruste z posýpkového cesta a dajte do chladničky, aby stuhla. Pred servírovaním môžete tortu ozdobiť čerstvým ovocím ako tieto cheesecaky s jahodami alebo polevou.
Tvarohové palacinky: Pridajte tvaroh a kyslú smotanu do cesta na palacinky. Zmesou premiešajte a opečte ako obvykle. Podávajte s ovocím, medom alebo javorovým sirupom.
Tvarohové knedle: Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, múku, trochu soli a cukru, aby ste vytvorili cesto. Cesto rozdeľte na menšie časti, ktoré plňte ovocím a varte vo vriacej vode. Podávajte s rozpusteným maslom a posypané strúhaným tvarohom alebo cukrom. Pre ďalšiu inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na knedle s tvarohom .
Tvarohový nákyp: Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, cukor a vanilkový extrakt. Túto zmes nalejte do zapekacej formy a pečte, kým nie je zlatistá a tuhá.
Všetky tieto dokonalé recepty a mnoho ďalšej inšpirácie nájdete u nás na webe!