Poďte si s nami vychutnať tieto recepty na nátierky z bôčika na všetky možné spôsoby.
Lahodné krehké mäso s obľúbeným pečivom sa vám rozplynú na jazyku.
Je to ideálne pohostenie ako na návštevy, tak na oslavy.
Akú si vyberiete vy?
Nátierka z údeného hovädzieho bôčika
Táto jednoduchá nátierka s kukuricou, čiernymi fazuľami a nasekaným bôčikom je recept, ktorý k nám doputoval až z Texasu. Je to klasická príloha k zahryzovaniu, napríklad keď sa hrá dôležitý zápas v americkom futbale.
Čo budeme potrebovať
- 450 g údeného bôčika
- 450 g Madety
- 360 g kukurice (scedené)
- 360 g fazule (scedené)
- 370 g paradajok v konzerve
- 25 ml BBQ omáčky
- Lyžička chilli
- 30 g jarnej cibuľky
- Paprička jalapeno (nakrájaná)
- Tortilla chipsy alebo krekry
Postup
- Do kuchynského robota nakrájame na malé kúsky údený bôčik
- Začneme ho mixovať, kým nebude nasekaný na malé kúsky
- Nasekaný bôčik preložíme na panvicu
- Pridáme k nemu všetky zvyšné ingrediencie a začneme pomaly na nízku teplotu variť
- Prísady spoločne premiešavame, aby sa syr rozpustil
- Takto varíme asi 30 minút, kým sa syr nerozpustí
- Keď je rozpustený, teplotu ľahko zvýšime a varíme ďalších 10 minút, kým nezačne syr prebublávať
- Hotovú nátierku prelejeme do servírovacej misky a ozdobíme nasekaným koriandrom a nakrájanou jalapeno
- Podávame s tortillovými chipsy, opečeným toastom alebo chlebom

Pikantná bôčiková nátierka s cesnakom
Zaúdený bôčik v záplave zeleninovej domácej salsy pokrytý rozpusteným syrom je niečo si si predstavím, keď sa povie ideálna filmová noc. Pomazánka podávaná s chrumkavými chipsmi je najlepšia keď sa konzumuje ešte za tepla, priamo z rúry.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvareného bôčika (nakrájaný)
- 250 g strúhaného tvrdého syra
- 3 kríkové paradajky (rozpolené a zbavené jadrovníka)
- 5 strúčikov cesnaku
- ½ cibule (nakrájané)
- Jalapeno (nakrájané)
- Hrsť koriandra (nasekaný)
- 2 lyžice limetovej šťavy
- Soľ
- Korenie
- Olivový olej
Postup
- Plech do rúry potrieme olivovým olejom
- Rozložíme naň paradajky, cesnak, cibuľu a jalapeno
- Vložím plech do rúry a zeleninu grilujeme na 200 stupňov asi 15 minút, kým nezačne hnednúť
- Dávame si pozor najmä na cesnak a jalapeno, ktoré sa môžu rýchlo spáliť
- Zeleninu vyberieme z rúry a teplotu v rúre znížime na 180 stupňov
- Zeleninovú zmes vložíme do kuchynského robota
- Pridáme limetku a koriander
- V robote zeleninu rozmixujeme do hladka a podľa chuti osolíme a okoreníme
- Do veľkej zapekacej misy potom vlejeme zeleninovú salsu a pridáme nakrájaný bôčik
- Vložíme do rúry a pečieme približne 8 minút
- Misu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí
- Nátierku podávame ešte teplú na opečenom chlebe

