Koláč s kyslou smotanou je voľba číslo jedna pre letné maškrtenie! Pripravte si naše recepty

Tá vôňa a chuť! Nenechajte si ujsť najlepšie recepty na koláč s kyslou smotanou.

Sú dokonalou sladkou bodkou po každom obede, alebo ku káve.

Pre ďalšiu inšpiráciu, čo urobiť z tvarohu a kyslej smotany sa pozrite na koniec článku.

Črepníkový koláč s kyslou smotanou

Jemne korenená náplň plnená veľkými a šťavnatými hrozienkami. V tomto koláči s hrozienkami a z kyslej smotany, ktorý je stredozápadnou klasikou nájdete všetko, čo od delikátneho múčnika čakáte. Pre ďalšie rýchle a sladké bábovkové recepty z jedného hrnčeka sa nechajte inšpirovať u nás!

Čo budeme potrebovať

  • 1 predpečená koláčová krusta
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • 1 šálka kyslej smotany
  • ½ šálky plnotučného mlieka
  • 3 vajcia izbovej teploty
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • ¼ lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Hrozienka dajte do malého hrnca s dostatočným množstvom vody, aby boli úplne zakryté. Priveďte do varu, potom stiahnite z platne a pridajte vanilku. Nechajte odstáť aspoň 10 minút.
  • Medzitým zmiešajte cukor, kukuričný škrob, soľ, škoricu a klinčeky vo veľkom hrnci a prešľahajte.
  • Pridajte kyslú smotanu a mlieko a dobre prešľahajte.
  • Varte na stredne vysokú teplotu, kým zmes nezhustne. Znížte teplotu na minimum.
  • V malej miske rozšľahajte žĺtky, pridajte ½ šálky horúcej náplne a dobre prešľahajte.
  • Pridajte ďalšiu ½ šálky a znova prešľahajte, aby sa žĺtky temperovali.
  • Nalejte temperovanú vaječnú zmes do hrnca, dobre premiešajte a varte na miernu teplotu 2 minúty, kým nezhustne.
  • Hrozienka zlejte, ponechajte si ½ šálky tekutiny. Pridajte hrozienka a odloženú tekutinu do pudingovej náplne a dobre premiešajte.
  • Nalejte do pripravenej krusty.
  • Nechajte 10 minút vychladnúť.
  • Finálnu snehovú vrstvu pripravte tak, že bielky a soľ vyšľaháte.
  • Keď sa začnú tvoriť penové mäkké vrcholy, postupne pridávajte kryštálový cukor, po 1 lyžicu a šľahajte do tuha.
  • Sneh naneste na vrch koláča a rozotrite.
  • Pečte 15 minút, kým nie je krusta zlatisto hnedá.
  • Nechajte 1 hodinu ochladzovať pri izbovej teplote, potom preneste do chladničky vychladiť na ďalšie 1-2 hodiny.
Chrumkavá krusta naplnená pudingom s kyslou smotanou s hrozienkami.
Zdroj: tasteofhome.com

Čučoriedkový koláč s kyslou smotanou

Tento koláč z kyslej smotany a čučoriedok je ľahký a chutný! Čerstvé ovocie v ľahkom pudingu vás dostane do kolien zakaždým, čo sa zahryznete. Túto variáciu na pečený ovocný koláč si úplne zamilujete a vytvorenie náplne zaberie menej ako 5 minút. Pre ďalšie maškrtenie si pripravte tieto recepty na buchty s čučoriedkami .

Čo budeme potrebovať

  • 1 lístkové cesto
  • 180 g kryštálového cukru
  • 240 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice múky
  • 200 g čučoriedok
  • 45 g studeného masla
  • 3 lyžice múky
  • 2 lyžice cukru
  • Štipka soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Vyvaľkajte lístkové cesto a vložte ho do formy na koláče, prepichajte ho vidličkou, aby ste zabránili vzniku vzduchových bublín.
  • Cukor, kyslú smotanu, vajcia, vanilku, mandľový extrakt, citrónovú šťavu, soľ a múku vyšľahajte do hladka.
  • Vmiešajte čučoriedky.
  • Nalejte zmes do koláčového základu.
  • Okraje cesta zakryte fóliou, aby príliš nezhnedli.
  • Pečte 30 minút.
  • Zatiaľ čo sa koláč pečie, pripravte si posýpku.
  • Zmiešajte maslo na múku a vmiešajte cukor a soľ.
  • Po 30 minútach pečenia koláč vyberte z rúry, odstráňte fóliu a posypte posýpkou.
  • Pečte ďalších 10-15 minút.
  • Pred podávaním úplne vychladnúť.
Lahodný koláč s čučoriedkami a posýpkou.
Zdroj: poetryandpies.com

Koláč s náplňou z kyslej smotany a ovocím

Kyslá smotana, jahody, rebarbora, sladkosť a krehkosť, to všetko sa spojí, aby vznikol tento lahodný dezert. Náplň je pudingovo krémová posypaná maslovou posýpkou.