Objavte podobné tipy
Toastová nátierka z bôčika
Krémový syr a krémový bôčik je kombinácia, ktorú jednoducho musíte ochutnať. Ale pozor, je vysoko návyková.
Čo budeme potrebovať
- 230 g smotanového syra
- 40 ml majonézy
- 2 lyžice horčice
- Lyžička korenia
- 30 g kyslých uhoriek (nadrobno nakrájaných)
- 75 g strúhaného tvrdého syra
- 200 g údeného bôčika
- 100 g šunky (nakrájané)
- 100 g salámy (nakrájanej)
- Lyžička sladkej papriky
- Toastový chlieb (opečený)
Postup
- Rúru nastavíme na režim grilu a zapneme ju na teplotu 160 stupňov
- V kuchynskom mixéri si rozmixujeme na malé kúsky údený bôčik
- Vo veľkej mise si zmiešame smotanový syr s majonézou, horčicou a korením
- Pridáme nakrájané uhorky a 50 g nastrúhaného syra
- Všetko spoločne dobre premiešame
- Potom pridáme nasekaný bôčik, šunku a salámu
- Všetko spoločne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Bôčikovú nátierku preložíme do zapekacej misy
- Posypeme ju zvyšným nastrúhaným syrom a paprikou
- Misu s nátierkou vložíme do rúry a pečieme približne hodinu
- Nátierky by nám mali začať prebublávať, potom ju vyberieme z rúry, necháme chvíľu oddýchnuť a podávame jej s opečeným toastom

Nátierka z pečeného bôčika a piva
Čo by sme to boli za Čechov, keby sme tu nemali aspoň jeden recept s pivom. Vyberte si svoj obľúbený druh piva a rozum vám zostane stáť ako je tento pokrm výborný.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg bravčového bôčika
- Celý cesnak
- Veľkú cibuľu
- 200 g masti (alebo masla)
- 4 lyžice horčice
- Lyžica drvenej rasce
- 300 ml svetlého piva
- 2 lyžičky chilli
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Bôčik si nasolíme a okoreníme
- Cesnak si prelisujeme a potom ho votrieme do bôčika
- Pridáme rascu a potrieme ho horčicou
- Cibuľu si nahrubo nakrájame a nasypeme ju do zapekacej misy
- Na cibuľu položíme nakorenený bôčik a všetko podlejeme pivom
- Takto pripravený bôčik vložíme do predhriatej rúry a pečieme ho asi 2 hodiny, kým nezmäkne
- Pokiaľ sa tekutina rýchlo vyparuje, pridávame pivo alebo vodu
- Bôčik potom vyberieme z rúry aj z pekáča a dáme bokom
- Do výpeku pridáme masť alebo maslo a necháme ho rozpustiť
- Z upečeného bôčika zložíme kožu
- Bôčik necháme zľahka vychladnúť, a potom ho nakrájame na menšie kúsky, ktoré vložíme do kuchynského robota
- Pridáme trochu výpeku a mixujeme
- Výpok pridávame podľa toho ako veľmi tekutú alebo hustú nátierku z bôčika chceme mať
- Hotovú nátierku podávame s čerstvým chlebom, posypanou jarnou cibuľkou, kyslými uhorkami a chrenom

Nátierka z bravčového bôčika
V pár jednoduchých krokoch si doma vytvoríte neskutočne lahodný pokrm, ktorý môžete podávať pri každej príležitosti, pretože ho nebude nikdy dosť.
Čo budeme potrebovať
- 200 g upečeného bôčika
- 50 g bôčikového výpečku
- 80 g cibule (nakrájaná nadrobno)
- 20 ml horčica
- 40 g kyslých uhoriek (najemno nakrájaných)
- Soľ
- Korenie
Postup
- Upečený bôčik nakrájame na malé kúsky
- Tie zmiešame s výpečkom, cibuľou a horčicou
- Všetko spolu zmiešame a roztlačíme vidličkou
- Nadrobno nakrájané kyslé uhorky vmiešame do bôčikovej nátierky
- Nátierku ochutnáme a podľa chuti dosolíme a okoreníme
- Pred podávaním necháme nátierku aspoň 1 hodinu odpočinúť v chladničke, aby sa chute rozležali
- Finálny produkt podávame s čerstvým pečivom alebo čerstvou zeleninou

Pokiaľ patríte medzi pravých, nefalšovaných milovníkov mäsa na všetky možné i nemožné spôsoby, neváhajte sa pozrieť aj na naše ďalšie skvelé recepty, ktoré sú plné chutného mäsa. Vyskúšajte tieto recepty na nátierky z bravčového mäsa , ktorými uchvátite vašich priateľov alebo tieto recepty na hovädzie rezančeky , ktorými môžete upokojiť chuťové poháriky vašej celej rodiny.