Čo budeme potrebovať

  • 1 lístkové cesto
  • 200 g jahôd nakrájaných na tenké plátky
  • 130 g rebarbory
  • 240 g cukru
  • 3 lyžice múky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 240 g kyslej smotany
  • 2 lyžičky vanilky
  • 2 veľké vajcia

Na posýpku

  • 240 g hrubej múky
  • 240 g cukru
  • 120 g masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Vyvaľkajte si lístkové cesto a preložte ho do formy na koláč.
  • Preosejte cukor, 3 lyžice múky a soľ.
  • Zmiešajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku pridajte k suchým ingredienciám a premiešajte.
  • Pridajte jahody a rebarboru do zmesi kyslej smotany a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • Nalejte zmes na kruste koláča.
  • Vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút.
  • Znížte rúru na 160 stupňov a pokračujte v pečení ďalších 30 minút.
  • Zatiaľ čo sa koláč pečie, pripravte si posýpku.
  • Zmiešajte múku, cukor a maslo, kým sa dobre nespoja.
  • Po upečení koláč vyberte a posypte posýpkou.
  • Vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút.
  • Vyberte z rúry a položte na chladiacu mriežku, aby koláč s kyslou smotanou vychladol.

Koláč bez kávy nikdy nemôže chutiť dobre! Pre to najsladšie maškrtenie si musíte zaobstarať najlepšie kávovary na kapsule . Vďaka nim si sladké maškrtenie zakaždým môžete vychutnať s inou kávou.

Chrumkavý koláč s kyslou smotanou jahodami a rebarborou.
Zdroj: willowbirdbaking.com

Jablkový koláč s kyslou smotanou

Nečakaná prísada prináša kyslastú, krémovú chuť do klasiky poznáme ako koláč s jablkami. Potom čo ochutnáte tento recept na koláč z kyslej smotany, už nikdy sa nebudete pozerať na tento tradičný americký apple pie rovnako.

Čo budeme potrebovať

  • Lístkové cesto
  • 380 g kyslej smotany
  • 200 g cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 900 g jabĺk granny smith olúpaných a nakrájaných

Na posypanie

  • 120 g nasekaných vlašských orechov
  • 60 g hrubej múky
  • 75 g hnedého cukru
  • 70 g cukru
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 115 g studeného masla

Postup

  • Rozvaľkajte si lístkové cesto, vložte ho do koláčovej formy a prepichajte ho vidličkou. Dajte ho na 30 minút do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160 °C.
  • Vyberte koláčovú formu z chladničky a hornú časť voľne prikryte fóliou.
  • Naplňte ho závažím na koláč alebo fazuľami. Pečte 25 minút.
  • Krustu dajte bokom a nechajte na 10 minút vychladnúť.
  • Medzitým zmiešajte všetky prísady na náplň okrem jabĺk vo veľkej mise a miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
  • Pridajte jablká a miešajte.
  • Zmes preložte na vychladnutú krustu.
  • Pripravte si posypku.
  • Zmiešajte múku, cukor a škoricu v strednej miske a dobre premiešajte.
  • Vmiešajte maslo a miešajte, kým nebude zmes drobivá.
  • Vhoďte vlašské orechy.
  • Náplň posypte posýpkou.
  • Koláč položte na plech a voľne ho prikryte hliníkovou fóliou.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 1 hodinu a 10 minút.
  • Odkryte a pečte asi 10–15 minút, kým náplň nestuhne.
Nadýchaný koláč s kyslou smotanou a jablkami,
Zdroj: avipie.com

Čo urobiť z tvarohu a kyslej smotany?

Tvarohový koláč: Zmiešajte tvaroh a kyslú smotanu, pridajte trochu cukru a vanilkového extraktu. Túto zmes nalejte na kruste z posýpkového cesta a dajte do chladničky, aby stuhla. Pred servírovaním môžete tortu ozdobiť čerstvým ovocím ako tieto cheesecaky s jahodami alebo polevou.

Tvarohové palacinky: Pridajte tvaroh a kyslú smotanu do cesta na palacinky. Zmesou premiešajte a opečte ako obvykle. Podávajte s ovocím, medom alebo javorovým sirupom.

Tvarohové knedle: Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, múku, trochu soli a cukru, aby ste vytvorili cesto. Cesto rozdeľte na menšie časti, ktoré plňte ovocím a varte vo vriacej vode. Podávajte s rozpusteným maslom a posypané strúhaným tvarohom alebo cukrom. Pre ďalšiu inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na knedle s tvarohom .

Tvarohový nákyp: Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, cukor a vanilkový extrakt. Túto zmes nalejte do zapekacej formy a pečte, kým nie je zlatistá a tuhá.

Všetky tieto dokonalé recepty a mnoho ďalšej inšpirácie nájdete u nás na webe!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.